net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
hiroshi007
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: hiroshi007 »

Witam. Na wstępie chciałbym podziękować @ext73 za jego pracę i chęć niesienia pomocy.
Zainstalowałem jądro na ASUS 1201n ze środowiskiem Kubuntu Netbook Remix. Poprawa wydajności odczuwalna jest gołym okiem. Przede wszystkim zużycie pamięci udało mi się ograniczyć do 250 MB z włączonymi efektami KWin. Szybkość uruchamianych programów i animacji pulpitu też znacznie wzrosła. Moje wcześniejsze problemy z siecią bezprzewodową także wynikały z błędnego klucza teraz wszystko śmiga. Klawisze funkcyjne także świetnie działają, oprócz wygaszania monitora (ale tego nie potrzebuję). Krótko mówiąc robota na najwyższym poziomie :)
Mam jeszcze pytanie do @ext73: czy masz zamiar wspierać wydanie 10.04 do końca wsparcia LTS czy przesiądziesz się na 10.10 i jądra dla LTS nie będą już przez ciebie opracowywane?
Mój blog o KDE, Kubuntu:
http://konqiklub.ubucentrum.net
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: e X t 7 3 »

Po pierwsze dzięki panowie wojciechr i hiroshi007 za słowa uznania ;)

Po drugie
@ext73: czy masz zamiar wspierać wydanie 10.04 do końca wsparcia LTS czy przesiądziesz się na 10.10 i jądra dla LTS nie będą już przez ciebie opracowywane?
tak zamierzam wspierać LTS - mam nadzieje, ze do końca jego oficjalnego wsparcia. Oczywiście po wyjściu 10.10 ono będzie priorytetem.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
elmer
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: elmer »

Witam wszystkich serdecznie.
Jako że jest to mój pierwszy post chciałem sie przywitać przy okazji :)
Zamierzam zainstalować na ASUSIE 1201N linuxa i mam kilka pytań, jako że są to moje początki z tym systemem:
1) Czy mogę zainstalować spolszczonego UBUNTU 10.04 aby później doinstalować kernele/poprawki zamieszczone w tym poście?
2) Załóżmy ze wszystko poinstalowane i działa jak należy. Co się dzieje gdy zainstaluje jakieś upgrady systemowe? Dalej wszystko działa czy trzeba czekać na kolejne kernele?
Pozdrawiam.
ups5
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: ups5 »

ad1. Tak powinieneś zrobić
ad2. System aktualizujesz normalnie, na bieżąco. Nowe kernele od Ext73 wgrywasz niezależnie od pozostałych aktualizacji i składników systemowych.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
elmer
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Dzięki piękne za szybką odpowiedź.
Coś czuję, że czeka mnie dzisiaj dłuuuuga noc :)

P.S. oraz zapytam o jeszcze jedną rzecz.
Po instalacji czystego UBUNTU instaluję repozytoria z tego wątku viewtopic.php?t=37494 a dopiero później kernele od Ext73?
ups5
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: ups5 »

Tak, możesz podmienić wpisy repozytoriów (ich się nie instaluje :) ) robisz
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
następnie prawdopodobnie będzie trzeba zresetować kompa i możesz wgrywać Ext-kernele :)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Właśnie kończę testy kernela 2.6.35.3-ck1-ext73-f1-7.5-atom-bfs i powiem szczerze jestem z niego więcej niż zadowolony ;) ... Może trochę nie skromnie, ale mam nadzieje, że i Wy Panowie podzielicie moje odczucia ;). Jeszcze trochę musze popracować nad wersją K8 ... choć to juz praktycznie finisz. Jeszcze może dziś udostępnie kernel w wersji atom. Natomiast K8 prawdopodobnie w poniedziałek lub jeszcze w niedzielę.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

############### Kernel 2.6.35.3-ck1-ext73-f1-7.5-atom-bfs - Ubuntu 10.04 ###############

UWAGA tylko Ubuntu 10.04 ... te skrypty, będą błędnie działać na 9.10

Kernel ten oparty jest o patch`e Cona Kolivasa, stąd skrót ck1 oraz bfs.

