Konfiguracja MythTV od a do z
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Konfiguracja MythTV od a do z
Chciałbym całkowicie wywalić ze swojego dysku MS Vista i przesiąść się na Ubuntu ale powstrzymuje mnie przed tym nieumiejętność skonfigurowania MythTV tak aby działał. Karta TV to Hauppauge PVR 150 MCE z pilotem na usb. Czy jest ktoś, komu udało się porządnie skonfigurować ten program? Bardzo bym prosił o pomoc krok po kroku. Z góry ślicznie dziękuje
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
Odp: Konfiguracja MythTV od a do z
Fajna wersja do tego typu to mythbuntu jest to mediacenter wraz z desktopem i fajnie działa, ale niestety nie obejdzie się bez konfiguracji itp.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
Czy ktoś mógłby łopatologicznie opisać konfigurację mythtv? Opisy na mythtv/wiki itp jak dla mnie są do bani - nie biorą pod uwagę przypadku użytkownika świeżo przesadzonego z Windowsa.
Nie qmam, po co mi jakiś xmltv (dlaczego mythtv nie może sobie po prostu przeskanować tego, co jest w kablu?), przy wybieraniu tego xmltv nie ma Polski, nie wiem, jak dodać swoją podwójną kartę w mythtv (piszą, żeby nie dodawać tego jako dwóch kart, a jedną DVB i potem dorzucić analoga w opcjach, Nie znalazłem jednak, w jakich opcjach), w ogóle, żeby pooglądać telewizję trzeba się więcej naustawiać niż przy konfiguracji serwera na Windows NT
Już trzeci dzień chodzę po opcjach mythtv i tylko w coraz większą frustrację wpadam
Nie qmam, po co mi jakiś xmltv (dlaczego mythtv nie może sobie po prostu przeskanować tego, co jest w kablu?), przy wybieraniu tego xmltv nie ma Polski, nie wiem, jak dodać swoją podwójną kartę w mythtv (piszą, żeby nie dodawać tego jako dwóch kart, a jedną DVB i potem dorzucić analoga w opcjach, Nie znalazłem jednak, w jakich opcjach), w ogóle, żeby pooglądać telewizję trzeba się więcej naustawiać niż przy konfiguracji serwera na Windows NT

Już trzeci dzień chodzę po opcjach mythtv i tylko w coraz większą frustrację wpadam

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: x86_64
Po pierwsze - osobiście Mythbuntu odradzam. (Nie to że do bani ale po prostu jakoś nie lubię xfce a jak już mam instalować gnoma to wolę zwykłe Ubuntu).
Mythbuntu właściwie żadnej jakiejś specjalnej prekonfiguracji MythTV nie oferuje w stosunku do instalacji MythTV z poziomu Ubu. Tak samo trzeba się narzeźbić aby coś zaczęło działać.
Co dalej.
Nie załamuj się. Programy z TV analogowej dodaj ręcznie i wpisz ręcznie częstotliwości.
(do znalezienia częstotliwości poszukaj jakiegoś innego programu który przeskanuje zakres lub sprawdź u swojego dostawcy TV).
Wartości wpisuj w kHz - jak np TVP1 masz podane 175,25 to musisz wpisać 175250
XMLTV nie ściągasz bezpośrednio z programu MythTV bo ta opcja jest zarezerwowana dla USA. Program należy ściągnąć np za pomocą epgDownloader i załadować poleceniem mythfilldatabase. Skrypcik możesz napisać i wrzucić do crona a program sam będzie się aktualizował.
Hauppauge PVR 150 to bardzo dobra karta. Ja mam takie trzy w moim serwerze - mogę jednocześnie nagrywać trzy różne programy, a dzięki sprzętowemu kodowaniu MPEG2 podczas nagrywania nie jest obciążany procesor.
