Windows i Linux w jednym stali domku: partycjonowanie
- arsim
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Windows i Linux w jednym stali domku: partycjonowanie
Dokładnie tak jak kolega napisał.
Patycję /home tworzysz tylko po to, by móc w razie czego odzyskać swoje dane z Ubuntu. Jeśli jej nie zrobisz w głównym katalogu / pojawi się folder home, który niejako ,,zastąpi'' partycję /home.
Zrób jednak mały swap ( 0,5 GB) poprawi to stabilność i szybkość systemu.
Patycję /home tworzysz tylko po to, by móc w razie czego odzyskać swoje dane z Ubuntu. Jeśli jej nie zrobisz w głównym katalogu / pojawi się folder home, który niejako ,,zastąpi'' partycję /home.
Zrób jednak mały swap ( 0,5 GB) poprawi to stabilność i szybkość systemu.
Zarejestrowany użytkownik Linuxa - # 483045
- Admc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Architektura: x86_64
Jak ma się stabilność do swampa? Ja zawsze robiłem go tylko po to żeby hibernacja działałaarsim pisze:Zrób jednak mały swap ( 0,5 GB) poprawi to stabilność (...) systemu.

╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
- Adam326
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Jak się zapełni RAM, a nie ma swapa (albo też się zapełni), to zwykle trzeba reset na obudowie wcisnąć.
Linux is GREAT!
- Master07
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: x86_64
Mój podział 
WD Caviar Blue 640 GB
sda1 - 105 MB (zastrzeżone dla Windowsa )
sda2 - 108 GB - Windows 7 NTFS
sda4 - 41 GB - Ubuntu ext4
sda5 - 273 GB - Multimedia ( filmy, muzyka etc. )
sda6 - 2 GB - SWAP
sda7 - 216 GB wolne

WD Caviar Blue 640 GB
sda1 - 105 MB (zastrzeżone dla Windowsa )
sda2 - 108 GB - Windows 7 NTFS
sda4 - 41 GB - Ubuntu ext4
sda5 - 273 GB - Multimedia ( filmy, muzyka etc. )
sda6 - 2 GB - SWAP
sda7 - 216 GB wolne
- arsim
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Co do stabilności, wyjaśnił to Adam326. Choć szczerze mówiąc 2 GB Ramu to bardzo dużo, ale zawsze można mieć coś w zapasieAdmc pisze:Jak ma się stabilność do swampa? Ja zawsze robiłem go tylko po to żeby hibernacja działała

Jeśli chodzi o szybkość, to moje 8.04 (Gnome i 1 GB Ram) ,,ładuje się'' o ok. 10 s. szybciej ze swapem (512kb), niż bez niego.
- figa
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
Master07 - w swoim poście pytasz czy stwierdzasz ?
bo jak pytasz to gdzie jest Home dla Ubuntu ?

Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
a ja mam takie pytanie:
kupiłem nowy dysk 500GB
pierwsze co zrobiłem to wsadzilem Ubuntu 9.04 do cd-romu i odpalilem instalator fachowo partycjonując dysk pod ubuntu ( swap | sda1(/) | sda5(/home) ) pozostawiając reszte przestrzeni okolo 300GB dla windy
nastepnie wlozylem instalator windy XP (windowsa chcialem zainstalowac PO ubuntu) i utworzylem partyjcę pod instalatorem windows. problem polega na tym, ze chcialbym mieć partycje z windowsem jako dysk C: tak jak wszyscy sie przyzwyczailismy, ale instalator przypisal litery dyskow w sposob nastepujacy:
C (nieznana)
D (nieznana)
E (nieznana)
G partycja wolna - tutaj bedzie sie instalowal xp
H partycja wolna
jak mam zrobic aby nadac litery dyskow pod partycje z windowsem jako C, pod nastepna D itd....
inaczej mowiac jak moge sam ustalic te litery albo zrobic przynajmniej tak zeby instalator nie bral pod uwage tych wczesniejszych parycji linuxowych do przypisywania liter C, D, itd...
kupiłem nowy dysk 500GB
pierwsze co zrobiłem to wsadzilem Ubuntu 9.04 do cd-romu i odpalilem instalator fachowo partycjonując dysk pod ubuntu ( swap | sda1(/) | sda5(/home) ) pozostawiając reszte przestrzeni okolo 300GB dla windy
nastepnie wlozylem instalator windy XP (windowsa chcialem zainstalowac PO ubuntu) i utworzylem partyjcę pod instalatorem windows. problem polega na tym, ze chcialbym mieć partycje z windowsem jako dysk C: tak jak wszyscy sie przyzwyczailismy, ale instalator przypisal litery dyskow w sposob nastepujacy:
C (nieznana)
D (nieznana)
E (nieznana)
G partycja wolna - tutaj bedzie sie instalowal xp
H partycja wolna
jak mam zrobic aby nadac litery dyskow pod partycje z windowsem jako C, pod nastepna D itd....
inaczej mowiac jak moge sam ustalic te litery albo zrobic przynajmniej tak zeby instalator nie bral pod uwage tych wczesniejszych parycji linuxowych do przypisywania liter C, D, itd...
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
Najpierw zainstaluj Winde a potem Ubuntu..., ale to było już wiele razy wałkowane...
Pozdrawiam, Krzysiob
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
A ja mam taki problem. Chcę sobie zainstalować windę, obok ubuntu i troszkę się boję że znowu mi przestanie działać ubuntu, obawa wynika stąd że już kilka razy tak robiłem i nie ważne w jakiej kolejności to jakiś system nie chciał działać. Nie działał oczywiście ten zainstalowany wcześniej. Coś czytałem że trzeba gdzieś indziej zainstalować GRUBA. Jak by co to nie stracę danych bo mam je na oddzielnej partycji.
Ubuntu zawsze widzi inne systemy,chyba że coś sknocisz.Jak zainstalujesz Windę to jeśli masz Gruba w MBR,to ta go wymaże i trzeba sobie ściagnąc takie narzędzie : Supergrub.iso.Wypalasz na płycie i botujesz.Supergrub przywróci Gruba.Niestety nie opszę jak,bo k2cl wywali jako oftop.Zreszta i tak wywali pod byle pretekstemdjwiocha pisze:A ja mam taki problem. Chcę sobie zainstalować windę, obok ubuntu i troszkę się boję że znowu mi przestanie działać ubuntu, obawa wynika stąd że już kilka razy tak robiłem i nie ważne w jakiej kolejności to jakiś system nie chciał działać. Nie działał oczywiście ten zainstalowany wcześniej. Coś czytałem że trzeba gdzieś indziej zainstalować GRUBA. Jak by co to nie stracę danych bo mam je na oddzielnej partycji.