Poniżej skrypty instalacyjne - w przypadku, gdy po dwukrotnym kliknięciu na skrypt, nie pojawi się okno wyboru (w tym wykonaj w terminalu), nadajmy mu prawo wykonalności:

Nagłówki, kernel. Dla tych użytkowników, którzy używają otwartych sterowników sieciowych (wifi), zawartych w samym kernelu:

instalator-linux-imege-headres-v.7.5-atom

Nagłówki, kernel oraz sterowniki wifi od Broadcoma. Przykładowo dla Lenovo s10:

instalator-linux-imege-headres-broadcom-v.7.5-atom

Nagłówki, kernel oraz sterowniki wifi od Realteka, dla układu rtl8192se. Przykładowo dla Asusa 1201n:

instalator-linux-imege-headres-realtek-v.7.5-atom

Nagłówki, kernel oraz środowisko ndiswrapper dla sterowników wifi przeznaczonych dla Windows. Wielu użytkowników MSI Wind korzysta z tego rozwiązania:

instalator-linux-imege-headres-ndiswrapper-v.7.5-atom

GRUB - wymuszanie ACPI:

grub-acpi

Powyższy skrypt zastępuje oryginalny plik grub, na zmodyfikowany przeze mnie. Wprowadza on zmiany, polegające na dodaniu wpisów wymuszających włączenie obsługi ACPI. Oryginalny plik zostaje zapisay do /var/backups/, jako grub-oryginał. Skrypt ten szczególnie polecam wszystkim użytkownikom maszyn z rodziny eeepc. Jednakże, jeśli nie działają wam skróty klawiszowe, wentylator na procesorze "szaleje", zalecam wykonanie skryptu, także na innych maszynach.

Skrypt zapewniający ładny wygląd Splasha - Plumouth

Poniższe skrypty przeznaczone są dla korzystających ze sterowników Nvidia i Ati (właśnościowych = zamkniętych) - TYLKO i WYŁĄCZNIE - nie stosować na chipach GMA Intela. Jak wiemy w przypadku korzystania ze sterownika np. Nvidii dla układów GeForce oraz ION, wygląd splasha jest tragiczny. Skrypty poniższe pozwalają na obejście problemów. Instalacja jest możliwa tylko wtedy, gdy mamy dostęp do sieci ! Konieczność ściągnięcia jednego pakietu. Działa zarówno w Ubuntu 9.10, jak i 10.04.

Poniżej dwie wersje - jedna zawierająca wpisy wymuszające określone nastawy ACPI (o czym mowa powyżej), jak już wspominałem przede wszystkim dla maszyn eeepc oraz skrypt, który nie wprowadza tego rodzaju zmian. Skrypty kopiują oryginalne pliki grub i modules do katalogu /var/backups/, jako grub-oryginał oraz modules-oryginał. Paczkę rozpakowujemy i klikamy na skrypt - wykonaj w terminalu.

splash-nvidia-ati

splash-nvidia-ati-bez-acpi

Deinstalator apparmor

Poniżej skrypt usuwający usługę oraz pakiety i pliki konfiguracyjne apparmor. Jak wiadomo, nie wdrażam tego rozwiązania w swoich kenelach - zbyt wolne (obciąża system, co przy netbookach jest już niebagatelnym ograniczeniem) - moim zdaniem nie daje w zamian mocnej ochrony. Dlatego jeśli używacie mojego kernela zalecam jego odinstalowanie - najlepiej skryptem, szybko i sprawnie:

apparmor-remove

Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: luk1don »

Witam
Właśnie robię najnowszego stabilnego zena z gita (są tam niby już poprawki dla wersji 2.6.35.4 z patchami ck1 i bfs, itp.). Jeżeli chodzi o Brain Fuck Scheduler nie wiem, co pozmieniać w: Zen-Tune Custom Values --->, domyślne wartości są takie:
(6) BFS rr_interval (in ms)
(70) BFS sched_iso_cpu (%)
(20) vm_dirty_ratio (%)
(10) dirty_background_ratio (%)
Zbyt dużej informacji, co będzie najlepsze dla mojego sprzętu w sieci nie ma, poza pierwszą wartością (6). Chyba zostawię domyślne:) Dawałeś jeszcze jakieś patche ogólne czy Canonicala?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

(6) BFS rr_interval (in ms) - też używam 6 ... cóż tu zakres jest ogromny od 1-1500 ;) podwyższenie tych parametrów skutkują zwiększeniem wydajności (przepustowości) kontra responsywność i odwrotnie ... zmniejszenie = mniejsze opóźnienia. Stosuje sie zasade ustwiona wartość w milisekundach + liczba rdzeni procesora.

