Jaki laptop dobrze chodzi pod Ubuntu?

Porady sprzętowo-handlowe
yemu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: yemu »

na acer apire 3002nlc dziala super (bateria, wstrzymanie, hibernacja, ekran, dzwiek, pcmcia) - dostro to ubuntu dapper beta 2. w tym acerze dziala mi tez karta wifi pcmcia linksysa (na ndiswrapperze niestety).
na toshibie m60 (sprzet troche drozszy - ekran 17"), tez wszystko chodzi - problem byl tylko z X'ami, nie chcialy startowac, ale wystarczyla instalacja driverow binarnych ati i plik konfiguracyjny X'ow ,ktory szczesliwie mialem z Gentoo :-)
pozdr
y

ps. patrz nizej - po updejcie do pelnego dappera dziala czytnik kart!
Pawouek

Post autor: Pawouek »

Ja mam pod opieka dwa starsze laptopy:
Compaq Armada m300 i fujitsu-siemens lifebook s6010
Na obydwóch Ubuntu działa i to żwawo.
Jedyny problem jest z lifebookiem - nie udało mi się uruchomić bluetooth'a (pod windami zreszta też kiepsko chodzi)
Bonar

Post autor: Bonar »

mam toshibe sattellite a65, ubuntu smiga bez problemu :)
dolny

Post autor: dolny »

Acer TravelMate 2420 - bezproblemowa instalacja + dzialanie - z wyjatkiem zwiech calego kompa co jakis czas, ale wydaje mi sie ze to sprawa hardware'u.
Awatar użytkownika
Hrabia_p
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Kontakt:

Post autor: Hrabia_p »

DELL Inspiron 4150 (512MBRAM,INTEL2.2GHz) - bezproblemowa instalacja i szybkie działanie ;-)
richters
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Kontakt:

Post autor: richters »

Ello all,

Wlasnie zakupilem notebooka ASUS A6R-5059.
Dapper Drake dziala bez zarzutu. Siec bezprzewodowa, a nawet czytnik kart SD dzialaja bez dodatkowej konfiguracji systemu.
Pozdrowienia
Sebastian Richter
http://www.zagle.tychy.pl || LRU# 335560
yemu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: yemu »

ja wlasnie zrobilem duzy update - pierwszy po wyjsciu pelnego dappera - wczesniej uzywalem bety2 i zaczal mi dzialac czytnik kart!!!! komp to toshiba m60-165. w tym momencie dziala mi wszystko - no dobra nie wiem czy dziala pcmcia bo nie mam zadnej karty, ale niedlugo kupie sobie czytnik CF na pcmcia to jeszcze napisze czy chodzi (niestety wbudowany czyta tylko SD i memory stick :-(
pozdrawiam
y
Centrum Języka Francuskiego Voilŕ - www.voila.edu.pl
www.ubuntube.org - Human Yourself
Awatar użytkownika
kszychu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 6.06
Kontakt:

Post autor: kszychu »

Ja mam Dappera na Asusie A6U 5015. I w zasadzie wszystko chodzi ładnie (dla wifi trzeba było przeinstalować sterownik) poza kamerką i czytnikiem. Walczyłem i z jednym i z drugim ale się poddałem; kamerki nie używam a zamiast czytnika podpinam aparat bezpośrednio do usb.
tka
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: tka »

Acer Travelmate 2423 działa zaraz po instalacji bez problemu. Wcześniej miałem na tym laptopie Mandrivę, i co za tym idzie, problemy z ACPI, baterią itd. Ubuntu zintegrowało się ze sprzętem idealnie.
rozbit
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: rozbit »

Asus A6U 5002 z Kubuntu 6.06. dziala idealnie. W sumie kazde distro dziala idealnie;D Nawet Debian robiony recznie;p Gentoo jedynie nie udalo mi sie poskromic,ale to kwestia malej sily woli i braku czasu;p
Nie sprawdzalem czytnika kart ani kamery, z hibernacja tez jeszcze nie walczylem. Cala reszta zero klopotow:) Ogolnie to bardzo dobry laptop:)
kubi4
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: kubi4 »

Dell Latitude D505 też działa super. Ubuntu na pokładzie
pozdrawiam
przemk
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 11.10
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: przemk »