Aby dobrze działał pilot trzeba dostroić klawisze (tego jeszcze nie dopracowałem tak jakbym chciał)
Niestety nie napiszę jakiejś szczegółowej instrukcji bo dostrajanie i poznawanie MythTV zajęło mi jak do tej pory kilka tygodni, a i tak korzystam z części możliwości. Po drodze może wyjść wiele szczegółów przez co konfiguracja na jednym sprzęcie będzie inna niż na drugim. Do każdej opcji dochodzę szukając na forach i w dokumentacji (wiki jest całkiem niezłe + manual ze strony głównej MythTV).
Ale warto. Co mnie urzekło ?
-Można mieć dostęp do programu tv przez przeglądarkę.
-Przez WWW możesz ustawiać nagrywanie, wyszukiwać programy wg tytułów , opisów, kategorii (i chyba nawet aktorów grających w filmie)
-Można oglądać nagrane programy także z poziomu przeglądarki np z smartfonu lub innego komputera.
-Podczas oglądania pełen "time shifting" czyli pauzowanie przewijanie, cofanie.
Automatyczne wykrywanie i oznaczanie reklam (lub wycinanie) z nagrań (działa z Polsatem !) (podobno jest kilka inteligentnych metod wyszukiwania bloku reklamowego, przeszukiwanie pod kątem zmiany natężenia dźwięku, występowania logo operatora, czarnej ramki itp. ale w to się nie wgłębiałem także zainteresowanych odsyłam do dokumentacji). Potem jak oglądasz i zaczyna się reklama to naciskasz skip i jest przeskok na koniec bloku reklamowego
-EPG podczas oglądania TV. Nie przerywając oglądania można przeczytać co za film leci, zerknąć zerknąć co jest na innych kanałach , poczytać opisy, ustawić np. nagrywanie jednego kanału podczas oglądania innego (tu trzeba mieć więcej niż jedną kartę TV)
-Rippuje DVD i wciąga do kolekcji filmów.
-Do biblioteki filmów DivX ściąga opisy i okładki (tu walczę bo nie działa jak trzeba jeszcze).
-Naprawdę ekstra rzecz : Po ustawieniu nagrywania MythTV sam zapisuje do biosu godzinę o której komp ma się włączyć. Po nagraniu komp się wyłącza i włącza się przed kolejnym nagraniem. Ale to trzeba było naprawdę bardzo ekstra obsłużyć (znaczy była żmudna walka z maszyną
).
Tu szczegóły (nie chciało działać z początku z moją płytą + były konieczne własne przeróbki)
http://www.mythtv.org/wiki/ACPI_Wakeup
http://www.thepisanis.com/node/13
Program jest rewelacyjny, wspaniale się skaluje, możliwości konfiguracji przeogromne. To nie tylko program do oglądania TV ale prawdziwy media serwer (tv, filmy, zdjęcia, muzyka, transmisja strumieniowa) + możliwość odpalenia z MythTV emulatora konsol i granie za pomocą pilota ! lub kontrolera (dodatek nazywa się MythGame) Można odpalć grę z NES/SNES/Playstation/N64 podobno nawet PS2 - to sprawdzę niedługo. Oczywiście MythGame nie emuluje sam gier ale wywołuje odpowiednie emulatory (które należy oddzielnie zainstalować i skonfigurować).
Nie jest to coś do konfiguracji dla klikaczy, sporo rzeczy trzeba obsłużyć za pomocą skryptów. Dla obeznanego z Linuksem i podstawami basha nie będzie bardzo trudno (ale będzie trudno), a satysfakcja gwarantowana. Ciągła walka ale się opłaca i masz radochę gdy opanujesz kolejny bajer.
Nie ma sensu porównywać tego programu do np. Windows Media center czy czegoś innego bo to nie ta kategoria.
Uff. zabrzmiało jak reklama
Mythbuntu właściwie żadnej jakiejś specjalnej prekonfiguracji MythTV nie oferuje w stosunku do instalacji MythTV z poziomu Ubu. Tak samo trzeba się narzeźbić aby coś zaczęło działać.
Co dalej.
Nie załamuj się. Programy z TV analogowej dodaj ręcznie i wpisz ręcznie częstotliwości.