-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
A co to jest to MBR? Bo nie bardzo rozumiem.
- arsim
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Wystarczy wpisać MBR w Wikidjwiocha pisze:A co to jest to MBR? Bo nie bardzo rozumiem.

W MBR znajduje się tzw.program rozruchowy (uprzedzam kolejne pytanie linkiem z odpowiedzią http://pl.wikipedia.org/wiki/Program_rozruchowy

Grub zainstaluje się automatycznie przy instalacji Linuksa.Coś czytałem że trzeba gdzieś indziej zainstalować GRUBA.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Pobrałem suregruba, wypaliłem na płytce, zainstalowałem windę i oczywiście skasowało mi gruba, chciałem zainstalować go z tej płyty co wypaliłem i zatrzymałem się w tym momencie:

Z takim oto błędem:

Próbowałem tez z liveCD to zrobić tak jak w poradnikach w necie i tez jakieś nieprawidłowości były: Czy jest jakaś jeszcze możliwość, prócz reinstalacji Ubuntu?
Z takim oto błędem:
Próbowałem tez z liveCD to zrobić tak jak w poradnikach w necie i tez jakieś nieprawidłowości były: Czy jest jakaś jeszcze możliwość, prócz reinstalacji Ubuntu?
Miałeś przywrócić Gruba po instalacji Windy,a nie kasować go!!!!
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
No dobra ale niby jak ja go skasowałem jak nic nie ruszałem tylko to tak jak na filmiku na YouTube co o przywracaniu gruba był. A da się go jeszcze jakoś zainstalować, próbowałem też z płytką liveCD
-
- Piegowaty Guziec
smieszna odpowiedz. nie doczytales chyba ze mam juz Ubuntu zainstalowane. Nie bede stawial na nowo systemu tylko po to by zamienic litery dyskow. Chodzilo tu raczej o bardziej pragmatyczne rozwiazanie. Notabene juz mam OK.krzysiob pisze:Najpierw zainstaluj Winde a potem Ubuntu..., ale to było już wiele razy wałkowane...
EDIT:
tutaj link do najprostszej i pewnej procedury przywrócenia GRUBA w Ubuntu:
http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Feis ... stallation
...a także do kilku praktycznych opcji z nim związanych
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Dobra już to zrobiłem, żadnym z tych sposobów tutaj na forum i wszędzie indziej.
Po prostu wpisałem w konsoli:
Znalazłem to na ubucentrum jako instalacja GRUB2 - chodziło oczywiście ze jak masz 1 to 2 zainstaluj 
Po prostu wpisałem w konsoli:
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install grub2

-
- Piegowaty Guziec
a wiec jednak jakims znalezionym gdzies, a nie "zadnym" sposobem;)
- Ludi1989
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: KDE 3/Trinity
- Kontakt:
Podepnę się do tematu: właśnie pobieram Ubuntu 9.10 Karmelkowy [PL] i mam pytanie w związku z tym. Wyczytałem na tej stronie iż dysk można podzielić na max 4 partycje. Ja mam u siebie taki podział:
C: - Win Xp 58GB
F: - filmy 244 GB
G: - Gry 195 GB
H: - Dane 136 GB
Oraz wolna partycja która podczas instalacji XP zostawiłem na Linuxa którego chcialem uruchomic - 64 GB wolnego. Mam pytani czy jest zainstaluję bez problemu Ubuntu? Ponoć można podzielić tylko na 4 partycje dysk a ta będzie już 5 dlatego mnie to niepokoi. Proszę o odpowiedź i ewentualne rady jak z tego wyjść.
C: - Win Xp 58GB
F: - filmy 244 GB
G: - Gry 195 GB
H: - Dane 136 GB
Oraz wolna partycja która podczas instalacji XP zostawiłem na Linuxa którego chcialem uruchomic - 64 GB wolnego. Mam pytani czy jest zainstaluję bez problemu Ubuntu? Ponoć można podzielić tylko na 4 partycje dysk a ta będzie już 5 dlatego mnie to niepokoi. Proszę o odpowiedź i ewentualne rady jak z tego wyjść.
Każdy ma własne pragnienia, a wszystkie są do spełnienia, wystarczy się nie poddawać i po porażce zawsze wstawać!
- Adam326
- Serdeczny Borsuk
Musisz usunąć 1 partycję (ale nie tą z Windowsem). Następnie na całym wolnym miejscu robisz partycję rozszerzoną. W ramach tej partycji tworzysz: taką partycję, jaką usunąłeś; linuksowy /swap; linuksowy /home; linuksowy /
Linux is GREAT!