Kernele testowe/stabilne wersja v21.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

NetBit73

Re: Kernele testowe wersja v21.x - atom oraz K8

Post autor: NetBit73 »

linuxozaurus pisze:
NetBit73 pisze:chyba nie dodam instalacji tych sterowników do instalatora. Przynajmniej do czasu ustabilizowania sytuacji. Jak widać więcej problemów niż radości a nie o to chodzi.
To co opisałam w tym wątku nie ma nic spólnego z tym skryptem a co co tej opcji instalacji bumblebee plus sterownik eksperymentalny Nvidii to problem jest prawdopodobnie gdzie indziej. (czyli nie ładowanie sterownika Nvidii) Stąd moja sugestia zapytać innych z optimusem.
reszta milczy;)
Awatar użytkownika
elmer
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Post autor: elmer »

Cześć ponownie :)
Dawno mnie tu nie było co nie znaczy że porzuciłem ubuntu.
Ostatnio miałem wersję 18.4 kernela i wszystko na niej działa. Dzisiaj zainstalowałem wersję testową 21.5 i wysypało sterowniki do nvidii (tylko na tej wersji - na 18.04 dalej jest ok).
Korzystam z ppa x-swat. Komp na procesorze AMD II x4, system ubuntu 12.04 64bit.
Poproszę o porady jak zmusić sterowniki do działania :)
Z góry dzięki sliczne :D
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

elmer pisze:Cześć ponownie :)
Dawno mnie tu nie było co nie znaczy że porzuciłem ubuntu.
Ostatnio miałem wersję 18.4 kernela i wszystko na niej działa. Dzisiaj zainstalowałem wersję testową 21.5 i wysypało sterowniki do nvidii (tylko na tej wersji - na 18.04 dalej jest ok).
Korzystam z ppa x-swat. Komp na procesorze AMD II x4, system ubuntu 12.04 64bit.
Poproszę o porady jak zmusić sterowniki do działania :)
Z góry dzięki sliczne :D
Witaj, jakie sterowniki posiadasz ? Jeśli starsze niż 304.4x lub nie daj 304.64 [z repozytorium], to nie ma szans na poprawne zbudowanie modułu. Ja polecam sterowniki 313.09, te działają bardzo ładnie nawet z testowym [powiedzmy wczesna beta] v22.0 [bazuje na Linux-3.7.0].

V22.0-brazos + Nvidia 313.09

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
elmer
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Witam również. Niestety mam 304.64 z repo x-swat. Zatem mam je odinstalować (czy wystarczy usunięcie repo czy trzeba coś innego zrobić) czy też wystarczy w Ustawieniach systemu/Dodatkowe sterowniki włączyć eksperymentalny 310?
Czy też jakoś inaczej mam je zainstalować np tak:

Kod: Zaznacz cały

sudo add-apt-repository ppa:xorg-edgers/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install nvidia-current nvidia-settings
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Polecam po prostu wyłaczenie ppa:x-swat i dodanie ppa:xorg-edgers/ppa. Odświeżamy repozytoria i mamy już do wyboru 313.09. Zatem usuwamy 304.64 i instalujemy 313.09.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
elmer
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Dzięki. Wszystko już działa. Szkoda tylko że nie mogę w nic pograć od Valve bo mi Steam wyrzuca komunikat: Unauthorized............. a póżniej - Login with an enrolled account to continue :/
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: linuxozaurus »

Jaszcze jedno zauważyłam niestety nie następuje automatyczne połączenie z internetem po wyjściu ze stanu uśpienia.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

elmer pisze:Dzięki. Wszystko już działa. Szkoda tylko że nie mogę w nic pograć od Valve bo mi Steam wyrzuca komunikat: Unauthorized............. a póżniej - Login with an enrolled account to continue :/
Cóż za tydzień będziesz mógł i Ty ... Ja na ten moment mogę powiedzieć, że gier do wyboru [zakupu jest 34] + jedna za darmo - Team Fortress 2 ... do niedawna jeszcze był za darmo Serious Sam 3 ... ale teraz już płatny. Ogólnie ? Teraz już wszystko fajnie działa - jeszcze 2 tygodnie temu nie było 'różowo' ;). Moim zdaniem obecnie to już produkt "do wydania" ;).

