Kernele testowe/stabilne wersja v18.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

Cubensis
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Kernele testowe wersja v18.x - atom oraz K8

Post autor: Cubensis »

Ext, kiedy wrzucisz 18.4? Ubu 12.04 coś się przydusza, potrzeba mu porządnego kernela...
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

Foka0111 pisze:Jest sens aktualizowania Kubuntu z 11.10 do 12.04 czy lepiej poczekać trochę.
I da się to zrobić przez synaptic czy w inny sposób ?
Do muona i appera nie mam przekonania.
KDE 4.8.2 jest dostępne także w Kubuntu Backports. Osobiście testuję już Kubuntu 12.04 + Plasma Netbook + kernel 18.3 K8 32-bit, ale każdy sprzęt jest inny, więc nie będę wypisywał bzdur w stylu "u mnie działa świetnie - bierz śmiało". Jak wspomniałem wcześniej, stabilizacja systemu to ok. 2-3 mies,
Cubensis pisze:Ext, kiedy wrzucisz 18.4? Ubu 12.04 coś się przydusza, potrzeba mu porządnego kernela...
Czekając na 18.4 RC i testowego 19.0 zainstaluj 18.3 - różnica powinna być bardzo wyraźna. Inna sprawa, że GNOME 3.4 + Unity 5 + Compiz 0.9.7.6 nie należy do demonów szybkości nie zdziwię się jeśli za chwilę KDE wysunie się tutaj na prowadzenie, nie wspominając już nawet o błędach i niestabilności jaka trapi nowego Compiza, w przeciwieństwie do obecnego Kwin'a.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Cubensis
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: Cubensis »

A w 18.3 dodałeś tego patcha od gładzika Alps? https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=590880
Awatar użytkownika
Foka0111
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: Foka0111 »

Galvatron pisze: KDE 4.8.2 jest dostępne także w Kubuntu Backports.
Nie ma sensu instalować samego KDE 4.8 bo po pierwsze nie ma sensu :) skoro jest już 12.04 a po drugie KDE 4.8 zupełnie inaczej może sprawować się w tych dwóch systemach na różnych sprzętach.
Bardziej chodziło mi o to,czy aktualizacja Kubuntu przebiegła u kogoś pomyślnie i gdzie w synapticu jest info o nowej wersji systemu.
W apper jest informacja,tylko czy to przypadkiem nie spowoduje aktualizacji Kubuntu do Ubuntu ze środowiskiem graf. Unity.
Właściwie nie ważne.Po ponownym uruchomieniu systemu w pasku pojawiła się ikona aktualizacji.
Zrobiłem kopię clonezillą i zaczynam aktualizować.Zobaczymy,co z tego wyjdzie :)
Ostatnio zmieniony 01 maja 2012, 17:00 przez Foka0111, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Foka0111 pisze:Jest sens aktualizowania Kubuntu z 11.10 do 12.04 czy lepiej poczekać trochę.
I da się to zrobić przez synaptic czy w inny sposób ?
Do muona i appera nie mam przekonania.
Moim zdaniem przynajmniej Kubuntu 12.04 jest niewiarygodnie wręcz stabilne ... nie ma porównania do 11.10 w tym samym momencie rozwoju. Sadze, że warto ;).

Pozdrawiam

-- 26 kwi 2012 21:42 --
Cubensis pisze:Ext, kiedy wrzucisz 18.4? Ubu 12.04 coś się przydusza, potrzeba mu porządnego kernela...
Będzie małe opóźnienie ... ostatnio śpię po 4 godziny, a jutro jeszcze mam cały dzień spotkań w Rzeszowie ... zatem najwcześniej w w sobotę lub w niedzielę, niestety.

