Kernele testowe/RC wersja v19.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Kernele testowe wersja v19.x - atom oraz K8

Post autor: e X t 7 3 »

witko pisze:dkms fglrxa buduje zawsze dobrze (oczywiście po ręcznym nałożeniu patcha i odpowiednim skonfirgurowaniu /usr/src/fglrx-8.960/dkms.conf)

mm-thp z zena

readahead jest z ubuntu souce również z zena

-march=native wybiera mi raczej dobrze k8-sse3 (AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 4000+)

pozdr, wk

Ps.
kernel 3.3.6 bez problemu działa skompilowany z flagami -Ofast -march=native -mtune=native

co sądzisz o rifs v2 ?
Co do RIFS`a, moim zdaniem jeszcze konieczna jest praca nad nim. Na teraz jeszcze wymaga testów, gdyż zarówno responsywność, jak i wydajność nie jest stabilna. Potrafią się pojawiać spore spadki.

Pozdrawiam

-- 25 maja 2012 19:25 --

Mam już konfiguracje kernela v19.1, którą uznałem za "właściwą". Zatem kernel v19.1 K8 i atom w wersjach 32 i 64 bit udostępnię do niedzieli.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

Nie pisałem o tym wcześniej, żeby nie chwalic dnia przed zachodem słońca, ale wraz z Kubuntu 12.04, nowymi kernelami i schedulerem "deadline" praktycznie skończyły się moje wieczne problemy z ATA.

Przy najnowszych wersjach kernela i KDE, oraz wszystkich moich optymalizacjach, wydajność Kwin'a w zasadzie niewiele już odbiega od Compiza. Z tym większa niecierpliwością czekam na kernel 19.1, a zwł. 20.0, oraz na KDE 4.8.4. Czas wyłączania jest na poziomie średnio 7 sekund i jedynie ze startem za nic nie mogę zejść poniżej ok. 2 min.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Dominbik »

u mnie na jądrze generic i podobnej maszynie do twojej (pentium4 2.4GHz HT, mx440, 1gb), bez specjalnych optymalizacji (gdy rozwaliłem system preload odpuściłem sobie) czas od wciśnięcia Enter w GRUB, zalogowanie w XDM, włączenie terminala urxvt i gdy ten terminal pojawi się na ekranie po włączeniu - 27sekund

naciśnięcie "wyłącz" w openboxie - 8sekund
widać więc zwłaszcza przy uruchamianiu jak wiele znaczy środowisko graficzne i usługi startowe (oczywiście u mnie internet podnosi się podczas uruchamiania)
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Ja czas uruchamiania liczę od włączenia komputera do pełnego załadowania Plasma Netbook - bez logowania, ustawionego na auto. Ale że zoptymalizowane KDE potrafi pod względem czasu zamknięcia rywalizować z Openbox'em... Chyba spora w tym zasługa braku SWAP'a, co znacznie przyspiesza rozładowywanie pamięci.

U mnie największym "hamulcowym" jest z kolei nie internet, a "Search and Launch" Plasmy Netbook. Właśnie zastanawiam się czy jakoś nie dałoby się go skonfigurować do wcześniejszego ładowania i uruchamiania. Swój udział może mieć także Preload, którego używam to poprawiania responsywności.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: Dominbik »

u mnie od naciśnięcia przycisku - 43sekundy. czyli 16sekund same te czynności BIOSu i załadowanie GRUBa. bez autologowania, do pełnego załadowania środowiska (openbox, tint2, rox-filer,conky)

co do czasu wyłączania - może i to zasługa SWAP'a - nie wiem. rzeczywiście zdarza się, że po uptime 2-3dni (używam hibernacji) i intensywnym korzystaniu (głównie Chrome) po zamknięciu wszystkiego RAM zajęty w 50MB, lecz w SWAPie jakieś 60 nie wiem czemu nie opróżnione (na starcie zajmuje mi 70MB).

Galvatron pisze:Swój udział może mieć także Preload, którego używam to poprawiania responsywności.
na to bym uważał. doszedłem do wniosku, że zmarnowałem około 500x więcej czasu na jego konfigurację i ratowanie systemu niż zyskałem dzięki temu narzędziu. z najnowszym glibcem nie działa chyba tak jak powinien.
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=20291&p=1
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

e X t 7 3: Czy w Twoich kernelach aktywna jest może funkcja AUDIT_SYSCALL, wymagana do działania e4rat? Bo na generyku działa to bez niczego, a na twoim za Chiny nie chce wygenerować /var/lib/startup.log.

