Jaki laptop dobrze chodzi pod Ubuntu?

Porady sprzętowo-handlowe
GDS

Post autor: GDS »

Jeszcze raz dzięki za pomoc. Zainstalowałem kodeki przez easylinux odpalany z konsoli i udało się!!! ;) A przynajmniej jedne format- mov działa. Nie mogę jeszcze sprawdzić innych, ale jak będę wiedział to się odezwę.

---

Oczywiście chodziło mi o easybuntu, a nie easylinux.
mperlak
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: mperlak »

to ja sie tez pochwale, toshiba 3440 CT bez napedu CDROM, wsio dziala ok, bateria trzyma tyle co powinna, hibernacja dziala ale jest wolniejsze wznawianie niz pod xp, instalacje przeprowadzilem przez net, mam orinoco gold, troche trwalo ale dziala,

jak sprawdzicz czy speedstep dziala?
Awatar użytkownika
avalan
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: avalan »

Jeżeli masz Gnome to ustaw sobie aplet. Pokazuje on taktowanie procesora w danej chwili, ale skoro trzyma tyle ile powinien to Speedstep powinien chodzić.
Internet Explorer służy do przegladania Internetu z Twojego komputera i ... vice-versa.
Linux User: #419954
sz@man

Post autor: sz@man »

Witam, chcialbym podbic temat i poprosic o rade. Planuje zakup laktoka, ale teraz kompletnie nie mam czasu na komputery a tym bardziej linuksa. Dostep do netu, tez troszke ograniczony. :bag:
Ktory model Waszym zdaniem poradzilby sobie lepiej przy wspolpracy z linuksami? Ktory zakup okaze sie lepszym?
model 1
http://www.bestbuy.com/site/olspage.jsp ... 9206139854
model 2
http://www.bestbuy.com/site/olspage.jsp ... 9207793457

A moze cos innego w tej cenie?
Naprawde, nie mam teraz czasu na szukanie infa, wiec licze na Wasza pomoc, dzieki z gory
mperlak
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: mperlak »

avalan pisze:Jeżeli masz Gnome to ustaw sobie aplet. Pokazuje on taktowanie procesora w danej chwili, ale skoro trzyma tyle ile powinien to Speedstep powinien chodzić.
jak ten aplet sie wlacza instaluje, gdzie go znalesc? bo chyba jednak mi ten speedstep nie dziala na w98se bateria trzyma 5.5h a na ubunto 3.4h i caly czas mam czestotliwosc procka 500mhz po komendzie cat /proc/cpuinfo
caterpillar
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Kontakt:

Post autor: caterpillar »

Wlasnie zainstalowalem na laptopie HP pavilion ze 3215us (karta graf ati 200m w chipsecie sempron 3000+) Ubuntu Dapper Darke dziala bardzo dobrze. Zmiana taktowania procesora mobile , dzwiek, grafika tylko bez akcelaracj (po doinstalowaniu sterownikow do ati wg. opisu z przewodnika dziala lux ) Komputer jest praktycznie po zainstalowaniu z plyty gotowy do ipracy. W poprzedniej wersji Ubuntu byly duze problemy szczegolnie z karta graf.
Awatar użytkownika
LoNGeR
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: LoNGeR »

No to ja dodam:

Zainstalowalem dapperka na acer aspire 1642wlmi... Wszystko bez problemu... Bardzo szybko(to zapewne przez 1 gb ramu :mrgreen: ) Bateria lepiej niz na windzie :w00t: , temperatura po dluugiej pracy 52 stopnie, wszystko wykryte (glownie mi chodzilo o karte wifi) i automatycznie dobrana dobra rozdzielczosc i odswiezanie... Jednym slowem polecam tego laptopa pod ubuntu... ;-)
Linux Registered User #410672
Ubuntu User #3237
Hotaru
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Hotaru »

Cze wszystkim!

HP Pavilion dv4152ea - Ubuntu 5.10 i 6.06 TLS dzialaja bez zarzutu. Jestem zielony w linuksie, a wireless, usb adsl i wszystko inne, czego do tej pory potrzebowalem dziala bez zgrzytow.
Jedyne, co mnie w pelni nie satyfakcjonuje, to czas dzialania na bateriach, ale to chyba wina GNOME'a?

