Kernele testowe/stabilne wersja v24.x - atom, K8, i7 oraz Brazos

Moderator: e X t 7 3

witko
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Re: Kernele testowe wersja v24.x - atom, K8, i7 oraz Brazos

Post autor: witko »

eXt73
co to znaczy kernel zbudowany zgodnie z technikami OpenMP ?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

To taki kernel, którego kod wynikowy budowany jest w sposób pozwalający na rozdział poszczególnych zadań i wykonywanie ich równolegle - o ile to jest możliwe. Poczytaj nt. wielowątkowości kodu źródłowego i wynikowego.

ps. ile osób użytkuje Ubuntu/Kubuntu/etc. 12.10 ? ... prawdopodobnie od czerwca będę zapewniaj jedynie wsparcie dla 12.04.x oraz 13.04 ... niestety jest problem z zapewnieniem wsparcia gcc 4.7.3 i 4.8.x dla 12.10 ... a sam chyba nie będę miał czasu na dodatkowe prace celem budowania takowych paczek.

Pozdarwiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: witek »

Co do wsparcia, czy uda się je utrzymać dla 12.04 aż do wydania kolejnego LTS czyli 14.04? Pytam gdyż rozważam powrót z 13.04 do 12.04. Pobrałem ostatnio live dvd z możliwością instalacji Kubuntu 12.04.2 i jestem pod wrażeniem jak ta wersja płynnie działa w trybie live. Jeszcze tylko instalacja dla pełnego sprawdzenia i zostaję na LTS jak wszystko będzie ok. Wsparcie dla 13.04 i tak nie wystarczy do 14.04, a wersje październikowe są dla mnie jakieś takie chybione.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Tak utrzymam do wydania 14.04.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

e X t 7 3 pisze:Tak utrzymam do wydania 14.04.

Pozdrawiam
To rewelacyjnie :) Rozumiem, że sterowniki w NeteXt'73 np. dla AMD działają pod 12.04 i Twoimi kernelami?

Z innej beczki za Phoronix - Nvidia kończy rozwijać wersję 310.xx sterowników http://www.phoronix.com/scan.php?page=n ... px=MTM2ODc
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

witek pisze:
e X t 7 3 pisze:Tak utrzymam do wydania 14.04.

Pozdrawiam
To rewelacyjnie :) Rozumiem, że sterowniki w NeteXt'73 np. dla AMD działają pod 12.04 i Twoimi kernelami?

Z innej beczki za Phoronix - Nvidia kończy rozwijać wersję 310.xx sterowników http://www.phoronix.com/scan.php?page=n ... px=MTM2ODc
Tak zapewnię wsparcie także dla sterowników [buduje paczki ze sterownikami tak aby działały od 12.04 w górę]. Wiem i niedługo wypuszczę sterowniki Nvidii 319.17 [tak te ze wsparciem dla Optimusa].

Pozdrawiam

-- 10 maja 2013 13:11 --

i jeszcze tak przy okazji ... kernele v24.1 K8 i i7 będą szybciej działały na maszynach z intelem - a precyzyjniej tam gdzie wykorzystywane są 'grafiki' intela ... takie małe usprawnienie ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: linuxozaurus »

jeszcze tak przy okazji ... kernele v24.1 K8 i i7 będą szybciej działały na maszynach z intelem - a precyzyjniej tam gdzie wykorzystywane są 'grafiki' intela ... takie małe usprawnienie
Milo mi bo mam intel plus Optinus.

Sorki za brak polskich ogonkow. Uzywam sprzetowej klawiatury for Nexus 7.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04

Post autor: JerryG »

Kod: Zaznacz cały

Package |             Core    |            CPU 0       CPU 4
                    |                     | Actual    2.9 GHz     2.9 GHz
Idle         0.0%   | Idle         0.0%   | Idle         0.0%        0.0%

|             Core    |            CPU 1       CPU 5
                    |                     | Actual    2.8 GHz     2.9 GHz
                    | Idle         0.0%   | Idle         0.0%        0.0%

|             Core    |            CPU 2       CPU 6

|             Core    |            CPU 3       CPU 7
:confused: :confused:
Oczy mnie nie myla :lol: ten kernel podkrecil mi procka :mrgreen:

Tak jest za kazdym razem po wybudzeniu z uspienia.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Awatar użytkownika
FadeMind
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Post autor: FadeMind »

Sprzęt: ASUS X54C (Intel Celeron B820, 6 GB RAM DDR3-1333, HDD SATA III 5400 RPM 320 GB)
Klawisze funkcje działają poprawnie. W Kubuntu nie działa skrót Fn+Enter (z klawiatury numerycznej) uruchamiający kalkulator - błąd Kubuntu a nie kernela.
Kernel: 3.9.1-ext73-f1-24.1-i7-ags-cfs