Ps. o przepraszam już jest 39 gier ;).

Tak to teraz wygląda - Serious Sam 3 i Team Fortress 2

Pozdrawiam

-- 17 gru 2012 21:19 --
linuxozaurus pisze:Jaszcze jedno zauważyłam niestety nie następuje automatyczne połączenie z internetem po wyjściu ze stanu uśpienia.
hmm dziwne ... daj proszę logi po takiej sytuacji - spakuj zipem co wygeneruje NeteXt73 i wyślij proszę na mojego maila.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: linuxozaurus »

Zainstalowane wersje kerneli:
linux-image
3.2.0-31-generic
3.2.0-32-generic
3.2.0-33-generic
3.2.0-34-generic
3.4.11-ext73-f1-20.3-k8-ags-cfs
3.6.10-ext73-f1-21.5-k8-ags-cfs
3.6.2-ext73-f1-21.0-k8-ags-cfs
3.6.3-ext73-f1-21.1-k8-ags-cfs
3.6.6-ext73-f1-21.2-k8-ags-cfs
3.6.8-ext73-f1-21.4-k8-ags-cfs

Informacje o sprzęcie:
Posiadasz procesor: Intel(R) Core(TM) i5 CPU M 450 @ 2.40GHz
Twoja karta WiFi: Broadcom Corporation BCM43224 802.11a/b/g/n (rev 01)
System 64 bitowy

Zainstalowane skrypty optymalizacyjne:
microcode - TAK
Skrypt APM - TAK
Skrypt cpufreqd - TAK

Dodatkowy wpis w sekcji GRUB:
GRUB_CMDLINE_LINUX=""

Wygenerować logi?
tyle mo pokazyje ten skrypt
.
ale brak opcji wyboru
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

ale jest też wygeneruj logi: tak, nie ;)

ale zaraz Koleżanko Ty nic nie masz w sekcji Grub ?!? o niedobrze.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 16.04

Post autor: witek »

Co do sterowników Nvidia. Mam kernel 21.5 64 bit Kubuntu 12.10 i bez problemu działają z nim sterowniki z repo ubuntu-x-swat wersja 304.64-0ubuntu1~quantal~xpu1. Posiadana karta to GF go7300.

Co do instalatora, nowa wersja pobierana jest do katalogu Pobrane. Sam skrypt mam w innym katalogu. Teraz moja prośba, czy pobieranie mogłoby się odbywać do katalogu gdzie znajduje się właśnie uruchomiony skrypt i jeszcze żeby po pobraniu zamykał starą wersję i uruchamiał nową?
NetBit73

witek pisze: Co do instalatora, nowa wersja pobierana jest do katalogu Pobrane. Sam skrypt mam w innym katalogu. Teraz moja prośba, czy pobieranie mogłoby się odbywać do katalogu gdzie znajduje się właśnie uruchomiony skrypt i jeszcze żeby po pobraniu zamykał starą wersję i uruchamiał nową?
Nie.
A tak poważnie, to względy bezpieczeństwa tego co robię. Jakbym zmienił nr wersji i odpalił skrypt przed wysłaniem, a często robię to po nocy zmęczony po pracy lub przed jak teraz, to mógłbym skasować swoją pracę;)
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Ok., rozumiem. W takim razie prośby nie było :)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

witek pisze:Co do sterowników Nvidia. Mam kernel 21.5 64 bit Kubuntu 12.10 i bez problemu działają z nim sterowniki z repo ubuntu-x-swat wersja 304.64-0ubuntu1~quantal~xpu1. Posiadana karta to GF go7300.

Co do instalatora, nowa wersja pobierana jest do katalogu Pobrane. Sam skrypt mam w innym katalogu. Teraz moja prośba, czy pobieranie mogłoby się odbywać do katalogu gdzie znajduje się właśnie uruchomiony skrypt i jeszcze żeby po pobraniu zamykał starą wersję i uruchamiał nową?
Z Paczkami 304.64 jest różnie - ogólnie nie polecam - tu część paczek [budowane dla różnych wersji Ubuntu i różnych architektur] ma błąd = nakłada patch, który uniemożliwia budowę modułu sterownika.