(do znalezienia częstotliwości poszukaj jakiegoś innego programu który przeskanuje zakres lub sprawdź u swojego dostawcy TV).
Wartości wpisuj w kHz - jak np TVP1 masz podane 175,25 to musisz wpisać 175250
XMLTV nie ściągasz bezpośrednio z programu MythTV bo ta opcja jest zarezerwowana dla USA. Program należy ściągnąć np za pomocą epgDownloader i załadować poleceniem mythfilldatabase. Skrypcik możesz napisać i wrzucić do crona a program sam będzie się aktualizował.
Hauppauge PVR 150 to bardzo dobra karta. Ja mam takie trzy w moim serwerze - mogę jednocześnie nagrywać trzy różne programy, a dzięki sprzętowemu kodowaniu MPEG2 podczas nagrywania nie jest obciążany procesor.
Aby dobrze działał pilot trzeba dostroić klawisze (tego jeszcze nie dopracowałem tak jakbym chciał)
Niestety nie napiszę jakiejś szczegółowej instrukcji bo dostrajanie i poznawanie MythTV zajęło mi jak do tej pory kilka tygodni, a i tak korzystam z części możliwości. Po drodze może wyjść wiele szczegółów przez co konfiguracja na jednym sprzęcie będzie inna niż na drugim. Do każdej opcji dochodzę szukając na forach i w dokumentacji (wiki jest całkiem niezłe + manual ze strony głównej MythTV).
Ale warto. Co mnie urzekło ?
-Można mieć dostęp do programu tv przez przeglądarkę.
-Przez WWW możesz ustawiać nagrywanie, wyszukiwać programy wg tytułów , opisów, kategorii (i chyba nawet aktorów grających w filmie)
-Można oglądać nagrane programy także z poziomu przeglądarki np z smartfonu lub innego komputera.
-Podczas oglądania pełen "time shifting" czyli pauzowanie przewijanie, cofanie.
Automatyczne wykrywanie i oznaczanie reklam (lub wycinanie) z nagrań (działa z Polsatem !) (podobno jest kilka inteligentnych metod wyszukiwania bloku reklamowego, przeszukiwanie pod kątem zmiany natężenia dźwięku, występowania logo operatora, czarnej ramki itp. ale w to się nie wgłębiałem także zainteresowanych odsyłam do dokumentacji). Potem jak oglądasz i zaczyna się reklama to naciskasz skip i jest przeskok na koniec bloku reklamowego
-EPG podczas oglądania TV. Nie przerywając oglądania można przeczytać co za film leci, zerknąć zerknąć co jest na innych kanałach , poczytać opisy, ustawić np. nagrywanie jednego kanału podczas oglądania innego (tu trzeba mieć więcej niż jedną kartę TV)
-Rippuje DVD i wciąga do kolekcji filmów.
-Do biblioteki filmów DivX ściąga opisy i okładki (tu walczę bo nie działa jak trzeba jeszcze).
-Naprawdę ekstra rzecz : Po ustawieniu nagrywania MythTV sam zapisuje do biosu godzinę o której komp ma się włączyć. Po nagraniu komp się wyłącza i włącza się przed kolejnym nagraniem. Ale to trzeba było naprawdę bardzo ekstra obsłużyć (znaczy była żmudna walka z maszyną

Tu szczegóły (nie chciało działać z początku z moją płytą + były konieczne własne przeróbki)
http://www.mythtv.org/wiki/ACPI_Wakeup
http://www.thepisanis.com/node/13
Program jest rewelacyjny, wspaniale się skaluje, możliwości konfiguracji przeogromne. To nie tylko program do oglądania TV ale prawdziwy media serwer (tv, filmy, zdjęcia, muzyka, transmisja strumieniowa) + możliwość odpalenia z MythTV emulatora konsol i granie za pomocą pilota ! lub kontrolera (dodatek nazywa się MythGame) Można odpalć grę z NES/SNES/Playstation/N64 podobno nawet PS2 - to sprawdzę niedługo. Oczywiście MythGame nie emuluje sam gier ale wywołuje odpowiednie emulatory (które należy oddzielnie zainstalować i skonfigurować).