Flagi GRUB2:

GRUB_CMDLINE_LINUX="pcie_aspm=force acpi_osi=Linux acpi_enforce_resources=lax i915.i915_enable_rc6=1 i915.i915_enable_fbc=1 i915.lvds_downclock=1 i915.semaphores=1 drm.vblankoffdelay=1 acpi_backlight=vendor"
=========================================================
DMESG: https://pastebin.com/QajDhCNb
LSMOD: https://pastebin.com/FEjADGSP
Powertop

Pobór mocy: 9 W - 14 W (przy domyślnym poziomie podświetlania matrycy - 60%). Przy obciążeniu pobór mocy może skoczyć maksymalnie do 16 W.
Temperatura CPU

43 - 52 stopni C. w zależności od wykorzystania CPU (średnio 46 stopni C.)
Rdzenie procesora są obciążane prawie równomiernie. Różnica obciążenia między rdzeniami wynosi maksymalnie 15%. Standardowy kernel generic obciąża rdzenie różnie, przeważnie jeden rdzeń odpoczywa, gdy drugi jest obciążony prawie na 100%.
System uruchamia się szybciej.

Niestety Kubuntu 13.04 jest bardzo niedopracowany. Zarządzanie zasilaniem w ogóle nie działa. Co jakiś czas może Was spotkać zawieszenie systemu Tylko twardy restart pomaga. (znany bug z Intel xorg na grafice Intela - podobno wydano już aktualizację dla Xorga naprawiającą ten błąd) Zalecam korzystać z Kubuntu 12.04.2 LTS.
Dla zainteresowanych przygotowałem ściągę, co zrobić po instalacji Kubuntu 12.04.2 LTS: https://pastebin.com/thsSbgUd
gravatar.com/fademind
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

FadeMind pisze:Sprzęt: ASUS X54C (Intel Celeron B820, 6 GB RAM DDR3-1333, HDD SATA III 5400 RPM 320 GB)
Klawisze funkcje działają poprawnie. W Kubuntu nie działa skrót Fn+Enter (z klawiatury numerycznej) uruchamiający kalkulator - błąd Kubuntu a nie kernela.
Kernel: 3.9.1-ext73-f1-24.1-i7-ags-cfs

Flagi GRUB2:

GRUB_CMDLINE_LINUX="pcie_aspm=force acpi_osi=Linux acpi_enforce_resources=lax i915.i915_enable_rc6=1 i915.i915_enable_fbc=1 i915.lvds_downclock=1 i915.semaphores=1 drm.vblankoffdelay=1 acpi_backlight=vendor"
DMESG: https://pastebin.com/QajDhCNb
LSMOD: https://pastebin.com/FEjADGSP
Powertop

Pobór mocy: 9 W - 14 W (przy domyślnym poziomie podświetlania matrycy - 60%). Przy obciążeniu pobór mocy może skoczyć maksymalnie do 16 W.
Temperatura CPU

43 - 52 stopni C. w zależności od wykorzystania CPU (średnio 46 stopni C.)
Rdzenie procesora są obciążane prawie równomiernie. Różnica obciążenia między rdzeniami wynosi maksymalnie 15%. Standardowy kernel generic obciąża rdzenie różnie, przeważnie jeden rdzeń odpoczywa, gdy drugi jest obciążony prawie na 100%.
System uruchamia się szybciej.

Niestety Kubuntu 13.04 jest bardzo niedopracowany. Zarządzanie zasilaniem w ogóle nie działa. Co jakiś czas może Was spotkać zawieszenie systemu Tylko twardy restart pomaga. (znany bug z Intel xorg na grafice Intela - podobno wydano już aktualizację dla Xorga naprawiającą ten błąd) Zalecam korzystać z Kubuntu 12.04.2 LTS.
Dla zainteresowanych przygotowałem ściągę, co zrobić po instalacji Kubuntu 12.04.2 LTS: https://pastebin.com/thsSbgUd
Też właśnie testuję ponownie 12.04.02 Kubuntu 64 bit i pracuje dużo lepiej niż 13.04. Wiatrak spokój nawet na generyku co przy K13.04 jest niemżliwe. Dodatkowo na 13.04 nawet przy braku obciążenia wiatrak potrafi co pewien czas wejść na maksymalne obroty - to się dzieje i na kernelu generic jak i na eXt'73. Nie istalowalem jeszcze kerneli od eXt'73 w 12.04.02. W Kubuntu 13.04 jest już pierwszy babol związany z tym, iż Canonicla wspiera tylko Unity - skopany Firefox. Po kilku minutach nie używania zamraża się. Trzeba wylączyć w nim dodatki - global menu plus dodatek od Canonical. Wtedy ma działać już sprawnie. Co do Kubuntu trwa właśnie spotkanie deweloperów i już przmierzają się do wykorzystania pakietów bezpośrednio z Debiana (wayland i coś tam jeszcze). Od siebie polecam zostanie na 12.04 tym bardziej, że 13.04 i 13.10 mają skrócony czas wsparcia - będą bardzo testowe przed kolejnym LTS 14.04 oraz eXt'73 będzie je wspierał aż do 14.04. I co dla mnie ważne, na 12.04.02 działa mi usypianie na kernelu generyku, więc zakładam, że z kernelami eXt'73 też będzie działało.
Awatar użytkownika
FadeMind
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