(70) BFS sched_iso_cpu (%) - mam tak pozostawione - to dość skomplikowane - chodzi o
ustalenie procentowego czasu dla realizacji określonych zadań. Ale to w dużym uproszczeniu ;)

Poniższymi się nie "bawiłem"

(20) vm_dirty_ratio (%) - oględnie mówiąc, tu ilość procentowa ramu po przekroczeniu której następuje zbicie danych tzw. brudnych na dysk - tu standardowo jest na 10 ... choć hardcorowcy dają na 5 ... ale nie wolno niżej, bo zaistnieje sytuacja, że praktycznie nic w przestrzeni użytkownika nie zadziała. Choć są opinie, że ustawieni na 1 dawałoby lepsze rezultaty.

(10) dirty_background_ratio (%) - niektórzy ustawiają na 5 - to jest wartość procentowa pamięci, do której system nie usuwa zbędne dane (tzw. brudne) wykorzystywanych przez rożne biblioteki, a na chwilę obecną nie wykorzystywanych.

To wszystko tak dość oględnie ... Developerzy Kernela mogliby mnie "naruszyć cieleśnie" ;) za te wywody ... ale nie mam czasu na opis tych procesów ;)

Tych parametrów starałem się nie modyfikować (no chyba, ze to robiły patche Cona ;) )... choć pewnie w przyszłości będę (szczególnie, ze pod ZEN`em jest to prostsze). Tak, jak pisałem ZEN zawiera taką ilości zmiennych, że opanowanie tego zajmie mi pewnie parę miesięcy .. na tyle abym mógł wypuścić kernel nad którym w pełni "panuje" ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

No więc tak. Zbudowałem... Trwało około 2 h...:whis:
Na razie testuję. Szybszy jest. Błędów brak. Wydaje mi się jakby system zaliczał jakieś paraboliczne lookupy (przyspiesza i zwalnia), ale może mi się wydaje... Muszę spróbować zmienić tam odpowiednio parametry na 10 i 5 jak napisałeś. Już od jakiegoś czasu zmieniałem schedulera z domyślnego cfg na noop poprzez parametr w linii kernela: elevator=noop, ale z bfs jest trochę inaczej (trzeba testować)... Optymalizację (jeśli to można nazwać optymalizacją) robiłem pod typ procesora: Pentium-4/Celeron(P4-based)/Pentium-4 M/older Xeon. Niby jest tam parę opcji... Dla profesjonalnych testów chyba skorzystam z Phoronix Test Suite. O postępach poinformuję.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

luk1don przetestuj mój ostatni kernel 7.5 ... na P4 powinien chodzić ładnie ... w końcu z niego wywodzi się atom ... ciekaw jestem Twoich odczuć ;)

BHOY

Post autor: BHOY »

Zainstalowałem Twoją najnowszą kompilację Kernela na Asusie EeePC 1000H i przez pierwsze kilka godzin działała zadowalająco zwłaszcza jeżeli chodzi o animacje i szybkość działania aplikacji. Jednak kiedy włączyły się wiatraki zajrzałem do Monitora Systemu a tam zużycie procesorów na 70% przy włączonym Nautilusie i Chromium :whis:
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Witam, a sprawdziłeś, jakie procesy tak obciążają system ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

e X t 7 3 pisze:luk1don przetestuj mój ostatni kernel 7.5 ... na P4 powinien chodzić ładnie ... w końcu z niego wywodzi się atom ... ciekaw jestem Twoich odczuć ;)

Właśnie posłuchałem Twojej sugestii i zainstalowałem :wink: i kernel panic :grin:... Co zauważyłem to nie tworzy się u Ciebie automatycznie initrd.img, a u mnie tak...
Źle, tzn. dobrze, ale nie w pełni robisz paczki. Przykładowo przy tworzeniu przy pomocy make-kpkg trzeba zmodyfikować nakładkę kernel-package skryptami ze źródeł kernela Canonical (Lucida) i dać wtedy opcję do tego katalogu: --overlay-dir= Wtedy będzie wszystko out-of-the-box.
No ale poza tym muszę pochwalić dzieło. Na pierwszy rzut oka Twój kernel jest bardziej stabilniejszy od tego mojego zena...
BHOY

