U mnie na moim 40GB Ubuntu siedzi na 5GB, SWAP ma około 500MB a /home jakieś 1.5GB. Wiem podział badziewny ale spowodowane to było/jest tym że swego czasu podzieliłem tak dysk tylko dla testów specjalnie dla Linuxa, nie sądziłem że mi się spodoba. Jak nie trudno zauważyć około 7.5GB to partycje linuksowe a reszta to Winda i jakieś śmieci (niestety przydatne śmieci). Teraz nowy podział poczynię dopiero na nowym dysku ale chyba nie prędko go kupięzaqwaert pisze:Witam.
Zamierzam zainstalować na swoim laptopie Windowsa XP i Ubuntu 7.05. Nie wiem jednak jak rozplanować partycje na swoim 40GB dysku. Ile miejsca powinienem przeznaczyć na Ubuntu i jaki system plików zastosować? Mam 512MB RAMu, więc jaki Swap powinienem dać? Chciałbym zaznaczyć, że będę głównie korzystał z Windowsa, ale czasem dla odmiany włączę sobie Linuksa. Na Windowsie będę miał mnóstwo programów i gier, a na Ubuntu raczej minimalną ich ilość (ale te najważniejsze sobie zainstaluję - Kadu, jakieś przeglądarki, odtwarzacze itp.). Dla Windowsa planuję zrobić dwie partycje - jedną mniejszą na system i programy (~10GB) i większą na gry, filmy i inne dane (~20GB). Czy Ubuntu ma jakieś problemy z partycjami na NTFS? Z góry dzięki za odpowiedzi.
PS. Na jakim systemie Enemy Territory jest wydajniejsze?

Co do ilości SWAPA to nie wiem, ja mam 1GB ramu i te 500MB pliku wymiany. Osobiście wydaje mi się że to wystarczająca ilość nawet jak na 512MB ramu ale to zależy co będziesz robił. Ja np. nie gram w gry na Linuxie tylko słucham muzy, oglądam filmy, siedzę w necie i takie bajery, czasem Gimp, czasem OpenOffice. Jeszcze nigdy nie widziałem żeby w ogóle SWAP był wykorzystywany u mnie (Monitor systemu ciągle pokazuje ze wykorzystuje 0 MB SWAP'a

Ubuntu radzi sobie teraz z partycjami NTFS bez jakiegoś problemu. Domyślnie takie partycje zostaną zamontowane do odczytu i będzie można z nich skorzystać. Żeby coś na nich zapisać trzeba doinstalować sterownik NTFS3G (obecnie jest to wersja stabilna więc nie powinna powodować jakichkolwiek problemów, tak więc zarówno Winda jak i Ubuntu mogą z takiej partycji korzystać bez problemów). Jest nawet taki mały programik (chyba ntfs-config ale głowy nie dam...dawno instalowałem a teraz siedzę na WinXP

Co do ET to Ci nie poradzę