Acer TM 2304 WLMi dziala bardzo dobrze pod Ubuntu 6.06 :) Pod innymi linuksami tez niezle..
[url=http://kalicki.it]http://kalicki.it[/url]
stalker
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: stalker »

U mnie najpierw na Ubuntu 5.10 , a teraz 6.06 smiga na lapku HP Pavilion dv1000
Awatar użytkownika
LoNGeR
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Brak

Post autor: LoNGeR »

Ja mam Acer aspire 1642wlmi... Widzi ktos jakies przeciwskazania do dappera?? Chociaz i tak go tam zainstaluje ale wolalbym wiedziec... ;-)
Linux Registered User #410672
Ubuntu User #3237
GDS

Post autor: GDS »

kaan pisze:
Nie bardzo ponieważ 2030 jest na VIA, a 2010 i 2020 na Intelu, różnica znaczna.
fakt.mam amilo pro 2030d i problem byl jeden VIA SATA2 RAID
Ani mandriva,fedora,aurox,suse,slackware w najnowszych wersjach nie widzialy twardziela.Gentoo probowal ale po cfdisk nie widzial nadal.

UBUNTU 5.10 wszedl bez jakichkolwiek problemow-no moze wi-fi(nie dziala)
ale i to z czasem zwalcze.
Pozdrawiam
Mam amilo pro v2030- Suse Linux 10.1 chodził bez problemów, Ubuntu 6.06 również. Oba systemy wykrywały bez problemu dysk, radiową kartę sieciową i inne sprzęty. Ale oba nie mają sterowników do karty graficznej i nie działa akceleracja 3D. Poza tym w Suse nie ma mowy o zainstalowaniu kodeków do multimediów, a w Ubuntu dają się zainstalować (przynajmniej zgodnie z instrukcją w jakimś piśmie komputerowym), ale nie chodzi żaden film- mówi, że brak kodeka czy jakiś błąd. Możecie coś poradzić?
Awatar użytkownika
avalan
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: avalan »

zainstaluj w32codec z http://download.ubuntu.pl :P
Internet Explorer służy do przegladania Internetu z Twojego komputera i ... vice-versa.
Linux User: #419954
GDS

zainstalowałem. Co prawda teraz kaffeine pokazuje, że coś odtwarza, pasek postępu się przesuwa i to chyba zgodnie ze stanem faktycznym, ale nie ma obrazu. Xine pokazuje, że nie ma kodeka- divx lub xvid, w zależności od puszczanego filmu (próbowałem Revolution OS i The Code Linux). Domyślny odtwarzacz Ubuntu też nie odtwarza. A Kaffeine się wywala, jak wybiorę napisy do filmu i wyskakuje jakiś bug nr ....

Może chodzi o kartę graficzną? Grafika jest chyba Via i czytałem, że są problemy z Linuxem na amilo pro v2030 właśnie z tego powodu.

Dzięki za próbę pomocy, proszę o jeszcze :)
Awatar użytkownika
avalan
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Być może, ale wątpię. Ja mam Xfmedia (po co coś lepszego :P ) i po zainstalowaniu 2 kodeków (video i dźwięk) odtwarzam wszystko. Może spróbuj innego odtwarzacza. Z tego co pamiętam to z KDE żaden mi nie odtwarzał filmów :P
Internet Explorer służy do przegladania Internetu z Twojego komputera i ... vice-versa.
GDS

Ok. Spróbuję. Bo mam rozumieć, że brak akcelereacji 3D nie gra roli- wybacz, ale technicznie jestem idiotą. I karta nie powinna być na tyle dziwaczna, że system normalnie chodzi, a brak sterownika nie pozwala na oglądanie filmów?

ps Też masz amilo v2030?
Awatar użytkownika
avalan
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Ja nie, ale moim zdaniem sterownik graficzny powinien co najwyżej wspomagać wyświetlanie filmów, a nie blokować (ale może czegoś nie wiem). Ja pamiętam jeszcze na 7-letnim kompie oglądnąłem filmy (tez Linux) i też sterowników nie miałem (bo nie wiadomo jaka karta).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co kupić?”