Pozdrawiam.
Zgoda
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Kontakt:

Post autor: Zgoda »

Hotaru pisze:Jedyne, co mnie w pelni nie satyfakcjonuje, to czas dzialania na bateriach, ale to chyba wina GNOME'a?
Jeżeli wszystko działa Ci stabilnie, to w 6.06 doinstaluj sobie pakiet laptop-mode. Nie próbuj tego, jeżeli zdarzają Ci się jakiekolwiek pady, przycięcia czy problemy z odhibernowaniem, bo jednym z ficzerów tego pakietu jest zmniejszenie częstotliwości synchronizacji dysków, więc łatwiej jest stracić dane.
Polecam też zmianę demona zarządzającego częstotliwością z powernowd na cpufreqd, ten ostatni ma znacząco większe możliwości dopasowania częstotliwości do sytuacji i potrzeb.
We read Knuth so you don't have to. - Tim Peters
soopie
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: soopie »

Witam serdecznie (pierwszy moj post na tym forum)

Od kilku dni mam do dyspozycji IBM T42 i Ubuntu 6.06 smiga na nim bez zajakniecia, Wszystkie sprzety wykryte i dzialajace 'by default'. Tak ze potwierdzam wczesniejsze posty dot. IBM.

Pozdrawiam
nightwish86
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: nightwish86 »

Acer Aspire 3363NWLMi (seria 3630) - jest troszkę zabawy:

- panoramiczny obraz -> edycja xorg.conf (na Forum oficjalnym HowTo's)
- Wi-Fi -> ndiswrapper potrzebny (na Forum oficjalnym HowTo's + skrypt instalujący)
- dynamiczne zmiany częstotliwości pracy procka -> dużo zabawy.. Brak HowTo's, ale można sprawić aby działało ;)
- klawiatura -> troszkę zmian aby działały wszystkie klawisze

Po skonfigurowaniu - przepiękna praca ;). Polecam!
llawicki

Post autor: llawicki »

Najlepiej poczytać głosy innych ludzi na temat każdej firmy. Osobiście od 6 miesięcy używam HPCompaq nx6110 (Proc. 1,4 MHz). Tak wygląda : http://www.mobile.benchmark.pl/recenzje ... /img-2.jpg. Z tego co się naczytałem najlepiej omijać te robione "na szybko" i bez pomysłu Acery, gdzie ktoś wpadł na pomysł wypukłej klawiatury lub Aristo, gdzie po roku bateria nie starcza nawet na rozruch systemu. No ale to moja opinia po przeczytaniu wielu opisów użytkowników i ich osądów. Prym jak wiadomo wiedzie DELL ale ceny zaczynąją się od 5000 - 6000 PLN.
ngp

HP Pavilion dv4000...

Post autor: ngp »

na Pentium M 1.83GHz, 2GB DDR2, ATI Mobile X700 działa prawie bez problemu. Nagrywarka DVD wywala błąd w konsoli tty opisany pod tym adresem http://www.ubuntuforums.org/showthread.php?p=942785

Poza tym wszystko gra i działa :)

Pozdrawiam
goos_man

Post autor: goos_man »

ja wlasnie zainstalowalem ubuntu 6.06 i nigdzie nie moge teraz znalezc sterownikow do acera tm 4072 :sad:
STiKi
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: FVWM

Post autor: STiKi »

A po Ci sterowniki? Ja mam ACERa TM 2400 i jakos nie potrzebowal zadnych 'sterownikow'. Masz chyba bardzo ograniczone pojecie na temat 'sterownikow' w Linuksie. Moge sie zalozyc, ze Ubuntu w wersji 6.06 wykrywa Ci wszystko z wyjatkiem WiFi. Opis jak uruchomic Wi-Fi na karcie z chipsetem Broadcom, ktora napewno masz wbudowana znajduje sie juz na forum... wiec:
Przed zadaniem pytania należy użyć funkcji SZUKAJ
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Without fools, there would be no wisdom.
lehre

Acer Ferrari 3400 - AMD64

Post autor: lehre »

Acer Ferrari 3400 --- Wireless,Bluetooth, IRDA, Firewire, Card Reader 5in1 -> no wszystko dziala :) Tuner TV-FM na USB jeszcze testuje ale tez pewnie pojdzie :>
pozdrawiam
Jacek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: Jacek »

Polecam Acera Aspire 1640. Ubuntu 6.06 działa na nim i prezentuje się wprost rewelacyjnie. Jestem nim zachwycony.
Jacek_M
ArisTos

Post autor: ArisTos »

BENQ Joybook A33E. Ubuntu 6.06. Chodzi rewelacyjnie. Instalacja i konfiguracja bez żadnych problemów - bo przecież 915resolution to nie problem ;)
mloskot

Re: Jaki laptop dobrze chodzi pod Ubuntu?

Post autor: mloskot »

john_himself pisze:Acer Aspire Seria 3000
Przez rok używałem Acer Aspire 5021 (AMD Turion 64) z Ubuntu 5.10 (amd64) na pokładzie. Mogę tylko pochwalić ten sprzęt. Nie zanotowałe żadnych kłopotów, no może nie działające klawisze do obsługi WiFi i BT, ale to pikuś.

