Kernele testowe/stabilne wersja v20.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Kernele testowe wersja v20.x - atom oraz K8

Post autor: linuxozaurus »

e X t 7 3 pisze:
linuxozaurus pisze:Mnie tutaj 5 dni nie było a tutaj nowe jajko ;)

Widzę ze jest mniejsze zużycie energii ale to nie rozwiązuje problemu regulacji jasności i Niestety wszedł w niższą rozdzielczość ekranu
Kwestia jasności ekranu to niestety nie kwestia kernela ... nie dosłownie. Zastanowię się głębiej nad tym po powrocie do domu.

Pozdrawiam
Tutaj zawiniła płyta gł mojego della (dali mi mi 4 płytę gł w ramach gwarancji). Test producenta był nieskuteczny bo nie wykazywał problemów z nią tak jak twoje jajko czy ten generic.

przeinstalowałam ponownie system i po zmianie płyty gł
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Zatem to wina płyty tak ?

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04

Post autor: JerryG »

Wczoraj zainstalowalem Twojego kernela 20.x 32bit na starym laptopie, az sam jestem zdziwiony jak dziala :-D
Toshiba, Pentium4M 2,8, 1,25Gb RAM z tym, ze teraz jest zmieniony procesor ze starego desktopowego serwera Pentium4 2,4 bez literki M.
Nie mialem innego, a podstawka taka sama, wiec sobie teraz siedzi i co najwazniejsze dziala. :lol:

Do wczoraj pod XP wiatraki prawie sie nie wylaczaly, teraz raz na jakis czas sie wlacza, system dziala OK, az pozwolilem na update i jest KDE 4,9.
Wylaczylem efekty pulpitu, ale z nimi tez nie mulil, co na ponad 8-letni laptop wydaje sie nie wiarygodne, ale widac teraz za co placilo sie kupujac sprzet z gornej polki.

Ten laptop bedzie uzywany przez starsza osobe do komunikatorow typu Kadu/Skype i przegladania internetu, w tle z Audaciousa moze sobie puszczac muzyke.
Zainstalowalem microcode i zastanawiam sie czy instalowac skrypt readehead-turbo, skoro lapek dziala, szybko kopiuje z urzadzen zewnetrznych.
Do gruba najpierw wpisalem

Kod: Zaznacz cały

pcie_aspm=force acpi_osi=Linux acpi_enforce_resources=lax
na 3.2.0.23-generic-pae zaraz po instalacji dzialalo, ale po update do 3.2.0.27 trzeba bylo klikac na przemian w ESC i Enter aby system zaladowal sie.
Wrocilem do starego wpisu z jakim odpalalem starsze wersje Kubuntu

noapic lapic acpi=on
od razu wystartowal, przed instalacja Twojego kernela zmodyfikowalem troche na

noapic lapic acpi_osi=Linux
w dmesg nie widze zadnych bledow. Zobaczymy za jakis czas.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Zatem się cieszę, ze działa ok ;). Teraz czekam na testy ostatniego build`a v20.1, jakie wysłałem Koledze Zovalik`owi. Mam nadzieje, że tym razem u niego szyfrowanie będzie działało ok. Jeśli tak to buduje kolejne wersje i wypuszczam. Ten kernel v20.1 jest wydajniejszy od v20.0 ;).

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

e X t 7 3 pisze: Jeszcze w kwestii KDE 4.9.x. Zauważyłem, że aby środowisko było idealnie płynne w przypadku korzystania z układów Nvidii konieczne jest włączenie vsync w efektach pulpitu - zatem odwrotnie niż pod linią 4.7.x i 4.8.x.
Zależy od układu. Na moim 7300GT V-Sync powodował wzrost płynności już w 4.8.x. Chyba warto tez dodać do xorg.conf, w sekcji "Device":

Option "TripleBuffer" "true"
Nie orientujesz się może jak wygląda sprawa z ustawieniami V-Sync w samych sterownikach nVidii? Dla Kwin'a lepiej włączyć czy wyłączyć?
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:
e X t 7 3 pisze: Jeszcze w kwestii KDE 4.9.x. Zauważyłem, że aby środowisko było idealnie płynne w przypadku korzystania z układów Nvidii konieczne jest włączenie vsync w efektach pulpitu - zatem odwrotnie niż pod linią 4.7.x i 4.8.x.
Zależy od układu. Na moim 7300GT V-Sync powodował wzrost płynności już w 4.8.x. Chyba warto tez dodać do xorg.conf, w sekcji "Device":

Option "TripleBuffer" "true"
Nie orientujesz się może jak wygląda sprawa z ustawieniami V-Sync w samych sterownikach nVidii? Dla Kwin'a lepiej włączyć czy wyłączyć?
No właśnie tu jest problem, raz działa [w zależności od układu] lepiej totalne wyłączenie vsync, raz włączenie w kwin, a raz w sterownikach. Moim zdaniem trzeba przetestować.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Zatem to wina płyty tak ? Tak ale muszę powalczyć o to aby dali mi nowy komputer bo jest dalej uszkodzony (ekran miga po wyjściu ze stanu uśpienia i brak kontroli obrotów wiatraka).

