Czym sie różni Ubuntu 32-bit a 64-bit i co lepiej zainstalować ?

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Re: Czym sie różni Ubuntu 32-bit a 64-bit i co lepiej zainstalować ?

Post autor: makson »

Sierżant_Garcia pisze:... jest to wersja 32bit "owinięta" ndiswrapper'em by móc działać na 64bit.
Raczej nspluginwrapperem.
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
Awatar użytkownika
Diseant
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Diseant »

Może napiszę to słowami czysto łopatologicznymi dedykowanymi dla osób mało zainteresowanych tematem lub tylko powierzchownie.

Na chwilę obecną różnica pomiędzy tą a tą architekturą jest znikoma, choć powoli AMD64 zostaje wprowadzane coraz mocniej. Według mojego własnego odczucia, na komputerze o parametrach:

CPU: Intel Core 2 Duo E7200 @ 2.53Ghz // 45nm
GPU: GeForce GT430 @ 1024MB
MOBO: GIGABYTE GA-945GZM-S2 (rev. 2.1)
HDD: SAMSUNG HD103SI (1TB)
RAM: 2048MB @ 533 MHz

... system 64 nitowy działa gorzej niżeli system 32 bitowy. Można odczuć spadek stabilności, ale winą jest oczywiście mała ilość RAMu jak i jego słaba częstotliwość (płyta nie pozwala na więcej MHz i więcej GB)

Wiadomo, że postęp technologiczny się liczy (bo jakby nie rozwój to pewnie do dnia dzisiejszego mielibyśmy komputery z procesorami 16 albo i 8 bitowymi :D - powrót do Amigii?), ale jak wiemy, 64 bity są stosunkowo młode w porównaniu do 32, dlatego można jeszcze podchodzić sceptycznie do tego tematu, tak jak ja podszedłem. Kilka lat i AMD64 zyska na wysokiej popularności wypychając z rynku "trzydziestki dwójki". Dobrze wiem, że procki są już "klepane" na 64 bity, natomiast gorzej sprawa ma się z systemami, które jeszcze wymagają "doszlifowania"
Co do aplikacji. Rzeczywiście kiedyś był problem z nimi, co do 64bit, natomiast na chwilę obecną jest to już poprawione i można śmiało korzystać. Jedyne co możemy zauważyć to pobór większej ilości pamięci RAM jak i zżerania "procentów" z CPU, ale to są efekty uboczne młodego dziecka :D

Tyle na ten temat.
Awatar użytkownika
thalcave
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: thalcave »

Na starym komputerze z prockiem AMD Athlon64 2000MHz i 1GB RAM korzystałem z Debiana i Gentoo 64bitowych i nie narzekałem na spadek stabilności w porównaniu do 32bitów.
Awatar użytkownika
anemus
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: anemus »

Z mojego doświadczenia x86-64 jakieś 20% szybszy od x86 co wynika w dużej mierze z jednak lepszego wykorzystania potencjału cpu w wypadku kompilacji x86-64 chociaż w c2d stosowano pewne sztuczki pozwalające wykorzystać go w pewnych sytuacjach w wypadku jednostek stałoprzecinkowych równie efektywnie w x86. Jak dla mnie w moim debianie, wcześniej w archu i ubuntu x86-64 stabilność jest wzorowa.
Awatar użytkownika
zbyszek_k007
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: zbyszek_k007 »

Witam, mam pytanko. Otóż mam laptopa z procesorem 64 bitowym, na którym używałem 32 bitowego ubuntu. Jeżeli katalog /home miałem zamontowany na oddzielnej patrycji, to czy jak podmienię sam system, wszystkie pliki konfiguracyjne z katalogu /home będą się zgadzały?
Awatar użytkownika
Echinos
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: Echinos »

Jeżeli podmontujesz /home w to samo miejsce bez formatowania to tak, będą się zgadzały.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”