Kernele testowe/stabilne wersja 15.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Kernele testowe wersja 15.x - atom oraz K8

Post autor: e X t 7 3 »

Jutro odpowiem na pytania.

Pozdrawiam
Chris1507
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10
Architektura: x86

Post autor: Chris1507 »

Ja ostatnio zauważyłem, że nie mogę zgrywać nic na pendrive. Używam jądra 2.6.35, kolega na Debianie ma to samo. Wystąpiło to w ciągu ostatnich 2,5 tygodnia.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Zatem Problem związany z urządzeniami - przede wszystkim dyskami USB jest związany, albo stricte z jednym z modułów kernela (dotyczącym usypiania wyłączania urządzeń), albo z systemem plików w Ubuntu?Debianie - jego uprawnieniami. Zrobiłem test i wyłączyłem moduł, dzięki któremu możliwe jest wyłączanie/usypianie uradzeń działających przez USB. W takiej sytuacji system się nie wiesza, urządzenie się wyłącza !, ale podaje następujący komunikat. Cóż badam problem i zobaczymy. Tak czy siak do jura powinienem wypuścić kolejny kernel testowy.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

neiN. pisze:2 temperatura w sensors jest wyższa niż pierwsza, druga komenda nie działa (same errory) a sudo update-grub nie zadziałało. Czy wyższa temperatura procesora wpływa negatywnie na długość pracy na baterii?
Zatem lm-sensors się zainstalowało tak ? a sensors-detect wywala same błędy ? nie pokazuje na końcu że coś wykrył ?!? A temperatura moze ale nie musi wpływać na żywotność pracy baterii,a le raczej bedzie bo świadczyć moze, albo o znacznym obciążeniu maszyny, albo o nie działającym ACPI.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

maciek78 pisze:Witam, mam takie pytanie: czy nie dałoby sie wypuscic kolejnego kernela z serii 14.8 ( z jakims malym numerkiem np 14.8.2) tylko z poprawkami pod gps-a, narazie wole jeszcze pozostac przy 10.04 a kernele z linii 15 chyba juz sa bardziej dedykowane po 11.04 niz pod 10.04, a jak dla mnie 10.04 plus kernel 14.8 to zupelnie wystarczajaca i satysfakcjonujaca mnie konfiguracja komputera. Mam jeszcze pytnie czy i jak przebiegaja testy na platformie brazos? zaciekawila mnie ta propozycja AMD. Pozdrawiam i dziekuje za pomoc
W pierwszej kolejności do testów idzie v15.x (prawdopodobnie v15.4). Tam wprowadziłem zmiany, które powinieneś przetestować. Jeśli będzie ok postaram się może jeszcze wypuścić v14.9 z tymi zmianami. Co do Brazos ... tu cały czas nad tym myślę i przygotowuje się do wdrożenia swojego projektu - zaoferowania maszyn z maksymalnie zoptymalizowanym i dostosowanym Ubuntu, tak aby Klient dostawał out-of-the-box maszynę z Ubuntu zapewniającym mu maksymalną wydajność, responsywność i energooszczędność, przy jednoocznym skonfigurowaniu wszystkich elementów, usługi oraz programów tak aby środowisko było jak najbardziej przyjazne i "cieszące" oko nawet osobę która ma małe pojecie o Linuksie ... ale to za jakąś chwilę muszę to dokładnie przemyśleć i zrealizować, aby czegoś nie spalić i mieć możliwość zaproponowania najniższych możliwych cen = cel cena jak za najtańszą taką maszynę bez systemu. Zobaczymy kiedy uda mi się to zrealizować.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

sokarsg-1 pisze:Jakieś szanse na kernel skąpilowany tym nowym kompilatorem co to o nim piszą na phoronix.com że taki szybki?
A i jeszcze takie pytanie w tematach z testowymi kernelami nie ma linkòw do twojego xconfig dla nvidi to dlatego że go już nie polecasz czy poprostu nie przekleiłeś linkòw?
Właśnie próbowałem pobrać i uruchomić patch na GCC - EKOPath 4 Compiler Suite. Niestety próba uruchomienia wersji ekopath-2011-06-12-installer.run skutkuje błędem składni i nie ma szans na instalacje. Ponadto wersja pełna kosztuje prawie 1800 $, co oczywiście nie jest małym wydatkiem ;). Przyznać jednak muszę, że w pewnych obszarach wydajność kernela mogła by wzrosnąć od 50-150 % !