To musi poczekać tydzień (wyjazd w piątek). Gwarancję mam jeszcze ponad rok.

to taj zawiniło uszkodzenie grafiki. (zielone i czarne pasy i nagły zejście w niską rozdzielczość ekranu po instalacji twojego jajka). Usterka grafiki była na 2 płytach gł. to wszystko w komputerze który ma nie całe 2 lata (jest ona do 11.09 2013)

ech mam ochotę na wulgaryzmy ale ich tutaj nie użyję z powodu regulaminu (to istny koszmar) Mam powód aby się wciekać Nie winię twoich jajek wyjątek była sprawa sterownika BCMA. (Ty eXt73 byłbyś wciekły gdyby ci się trafiły 3 wadliwe płyty gł i dysk o obecny zagrożony uszkodzeniem (zła kondycja dysku) :twisted: :evil: )

Ta sytuacja zmusiła mnie abym kupiła kolejny dysk aby skopiować dane (nie zamierzam wykupywać uszkodzonego lub zagrożonego uszkodzeniem dysku tylko po to aby nie tracić danych)
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 16.04

Post autor: witek »

Lenovo 3000 N200 C2D T8100 GF7300 2GB ram + Kubuntu 12.04 + KDE 4.9 + kernel 20.0 +aspm + wpisy w grub i nadal aplet baterii nie podaje czasu jaki pozostał do rozładowania baterii (powertop również nie podaje zużycia prądu i czasu). Natomiast czas do naładowania baterii jest pokazywany. W momencie gdy pokazywany jest czas do pełnego naładowania baterii odepnie się zasilanie to na chwilkę (1 sek) pokazuje ile czasu zostało do wyczerpania a potem ta informacja znika. Może winę ponosi już w sumie padnięta bateria, która trzyma około 20 - 30 min?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

witek pisze:Lenovo 3000 N200 C2D T8100 GF7300 2GB ram + Kubuntu 12.04 + KDE 4.9 + kernel 20.0 +aspm + wpisy w grub i nadal aplet baterii nie podaje czasu jaki pozostał do rozładowania baterii (powertop również nie podaje zużycia prądu i czasu). Natomiast czas do naładowania baterii jest pokazywany. W momencie gdy pokazywany jest czas do pełnego naładowania baterii odepnie się zasilanie to na chwilkę (1 sek) pokazuje ile czasu zostało do wyczerpania a potem ta informacja znika. Może winę ponosi już w sumie padnięta bateria, która trzyma około 20 - 30 min?
Wysoki prawdopodobieństwo, że tak. Najlepiej rozładuj ją na maksimum, wyjmij baterię, odpal maszynę bez baterii, wejdź do biosu nadpisz konfiguracje, wyłącz i włóż baterię teraz to samo z baterią i ładuj na maska i następnie maksimum rozładowania. Zobaczymy - miałem taki przypadek z baterią w Lenovo s10. Po takich zabiegach działa idealnie ;).

Pozdrawiam

-- 07 sie 2012 22:53 --

@ linuxozaurus

Koleżanko spokojnie, złość urodzie szkodzi ;P. Cóż na Ciebie trafiło - komp rzecz martwa, choć poddaje się emocjom użytkownika = ładunki elektrostatyczne :P. Masz Della tak ?

Pozdrawiam

bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

linuxozaurus pisze:Ty eXt73 byłbyś wciekły gdyby ci się trafiły 3 wadliwe płyty gł i dysk o obecny zagrożony uszkodzeniem (zła kondycja dysku)
@Linuxozaurus,
polecam zapoznać się z polityką firmy DELL odnośnie serwisowania tego samego podzespołu. Większość szanujących się firm ma zasadę: 3 ważniejsze/poważne/główne wymiany/naprawy jednego podzespołu w komputerze pozwalają na domaganie się zwrotu pieniędzy.

linuxozaurus pisze: ech mam ochotę na wulgaryzmy ale ich tutaj nie użyję z powodu regulaminu (to istny koszmar)
Albo (znowu) zapomniałaś o znakach interpunkcyjnych, albo masz problem z naszym regulaminem forum. Jeżeli to drugie, to wybacz, ale jaki jest, taki jest - raczej mała szansa, że dopuścimy możliwość stosowania wulgaryzmów. ;-)

