net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn

Moderator: e X t 7 3

Linkas
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: Linkas »

e X t 7 3 pisze:wygląda jak by nie zrobił initrd ... zobacz czy masz w katalogach /etc/kernel/... skrypty initramfs
Chyba jest dobrze, bo nie mam.

Kod: Zaznacz cały

ls /etc/kernel
header_postinst.d  header_preinst.d  postinst.d  preinst.d
header_postrm.d    header_prerm.d    postrm.d    prerm.d
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: e X t 7 3 »

Musisz mieć skrypty initramfs, aby kompilacja koniecznego do prawidłowego działania initrd była pod 10.04 możliwa.

Oki znalazłem przyczyne problemu ... zapomniałem o paczce kernel-package ... zatem dla osób, które już zainstalowały kernel, a nie maja zainstalowanego m.in. w/w pakietu, należy wykonać następujący skrypt:
UWAGA skrypt jedynie dla osób, które instalowały kernel 6.7, przed dniem 16.08.2010.
update_initramfs_instalator-linux-kernel-v.6.7-atom

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
damian661
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: damian661 »

witam
jeszcze mały problemik jednak
ten wyjący wentylator znów się załączył
mam asusa k70l
jakby mógł mi kolega ext73 podrzucić jakiś pomysł z góry dziękuję
:)
Awatar użytkownika
prno
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: prno »

Mi wersja 6.7 działa rewelacyjnie, skończyły się problemy z rozjaśnianiem obrazu. Rewelacja.
sokarsg-1
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: sokarsg-1 »

e X t 7 3 pisze:hmm sprawdź, czy masz:
1. katalog - /etc/realtek, a w nim pliki RadioPower.sh i wireless-rtl-ac-dc-power.sh ... oraz zobacz,
2. katalog /usr/src/linux-2.6.34,
3. w katalogu /etc/kernel/postinst.d/ plik initramfs,
4. w katalogu /etc/kernel/postrm.d/plik initramfs

z logu wynika, że:

ad. 1 nie może nadpisać w/w plików (albo brak uprawnień = namieszane uprawnienia w /etc, albo w ogóle nie miałeś tych plików ?),
ad. 2 problemy z kompilacją świadczą o tym, że nie rozpoznaje źródeł, tu brak linku do linux-2.6.34
ad.3 i 4 ... wygląda na to, że skrypt nie mógł skopiować w/w plików do katalogów /etc/kernel/postinst.d/ oraz /etc/kernel/postrm.d/ ... co skutkuje niemożliwością zbudowania initrd.img-2.6.34.1-ext73-f1-6.7-atom-cfs i kolejnymi komplikacjami, m.in. brak splasha, etc.

Pozdrawiam

Ps. szczerze powiedziwszy właśnie zrobiłem test = część skryptu odpowiedzialna za skopiowanie plików do /etc/kernel/... bezbłędnie ... używasz Ubuntu 10.04 ?
1. Nie mam katalogu /etc/realtek.
2. /usr/src/linux-2.6.34 mam i jest to dowiązanie do /usr/src/linux-headers-2.6.34.1-ck1-ext73-f1-6.7-atom-bfs
3.mam ten plik
4. też mam

A i sorry za lakoniczne odpowiedzi ale też cierpię na brak czasu.

Ubuntu 10.04 a i siadła hibernacja która do tej pory zawsze działała idealnie z twoimi kernelami.
triplex
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: triplex »

Witam! O ile przy wcześniejszych kernelach brak było problemów. tak zarówno przy 6.6 jak i 6.7 są problemy z wifi. Instalacja sterowników z oficjalnej strony realtek'a je rozwiązuje. Reszta działa bez zarzutu.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Kolego triplex ... zastanawia mnie ten problem ... to jest dziwne, bo wygląda na jakiś problem z uprawnieniami ... moduł jest ale nie można skopiować plików konfiguracyjnych do /etc/realtek ... zobaczymy, postaram się znaleźć przyczynę i rozwiązanie ..

Tak przy okazji spatchowałem ndiswrappera 1.56 i zbudowałem działający moduł dla kernela 2.6.35.1 (7.0 - na razie może ostateczna będzie 7.1 lub 7.2).

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
gawryl
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: gawryl »

sokarsg-1 pisze:1. Nie mam katalogu /etc/realtek.
.
.
.
.

A i sorry za lakoniczne odpowiedzi ale też cierpię na brak czasu.

Ubuntu 10.04 a i siadła hibernacja która do tej pory zawsze działała idealnie z twoimi kernelami.
też nie miałem (bo instalowałem stery do sieciówki realteka jeszcze przed pierwszą instalacją kerneli e X t 7 3 i chyba gdzieś indziej mi się to zainstalowało... chyba). Mi też nie poszedł nowy kernel instalator-linux-imege-headres-realtek-v.6.7-atom tak od razu - właśnie ze względu na brak katalogu /etc/realtek - więc go ręcznie stworzyłem z konta roota, i kolejne uruchomienie skryptu instalator-linux-imege-headres-realtek-v.6.7-atom zadziałało. Spróbuj podobnie ;)
Linkas
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

e X t 7 3 pisze:Musisz mieć skrypty initramfs, aby kompilacja koniecznego do prawidłowego działania initrd była pod 10.04 możliwa.

