Virtualizacja VirtualBox konfiguracja

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
mieszko
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Blackbox

Virtualizacja VirtualBox konfiguracja

Post autor: mieszko »

Witam

Mam takie pytanie czy jest możliwość zarządzania wirtualizacją stworzoną na VirtulaBox przez terminal?
Dokładnie moje pytanie brzmi jakie pliki są plikami konfiguracyjnymi dla VirtualBox-a.
Jeżeli poznam te pliki to będę mógł np. łączyć się przez SSH (PUTTY) i modyfikować te pliki dodawać nowe maszyny wirtualne itp. itd.

Dzięki za pomoc

EDIT:
witam

ODŚWIEŻAM temat

Nikt tego nie robił i nie wie jak to zrobić czy też może zamieściłem pytanie nie w tym dziale?

Może ktoś mnie wspomóc w tym temacie ?
Dzięki.
[r4]
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Odp: Virtualizacja VirtualBox konfiguracja

Post autor: [r4] »

A próbowałeś tutaj? Jest możliwość sterowania VirtualBoksem z poziomu terminala, niekoniecznie poprzez bezpośrednią edycję plików konfiguracyjnych, ale wywołanie jego narzędzi (np. VBoxManage).
I believe not drinking is actually the best way to not get a hangover in the first place.
Coincidentally, it's also the best way to not enjoy your life.
Awatar użytkownika
czarnyv
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: czarnyv »

Tak, jak kolega wyżej napisał, VirtualBox ma świetne konsolowe narzędzi dzięki którym możesz zrobić to co w graficznej nakładce i wiele więcej. Jeśli koniecznie chcesz ręcznie edytować pliki to tak:
- /home/Ty/.VirtualBox/VirtualBox.xml <- tu masz ustawienia ogólne, zarejestrowane dyski, maszyny, domyślne katalogi i ustawienia klienta
- /katalog/maszyn/nazwa_maszyny/nazwa_maszyny.xml <- ustawienia konkretnej maszyny, cały hardware, co jest podmontowane, dysk maszyny, czy i gdzie jest przyrostowy, bootowanie itd.

Pliki są, jak rozszerzenie wskazuje, pisane w xml'u, więc zorientowanie się w nich nie jest trudne. Tylko uważaj jak coś będziesz zmieniał, np. vol_id dysku, czy poważniejsze zmiany w hardware mogą spowodować, że niektóre systemy (MS VIśta Vio [XP chyba też]) mogą się nie podnieść.
mieszko
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Blackbox

Post autor: mieszko »

oki zobaczę co mi wyjdzie z waszych porad

No ja raczej bym chciał edytować pliki, i pracować na plikach oki zobaczymy

dzięki za pomoc :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”