@e X t 7 3,
wybacz ten mały OT ;-)
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04

Post autor: JerryG »

Male OT,
kolezanka zamiast teraz zadac nowego laptopa zgadza sie na wymiane czesci znowu bedzie stalym regularnym uczestnikiem wymiany pogladow, ze cos nie dziala na kernelach kolegi @e X t 7 3 :-x
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

@Linuxozaurus,
polecam zapoznać się z polityką firmy DELL odnośnie serwisowania tego samego podzespołu. Większość szanujących się firm ma zasadę: 3 ważniejsze/poważne/główne wymiany/naprawy jednego podzespołu w komputerze pozwalają na domaganie się zwrotu pieniędzy.
Gorzej ze nie był kupiony u nich tylko w częstochowskim oddziale xcom. A drugi problem jest taki ze test z biosu jest nieskuteczny (jądro systemu z tym lepiej radzi no poza wyjątkiem utraty zasilania czyli martwy komp lub nie przechodzi testu post).

Tylko raz się zdarzyło aby aby problem był programowy z WIFI a tak to prawie wszystkie problemy były sprzętowe.
kolezanka zamiast teraz zadac nowego laptopa zgadza sie na wymiane czesci znowu bedzie stalym regularnym uczestnikiem wymiany pogladow
To nie zależy ode mnie tylko od tego który siedzi po 2 stronie telefonu.

Tak się stało bo nie było kierownika ,który by podjął decyzję o wymianie na nowy (boją się podjąć taką decyzję bez kierownika).

-- 08 sie 2012 07:32 --
Albo (znowu) zapomniałaś o znakach interpunkcyjnych, albo masz problem z naszym regulaminem forum. Jeżeli to drugie, to wybacz, ale jaki jest, taki jest - raczej mała szansa, że dopuścimy możliwość stosowania wulgaryzmów. ;-)
Oczywiście ze zapomniałam o znakach interpunkcyjnych.
Mi nie chodzi o narzekanie na regulamin ani na Administrację naszego Forum użytkowników UBUNTU.
Tylko o to jakiego mam pecha bo to pierwszy mój dell a tyle kłopotów i dodajmy brak kierownika.

Ja nie odpuszczę tej sprawy ,ale niestety jestem zmuszona odwlec sprawię kolejnego zgłoszenia ( trzeba poczekać aż wróci nieszczęsny kierownik bo siedzi na urlopie ). Niestety trzeba ponarzekać na ich test z BIOSu.

Wyjeżdżam w piątek na tydzień a więc to jest drogi powód zwłoki.
witam
Linuxozaurus
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

@bear7

oj tam zaraz offtop :P

@JerryG

Panie Kolego nie stresuj Pan Koleżanki ... wiesz, że Ona jest wrażliwą Kobietą ;)

@linuxozaurus

Koleżanka po takich przebojach, chyba rzeczywiście potrzebuje wyjazdu i odpoczynku ;)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Koleżanka po takich przebojach, chyba rzeczywiście potrzebuje wyjazdu i odpoczynku ;)
Tak przydałaby mi się porządna przerwa po tych kłopotach z tym DELLem. i mnie rozdrażnił fakt ze test producenta jest nie skuteczny :twisted: , przez to muszę się posiłkować zachowaniem systemu a nie testem producenta.

Podam przykład ostatnia (przed wymianą) płyta gł miała uszkodzoną grafikę ale test z biosu nie wykrywał awarii grafiki tak samo było z pierwszą płytą gł (zgłoszenie na objaw w postaci przegrzania komputera).
drugi przykład ostatnia (przed wymianą) płyta gł uszkodzenie kontrolera sata wykryte tylko przez jądro systemu a bios tego nie wykazywał i było jedynym wytłumaczeniem pogorszenia się stanu dysku w ciągu półtora miesiąca (wynik smart).
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Oki po kilku bojach, cierpliwym testowaniu przez Kolegę Zovalika kolejnych buildów kernela v20.1 ... w końcu się udało i wszytko działa - tu szyfrowanie, jak należy. Kernele v20.1 na pewno będą wydajniejsze od wersji v20.0 ;). Powinienem przygotować je do weekendu.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 16.04