Pozdrawiam

-- 26 kwi 2012 21:45 --
Cubensis pisze:A w 18.3 dodałeś tego patcha od gładzika Alps? https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=590880
Nie, patche od Canonical ... ale nie miałem wszystkich. Zobaczymy, jak będzie pod 18.4 ... na pewno powinien działać pod 19.0.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Foka0111 pisze:
Galvatron pisze: KDE 4.8.2 jest dostępne także w Kubuntu Backports.
Nie ma sensu instalować samego KDE 4.8 bo po pierwsze nie ma sensu :) skoro jest już 12.04 a po drugie KDE 4.8 zupełnie inaczej może sprawować się w tych dwóch systemach na różnych sprzętach.
Bardziej chodziło mi o to,czy aktualizacja Kubuntu przebiegła u kogoś pomyślnie i gdzie w synapticu jest info o nowej wersji systemu.
W apper jest informacja,tylko czy to przypadkiem nie spowoduje aktualizacji Kubuntu do Ubuntu ze środowiskiem graf. Unity.
Właściwie nie ważne.Po ponownym uruchomieniu systemu w pasku pojawiła się ikona aktualizacji.
Zrobiłem kopię clonezillą i zaczynam aktualizować.Zobaczymy,co z tego wyjdzie :)
Najprościej jest tak:

Kod: Zaznacz cały

kdesu kate /etc/apt/sources.list
Podmieniasz "oneiric" na "precise", zapisujesz i aktualizujesz:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install aptitude && sudo aptitude update && sudo aptitude full-upgrade
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: linuxozaurus »

Ja zainstalowałam jajko Pana EXT73 na Pangolinie i nie mam narzazie zastrzeleń. A nawet mi zaświeciła po raz pierwszy dioda od wifi ,która mi nie świeciła wcześniej w poprzednim wydaniu ubuntu (ocelot).
Wiem ostatni generic (końcówka 24) z Pangolina jest o 25 % oszczędniejszy niż ostatni z Ocelota (końcówka 17).
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Od wczoraj intensywnie testuję Kubuntu 12.04 + Plasma Netbook + kernel 18.3 K8 32-bit: Po wyłączeniu wszystkich zbędnych usług, za pomoca Bootup Manager'a i Simple Service Manager'a, bazowe zużycie RAM udało mi się zbić do ok. 290-300MB, a czas wyłączenia nawet do 5-6 s. Jedynie start, trwający w okolicach prawie 2 min. (~1:50-1:55), pozostawia trochę do życzenia. Po wyłączeniu rozmycia i odpowiedniej konfiguracji prędkość Kwin'a nie odbiega mocno od GNOME 2 + Compiz 0.8.6, choć tu jeszcze jest trochę do nadrobienia. Za to stabilność, zwł w porównaniu z Unity 5 + Compiz 0.9.7.6, jest na prawdę znakomita. Jedyny drobny błąd/glitch, jaki zaobserwowałem, to okazjonalne resetowanie się ustawień czcionek (zdarzyło się ze 2-3 razy), i pojedynczy przypadek niknięcia górnego panelu, na pozostałych pulpitach. To jednak nic w porównaniu do tego "prezentuje" sobą Unity/Compiz, które mimo wszystko uważam za świetne, gdyby tylko poprawili stabilność i wydajność (może "LTS" w nazwie w końcu ich do tego zmobilizuje), bo na ten moment zaliczyli duży regres, w stosunku do GNOME 2 i Compiza 0.8.x, które na moim 7300GT + Forceware 295.40 działa jak marzenie.

W ogóle, dość nietypowo wszedłem w posiadanie tego Kubuntu, bo zaczął on jako... standardowy Mint 12. Najpierw zainstalowałem w nim KDE 4.8.2 z PPA, a następnie całkowicie pozbyłem się GNOME, zaktualizowałem do 12.04 i wywaliłem resztę nakładki "Mint", wraz z jej repozytoriami.

Jeszcze co do Kubuntu, to już na początek sierpnia zaplanowana jest premiera KDE 4.9, więc pewnie wersję 5.0 ujrzymy gdzieś na początku 2013.

