Kernele testowe/stabilne wersja v21.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Kernele testowe wersja v21.x - atom oraz K8

Post autor: e X t 7 3 »

NetBit73 pisze:parę słów o NeteXt73...
http://wstaw.org/m/2013/01/06/plasma-desktopOA1887.png
http://wstaw.org/m/2013/01/06/plasma-desktopzL1887.png
zmieniłem w sysV-automat i upsart-automat wybór pojedynczy na czeklistę. Skutkuje to tym, że można równocześnie zmienić wszystkie usługi. Jak była usługa on... to przejdzie na off i odwrotnie. Dzięki temu, podajemy hasło tylko raz. Mam nadzieję, że się spodoba. Właśnie trwają testy. Jak e X t 73 zatwierdzi dostaniecie skrypt.
Myślę, że jak testy przejdzie pozytywnie - a na to się zanosi - to udostępniamy jutro. Bardzo fajnie działa ;).

Pozdrawiam

-- 06 sty 2013 17:20 --
Foka0111 pisze:Tak,mam GForce 9600GS i wróciłem z twojego kernela do generica.
Właściwie jestem świeżo po instalacji (wymiana dysku) i po ustawieniu z 60 na 10 problem jakby nie występuje.
Sterów używam experimental - 310.14
No właśnie Nvidia ... tu są jakieś wycieki - mam to samo, ale używanie swappiness na 10 [bez odpowiedniej korelacji z pozostałymi komponentami] rożnie może działać. W tym po dłuższym użytkowaniu skutkować może obniżeniem wydajności - czasem dość odczuwalnym. Po prostu zatykać będzie się cache, a nie swap ;).

Co do sterowników Nvidi - od okołu roku ich jakość systematycznie spada - i to na każdej platformie. O ile wydajnościowo jest raczej ok, o tyle stabilność, energooszczędność [zarządzanie energią] i inne elementy związane z ACPI, np. zarządzanie podświetlanie to pasmo porażek. Tu w tym samym czasie AMD ze swoimi sterownikami pokonało wprost odwrotną drogę - wręcz wzorcowa stabilność, praktycznie brak błędów i wyższa wydajność. Jak dla mnie - dla maszyn mobilnych - liczy się obecnie tylko Intel i AMD.

Pozdrawiam

-- 06 sty 2013 17:25 --

Dziś raczej na pewno udostępnię jedynie v21.6 - nie wyrobie się czasowo.

Pozdrawiam

-- 06 sty 2013 22:33 --

Już się uploaduje v21.6 + dostępnie jego źródła - jako, ze zmodyfikowałem tak "to i owo" [co wynika z Licencji GPL zarówno 2.0, jak i 3.0] - opisze w najbliższych dniach. To co zobaczycie zapewnia stabilność i jest "szybkie", ale prawdziwe zmiany pojawią się wraz z v22.0. Tu wprowadziłem znacznie głębsze modyfikacje - kernel testowy. Będzie bardzo responsywny, a do tego bardzo wydajny - udało mi się znowu podnieść "poprzeczkę" ;).

Pozdrawiam

-- 06 sty 2013 23:18 --

Kernel v21.6 + ich źródła udostępnione.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Maciek Żabik
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: Maciek Żabik »

Witam,

Jak mają się twoje zmiany w kernelu + skrypty do pracy na SSD? Nie powinienem zastosować specjalnych ustawień lub zrezygnować z części skryptów?

btw, dotarł do Ciebie mój mail z czwartku?
zovalik
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Kontakt:

Post autor: zovalik »

Też bym się chętnie dowiedział jak się ma Twój kernel i dodatki do SSD.
Właśnie zakupiłem Vertex 4 i jutro prawdopodobnie będę stawiał system. Mam nadzieje na prędkość światła ;)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Maciek Żabik pisze:Witam,

Jak mają się twoje zmiany w kernelu + skrypty do pracy na SSD? Nie powinienem zastosować specjalnych ustawień lub zrezygnować z części skryptów?

btw, dotarł do Ciebie mój mail z czwartku?
Witaj

Zatem tak moje kernele mają włączone następujące Shedulery I/O = planista wyjścia/wejścia: CFQ [default] oraz deadline i noop. Możesz wymusić na kernelu uruchomienie, zamiast CFQ - noop [najlepszy dla SSD] - poprzez NeteXt'73 - ustawienia Grub i tam kolejne kroki pozwalają na wybór planisty.

