Instalacja na laptopie ASUS

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
marcin.zabrze
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Odp: Instalacja na laptopie ASUS

Post autor: marcin.zabrze »

Spróbuje się dopisać w tym wątku, a nie w dziale mobile (jeśli jednak miałem zrobić to tam to bardzo z góry przepraszam).

Mam już zainstalowany system i wszystko ładnie chodzi do momentu wyjęcia kabla z zasilaniem. W tym momencie system się wiesza. System również nie startuje kiedy nie ma kabla zasilającego podpiętego.

Rezygnując z udogodnień klawiszy funkcyjnych dopisałem w /boot/grub/menu.lst
/boot/vmlinuz-2.6.24-16-generic root=UUID=382f690e-2797-4461-911c-eeed5acacd46 ro nosplash nolapic
I system się uruchamia, działa, mogę wyciągać kabelek i dalej pracować, czy uruchamiać laptop bez kabelka.

Jedynym minusem była rezygnacja również z usypiania systemu...
Czytając to forum spróbowałem opcji takiej:
/boot/vmlinuz-2.6.24-16-generic root=UUID=382f690e-2797-4461-911c-eeed5acacd46 ro nosplash nolapic hpet=disable
Po której klawisze funkcyjne działają (mogę sobie po ściemniać ekran, ściszyć głośność itp) mogę również uśpić system. Niestety laptop z tego uśpienia się nie budzi. Uruchamia się, świeci ekran na czarno i koniec.
Przy opcji: noapic lapic hpet=disable system nie rusza.

Model laptopa to: ASUS X50Vseries
darmed
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: darmed »

Posiadam również asusa z serii a6rp i powiem szczerze że mam duży problem z instalacją ubuntu, najperw nie chciał wogóle zastartować nawet z płytki po ustawieniu acpi=off dopiero ruszyła instalacja no i znowu problem po zainstalowniu ubuntu i ponownym restarcie komputera na monitorze widze tylko starting up... i to wszystko proszę o pomoc.

EDIT:
posiadam laptopa asus a6rp ap002h i bezskutecznie próbuje zainstalować linuxa posiadam ubuntu i kubuntu na orginalnych płytkach . Na początku nie chciał zastartować z poziomu cd ale wyczytałem na forum że ustawienie acpi=off pomoże no i pomogło system zaczął się instalowć. Niestety po zainstalowaniu i ponownym restarcie na ekranie widzę starting up... i to wszystko co się dzieje proszę kolegów o pomoc.
timmytheviking
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: timmytheviking »

Ja jeszcze powracam z tamtym moim wciąż nierozwiązanym problemem karty dzwiękowej, ale wyciągnąłem już ważne informacje.

Próbowałem tak jak w tym Temacie:
viewtopic.php?t=68663&highlight=asus
W alsa-base wpisać te różne wartości dla opcji Model.

Obecnie mój plik alsa-base wygląda tak:

# autoloader aliases
install sound-slot-0 /sbin/modprobe snd-card-0
install sound-slot-1 /sbin/modprobe snd-card-1
install sound-slot-2 /sbin/modprobe snd-card-2
install sound-slot-3 /sbin/modprobe snd-card-3
install sound-slot-4 /sbin/modprobe snd-card-4
install sound-slot-5 /sbin/modprobe snd-card-5
install sound-slot-6 /sbin/modprobe snd-card-6
install sound-slot-7 /sbin/modprobe snd-card-7

# Cause optional modules to be loaded above generic modules
install snd /sbin/modprobe --ignore-install snd && { /sbin/modprobe --quiet snd-ioctl32 ; : ; }
install snd-pcm /sbin/modprobe --ignore-install snd-pcm && { /sbin/modprobe --quiet snd-pcm-oss ; : ; }
install snd-mixer /sbin/modprobe --ignore-install snd-mixer && { /sbin/modprobe --quiet snd-mixer-oss ; : ; }
install snd-seq /sbin/modprobe --ignore-install snd-seq && { /sbin/modprobe --quiet snd-seq-midi ; /sbin/modprobe --quiet snd-seq-oss ; : ; }
install snd-rawmidi /sbin/modprobe --ignore-install snd-rawmidi && { /sbin/modprobe --quiet snd-seq-midi ; : ; }
# Cause optional modules to be loaded above sound card driver modules
install snd-emu10k1 /sbin/modprobe --ignore-install snd-emu10k1 $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe -Qb snd-emu10k1-synth ; }
install snd-via82xx /sbin/modprobe --ignore-install snd-via82xx $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe -Qb snd-seq ; }

# Load saa7134-alsa instead of saa7134 (which gets dragged in by it anyway)
install saa7134 /sbin/modprobe --ignore-install saa7134 $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe -Qb saa7134-alsa ; : ; }

# Load snd-seq for devices that don't have hardware midi;
# Ubuntu #26283, #43682, #56005; works around Ubuntu #34831 for
# non-Creative Labs PCI hardware
install snd /sbin/modprobe --ignore-install snd && { /sbin/modprobe -Qb snd-seq ; }
# Prevent abnormal drivers from grabbing index 0
options snd-bt87x index=-2
options cx88-alsa index=-2
options saa7134-alsa index=-2
options snd-atiixp-modem index=-2
options snd-intel8x0m index=-2
options snd-via82xx-modem index=-2
options snd-usb-audio index=-2
options snd-usb-usx2y index=-2
options snd-usb-caiaq index=-2
options snd-hda-intel model=6stack-digout
options snd-hda-intel model=asus
options snd-hda-intel model=asus-laptop
# Ubuntu #62691, enable MPU for snd-cmipci
options snd-cmipci mpu_port=0x330 fm_port=0x388

W Alsamixer są informacje
Card: HDA Intel
Chip: Realtek ALC660-VD

Wszystkie możliwe opcje głośności w alsamixer'ze są na maxymalnym poziomie.
W ustawieniach dzwięku wybieram zawsze sterowniki alsa. Inne również nie chcą współpracować

Kilka postów temu proszono mnie o informacje na temat Chipsetu, którą mogłem wziąć z alsamixera, lecz były z nim problemy..