Natomiast co do linków do wszelkich skryptów i plików konfiguracyjnych, to ich brak w w/w tematach skutkuje tym, że pracowałem nad nowymi wersjami - w szczególności dla 11.04. Udostępnię pewnie do niedzieli.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

Ponieważ mam Pentium IV 2,66Ghz (Northwood, 512KB L2, brak HT, FSB 533Mhz) + 1,5GB RAM (SWAP'a brak, bo mi niepotrzebny), z czego średnio wykorzystuję max. połowę, chciałbym się poradzić w sprawie aplikacji Preload i Prelink. Czy w wypadku Ubuntu 11.04 + kernel 2.6.39 K8 v15.0 w ogóle warto zawracać sobie nimi głowę?
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
witko
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04

Post autor: witko »

@eXt73:
PathCC jest zdaje się 64bitowy, może stąd problemy z instalacją (u mnie na AMD64 zainstalował się bez problemu); poza tym, nie widziałem, żeby ktoś chwalił się udaną kompilacją jądra...

BTW: Jak wypadły testy BFSa ?

pozdr, wk
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:Ponieważ mam Pentium IV 2,66Ghz (Northwood, 512KB L2, brak HT, FSB 533Mhz) + 1,5GB RAM (SWAP'a brak, bo mi niepotrzebny), z czego średnio wykorzystuję max. połowę, chciałbym się poradzić w sprawie aplikacji Preload i Prelink. Czy w wypadku Ubuntu 11.04 + kernel 2.6.39 K8 v15.0 w ogóle warto zawracać sobie nimi głowę?
Obecnie nie ma sensu stosować zarówno Prelaod, jak i Prelink, gdyż te funkcje realizuje obecnie Ureadahead. Zatem należy tylko zadbać aby wystartował.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

witko pisze:@eXt73:
PathCC jest zdaje się 64bitowy, może stąd problemy z instalacją (u mnie na AMD64 zainstalował się bez problemu); poza tym, nie widziałem, żeby ktoś chwalił się udaną kompilacją jądra...

BTW: Jak wypadły testy BFSa ?

pozdr, wk
Witaj włąsnie ... dopiero wieczorem zauważyłem z,e patch działa ... ale na 64-bitach. Zatem wykorzystam go ale najpewniej dopiero w okolicach wakacji/po wakacjach = wcześniej nie będę miał czasu na budowanie systemu 64-bit. Natomiast, co do zbudowania kernela ... da się tylko nalezy nałożyć patch na patch ... gdzieś o tym czytałem, ale jak wiadomo nie testowałem.

Co do BFS - zatem w końcu Con`owi udało się usunąć wcześniejsze regresje ... i system działa bardzo wydajnie. Zastanawiałem się, jaką wersje kernela wypuścić - testuje oba już tydzień (na ags-cfs i bfs). Jednak wczoraj jeszcze przebudowałem kernel ags-cfs i udało mi się uzyskać nie tylko bardzo wysoką wydajność ale jeszcze podbiłem responsywność i szybkość działania urządzeń, m.in. poprawiam czas odczytu aplikacji. Co do wydajności obie wersje idą łeb w łeb, ale ... na BFS nie udaje mi się teraz uzyskać aż takiej responsywności, szczególnie pod obciążonym na 99-100 % systemem. Zatem udostępnię kernel v15.r bazujący na auto_grupowaniu i CFS. Za chwile dam linka do filmiku z wersją v15.3, która jest jednak mniej wydajna i responsywna w stosunku do v15.4 ;).

Filmik - działanie wersji v15.3 - wersja HD, ale jakość średnia - wybaczcie (kręcone Samsungiem Galaxy S2).

Pozdrawiam
witko
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04

Post autor: witko »

Ośmielę się nie zgodzić: Ureadahead ma służyć jedynie do przyspieszania startu systemu (boot) Link, natomiast preload i prelink służą do przyspieszania startu aplikacji podczas normalnej jego pracy (tzn po fazie boot), patrz np Link.

pozdr, wk
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

witko pisze:Ośmielę się nie zgodzić: Ureadahead ma służyć jedynie do przyspieszania startu systemu (boot) Link, natomiast preload i prelink służą do przyspieszania startu aplikacji podczas normalnej jego pracy (tzn po fazie boot), patrz np Link.

pozdr, wk
Zatem, po części się zgadzam - zastosowałem dość mocny skrót myślowy ;). Preload w pewnym zakresie sie bedzie pokrywał z ureadahead (część bibliotek), natomiast prelink będzie miał z gruntu inne działanie. Co do stosowania tych rozwiązań, to jest to w pewnych aspektach ... dyskusyjne. Stosowanie preload wiąże się z dłuższym startem systemu - testowałem parę lat temu. Jednak pozwala przyśpieszyć start konkretnych aplikacji. Natomiast kwestia prelinka jest trochę kłopotliwa. Miałem przygody ze stabilnością systemu w przypadku takiego linkowania bibliotek - trzeba też co jakiś czas odświeżać ten proces. Można testować. Jednak trzeba to robić ostrożnie i przeanalizować, czy czas związany z dłuższym rozruchem systemu, kompensowany jest czasem startu aplikacji.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Akurat na czas startu aplikacji nie narzekam, natomiast w wypadku systemu mógłby on być trochę krótszy. Tak jak na starszych wersjach Ubu udawało mi się zejść poniżej 90-80s, licząc od wciśnięcia włącznika, tak teraz dobija on do prawie 2 min i to mimo bardzo niewielkiej liczby aplikacji/usług w autostarcie.

