[SOLVED] brak dźwięku acer 5320/5620Z Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) HD Audio
- spitf1r3
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: [SOLVED] brak dźwięku acer 5320/5620Z Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) HD
Chodziło mi o to, żebyś zastąpiła napis 'kate' napisem 'gedit' (bez cudzysłowów), jeśli używasz tego "automatycznego" poradnika.
Nie odpowiadam na PW.
- sesylia
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Odp: [SOLVED] brak dźwięku acer 5320/5620Z Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) HD
Po zrobieniu pliku w kate alsa-update miałam takie coś

Miałam według wskazówki tylko w mikserze ustawić i powinien być dzwięk, ale nie działa. Jeden i drugi poradnik został wykorzystany bez pomijania żadnej linijki kodu...
---edit
edit---

Miałam według wskazówki tylko w mikserze ustawić i powinien być dzwięk, ale nie działa. Jeden i drugi poradnik został wykorzystany bez pomijania żadnej linijki kodu...
---edit
Kod: Zaznacz cały
@MojaKraina:~$ aplay -l
**** Lista PLAYBACK urządzeń ****
karta 0: Intel [HDA Intel], urządzenie 0: ALC268 Analog [ALC268 Analog]
Urządzenia podrzędne: 0/1
Urządzenie podrzędne #0: subdevice #0
karta 0: Intel [HDA Intel], urządzenie 6: Si3054 Modem [Si3054 Modem]
Urządzenia podrzędne: 1/1

Acer Aspire 5315 Realtek HD Audio Intel Chipset /AMD Sempron 22+
Kubuntu 8.1
Kubuntu 8.1
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
sesylia, albo gdzieś po drodze występują błędy, albo nie wykonujesz poleceń dokładnie. Powinnaś już mieć nowszą wersję Alsy a tak na razie nie jest.
Jaką wersję Alsy widzisz w programie?
Jaką wersję Alsy widzisz w programie
alsamixer
- sesylia
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
18rcmario_7 pisze:sesylia, albo gdzieś po drodze występują błędy, albo nie wykonujesz poleceń dokładnie. Powinnaś już mieć nowszą wersję Alsy a tak na razie nie jest.
Jaką wersję Alsy widzisz w programie?Kod: Zaznacz cały
alsamixer
Zmieniłam repozytoria dodałam kilka z 8.04,zaaktualizowałam tylko częściowo system. Nie pomogło więc robię to co napisałeś pierwsze. ściagam nowy 8.04 cały. Nie pomijałam kroków i nie było błędów, mnie też to dziwi, hm a w sumie nie dziwi, realtek jest dziwny, na windows też miał wszystko i też nie działał przy servick pack 3,dopiero uniwersalny sterownik microsoft go ruszył, więc i w ubuntu może coś mu nie odpowiada, mam nadzieje ,że cały 8.04 poradzi sobie z nim. System pokazuje alsę, alsamixer regulację, ale dzwięk nie działa. Na razie zostanę bez dzwięku, jak będę mieć ściagniety cały 8.04 zainstaluje nową wersję. Odpiszę tutaj czy działa po reinstalacji.
----edit---
Coś dodatkowo znalazłam, być może jest gdzieś na forum, ale wkleje link
Poradnik 1
Kubuntu 8.1
Kubuntu 8.1
- sesylia
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Od początku zainstalowałam alsę wersja 18. Doszłam do alsaconf i :
Teraz to mi nawet karty realtek nie widzi i mam komunikat, nie odnaleziono wtyczek gstream i/lub urządzeń głośności, gorzej niż było. Sprawdziłam w synaptic gstream instalowałam i jest. jedno słowo przychodzi - masakra z tym dźwiekiem, szkoda że tylko ja w okolicy używam buntu, bo jak ktoś nie widział jak reaguje mi system bo może mnie wyśmiać...
po restarcie pokazuje mi błąd warning w trakcie uruchamiania systemu w pliku gdzie dopisałam model=acer . To chyba koniec po prawie 4latach ubuntu dla mnie. Mam dosyć problemów z instalacją dźwięku.
help? :/kimlee@MojaKraina:~$ sudo alsaconf
sudo: alsaconf: command not found
Teraz to mi nawet karty realtek nie widzi i mam komunikat, nie odnaleziono wtyczek gstream i/lub urządzeń głośności, gorzej niż było. Sprawdziłam w synaptic gstream instalowałam i jest. jedno słowo przychodzi - masakra z tym dźwiekiem, szkoda że tylko ja w okolicy używam buntu, bo jak ktoś nie widział jak reaguje mi system bo może mnie wyśmiać...
po restarcie pokazuje mi błąd warning w trakcie uruchamiania systemu w pliku gdzie dopisałam model=acer . To chyba koniec po prawie 4latach ubuntu dla mnie. Mam dosyć problemów z instalacją dźwięku.
Kubuntu 8.1
Kubuntu 8.1
- mario_7
- Administrator
sesylia, jeśli masz nowe Ubuntu (8.04 lub 8.10), to nie musisz tych poleceń wykonywać, co najwyżej musisz dodać tą linię z model=acer
Podana przeze mnie instrukcja jest dla starych wersji Ubuntu z Alsą w wersji poniżej 1.0.15.
Podana przeze mnie instrukcja jest dla starych wersji Ubuntu z Alsą w wersji poniżej 1.0.15.
- sesylia
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:

Pisałam - mam gutsy gibon.