Wiadomo może co się stało, że - wbrew zapowiedziom - wersją rekomendowaną przez Cannonical nadal pozostaje 32-bit? Czy ta decyzja będzie miała wpływ na losy 32-bitowej linii K8?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:Od wczoraj intensywnie testuję Kubuntu 12.04 + Plasma Netbook + kernel 18.3 K8 32-bit: Po wyłączeniu wszystkich zbędnych usług, za pomoca Bootup Manager'a i Simple Service Manager'a, bazowe zużycie RAM udało mi się zbić do ok. 290-300MB, a czas wyłączenia nawet do 5-6 s. Jedynie start, trwający w okolicach prawie 2 min. (~1:50-1:55), pozostawia trochę do życzenia. Po wyłączeniu rozmycia i odpowiedniej konfiguracji prędkość Kwin'a nie odbiega mocno od GNOME 2 + Compiz 0.8.6, choć tu jeszcze jest trochę do nadrobienia. Za to stabilność, zwł w porównaniu z Unity 5 + Compiz 0.9.7.6, jest na prawdę znakomita. Jedyny drobny błąd/glitch, jaki zaobserwowałem, to okazjonalne resetowanie się ustawień czcionek (zdarzyło się ze 2-3 razy), i pojedynczy przypadek niknięcia górnego panelu, na pozostałych pulpitach. To jednak nic w porównaniu do tego "prezentuje" sobą Unity/Compiz, które mimo wszystko uważam za świetne, gdyby tylko poprawili stabilność i wydajność (może "LTS" w nazwie w końcu ich do tego zmobilizuje), bo na ten moment zaliczyli duży regres, w stosunku do GNOME 2 i Compiza 0.8.x, które na moim 7300GT + Forceware 295.40 działa jak marzenie.

W ogóle, dość nietypowo wszedłem w posiadanie tego Kubuntu, bo zaczął on jako... standardowy Mint 12. Najpierw zainstalowałem w nim KDE 4.8.2 z PPA, a następnie całkowicie pozbyłem się GNOME, zaktualizowałem do 12.04 i wywaliłem resztę nakładki "Mint", wraz z jej repozytoriami.

Jeszcze co do Kubuntu, to już na początek sierpnia zaplanowana jest premiera KDE 4.9, więc pewnie wersję 5.0 ujrzymy gdzieś na początku 2013.

Wiadomo może co się stało, że - wbrew zapowiedziom - wersją rekomendowaną przez Cannonical nadal pozostaje 32-bit? Czy ta decyzja będzie miała wpływ na losy 32-bitowej linii K8?
Jak pisałem przynajmniej do końca roku wspieram wersje 32-bit K8. Przyjąłem, że wersja 64-bit jest obecnie wręcz idealna, pozwala na znacznie wydajniejszą prace i znacznie bardziej responsywny system ... co najciekawsze najbardziej to widać na słabszych maszynach, np. Kubuntu 12.04 64 bit z kernelem 19.0 atom [tak wypuszczę teraz też 64 bitową wersje atom] działa "o niebo" lepiej niż nawet najbardziej zoptymalizowana wersja 32 bit. Tak naprawdę nie ma czego porównywać - jeśli chodzi o odczucia z użytkowani systemu. Dlatego od wersji 12.04 bardzo mocno rekomenduje 64 bity. Trzeba podkreślić, że środowisko "32-bitowe" w ramach 64 bit działa idealnie, nie to co nawet rok temu. Odpalam bez problemów aplikacje 32-bitowe [choć często pod doinstalowaniu odpowiednich bibliotek 32 bit], instaluje obok siebie wersje np. SDL 32 i 64 bit - do wyboru dla aplikacji, np. Doom 3, czy Prey działają w takim środowisku o wiele bardziej płynnie. Jednym słowem - polecam ;). Pod nowymi kernelami działa idealnie ... o czym mam nadzieje przekonacie się Panie i Panowie w ciągu 2 do 3 dni ;).