Co do maila tak otrzymałem - obecnie z tańszych maszyn [do ok 2000 zł] najlepsze są te z AMD APU [ale też na Intelu coś się znajdzie]. Przykładem może być: 11,6" MSI wind U270 na AMD APU E2-1800m z 4 GB Ram + HDD 500 GB [bez systemu] już można miec za ok 1400 zł [z win8 ok 1600-1700 zł], czy też 11,6" Acer ao756 na Intel Pentium B987 z 8GB Ram + 500 GB [bez systemu] już można miec za ok 1400 zł [z win8 ok 1700 zł], taki z AMD APU C70 za ok. 1220 [bez systemu] z win8 1450 zł. Bądź też 13,3" Asus u32u na AMD APU E-450 z 4 GB Ram 320 GB [bez systemu] już można miec za ok 1300 zł [z win7 ok 1650 zł],

Pozdrawiam

-- 07 sty 2013 15:12 --
zovalik pisze:Też bym się chętnie dowiedział jak się ma Twój kernel i dodatki do SSD.
Właśnie zakupiłem Vertex 4 i jutro prawdopodobnie będę stawiał system. Mam nadzieje na prędkość światła ;)
Jak powyżej ;).

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Maciek Żabik
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Dzięki za odpowiedzi.
Maila chyba jednak nie dostałeś albo pomyliłeś z innym, bo pytałem o subskrypcję jajka i7 ;)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Maciek Żabik pisze:Dzięki za odpowiedzi.
Maila chyba jednak nie dostałeś albo pomyliłeś z innym, bo pytałem o subskrypcję jajka i7 ;)
Jak widać nie doszło ;) i odpowiedziałem na jedyny mail z czwartku [pochodzący z Ubuntu.pl]. Poproszę Ci jeszcze raz o maila.

Pozdrawiam

-- 07 sty 2013 20:01 --

Widzę, że po świetnie się zapowiadającym KDE 4.10, czeka nas jeszcze lepsze [i jeszcze bardziej wydajne niż 4.10 !] KDE 4.11 ;)

KWin In KDE 4.11 Moves Along With Using XCB

Pozdrawiam

NetBit73

Post autor: NetBit73 »

Instalator NeteXt'73 v3.50 do pobrania:)
Zmiany opisałem dość obszernie tutaj: http://netbit73.blogspot.com/2013/01/netext73-v350.html
Maciek Żabik
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Przełączyłem się na noop i zmiana jest naprawdę odczuwalna :D powiedział bym, że subiektywnie porównywalna do przesiadki z C2D na 4-jajowe i7 :)

Warto bawić się swappiness specjalnie dla ssd?

Przy okazji proponował bym w NeteXt'73 zamienić porady w 'dymkach' na coś mniej ulotnego. Szperałem we wszystkich menu i podmenu jakieś 1,5 tygodnia temu, jak przesiadałem się na nowszą maszynkę ale nie doczytałem, że ta opcja jest zalecana dla ssd...
NetBit73

Maciek Żabik pisze: Warto bawić się swappiness specjalnie dla ssd?

Przy okazji proponował bym w NeteXt'73 zamienić porady w 'dymkach' na coś mniej ulotnego. Szperałem we wszystkich menu i podmenu jakieś 1,5 tygodnia temu, jak przesiadałem się na nowszą maszynkę ale nie doczytałem, że ta opcja jest zalecana dla ssd...
swappiness - zarządza tym skrypt APM więc nie ruszaj:)
co zaś tyczy dymków... e X t 7 3 je lubi... ja nie ... i tu się trochę rozmijamy:) czekam na więcej głosów przeciw dymkom. Mnie najbardziej w nich boli to, że np. Xfce nie "ogarnia" np. tagów html ! i w tym systemi dynki wyglądają paskudnie. KDE z kolei w wersji 4.10 /a dokładnie 4.9.97/ nie wyświetla pełnej wielkości okienka notify więc też treść tam jest niewidoczna.