Post autor: BHOY »

Sprawdziłem. Najdziwniejsze jest to, że najwięcej zużywał procesora właśnie Monitor Systemu, bo aż 45%. Po restarcie wszystko wróciło do normy. Będę dalej testował. Pozdrawiam i gratuluję ochoty do kompilacji :P
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Jeszcze jeden tips. Moje kernele są trochę mniejsze. Nie wiem czy akurat to jest przyczyną w tym przypadku, ale możesz zmienić stopień kompresji plików na high compression rate prostą komendą:

Kod: Zaznacz cały

gconftool-2 -t string -s /apps/file-roller/general/compression_level maximum
:wink:
Może jednak nie, bo to file-roller, ale żeby aż taka różnica, nie wyrzucałem aż tak dużo modułów: mój kernel-image waży 6 MB...
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

luk1don pisze:Właśnie posłuchałem Twojej sugestii i zainstalowałem :wink: i kernel panic :grin:... Co zauważyłem to nie tworzy się u Ciebie automatycznie initrd.img, a u mnie tak...
Źle, tzn. dobrze, ale nie w pełni robisz paczki. Przykładowo przy tworzeniu przy pomocy make-kpkg trzeba zmodyfikować nakładkę kernel-package skryptami ze źródeł kernela Canonical (Lucida) i dać wtedy opcję do tego katalogu: --overlay-dir= Wtedy będzie wszystko out-of-the-box.
No ale poza tym muszę pochwalić dzieło. Na pierwszy rzut oka Twój kernel jest bardziej stabilniejszy od tego mojego zena...
Co do initrd :) celowo zostawiłem, jak jest. Skoro Canonical napisał skrypty do budowy initrd poprzez /etc/kernel/... to pomyślałem, że nie ma sprawy, zrobię to w oparciu o ich idee. Natomiast, co do kompresji, mogę zastosować zamiast gz, bz2 - co skutkować będzie wyraźnie mniejszym kernelem ... i dla testów tak robiłem, ale co za coś - szybkość dekompresji :). Natomiast wielkość samego kernela i modułów, nie buduje tylko dla siebie :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

wojciechr pisze:Ext 73, zainstalowałem 7.5 kernela i jesteś znowu Mistrzem!!! system ładuje się do hasła w 22 sekundy (Asus eepc 1001 ha, 1 Gb ramu, 1,66 GHz Atom) działą pięknie - zużycie procesora to 9% przy skype, kadu, mozilla, monitor systemu.
Gratulacje!!! Ext73-co za kolejna wspaniała robota
Szacunek za to co robisz!!!! Wielki Szacunek!!!
Dziękuję
Dzięki Wojciechu za słowa uznania ;)

EDIT:
newubuntuuser pisze:Mam pytanie, i przepraszam, jesli bylo juz poruszane, ale w gaszczu 41 stron trudno sie znalesc. Mianowicie czym rozni sie wersji atom od k8? Znaczy sie jakimi parametrami przy kompilacji czy optymalizacjami sie roznia?
Pokrótce - większa liczbą obsługiwanego sprzętu (spotykanego na komputerach stacjonarnych), pamięcią do 64 GB oraz przede wszystkim architekturą procesora ... K8 moim zdaniem najlepsze flagi optymalizacyjne dla "większych" od atoma procesorów.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
elmer
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Witam ponownie. Po kilku problemach udało mi się postawić system, dodać repozytoria oraz kernele od Ext73. Był mały zonk z mikrofonem ale alsamixer załatwił sprawę. Obraz po HDMI na szczęście bez problemu na telewizorze daje się odpalić. Nie działa natomiast płynne odtwarzanie filmów 720p o 1080p nie wspominając. Zainstalowałem polecaną wersje smplayera, sterownik wyjściowy ustawione na vdapu - w ogóle film nie startuje, przy ustawieniu np xv - obraz się tnie, skacze. Już lepiej działa mplayer - ale tez nie jest to idealne - rozjazd fonii i obrazu oraz lekkie zwolnienia obrazu. Oraz walczę z PS3 media server - ale to na później zostawiam. Na razie chciałbym móc odtwarzać bezproblemowo filmy HD... Od czego zacząć? Jakieś rady dla świeżaka? :P Będę wdzięczny za pomoc :D
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”