Nawet zapuszczając e4rat pod generykiem udało mi się skrócić start o ok. 20 s. Możliwe że generując loga startowego na twoim jajku uda się zyskać jeszcze więcej. Niemniej tak czy siak e4rat jest bardzo ciekawą alternatywą dla ureadahead i może warto byłoby go przetestować pod kątem dodania do porad optymalizacyjnych?

-- 26 maja 2012, o 21:45 --

Dla tych którzy nie wiedzą do końca o czym mowa: Program e4rat jest alternatywą dla standardowo dstepnego w Ubuntu ureadahead, swoim działaniem przypominająca np. windowsowego Bootvis. W pierwszym etapie, po dodaniu do GRUB'a stosownego wpisu, e4rat analizuje cały proces bootowania, i czynności w ciągu 2 min. po jego zakończeniu (np. programy odpalane przez użytkownika), na podstawie których generowany jest specjalny log, wymieniający wszystkie potrzebne wczytywane pliki. Oczywiście po zakończeniu należy wywalić wpis z GRUB'a. W drugim, wykonywanym z trybu tekstowego (bez X'ów), wydaje się komendę, żeby na podstawie loga program optymalnie poukładał i zdefragmentował dane na HDD. czasami trzeba kilku przebiegów, niem pojawi się komunikat że więcej zrobić się już nie da. W trzecim z kolei, należy już tylko dodać do GRUB'a wpis nakazujący e4rat preload'owanie danych. W przeciwieństwie do np. programu Preload, tutaj efekt jest natychmiastowy. Należy jedynie pamiętać o okresowym powtarzaniu kroku 1 i 2, zwł. po większych aktualizacjach.

Wszystkie szczegóły są w podanym przeze mnie linku.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Tak w 19.0 AUDIT_SYSCALL jest wyłączony. Zorbie testy z 19.1, jeśli nie wpłynie negatywnie na responsywność i wydajność włączę.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Za wcześnie się ucieszyłem z końca problemów z ATA, choć to akurat może być spowodowane zastosowaniem e4rat, i/lub brakiem jego natywnej obsługi przez kernel, bądź faktem że startup.log robiony był pod generic'iem (niestety złapałem tylko samą końcówkę błędu):

Kod: Zaznacz cały

ata1.01: disabled
ata1: soft resetting link
ata1 EH complete

ata_id [162]: HD_IO_IDEMTITY failed for '/dev/sr0': No message of desired type
ata_id [161]: HD_IO_IDEMTITY failed for '/dev/sr1': No message of desired type
ata_id [165]: HD_IO_IDEMTITY failed for '/dev/sr1': No message of desired type
ata_id [166]: HD_IO_IDEMTITY failed for '/dev/sr0': No message of desired type

udevf [65: timeout: killing '/sbin/modprobbe -bv scsi:t-0x00' [151]

ata2: lost interrupt (status 0x58)
dmesg: http://pastebin.com/xpHnvehy

kern.log: http://pastebin.com/uyz0rNHM

Szczególnie interesująco wyglądają te błędy, odwołujące się bezpośrednio do e4rat:

e4rat-preload: failsafe main process (682) killed by TERM signal

e4rat-preload: udev-fallback-graphics main process (763) terminated with status 1
Ten pierwszy, o ile dobrze pamiętam. towarzyszył również nieudanym próbom utworzenia statartup.log'a pod Twoim kernelem, ale nie występował już pod generic'iem, gdzie się to udało.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Cóż przy tego typu "eksperymentach" ciężko dojść gdzie leży błąd ;). Tak czy siak 19.1 raczej będzie miał włączony AUDIT_SYSCALL.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Świetnie.:) Ciekawe czy i ile uda się jeszcze zejść z czasem startu, bo już w tej chwili, bez kernela, mam 1:42, zamiast ok. 2:00 z hakiem.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Jeśli zdążę kernele będą dziś późnym wieczorem. Jeśli nie - jutro najdalej do wieczora.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: linuxozaurus »

Jeszcze raz zadam pytanie o sprawę wyłączonego dźwięku po zainstalowaniu bumblebee.