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
zovalik
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Kontakt:

Post autor: zovalik »

Po instalacji Twojego kernela pod 12.04 64bit ogólnie system ofc "troszkę" zyskał na "świeżości" ale denerwuje mnie jedna rzecz.
Mianowicie po wpisaniu hasła pojawia się tapeta i dość długo (w porównaniu do generic) trzeba czekać na załadowanie się Unity (pojawienie się bocznego o górnego panelu).

BTW kiedy pojawią się płatne kernele dla dedykowane i3? ;)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

zovalik pisze:Po instalacji Twojego kernela pod 12.04 64bit ogólnie system ofc "troszkę" zyskał na "świeżości" ale denerwuje mnie jedna rzecz.
Mianowicie po wpisaniu hasła pojawia się tapeta i dość długo (w porównaniu do generic) trzeba czekać na załadowanie się Unity (pojawienie się bocznego o górnego panelu).

BTW kiedy pojawią się płatne kernele dla dedykowane i3? ;)
Powinno być lepiej pod 18.4 i 19.0 ;) ... a i7 najwcześniej za 3-4 tygodnie ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Znasz jakiś sposób na porządną integrację LibreOffice i innych nie-natywnych programów z KDE? Bo to co prezentuje LO to bieda z nędzą, gdzie nawet nie ma cieni pod menu i ogólnie wszystko się zlewa, oraz wygląda dość okropnie.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Tak, zainstaluj libreoffice-gtk (2 nie 3) i odinstaluj libreoffice-kde. Pisałem o tym przy kernelach v17.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Dzięki. Teraz przynajmniej menu są ładne i czytelne.:)
pst
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.10

Post autor: pst »

Ext, czy twój kernel 18.4, który ma wyjśc niebawem będzie pasował do i5 2500k na 64 bitach ?:) (BTW 12.04)
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

e X t 7 3 pisze:
Będzie małe opóźnienie ... ostatnio śpię po 4 godziny, a jutro jeszcze mam cały dzień spotkań w Rzeszowie ... zatem najwcześniej w w sobotę lub w niedzielę, niestety.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

pst pisze:Ext, czy twój kernel 18.4, który ma wyjśc niebawem będzie pasował do i5 2500k na 64 bitach ?:) (BTW 12.04)
Tak będzie pasował do i5 ... choć przyznam, ze na nim najlepiej by działa kernel i7 ... ten będzie gotowy za 3-4 tygodnie - będę dodawał do maszyn jakie będę oferował na intelu [i3, i5, czy i7] oraz jako wersja odpłatna oddzielnie.

Pozdrawiam

-- 29 kwi 2012 21:34 --

Jutro wersja v18.4 K8 i atom, zarówno 32, jak i 64-bit. Poprawiłem jeszcze ich wydajność i responsywność. Wersja 64 bit atom działa wręcz idealnie na 1201n. Różniąca miedzy 32-bitową wersja Kubuntu 11.10, a 64 bitową 12.04 nawet pod moimi kernelami jest wręcz "piorunująca" - płynność, responsywność środowiska. Tak naprawdę nie ma porównania ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Rozumiem, że 19.0 będzie później, a nie, jak pierwotnie mówiłeś, równocześnie?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:Rozumiem, że 19.0 będzie później, a nie, jak pierwotnie mówiłeś, równocześnie?
Niestety "nie wyrobie się". Ponadto v19.0 będzie opart o 3.3.4, a nie 3.3.3. Wersja 3.3.4 jest odczuwalnie bardziej responsywna i wydajna.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Shimmy
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: Shimmy »

Jaki kernel polecalibyście pod grafike ATI 5000 HD i procesor intela i3? Niemilosiernie sie grzeje, w zwyklej pracy juz 60-70stopni, w stresie nawet 95c i obudowa zamienia sie w smazalnie. Wpis z ACPI do kernela dodany, zainstalowany jupiter i ustawiony na oszczedzanie energii.

Druga sprawa to te kernele dedykowane - One są/będą płatne? Gdzie mozna je zobaczyc?
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”