Jak już przy tym jesteśmy, to kiedy można spodziewać się poradnika do Simple Service Manager'a?
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:Akurat na czas startu aplikacji nie narzekam, natomiast w wypadku systemu mógłby on być trochę krótszy. Tak jak na starszych wersjach Ubu udawało mi się zejść poniżej 90-80s, licząc od wciśnięcia włącznika, tak teraz dobija on do prawie 2 min i to mimo bardzo niewielkiej liczby aplikacji/usług w autostarcie.

Jak już przy tym jesteśmy, to kiedy można spodziewać się poradnika do Simple Service Manager'a?
Mam trochę pracy teraz ale myślę, że jak wypuszczę do końca tygodnia kernel. To pewnie zajmę się skryptami i usługami w przyszłym. Co do szybkości startu, tu przede wszystkim Canonical daje ciała ... cóż mój kernel zawiera coraz więcej sterowników etc., staram się aby pomimo tego starował szybko. Mam nadzieje, że kolejna wersja - chyba jednak v15.5 (zmodyfikowałem jeden element), będzie zapewniała przyzwoity czas startu.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Dell vostro 3500 jak zoptymalizować prace na baterii?

Post autor: linuxozaurus »

jak zoptymalizować laptopa taki jak w tytule?
jak rozwiązać problem jasność ekranu (skrót klawiszowy (FN+strzałka góra dół) działa ale jasność nie zmienia się)
nasz remix 64 bit

[przeniosłem Twój watek tu - raczej nie dotyczy moich kerneli, ale przyjąłem, że zamiar ich używania jest przez to ujawniony ;) - e X t 7 3]
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Re: Dell vostro 3500 jak zoptymalizować prace na baterii?

linuxozaurus pisze:jak zoptymalizować laptopa taki jak w tytule?
jak rozwiązać problem jasność ekranu (skrót klawiszowy (FN+strzałka góra dół) działa ale jasność nie zmienia się)
nasz remix 64 bit

[przeniosłem Twój watek tu - raczej nie dotyczy moich kerneli, ale przyjąłem, że zamiar ich używania jest przez to ujawniony ;) - e X t 7 3]
Po pierwsze, wszystko o czym piszesz jest do osiągnięcia. Jednak obecnie abyś mógł to zrealizować przy udziale proponowanych przeze mnie rozwiązań, "zmuszony" będziesz do skorzystania z wersji 32-bitowej systemu - najlepiej Ubuntu 11.04. Wskazana wersja bardzo dobrze współpracuje z moimi nowymi kernelami, jednocześnie pozwala na znaczne oszczędności energii. Co do reszty już była o tym mowa w tematach które znajdują się w tej części forum. Powrócimy do nich, gdy będziesz (jesli oczywiscie wyrazisz taką wole) korzystał z systemu 32-bitowego.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: linuxozaurus »

a co z kwestią ramu bo mam 4 GB (bo normalnie jest ograniczenie do 3 w 32 bitowych wydaniach) potem możliwe ze zmienię distro po wydaniu remixa nimfy bo to mnie skłoniło do używania 64 bitów.
rezygnacja z 64 bitów nie jest problemem tylko poczekam do wydania remixa(lub RC).
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

linuxozaurus pisze:a co z kwestią ramu bo mam 4 GB (bo normalnie jest ograniczenie do 3 w 32 bitowych wydaniach) potem możliwe ze zmienię distro po wydaniu remixa nimfy bo to mnie skłoniło do używania 64 bitów.
rezygnacja z 64 bitów nie jest problemem tylko poczekam do wydania remixa(lub RC).
Zatem nie ma problemu kernel K8 jest dla Ciebie odpowiedni i obsługuje do 64 GB Ramu.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Jedyne ograniczenie tej technologii - PAE (Physical Address Extension - rozszerzenie adresu fizycznego) jest takie, że jeden proces/instancja nadal nie może wziąć powyżej 4GB, ale to raczej nie jest problem w typowych, domowych zastosowaniach.
taedoju
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.10

Post autor: taedoju »

mam taki problem, po włączeniu open office, firefox, gołebia i np muzycznego odtwarzacza i działaniu na open office dochodzi do zawieszenia dolnego panelu...sugestie? (lubuntu 11.04 kernel 15 )
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”