Co do NeteXt73 - już się Kolega Netbit73 wypowiedział ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Foka0111
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 22.04
Kontakt:

Post autor: Foka0111 »

e X t 7 3 pisze:Polecam po prostu wyłaczenie ppa:x-swat i dodanie ppa:xorg-edgers/ppa.
Pozdrawiam
Czym się różni ppa:xorg-edgers od ppa:x-swat.
X-swat z tego co czytałem chociaż trochę testuje sterowniki przed udostępnieniem w swoim repo.
Czy xorg-edgers udostępnia najnowsze bez sprawdzania ich ?
A po uaktywnieniu repo xorg-egers pojawia się w aktualizacjach cała masa innych rzeczy związanym z x-org.Czy to repo jest bezpieczne,czy lepiej brać z niego tylko sterownik i wyłączać tak na wszelki wypadek :)
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

ppa:x-swat

Updated versions of X.org drivers, libraries, etc. for Ubuntu.

This PPA is for stable upstream releases of X.org components. If you're looking for something even more bleeding-edge, please see the xorg-edgers PPA.

While Ubuntu does not "officially/formally" support these packages, if you discover problems when installing these debs please feel free to report bugs to launchpad. However, please make sure to clearly state that you are running packages from this PPA so we know the fixes need to come here.
ppa:xorg-edgers

This PPA is currently meant to be used as a whole. Please do _not_ individually install packages from it, add it to your sources and let your package manager pull in every update. The packages here build against each other and compile different features based on whats available at build time. Do not assume that because it lets you install a DDX with just the driver and libdrm update that it will work. These packages are made with scripts that use the the current packages as the base, so some dependencies can be wrong and your package manager will not resolve that for you. If you want to individually install something from here, grab the source and rebuild it in your current environment instead.
Awatar użytkownika
Foka0111
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 22.04
Kontakt:

Post autor: Foka0111 »

A możesz w dwóch słowach po Polsku.
Translacja nie nadaje się do języka technicznego
NetBit73

Foka0111 pisze: Czy xorg-edgers udostępnia najnowsze bez sprawdzania ich ?
A po uaktywnieniu repo xorg-egers pojawia się w aktualizacjach cała masa innych rzeczy związanym z x-org.Czy to repo jest bezpieczne,czy lepiej brać z niego tylko sterownik i wyłączać tak na wszelki wypadek :)
Niech za odpowiedź posłuży link: http://netbit73.blogspot.com/2011/11/bu ... rsppa.html
ja się na nim przejechałem nie raz, choć był czas gdzie działał dość stabilnie.
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Jak na mój angielski, to z repo ppa:xorg-edgers musisz korzystać z całości (tzn. dodajesz i aktualizujesz wszystko co system chce) - te pakiety zawierają łatki niedostępne w standardowych pakietach (nawet tych z x-swat). Natomiast ppa:x-swat to aktualizacje poszczególnych elementów np. sterownika nvidia (możesz go tylko zaktualizować bez pozostałych pakietów z tego repo) plus w tym repo masz stabilne wydania nowszych wersji niż te dostępne w Ubuntu. Reasumując ppa:xorg-edgers to mocno testowe/zmienione pakiety, a ppa:x-swat to stabilne nowsze wydania.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

witek pisze:Jak na mój angielski, to z repo ppa:xorg-edgers musisz korzystać z całości (tzn. dodajesz i aktualizujesz wszystko co system chce) - te pakiety zawierają łatki niedostępne w standardowych pakietach (nawet tych z x-swat). Natomiast ppa:x-swat to aktualizacje poszczególnych elementów np. sterownika nvidia (możesz go tylko zaktualizować bez pozostałych pakietów z tego repo) plus w tym repo masz stabilne wydania nowszych wersji niż te dostępne w Ubuntu. Reasumując ppa:xorg-edgers to mocno testowe/zmienione pakiety, a ppa:x-swat to stabilne nowsze wydania.
Kwestia X-swat i xorg-edgers jest "złożona" - teoretycznie fakt bezpieczniejsze i bardziej przetestowane powinny być pakiety z x-swat ... ale jak widać na przykładzie sterownika Nvidii 304.64 [gdzie spaprano paczkę dodając patch który rozwala budowę modułu pod kernelami nowszymi niż 3.5.x], czy jeszcze jednego, którego nie pamiętam nazwy wcale tak nie musi być ;).

Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”