Oki znalazłem przyczyne problemu ... zapomniałem o paczce kernel-package ... zatem dla osób, które już zainstalowały kernel, a nie maja zainstalowanego m.in. w/w pakietu, należy wykonać następujący skrypt:

update_initramfs_instalator-linux-kernel-v.6.7-atom

Jutro zaktualizuje instalatory.

Pozdrawiam
Uruchomienie skryptu update_initramfs_instalator-linux-kernel-v.6.7-atom rozwiązuje problem ze splashem ale pojawiają się problemy z acpi- resetują się ustawienia biosu przy każdym uruchomieniu.
Uruchomiłem więc kolejno skrypty:
1. grub-acpi
2. splash-nvidia-ati i w końcu:
3. update_initramfs_instalator-linux-kernel-v.6.7-atom

I wygląda, że już wszystko gra. Świetna robota e X t 7 3

Edit:
Chyba znalazłem pewien problem. Gdy zablokujemy touchpad specjalnym przyciskiem (asus eee 1201n) czy kombinacją Fn+F9 i wpiszemy coś w standardowy terminal gnome byle co np. "hello world" to touchpad nam się po chwili sam odblokuje.
Awatar użytkownika
gawryl
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

sokarsg-1 pisze: Ubuntu 10.04 a i siadła hibernacja która do tej pory zawsze działała idealnie z twoimi kernelami.
także zgłaszam problem z hibernacją na 10.04 z po uruchomieniu instalator-linux-imege-headres-realtek-v.6.7-atom - podczas ponownego włączenie nie ma stanu przed zahibernowania, po prostu ekran logowania gdm :(
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Gawryl ... masz initrd ?

EDIT:
Zrobię tak, że w poniedziałek udostępnię 2.6.35.1 (prawdopodobnie 7.1) z już zmodyfikowanymi dodatkowo instalatorami. "Najlepsze" jest to, że zmodyfikowałem instalatory tak, aby były, jak najbardziej zgodne z 10.04 ;).

triplex
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

U mnie problem z hibernacją wystąpił przy wcześniejszych kernelach. Objawy są takie jak opisujecie.
sokarsg-1
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: sokarsg-1 »

Sukces. Tak jak kolega gawryl pisał wyżej ręczne utworzenie katalogu /etc/realtek rozwiązało problem niedziałającego wi-fi na 1201n. Hibernacja działa też już po zapodaniu
update_initramfs_instalator-linux-kernel-v.6.7-atom. Więc taka mała sugestia może warto by dodać do skryptu tworzenie tego katalogu /etc/realtek.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

oki Kolego sokarsg-1 jeśli nie znajdę innego rozwiązania tymczasowo tak zrobię.

Pozdrawiam

EDIT:
Jeszcze, co do ewentualnych błędów hibernacji oraz problemów ze splashem, etc. Wynikają one z braku initrd-[wersja kernela], który generowany jest przez skrypty initramfs, o których pisałem powyżej. Problem w generowaniu wynika z braku pakietu kernel-package w systemie. Problem rozwiązuje dodatkowy skrypt updatujący iniramfs. Zrobię nowe skrypty kernela 6.7 i nowego 7.1.

Pozdrawiam

yeloo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: yeloo »

a czy jak mam zwykłego notebooka z grafiką Intela też mogę stosowac te porady ?? czy tylko wybrane, jak tak to które
Linkas
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

yeloo@ nawet ja mając grafikę nvidia ion mogę stosować tylko niektóre porady. Są tutaj urzytkownicy Lenovo S10 czy Msi Wind. Najlepiej powiedz jaki masz model netbooka i ktoś kto ma taki sam sprzęt Ci pomoże.
yeloo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: yeloo »

haha ja mam belinea o.book 3.2 czyli mało popularny model :D
ale może coś da sie wykorzystać z tych wszystkich postów w tym poradniku,
triplex
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Czy skrypt updatujący iniramfs znajdzie się w standarcie? ;) Jest to fantastyczna sprawa - pierwszy raz odkąd używam kerneli mogłem prawidłowo(!) zahinbernować system. Super! Teraz już chyba nie ma się do czego przyczepić. Wszystko hula aż miło.
mam prośbę jeszcze - jak posprzątać GRUB-a bo mam oryginalne jądro z 3 opcjami uruchomienia, 6.6 z dwoma, 6.7 z dwoma opcjami i zaraz przestanie mi się mieścić na 10" mojego 1005PE
Gdzieś w tym wątku n stron wcześniej była o tym mowa i wtedy polecono mi Ubuntu Tweak. Za jego pomocą można usunąć i posprzątać starsze wersje kerneli. Ogólnie bardzo przydatny program.
Awatar użytkownika
gawryl
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

e X t 7 3 pisze:Gawryl ... masz initrd ?
ups, rzeczywiście - problem z hibernacją to problem z inird. ale to moja wina, bo choć miałem initrd w wersji odpowiedniej do jądra, to wpis w grubie był z literówką i wskazywał na nieistniejący plik :P mea culpa (acha, wpisy do gruba dodaję poprzez edycję 40_custom z /etc/grub.d/ coby nie mieć tego całe chłamu w postaci jąder rescue i wogóle wszystkich dostępnych jąder z katalogu /boot. moja decyzja - no i mój bład, literówka poskutkowała problemem)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Uwaga z dniem 16.08.2010 wszystkie skrypty updatowane - już nie powinny pojawiać się błędy z hibernacją oraz sterownikami realteka