czy masz jakieś pomysły na ten problem?

i jeszcze raz ciebie zapytam o sprawę Aparatów cyfrowych (błędy montowania aparatów cyfrowych)?
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

linuxozaurus pisze:Jeszcze raz zadam pytanie o sprawę wyłączonego dźwięku po zainstalowaniu bumblebee.

czy masz jakieś pomysły na ten problem?

i jeszcze raz ciebie zapytam o sprawę Aparatów cyfrowych (błędy montowania aparatów cyfrowych)?
Niestety nie miałem czasu się tym zajmować. Kwestia Optimusa jest dość złożona i dopiero, jak bym miał fizycznie taką maszynę mógłbym głębiej temat zbadać ... niestety takiej nie mam.

Pozdrawiam

-- 29 maja 2012 08:00 --

Mam małe opóźnienie i kernele udostępnie, ale raczej jutro.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 16.04

Post autor: witek »

Witam

Kubuntu 12.04 64 bit + kernel 19.0 + advanced_power_management_by_ext73_v1.4 + instalator-cpufreqd.conf-eXt73-ondemand + wpisy w grub.cfg na sprzęcie Lenovo 3000 N200 C2D T8100 2GB Ram GF7300

- aplet baterii KDE 4.8.3 nie pokazuje czasu jaki jeszcze pozostał do jej wyczerpania (na genericu również nie pokazuje)
- powertop również nie pokazuje czasu (pozostałe zakładki oprócz dwóch pozycji GOOD). Powertop 1.13 pokazuje po 5 minutach pobór prądu na poziomie 125 - 130W i taki się utrzymuje
- zamknięcie powertop generuje komunikat w konsoli

Loaded 0 prior measurements
Cannot load from file /var/cache/powertop/saved_parameters.powertop
Leaving PowerTOP
- modem Huawei 173 na zasilaniu sieciowym nie ma problemu, na baterii modem zaczyna migać diodą po włożeniu w USB ale nie pokazuje się monit o podanie pinu. Dopiero ustawienie na BAD w powertop autousypiania USB powoduje pokazanie się monitu o pin. Po połączeniu jest już obojętne czy ma zasilanie z sieci czy z baterii - połączenia nie zrywa.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Witaj

Wygląda, jak by ACPI nie działało prawidłowo ... jakie wprowadziłeś Pan wpisy w Grub ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

e X t 7 3 pisze:Witaj

Wygląda, jak by ACPI nie działało prawidłowo ... jakie wprowadziłeś Pan wpisy w Grub ?

Pozdrawiam
Wpisy mam takie

GRUB_CMDLINE_LINUX="pcie_aspm=force acpi_osi=Linux acpi_enforce_resources=lax"

klawisze funkcyjne działają, regulacja podświetlania matrycy również działa.

A i jeszcze jedna uwaga. Kubuntu 12.04 64 bit nie jest głównym systemem. Uruchamiane jest przez grub z Kubuntu 12.04 32bit. Wpisy dotyczące ACPI wprowadzone oczywiście w Kubuntu 64bit tam również wykonane sudo update-grub i to samo w Kubuntu 32bit. Mam nadzieję, że jasno opisałem :)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Spróbuj odwrócić kolejność działania gruba ... na tego z wersji 64 bit ... zobaczymy.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Czyli pod Kubuntu 64bit sudo install-grub czy coś podobnego?

A czy uruchamiając skrypt apm w konsoli powinny pojawiać się jakieś informacje?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

witek pisze:Czyli pod Kubuntu 64bit sudo install-grub czy coś podobnego?

A czy uruchamiając skrypt apm w konsoli powinny pojawiać się jakieś informacje?
Zatem tak, w konsoli:

sudo grub-install /dev/sda
Natomiast nie ma potrzeby wykonywania w konsoli ... start następuje automatycznie przy uruchamianiu.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Źle się wyraziłem. Czy podczas instalacji skryptu apm sh ./instalator-advanced... .sh mają się pojawić jakieś informacje czy po prostu ma się zaraz ukazać znak zachęty w konsoli? Pytam bo tak u mnie się dzieje, oraz w katalogu gdzie jest skrypt pojawia się kolejny z nazwą advenced-coś tam.sh - piszę z pamięci :)
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”