Jak szybko ładuje Ci się system?

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
socrates
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Re: Jak szybko ładuje Ci się system?

Post autor: socrates »

Hwiparam pisze:@up, Chodzi zapewne o to, że po ukazaniu się pulpitu,jeszcze przez X sekund startują w tle różne usługi. U mnie na starym laptopie pokazywało też coś koło minuty, co według mnie było zgodne ze stanem faktycznym. Co prawda pulpit wyświetlał się w ok. pół minuty, ale po pokazaniu się pulpitu jeszcze przez drugie pół minuty HDD coś tam młócił (czyt. dioda się paliła i system działał wyraźnie wolniej przez te pierwsze 30 s od wyświetlenia desktopu).
Nie to nie to. Sprzęt chodzi jak rakieta. To jest niemal nowy workstation oryginalny od Della, nie żaden składak z allegro. Zmierzę z zegarkiem ile dokładnie się ładuje ale to jest kilkanaście sekund a nie półtorej minuty. Jedyne co mi przychodzi jeszcze do głowy, to że system czegoś nie może załadować...
EDIT
Mierzone stoperem 18 sekund od gruba do ekranu logowania. A pełne załadowanie pulpitu to jest ułamek sekundy po wpisaniu hasła, bo to openbox. Sprawdzę w logach jeszcze...
Gentoo + XFCE
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox
Architektura: x86_64

Post autor: Hwiparam »

Skoro piszesz, że to nowy sprzęt, to ja nie rozumiem, skąd taki wynik. Też mam nowego blaszaka teraz, a nawet na moim starym (i cokolwiek cienkim) laptopie wynik mialem lepszy. Jeśli u Ciebie odpala w 16 s, a systemd-analyze podaje ponad półtorej minuty, to moim zdaniem coś jest na rzeczy...
Ubuntu: "Nie możesz używać tej samej wersji OS przez 12 lat i cały czas otrzymywać do niej aktualizacje oraz wsparcie!"
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"

Miej wygooglane, a będzie ci dane ;)
Awatar użytkownika
marti17
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: marti17 »

Ubuntu 14.04 LTS Triumfalna Turkawka:
Od GRUBa do wyboru konta użytkownika (start systemu) 35,14 s
Od wpisania hasła i wciśnięcia Enter do załadowania pulpitu (start Unity) 22,26 s
Wyłączanie: 8,84 s

Ubuntu 12.04 LTS Precise Pangolin:
Od Gruba do załadowania pulpitu (nie mam opcji wyboru konta): 1 min 3,42 s

Dla porównania, Windows XP, 6-letni okres użytkowania, na tym samym sprzęcie ładuje się ok 10 minut (łączny czas)...

edit: Xubuntu 14.04.1:
od GRUBa do okna logowania: 40.92 s
Od wpisania hasła i kliknięcia Enter do załadowania pulpitu (XFCE) 16.98 s

wychodzi na to, że start Xubuntu u mnie na netbooku trwa tyle samo co Triumfalnej Turkawki.
Asus Eee PC 1000H, Intel Atom N270, Win7, LinuxMint 19 Tara Cinnamon
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”