############### Kernel 2.6.34.1-ck1-ext73-f1-6.7-atom-bfs - Ubuntu 10.04 ###############

UWAGA tylko Ubuntu 10.04 ... te skrypty, będą błędnie działać na 9.10

Zatem udostępniam kernel w wersji 6.7. Jak już wspomniałem, kernel ten oparty jest o patch`e Cona Kolivasa, stąd skrót ck1 oraz bfs. Usunąłem m.in. błędy, jakie pojawiały się w związku z brakiem pełnej obsługi msi oraz msi-x.

Poniżej skrypty instalacyjne - w przypadku, gdy po dwukrotnym kliknięciu na skrypt, nie pojawi się okno wyboru (w tym wykonaj w terminalu), nadajmy mu prawo wykonalności:

Nagłówki, kernel. Dla tych użytkowników, którzy używają otwartych sterowników sieciowych (wifi), zawartych w samym kernelu:

instalator-linux-imege-headres-v.6.7-atom

Nagłówki, kernel oraz sterowniki wifi od Broadcoma. Przykładowo dla Lenovo s10:

instalator-linux-imege-headres-broadcom-v.6.7-atom

Nagłówki, kernel oraz sterowniki wifi od Realteka, dla układu rtl8192se. Przykładowo dla Asusa 1201n:

instalator-linux-imege-headres-realtek-v.6.7-atom

Nagłówki, kernel oraz środowisko ndiswrapper dla sterowników wifi przeznaczonych dla Windows. Wielu użytkowników MSI Wind korzysta z tego rozwiązania:

instalator-linux-imege-headres-ndiswrapper-v.6.7-atom

GRUB - wymuszanie ACPI:

grub-acpi

Powyższy skrypt zastępuje oryginalny plik grub, na zmodyfikowany przeze mnie. Wprowadza on zmiany, polegające na dodaniu wpisów wymuszających włączenie obsługi ACPI. Oryginalny plik zostaje zapisay do /var/backups/, jako grub-oryginał. Skrypt ten szczególnie polecam wszystkim użytkownikom maszyn z rodziny eeepc. Jednakże, jeśli nie działają wam skróty klawiszowe, wentylator na procesorze "szaleje", zalecam wykonanie skryptu, także na innych maszynach.

Skrypt zapewniający ładny wygląd Splasha - Plumouth

Poniższe skrypty przeznaczone są dla korzystających ze sterowników Nvidia i Ati (właśnościowych = zamkniętych) - TYLKO i WYŁĄCZNIE - nie stosować na chipach GMA Intela. Jak wiemy w przypadku korzystania ze sterownika np. Nvidii dla układów GeForce oraz ION, wygląd splasha jest tragiczny. Skrypty poniższe pozwalają na obejście problemów. Instalacja jest możliwa tylko wtedy, gdy mamy dostęp do sieci ! Konieczność ściągnięcia jednego pakietu. Działa zarówno w Ubuntu 9.10, jak i 10.04.

Poniżej dwie wersje - jedna zawierająca wpisy wymuszające określone nastawy ACPI (o czym mowa powyżej), jak już wspominałem przede wszystkim dla maszyn eeepc oraz skrypt, który nie wprowadza tego rodzaju zmian. Skrypty kopiują oryginalne pliki grub i modules do katalogu /var/backups/, jako grub-oryginał oraz modules-oryginał. Paczkę rozpakowujemy i klikamy na skrypt - wykonaj w terminalu.

splash-nvidia-ati

splash-nvidia-ati-bez-acpi

Deinstalator apparmor

Poniżej skrypt usuwający usługę oraz pakiety i pliki konfiguracyjne apparmor. Jak wiadomo, nie wdrażam tego rozwiązania w swoich kenelach - zbyt wolne (obciąża system, co przy netbookach jest już niebagatelnym ograniczeniem) - moim zdaniem nie daje w zamian mocnej ochrony. Dlatego jeśli używacie mojego kernela zalecam jego odinstalowanie - najlepiej skryptem, szybko i sprawnie:

apparmor-remove

EDIT:
triplex pisze:Czy skrypt updatujący iniramfs znajdzie się w standarcie? ;) Jest to fantastyczna sprawa - pierwszy raz odkąd używam kerneli mogłem prawidłowo(!) zahinbernować system. Super!
Już są, a nawet były uprzednio, ale w związku z brakami pakietów szwankowało to ;)

Obecnie testuje kernel 2.6.35.2 (prawdopodobnie, będzie to wersja 7.1) ... Jeśli wszystko przebiegnie bez zakłóceń, najdalej za kilka dni udostępnię wersje 7.1-atom oraz 7.1-K8.

Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”