Ja jestem za usunięciem notify w kwestiach ważnych. Kto jeszcze?

Przy okazji przyglądałem się YAD'owi. Zastanawiam się jak go wykorzystać, ale to raczej nuta przyszłości.
Maciek Żabik
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

NetBit73 pisze: Ja jestem za usunięciem notify w kwestiach ważnych. Kto jeszcze?
Doprecyzuj jeszcze co znaczy "ważnych" ;)
Proponuję uzależnić występowanie powiadomień od ilości wyświetlanego tekstu, po przekroczeniu pewnej granicy jest wg. mnie nie do ogarnięcia w dymku, tym bardziej, jak oglądam nowo otwarte menu i nie od razu zauważę dymek.

Musze w końcu znaleźć trochę czasu i dać szansę KDE, bo jak na razie przyspawany do mate jestem :)
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: linuxozaurus »

Mnie te dymki nie przeszkadzają i są poprawnie wyświetlane w unity.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: witek »

Znalazłem ciekawe porównanie/test "tanich" nowych inteli i3 plus wbudowana grafika z AMD APU. W skrócie chcesz wydajności (grafika) to AMD, chcesz oszczędności prądu to intel. Co do grafiki w intelu to według mnie pod uwagę można brać tylko HD4000. I cały test http://www.frazpc.pl/artykuly/923282-1, ... pinia.html
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Tak to widzę, że się szykuje "kontrrewolucja" dążąca do usunięcia moich ulubionych dymków notify ;) ... ale serio można coś zmodyfikować, ale musimy tu działać ostrożnie, a by nie wylać dziecka z kąpielą ;) Mam racje ? ;).

Pozdrawiam

Maciek Żabik
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

kontrrewolucja od razu :P ja do dymków nic nie mam, o ile nie zawierają więcej niż 3 linijki tekstu ;)
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04

Post autor: JerryG »

Jakie dymki ??
Kliknelem w Dolphinie i nie widzialem zadnych dymkow w czasie instalacji, tylko pojawialo sie okno programu kolegi NetBit73 :lol:

eXt73 zrobilem logi po instalacji przed restartem i po restarcie sa tu
https://dl.dropbox.com/u/61025893/Linux ... 2021.6.rar
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Oki przejrzę.

Pozdrawiam

Maciek Żabik
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

JerryG pisze:Jakie dymki ??
Zliczamy jako głos przeciwko? :twisted:
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04

Post autor: JerryG »

Zartownis :P

Mnie one nie przeszkadzaly w terminalu a teraz wydaje mi sie, ze ich nie bylo, ale na 100% nie dam se reki uciac :lol:

Mozna zaliczyc lub nie jak tak podobaja sie dla eXt73 :mrgreen:
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
NetBit73

Przemyślę dymki. Jakieś dla bajeru zostawię. Postaram się część ważnych informacji przenieść do głównego okna programu. Mam nadzieję, że zauważyliście iż ten proces już postępuje od jakiegoś czasu. Dowodem na to są informacje o zainstalowanych już kernelach, skryptach typu APM,cpufreqd, microcode oraz wpisach w grub. W pierwszych wersjach tak się "dymiło", że aż się dziwie, że strażacy nie jeździli:)
Niestety ZENITY ma też bugi. Po przekroczeniu pewnej ilości informacji zawartych w jednym oknie, nie bierze pod uwagę deklaracji wielkości okna. Automatyczna wielkość też przestaje działać. Skutkuje to tym, że okna robią się większe niż ekran. Zamknięcie jego, lub próba wybrania czegoś, staje się nie lada wyzwaniem.
Muszę zatem wypośrodkować ilość informacji do możliwości technicznych, które daje mi pisanie skryptów w bashu:), ale dziękuję za uwagi i bądź co bądź konstruktywną krytykę. W końcu to dla Was/Nas to piszę.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Zgadza się ilość dymków już została zredukowana [był tu zdecydowany przesyt]. Myślę, że należy wypośrodkować i informacyjnie [zwraca uwagę] przekazywać pewne dane w dymkach, a reszta w głównym oknie danej funkcjonalności.

Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”