Post autor: witek »

e X t 7 3 pisze:
witek pisze:Lenovo 3000 N200 C2D T8100 GF7300 2GB ram + Kubuntu 12.04 + KDE 4.9 + kernel 20.0 +aspm + wpisy w grub i nadal aplet baterii nie podaje czasu jaki pozostał do rozładowania baterii (powertop również nie podaje zużycia prądu i czasu). Natomiast czas do naładowania baterii jest pokazywany. W momencie gdy pokazywany jest czas do pełnego naładowania baterii odepnie się zasilanie to na chwilkę (1 sek) pokazuje ile czasu zostało do wyczerpania a potem ta informacja znika. Może winę ponosi już w sumie padnięta bateria, która trzyma około 20 - 30 min?
Wysoki prawdopodobieństwo, że tak. Najlepiej rozładuj ją na maksimum, wyjmij baterię, odpal maszynę bez baterii, wejdź do biosu nadpisz konfiguracje, wyłącz i włóż baterię teraz to samo z baterią i ładuj na maska i następnie maksimum rozładowania. Zobaczymy - miałem taki przypadek z baterią w Lenovo s10. Po takich zabiegach działa idealnie ;).

Pozdrawiam
Jest pewien haczyk w twoim toku rozumowania albo ja czegoś dzisiaj nie łapię :) rozładuj baterię, wyjmij baterię, włącz bez baterii, zapisz bios, wyłącz, włóż baterię teraz to samo z baterią - jak skoro jest rozładowana? Czyli bez załączania naładować baterię na maksa, uruchomić na baterii, zapisać bios, wystartować komp na baterii i rozładować?
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Kernele v20.1 na pewno będą wydajniejsze od wersji v20.0 ;). Powinienem przygotować je do weekendu.
To poczeka do mojego powrotu.
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
zovalik
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Kontakt:

Post autor: zovalik »

Taki dziwny problem z klawiaturą bezprzewodową mam.
W BIOSIE działa, w GRUBIE działa ale kiedy pojawi się ekran wpisywania hasła do odszyfrowania dysku klawiatura przestaje działać i muszę wpisywać z klawiatury laptopowej (nie pytajcie po co mi do laptopa dodatkowa klawiatura ;) ). Zaraz po wpisaniu hasła klawiatura znów zaczyna działać (poprzez esc mogę sobie wyłączyć graficzne bootowanie).
Tak samo jest na Twoim kernelu jak i na genericu.

Jest na to jakaś rada? Ewentualnie gdzie szukać wskazówek?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

witek pisze:
e X t 7 3 pisze:

Pozdrawiam
Jest pewien haczyk w twoim toku rozumowania albo ja czegoś dzisiaj nie łapię :) rozładuj baterię, wyjmij baterię, włącz bez baterii, zapisz bios, wyłącz, włóż baterię teraz to samo z baterią - jak skoro jest rozładowana? Czyli bez załączania naładować baterię na maksa, uruchomić na baterii, zapisać bios, wystartować komp na baterii i rozładować?
1. wyjąc baterie,
2. odpalić maszynę [AC] - nadpisać ustawienia bios,
3. włożyć baterię i to samo co na AC,
4. rozładować baterię aż się maszyna wyłączy,
5. wyjąc baterię, i nawpisywanie na ac,
6. z baterią to samo i ładowanie na maksimum [bez przerwy aż pokaże max !],
7. rozładowanie na maks [także bez żadnej przerwy],
8. Powinno pomóc - jeśli nie bateria do kosza = uwalone jej eepromy, lub sama baterii.

Są jeszcze ostrzejsze metody np. mrożenie baterii = zerowanie jej eepromów, ale to już jak wiesz ze może skończyć w koszu ;).

Pozdrawiam

-- 12 sie 2012 11:28 --
zovalik pisze:Taki dziwny problem z klawiaturą bezprzewodową mam.
W BIOSIE działa, w GRUBIE działa ale kiedy pojawi się ekran wpisywania hasła do odszyfrowania dysku klawiatura przestaje działać i muszę wpisywać z klawiatury laptopowej (nie pytajcie po co mi do laptopa dodatkowa klawiatura ;) ). Zaraz po wpisaniu hasła klawiatura znów zaczyna działać (poprzez esc mogę sobie wyłączyć graficzne bootowanie).
Tak samo jest na Twoim kernelu jak i na genericu.

Jest na to jakaś rada? Ewentualnie gdzie szukać wskazówek?
Wygląda, jak by system najpierw działał w trybie usb-legacy, a przed wpisaniem hasła nie zdąży aktywować pełnej obsługi USB EHCI/UHCI.

Pozdrawiam

zovalik
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Kontakt:

Post autor: zovalik »

Wygląda, jak by system najpierw działał w trybie usb-legacy, a przed wpisaniem hasła nie zdąży aktywować pełnej obsługi USB EHCI/UHCI.
Da się coś na to poradzić? Bo troszkę mnie to irytuje :/.
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”