ext4 czy ext3

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
l_komr

Odp: ext4 czy ext3

Post autor: l_komr »

Zainstalowałem własnie jarząbka 9.04 i odrazu na samym początku mam przy starcie komunikaty:

ata1.00: exception Emask 0x0 SAct 0x0 SErr 0x0 action 0x6 frozen
[...]
ata1.00: status: { DRDY }

Czy to moze byc winikiem tego ze partycje sformatowałem EXT4 podczas instalacji?
Asteroth
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Post autor: Asteroth »

napisz moze cos wiecej o swoim sprzecie i czy system wogole wstaje (mam zglaszane problemy z partycja windy przy bootowaniu, ale wszystko ladnie rusza)

Ext4 jak dotad nie sprawialo problemow, a rutynowy skan idzie jak burza - bylem naprawde pod wrazaniem! Kopiowanie w obrebie dysku tez idzie pieknie
rafjaro
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: rafjaro »

Od jakiegos tygodnia mam nowego lapka (moj kumpel kupil identyczny model hp probook 4510s ) on zainstalowal Win 7 ja Ubuntu 9.04 na ext3 ... zrobilismy maly test ... w tym samym momencie kliknelismy restart no i ku mojemu przerazeniu ekran logowania Windows 7 pojawil sie jakies 15 sekund wczesniej.... zezloscilem sie niemilosiernie postawilem ext 4 ... iiii zgadnijcie ... ekrany logowania pojawily sie prawie w tym samym momencie moze roznica 1-2 sekund niestety z przewaga dla 7

Czyli przyspieszenie startu systemu na ext4 nie podlega dyskusji.... ale kurde micromonopol musial niezle wziasc sie do pracy skoro 7 startuje tak szybko
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 9.04
Kontakt:

Post autor: kubuniek »

A ja zainstalowałem Minta7 na ext4. Oczywiście żadnych problemów. Nie straciłem żadnych danych wskutek naciśnięcia i przytrzymania przycisku "Power" w moim lapku. System plików jak najbardziej stabilny. Polecam.
Awatar użytkownika
Pez
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86

Post autor: Pez »

rafjaro pisze: ale kurde micromonopol musial niezle wziasc sie do pracy skoro 7 startuje tak szybko
Ciekawe, jak to będzie za pół roku z szybkością uruchamiania się.
Awatar użytkownika
kubuniek
Wygnańcy
Kontakt:

Post autor: kubuniek »

za pół roku będą przymiarki do systemu Win8 z systemem plików ntfs ;-)
sylkis
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: sylkis »

potrzebuje pomocy i zastanawialem sie, czy nie zalozyc nowego tematu, ale stwierdzilem, ze sprobuje sie wpasowac tutaj :P

z okazji odzyskania internetu sciagnalem sobie nowe ubu (kurde tak go wyczekiwalem, ze na pare dni przed premiera mi net padl i musialem toczyc wielkie boje z moim ISP -,-) i mam problem:
podczas zwyklego apgrejdowania 8.10 na 9.04 z repo cos mi sie sypnelo, to stwierdzilem, ze zainstaluje swieza kopie z plytki, od razu na ext4, co by bylo wydajniej.
wszystko szlo cacysnie do momentu boota zainstalowanego systemu - grub powiedzial error 17.

pogooglalem na live CD (bedacy teraz jedynym dostepnym mi OSem, bo bez gruba nawet windy nie odpale :P) i przez to probowalem zabaw z przestawianiem kolejnosci dyskow w biosie, co dawalo efekty, iz albo nie wykrywalo mi nawet gruba do bootowania :), albo mialem error 22.
gdy googlalem odnosnie tego 22 pomyslalem - a moze mi sie jakis dziadowski stary grub zainstalowal (dunno why) i nie daje rady z ext4? to zrobilem mu osobna partycje 8MB ext2 /boot, a sam system / dalem na ext4.
skutek tego taki, ze mam teraz dla odmiany w grubie error 15 i jestem w dupie, probowalem googlowac dalej i juz brak mi pomyslow :]

probowalem szukac w opcjach podczas instalacji czy ten grub to stary jest, ktory nie obsluguje ext4 (co by bylo co najmniej dziwne, ale pisze mi cos o "grub stage 1.5" czy jakos tak), czy moze da sie wybrac innego bootloadera - ale niestety jedyne, co znalazlem, to mozliwosc wyboru dlan partycji i haczyk do zaznaczenia o rankingu popularnosci pakietow -.-