witek
Firefox zawieszał się także na Ubuntu 13.04, zatem to bug systemowy niezwiązany ze środowiskiem graficznym. W zasadzie wydania Ubuntu między LTS-ami to swoisty poligon doświadczalny. Można nawet porównać go do co drugiego wydania systemu firmy z Redmond. ;)
gravatar.com/fademind
NetBit73

Post autor: NetBit73 »

FadeMind pisze:witek
Firefox zawieszał się także na Ubuntu 13.04, zatem to bug systemowy niezwiązany ze środowiskiem graficznym. W zasadzie wydania Ubuntu między LTS-ami to swoisty poligon doświadczalny. Można nawet porównać go do co drugiego wydania systemu firmy z Redmond. ;)
A u mnie działa:)
Awatar użytkownika
FadeMind
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

NetBit73 pisze:
A u mnie działa:)
Pan robił UPGRADE a nie czystą instalację z tego co mnie pamięć nie myli. Więc się nie liczy. :mrgreen:
gravatar.com/fademind
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Na stronie, na której znalazłem rozwiązanie pisali właśnie o Kubuntu 13.04 http://noobish-nix.blogspot.com/2013/05 ... -1304.html
After installing a fresh copy of Ubuntu 13.04 (Kubuntu 13.04 to be precise), I've noticed my favorite browser Firefox freezes after about 2 minutes of not being used.
Rozumiem to jako istalacja świeżej kopi U13.04, a dokładnie K13.04. No chyba, że coś źle rozumiem :)
Awatar użytkownika
FadeMind
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

witek

Dokładnie to chodzi o dodatki do Firefoxa: Global menu bar integration, Ubuntu Firefox Modifications.
gravatar.com/fademind
NetBit73

Post autor: NetBit73 »

mainline: 3.10-rc1
stable: 3.9.2
:)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

No tak wykończa mnie tym tempem ;). Sporo zmian dla grafik Intela, Radeona, sterowników sieciowych etc. Zobaczymy. Dobrze, że linia 3.8.x na 3.8.13 już jest EOL = End of Life, a zatem ostatnim z tej lin kernelem = nie będzie już żadnych poprawek. Zatem v23.8 będzie ostatnim i stabilnym z linii v23.x ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Testów K12.04 ciąg dalszy. Po instalacji kernela, APM, microcode i wpisów w grub, usypianie przestało działać nawet na generyku :(
Po usunięciu z grub wpisu acpi_osi=Linux usypianie działa na generyku jak i na każdym kolejnym kernelu włącznie z 24.1 :) Wiatrak w laptopie włącza się tylko jak jest taka potrzeba - z wpisem włączał się dużo częściej. I teraz najważniejsze, brak wpisu acpi w grub - działa usypianie, wiatrak=cisza, zużycie prądu na mojej padającej baterii - 202W, przy włączonym wpisie acpi w grub - nie działa usypianie, wiatrak=dużo częściej się włącza, zużycie prądu - 218 W. Ta sama sytuacja występuje w K13.04, ale tu laptop na wysokości gniazda PCIMCIA jest ciepły - takiego zachowania nie ma w K12.04.
W załączniku logi Kubuntu 13.04 z pracy na baterii, bez wpisu acpi (usunięty podczas uruchamiania systemu w menu grub). Za chwilę podeślę również wpisy z K12.04

O co chodzi?
Załączniki
dmesg_dom-12.04.tar.gz
(11.92 KiB) Pobrany 143 razy
system.log_13.04.tar.gz
(1.73 KiB) Pobrany 140 razy
dmesg_dom_13.04.tar.gz
(12.77 KiB) Pobrany 143 razy
Chris1507
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10
Architektura: x86

Post autor: Chris1507 »

Jakie zużycie?! Chyba coś źle pokazuje. :)
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Chris1507 pisze:Jakie zużycie?! Chyba coś źle pokazuje. :)
Pada mi bateria w lapku, wytrzymuje już tak maks 15 min :) plus jedeny program, który pokazuje zuzycie to powerstat. Powertop niestety nie pokazuje zużycia, no chyba, że wersja powertop-1.13 ale to już historia :) a i już trzy lub cztery razy "piekłem" kartę graficzną w piekarniu bo padła - Nvidia 7300go
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”