Co teraz? Możecie podać co powinienem wpisać w alsa-base, albo z jeszcze innej strony?

Liczę na szybką odpowiedź ;-)
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: mario_7 »

options snd-hda-intel model=asus
options snd-hda-intel model=asus-laptop
Nie zauważyłeś, że to to samo, tlyko z innymi opcjami? To bez sensu przecież.
W pliku alsa-base masz mieć 1 linię odnośnie opcji dla snd-hda-intel i w tej jednej linii zmieniaj wartość parametru model. Po każdej zmianie restartuj system. Listę prawidłowych wartości dla Twojego chipsetu znajdziesz na forum.
timmytheviking
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: timmytheviking »

Udało mi się uzyskać w końcu dzwięk.
Odpowiedni okazał się "lenovo".
Dziękuję Serdecznie za pomoc!
Awatar użytkownika
auror777
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86

Post autor: auror777 »

Witajcie wszyscy!:)

Jestem nowy na tym forum, ale nie nowym użytkownikiem linuxa:)
Używałem już wielu różnych dystrybucji (slackware, debian, fedora, opensuse itd.), ale w żadnej innej nie miałem takiego problemu jak w ubuntu (począwszy od wersji 7.04 aż do dziś). Otóż podczas transferu danych z napędu dvd na dysk twardy w tym laptopie (Asus A6RP-AP083) system "zawiesza się" i nie można praktycznie nic zrobić dopóki transfer się nie zakończy. Później wszystko wraca do normy, ale trzeba czekać dość długo, gdyż prędkość przesyłania danych jest niska.

Mam nadzieję, że ktoś pomoże mi ten problem rozwiązać. Podoba mi się ten systemik i tylko tej zagadki nie rozgryzłem.
sovereign
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: sovereign »

ja wczoraj miałem następujący problem: to miała być moja pierwsza przygoda z Kubuntu:wall:

ściągnąłem ze strony livecd amd64 żeby zainstalować na laptopie Asus F3Series z Vistą na pokładzie. przy ustawianiu partycji wywaliło mi, że linuxowe nie mogą być w systemie XFS z powodów możliwych błędów z GRUB. wybrałem więc EXT3 z księgowaniem dla / i /home.
instalacja dobiegła końca i zrestartowałem komputer. pozycje na liście były podwójne, chcąc uruchomić Vistę a nie Linuxa wybrałem pierwszą pozycję Vista/Longhorn. ekran był czarny kilka sekund, pojawił się pasek postępu (windows się uruchamia) a potem monochromatyczny ekran postępu. po uruchomieniu wyskoczyło okno recovery a wielkim 'error' i system nie odpowiadał. po restarcie nawet grub nie chciał wystartować. za pomocą innych narzędzi przywróciłem bootsector i korzystam jak narazie z Visty. gdzie leżał błąd?
Awatar użytkownika
auror777
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Myślę, że problem tkwi w BIOSie laptopa - zapewne zainstalowane są jakieś zabezpieczenia, przez które nie możesz zainstalować nic oprócz visty. Wystarczy, że wyłączysz odpowiednią opcje w BIOSie, w zakładce Security i ponownie zainstaluj system (może wystarczy tylko przeinstalować gruba, ale biorąc pod uwagę Twoje doświadczenie prościej będzie go przeinstalować) :)

P.S. Może ktoś mi pomoże rozwiązać problem?:)
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: mario_7 »

było już coś o napędach optycznych w laptopach Asusa... Poszukaj, może to powiązane problemy.

A tak w ogóle to przydałyby się jakieś logi - np. dmesg po tym, jak wystąpi ten objaw.
sovereign
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: sovereign »

tzn. moje doświadczenie. jestem wieloletnim użytkownikiem linuxa, ale na starym kompie miałem susła. po tej przygodzie też posadziłem susła, ale z płyty livecd jakąś okrojonkę prezentacyjną i chodzi. grub poprawnie ładuje vistę i susła.
tylko z kubuntu wystąpił taki problem. nie widziałem w instalatorze opcji konfiguracyjnych boota, wszystko automat
Awatar użytkownika
auror777
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

A jaka wersje kubuntu miałeś?
Może były jakieś błędy w pobraniu obrazu płyty i przez to takie problemy występują.
Sprawdź sobie sumę kontrolną, czy się zgadza.
W instalatorze rzeczywiście nie ma opcji konfiguracji gruba, ale możesz spróbować (już po instalacji) włączyć live cd, podmontować partycje z kubuntu, potem przez program chroot wejść do kubuntu i tam ustawić sobie gruba.

Póki co sprawdź czy płytka LiveCD jest dobra i spróbuj jeszcze raz go zainstalować.
Zablokowany

Wróć do „Laptopy”