probowalem grzebac z flagami boota partycji, nic to nie dalo, probowalem tez sie chrootowac z liveCD i apt-get install grub2 - niby cos sie w konsoli zadzialo, ale przy bootowaniu zadnej roznicy nie ma -_-"
nie wiem juz co robic, a zabawa w nagrywanie na nowo plytki odpada...bo naped mam zablokowany przez liveCD o.O

oczywiscie kazda z kolejnych prob nowych kombinacji z dyskami byla przy formatowaniu ich i instalowaniu systemu zupelnie na nowo. swoja droga mam pod sata dwa dyski samsung spinpoint f1 750GB z partycjami ntfs, do trzymania na nich plikow (ntfs bo czytaja go zarowno winda jak i linux, zastanawialem sie nad reiserem ale nie jestem pewien co do tego sterownika reisera pod winde..), oraz jednego starego samsunga 250GB pod ata, na ktorym mam swapa, patrycje ntfs na windowsa xp, i dalej do niedawna mialem linuxowego ext3, a teraz ext2+ext4, nie wiem czy to info cos pomoze...

ludzie przeciez jakos instaluja to ubu na swieze ext4 i sie ciesza sie szybkim startem systemu itp, to czemu mi grub go nie lapie? a moze te errory mi jednak z innego powodu wyskakuja, a nie ext4?
moze jakis hint jak dolaczyc do tych szczesliwcow cieszacych sie wydajnoscia ext4, bo szkoda mi znowu stawiac ext3 skoro juz i tak stracilem dane z intrepida?

aa i mam wersje 64bit, choc nie sadze, aby to mialo jakiekolwiek znaczenie - wczesniej tez uzywalem linuxow 64bit i nie bylo z tym zadnych problemow (poza brakiem firefoxowego wtyka do sunowskiej javy w repo, ale to tam pikus) i osobiscie nie widze najmniejszego sensu w uzywaniu 32bit linuxa, jesli ma sie athlona64, czy c2d (jak w moim przypadku) itp :)
h3x0r

Post autor: h3x0r »

Generalnie polecam ext3, też miałem zainstalowanego Xubuntu 9.04 x64 na ext4 i wtedy po pewnym czasie jakieś tygodniu korzystania systemu posypał mi się system plików, i znowu jest na sprawdzonym dobrym starym systemie plików ext3
sylkis
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

po wielu formatach, a nawet zerowaniach dyskow, w koncu odkrylem o co chodzilo z moim klopotem.
mialem wiecej, niz jednego gruba i albo odpalal sie jakis z miejsca, gdzie go byc nie powinno nie mial tam zadnego systemu, albo ten z dobrego dysku gryzl sie z tym z zlego i jak ktoregos usunalem to kolejne instalacje mi je zawsze w innym miejscu (gdy pozostawialem domyslnie) na nowo stawialy - i to w takich kosmicznych miejscach, ze przypadkiem odkrylem o co chodzi....jak udalo mi sie wywalic wszystkie za jedna sesja bez utraty plikow i recznie wybrac odpowiedni dysk na gruba i w koncu jak byl jeden jedyny i tam, gdzie trzeba, zadzialalo -_-"

a ext4 faktycznie uberszybko odpala system ;3
lucasc
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: lucasc »

Spokojnie można korzystać z ext4. Jest stabilne i wydajniejsze o 40%.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
grzesiek1651
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: grzesiek1651 »

Ja z ext 4 nie mam żadnych problemów, ale niektórzy narzekają na ten system szczególnie na wersjach 64 bit. Co do wydajności to widać wzrost przy starcie systemu, ale przy normalnej pracy jest mało widoczny.
sylkis
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

ja zauwazylem jeszcze jedna rzecz.
czasem przy wiekszym obiazeniu dysku (w moim przypadku przy dlugotrwalym przenoszeniu/kopiowaniu plikow - jakies 300-600GB danych w zaleznosci od tego, kiedy) wyskakuje blad I/O i uszkadza pliki pojedyncze, nieodwracalnie (u mnie mp3 i filmy - nie dalo sie ich przeniesc, ani nawet skopiowac, a przy ich odpaleniu w miejscu uszkodzenia wieszal sie system, nie pomagaly zadne tricki z naprawa systemu plikow)
Awatar użytkownika
BlueEye
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: BlueEye »

