[Ankieta] Ile wydałeś na Linuksa przez rok ?

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.

Twoje wydatki Tux per 365.

Czas głosowania minął 17 mar 2010, 21:25

Ponad 200 złotych.
67
79%
Ponad 200 złotych.
7
8%
Ponad 200 złotych.
7
8%
Ponad 200 złotych.
4
5%

Liczba głosów: 85
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: [Ankieta] Ile wydałeś na Linuksa przez rok ?

Post autor: wupra »

womperm pisze:Wdałem dokładnie 1,20 gr na "czystą" płyte do nagrania linka ;)
Teraz powiedź mi co z tego wynika? Bo jak dla mnie to nic.
Może zaraz będziemy się licytować ile kto zapłacił za dostęp do internetu aby pobrać daną dystrybucję?
Wupra.com - polski sklep z grami na Linuksa
TuxPlay.pl - Nowości ze świata gier Linuksowych
zxraf48kb
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: [Ankieta] Ile wydałeś na Linuksa przez rok ?

Post autor: zxraf48kb »

150 dolcy na licencje virtualboxa do kompów w firmie
12 dolcy za jakieś gierki w świątecznej promocji

Do tego mała ciekawostka pewna kwota wyrzucona "dzięki" linuksowi.
Printserver linksysya pomimo deklaracji, cienko współpracował z linuksami i trzeba było kupić inny.

Czyli istnieje koszt ryzyka, lub zwiększonego ryzyka, że przy dokonaniu pewnej inwestycji np w sprzęt, nie da się tego używać.
Mark1
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME

Re: [Ankieta] Ile wydałeś na Linuksa przez rok ?

Post autor: Mark1 »

Ja nie wydałem złotówki na oprogramowanie pod Linuxa, ani w tym roku, a ni w poprzednich :). Z dwóch powodów: programy które bym chciał albo są potwornie drogie albo nie są dostępne pod Linuxa. A wszelkie małe programy (użytkowe) znajduje za darmo w synapticu.
Może zaraz będziemy się licytować ile kto zapłacił za dostęp do internetu aby pobrać daną dystrybucję?
He, i nie będą to małe koszty! Prąd i energię mamy prawie najdroższą w Europie (interia.pl)
Toshio1988
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Brak

Post autor: Toshio1988 »

Ja nie wydałem nic bo większość potrzebnego mi softu jest na licencji freeware. Komercyjny soft dobrej jakości na systemy Linux to mały procent w porównaniu z ilością komercyjnego softu dobrej jakości na platformę Windows.

Linux miałby szansę podbić rynek systemów operacyjnych jeśli by wprowadził coś na wzór AppStore, Android Market. Zachęciłoby to mniejszych developerów do tworzenia aplikacji, gier na systemy Linux. Z czasem pojawiliby się Ci więksi developerzy ;).

Pomysł firmy Canonical na płatny sklep z komercyjnym oprogramowaniem jest bardzo dobrym pomysłem, bo to zwiększa szansę na pozyskanie developerów od komercyjnych aplikacji.

Niestety zamiast zajmować się ulepszaniem Linuksa w sensie software'owym to wolą się bawić w ulepszanie motywów graficznych i zabawę środowiskami :/. Mnie nie jara oglądanie nowych tapet do najnowszej dystrybucji Ubuntu.. sam sobie dobiorę tapetę. Zamiast tracić czas na szukanie tapet i ulepszanie motywów graficznych środowisk systemu Linux mogliby zająć się tworzeniem software dla Linuksa. Wdrażać jakieś techniczne nowości, które zwiększą wydajność Linuksa i zoptymalizują go pod kątem wymagań sprzętowych. Bo teraz zamiast trzymać się określonego poziomu zasobów to on wraz z każdym wydaniem nowej dystrybucji potrzebuje więcej zasobów pamięci RAM i procesora..

Cieszy mnie fakt, że są jacyś sprzedawcy gier na systemy Linux . Życzę im by odnieśli sukces w sprzedaży tych gier.

Pozdrawiam serdecznie.
Savpether
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: Savpether »

Do 200 zł - czasopisma, gry.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”