Model acer dodawałam jak grzeczny_chlopiec, to przestaje widzieć realtek.
Dzisiaj będzie remove . Siedzę na windows i nie polecam nikomu z acerem z realtek audio instalacji ubuntu. Dziękuje za chęć pomocy tym , którzy mi odpisywali.
Mam nadzieję, że przyda się moja infomracja tym, którzy zastanawiają sie co zainstalować na twardym.
Kubuntu 8.1
Kubuntu 8.1
- mario_7
- Administrator
Jak masz starą wersję, a stosunkowo nowy sprzęt, to się nie dziw, że to czy tamto nie działa...
Wystarczyłaby najprostsza na świecie aktualizacja systemu i pewnie wszystko by działało jak trzeba...
Wystarczyłaby najprostsza na świecie aktualizacja systemu i pewnie wszystko by działało jak trzeba...
- dk75
- Przebojowy Jelonek
sesylia, specjalnie dla ciebie, "wyciągłem" laptopa mamy, skasowałem na nim 8.10 i zainstalowałem 7.10, laptop Acer Aspire 5320, przed updateami po zainstalowaniu zaraz ze starej płytki:
"alsamixer" pokazuje "Realtek ID 268", "aplay -l" natomiast to:
Następnie zrobiłem aktualizację pakietów (ale nie opuszczałem 7.10).
Jak się można było spodziewać Cannonical nie zmienia wersji oprogramowania w
danej wersji dystrybucji więc Alsa jest dalej 1.0.14
Teraz kolej na instalację najnowszej alsy:
i dźwięk mi się pojawił ot tak, nawet bez restartu systemu (tylko trzeba go ponownie włączyć na appletcie regulatorza dźwięku bo podczas restartu został wyłączony).
Przy kompilacji driverów Alsy podałem "./configure --with-cards=hda-intel" po to aby nie kompilować wszystkich driverów do wszystkich obsługiwanych kart a tylko do tej jednej - szybciej się kompiluje a reszta i tak nie jest potrzebna na laptopie.
Tak więc coś pochrzaniłaś...
$ lspci | grep Audio
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 03)
$ aplay -l
**** Lista PLAYBACK urządzeń ****
karta 0: Intel [HDA Intel], urządzenie 0: HDA Generic [HDA Generic]
Urządzenia podrzędne: 1/1
Jak się można było spodziewać Cannonical nie zmienia wersji oprogramowania w
danej wersji dystrybucji więc Alsa jest dalej 1.0.14
Teraz kolej na instalację najnowszej alsy:
mkdir ~/.src
mkdir ~/.src/alsa
cd ~/.src/alsa
wget ftp://ftp.alsa-project.org/pub/driver/alsa-driver-1.0.18a.tar.bz2
wget ftp://ftp.alsa-project.org/pub/lib/alsa-lib-1.0.18.tar.bz2
wget ftp://ftp.alsa-project.org/pub/utils/alsa-utils-1.0.18.tar.bz2
tar -xvjf alsa-d*
tar -xvjf alsa-l*
tar -xvjf alsa-u*
sudo apt-get install build-essential linux-headers-`uname -r` libncurses5-dev gettext xmlto
cd alsa-d*
./configure --with-cards=hda-intel
make
sudo make install
cd ../alsa-l*
./configure
make sudo make install
sudo ldconfig
cd ../alsa-u*
./configure
make
sudo make install
cd ~
sudo alsaconf
sudo depmod -a
sudo /etc/init.d/alsasound restart
Przy kompilacji driverów Alsy podałem "./configure --with-cards=hda-intel" po to aby nie kompilować wszystkich driverów do wszystkich obsługiwanych kart a tylko do tej jednej - szybciej się kompiluje a reszta i tak nie jest potrzebna na laptopie.
Tak więc coś pochrzaniłaś...
Linux Mint Debian Edition x86_64/2.6.39, Conky 1.8.0, Xorg 7.6/1.10.4 - GNOME 2.30.2, nVidia 285.03
Lenovo T61p, HITACHI HTS722010K9SA00 100GB, ST9250827AS 250GB
http://linuxcounter.net/user/483055.html
Lenovo T61p, HITACHI HTS722010K9SA00 100GB, ST9250827AS 250GB
http://linuxcounter.net/user/483055.html