To jak jest w końcu z tym GRUB'em na 9.04? Startuje z ext4?
Fedora 20 Heisenbug (MATE) AMD64; Ubuntu 14.04 AMD64 @ Dell Inspiron N5110; i5; GF525M
CyanogenMod 11; Arch ARM @ Nexus 7(grouper)
Fedora 20 Heisenbug(LXDE) i686 @ memory card
kklimonda
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: kklimonda »

BlueEye pisze:To jak jest w końcu z tym GRUB'em na 9.04? Startuje z ext4?
Jeżeli instalujesz 9.04 od zera (nieważne czy na ext3 czy na ext4) to wspiera ładowanie z ext4.
W przypadku aktualizacji systemu z 8.10 musisz przeinstalować gruba przed konwersją ext3->ext4, w przeciwnym wypadku system nie wstanie.
Awatar użytkownika
BlueEye
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: BlueEye »

Rozumiem. Chodziło mi właśnie o instalację systemu od zera.
Fedora 20 Heisenbug (MATE) AMD64; Ubuntu 14.04 AMD64 @ Dell Inspiron N5110; i5; GF525M
CyanogenMod 11; Arch ARM @ Nexus 7(grouper)
Fedora 20 Heisenbug(LXDE) i686 @ memory card
jaroslawb1

Post autor: jaroslawb1 »

BlueEye pisze:To jak jest w końcu z tym GRUB'em na 9.04? Startuje z ext4?
Ja mam Gryba na partycji boot-ext4 , / i home na ext i wszytko śmiga super.
pioruns
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: pioruns »

kyo pisze:Ktoś w jednym z pierwszych postów napisał że jak postawie 9.04 na ext4 i do tego 64bit to będę miał trochę problemów. Mogłby ktoś to potwierdzić / zaprzeczyć.
Obecnie jadę na 9.04 32bit(zaktualizowany z 8.10) + ext3 i zamierzam na dniach zrobić "czystą" instalkę 9.04 64bit na ext4.
Mam dokładnie taki system, czysta instalka 9.04 z ext, na AMD64. Nie doświadczyłem żadnych restartów, zwiech czy błędów, system plików czysty. Nigdy nie mogłem wytrzymać długo z poprzednimi wersjami Ubuntu, bo zawsze coś mi nie działało albo nie pasowało. Wersja 9.04 to pierwsza, która zagościła na moim komputerze na tak długo (mam to Ubuntu od kwietnia), a nawet przesiadła się na niego moja żona. To bardzo udana wersja, w duecie z debiutującym ext4. Oby tak dalej:)
PS. Mam sprzęt "pod linuksa", być może dlatego wszystko działa tak dobrze. Laptop - płyta i procesor, WiFi Intela, grafika nvidii, karta dźwiękowa i ethernet realteka.
Asteroth
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: Asteroth »

Ja mam sprzet nie-pod-linuxa, HP pavilion entertainment PC. Laptop z karta Atherosa, grafika ATI, AMD turion, i jeszcze jakies cudo od dzwieku i 8.10 sprawialo mase problemow zeby zainstalowac karte wifi. 9.04 ruszylo od razu bez najmniejszcych problemow, ext4 dziala szybko i niezawodnie jak dotad. Przenoszenie i kopiowanie plikow idzie jak burza, system startuje szybko. Ja nie zaluje wyboru
maverick84
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 8.10

Post autor: maverick84 »

U mnie Ubuntu zawiesza się praktycznie za każdym razem przy wykonywaniu operacji na dużych plikach. Można sobie w tym jakoś poradzić?
Awatar użytkownika
mactweety
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Post autor: mactweety »

Mam zainstalowany ubuntu 9.04 - 64 bitowe, brak jakichkolwiek problemów chodzi szybko. Co do prędkości uruchamiania się z systemem plików ext3 czy ext4 nie zauważyłem wzrostu prędkości, ale nie dlatego, że różnicy między tymi systemami plików nie ma po prostu widać mam mocniejszy komputer. Stabilność super nic się złego nie dzieje w związku z czym nie mogę potwierdzić problemów systemu 64 bitowego z systemem ext4.

EDIT:
maverick84 może masz za mało pamięci RAM ? ( brak partycji SWAP).
Nam jedna szarża- do nieba wzwyż,
I jeden order- nad grobem krzyż.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”