Praktycznie wyłącznie pracowałem z siecią bezprzewodową, bez problemów.

Wcześniej miałem Acer FT9550 z Slackware, Debian Sarge oraz Ubuntu 5.04, w sumie również bez problemów, ale to stary sprzęt.
john_himself pisze:MaxData Eco
MaxData 4000
W 3 sklepach odradzano mi sprzęt tej firmy, mimo że wybierałem sprzęt w tej samej cenie. Sprzedawcy twierdzili że to sprzęt awaryjny i mają masę zwrotów,reklamacji i wysyłek do serwisu.
john_himself pisze:Jakie sa najczestsze konflikty/problemy i z czym? W Acerach nie dziala na Ubuntu wskaznik baterii,
Już działa :-)
Battery status on Acer Aspire 5021
john_himself pisze:ale nic po za tym nie wiem. Jakiego wyboru sie ustrzec?
Największe problemy ludziska mają z ACPI, ponieważ wśród producentów istnieje
spora dowolność w implementacji obsługi ACPI, więc czasem trzeba samemu łatać tabele DST (BTW w jednym ze staaarych numerów Linux Magazine był opis statusu ACPI i jak sobie połatać w razie co).

Osobiście nigdy nie zanotowałem żadnych problemów ze sprzętem, Używałem też takie dziwolągi jak Panasonic CF-25 i bez najmniejszych problemów.

Moim zdaniem, aby uniknąć problemów dobrze jest (w miarę możliwości) wybrać sprzęt markowy. Może to snobistycznie brzmi, ale dość powszechnie wiadomo że laptopy firm IBM czy Dell są złożone z dobrych, znanych i dobrze wspieranych komponentów. To jak porównanie roweru z makrokeszu i takiego za >2K zł, a właśnie niedawno rozpirzył mi się taki makrokesz, więc wiem o czym piszę ,-)

3 m-ce temu kupiłem używany 2 letni notebook Dell D600 za 2700,- zł.
Z Intel 1.6 GHz Centrino, 512 MB RAM i 40 GB HDD, WiFi, DVD/CD-RW, matryca o wysokiej rozdzielczości jak lubię bo 1400x1050, więc sporo się mieści na ekranie itd.
Działa pod Ubuntu 6.06. Uważam, że to bardzo dobry wybór jak ktoś chce coś poniżej 3000,- zł. Nowy za 3K zł to będzie raczej średni sprzęt. Ten sam model korztuje 1500,- zł na ebay.com, to 50% tego co zapłaciłem. Więc jak ma ktoś ciotkę w USA to najlepiej tam kupić. Po tych 3 m-cach z Dell wiem jedno, że kolejny sprzęt to będzie tylko Dell (miał być IBM, ale nowa marka Lenovo mnie już nie przekonuje).

Pozdrawiam
john_himself

Post autor: john_himself »

Szczerze to za Dellami nie przepadam. Na codzien pracuje na Dellach Optiplex i mam juz ich dosyc.

Z zakupem jeszcze sie wstrzymalem, ale rozwazam takie opcje:

Acer Aspire 3102WLMi // Sempron64 3200+ 1.6GHz / 1024MB / 80GB / Xpress 1100 / DVDRW / 15,4" / Linux ----------- 2887,91 zł

Acer Aspire 5102WLMi // Turion64 X2 TL-50 1.60 GHz / 1024MB / 120GB / Xpress 1100/ DVDRW / 15,4" / WinXP -------- 3199,00 zł

BENQ Joybook A33E // Celeron M 390 1.7GHz / 512MB / 60GB / GMA 900 / 2,7h / 15,4" / Linux -------------- 2440,00 zł

Compaq V5000z // Turion64 ML-34 1.8GHz / 512MB / 80GB / Xpress 200M / DVDRW / 15,4" / WinXP ----------- 2899,00 zł

Gateway MX6424 // Turion64 ML-34 1.8GHz / 1024MB / 120GB / Xpress 200M / DVDRW / 15,4" / WinXP ---------- 2995,00 zł

Wizualnie Acery (jak zwykle lipna bateria) i Benq najmniej mi sie podobaja, ale np. Benq gwarantuje bezproblemowa prace pod Ubuntu (GMA900 itp). Gateway'a sie boje, bo nie ma serwisu w Polsce. Lubie AMD, stad chcialbym Turiona. Najbardziej sklaniam sie ku Compaqowi.

Jak uwazacie, z ktorym bedzie najwiecej problemow?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co kupić?”