Nie jest to coś do konfiguracji dla klikaczy, sporo rzeczy trzeba obsłużyć za pomocą skryptów. Dla obeznanego z Linuksem i podstawami basha nie będzie bardzo trudno (ale będzie trudno), a satysfakcja gwarantowana. Ciągła walka ale się opłaca i masz radochę gdy opanujesz kolejny bajer.
Nie ma sensu porównywać tego programu do np. Windows Media center czy czegoś innego bo to nie ta kategoria.
Uff. zabrzmiało jak reklama

-
- Piegowaty Guziec
Odpowiem tutaj, bo tamten wątek jest de facto o epgxivi pisze:Trochę mylisz pojęcia. Aby skonfigurować kanały nie jest potrzebny plik xmltv. W tym pliku jest program telewizyjny z opisami itp.
Proponuję taki porządek
1.Najpierw ustaw/skonfiguruj kartę TV
capture card - tu ustaw kartę
video sources - w nazwę byle co - w listing grabbers - transmitted guide only - czy coś takiego (nie kraj),
input connection - przypisz do wyjść twojej karty (tuner tv, video in itp) - twoje video sources - po nazwie nadanej wyżej
w channel editor - zdefiniuj kanały - jako źródło podaj twoją nazwę video sources
podaj ręcznie częstotliwości w Hz na jakich są nadawane (nie wiem skąd - zdobądź).
po tych jakże prostych i intuicyjnych czynnościach możesz już oglądać TV
2. Zdobądź plik z programem w postaci xmltv - np za pomocą programu epgDownloader
-uwaga - skonfiguruj sobie tak aby sciągał tylko te kanały które masz.
mój okrojony plik "channels.xml" (Uwaga. To jest tylko plik konfiguracyjny epgDownloadera a nie plik wynikowy z programem xmltv) wygląda tak:linijkaKod: Zaznacz cały
<CHANNELS> <IMPORT NAME="UPC" CHANNEL="TVP1" DESCR="http://przewodnik-tv.upclive.pl/TV/Guide/Channel/TVP1"> <EXPORT NAME="xmltv" CHANNEL="TVP 1" /> </IMPORT> <IMPORT NAME="UPC" CHANNEL="TVP2" DESCR="http://przewodnik-tv.upclive.pl/TV/Guide/Channel/TVP2"> <EXPORT NAME="xmltv" CHANNEL="TVP 1" /> </IMPORT> <IMPORT NAME="UPC" CHANNEL="Polsat" DESCR="http://przewodnik-tv.upclive.pl/TV/Guide/Channel/Polsat"> <EXPORT NAME="xmltv" CHANNEL="TVP 1" /> </IMPORT> <IMPORT NAME="UPC" CHANNEL="TV Polonia" DESCR="http://przewodnik-tv.upclive.pl/TV/Guide/Channel/TV+Polonia"> <EXPORT NAME="xmltv" CHANNEL="TVP 1" /> </IMPORT> <IMPORT NAME="Interia" CHANNEL="TVP Historia" DESCR="http://programtv.interia.pl/kanaly/wszystkie/tvp-historia,11369614,10?sDate=2009-10-30&sTimeF=14&sTimeT=4&sTimeT=4&cn=&p=1"> <EXPORT NAME="xmltv" CHANNEL="TVP Historia" /> </IMPORT> <IMPORT NAME="UPC" CHANNEL="HBO" DESCR="http://przewodnik-tv.upclive.pl/TV/Guide/Channel/HBO"> <EXPORT NAME="xmltv" CHANNEL="HBO" /> </IMPORT> <IMPORT NAME="WP" CHANNEL="TVP3 Regionalna" DESCR="http://tv.wp.pl/program.html?T%5Bstation%5D=233"> <EXPORT NAME="xmltv" CHANNEL="TVP3 Regionalna" /> </IMPORT> </CHANNELS>
jest bardzo ważna - bez tego nie utworzy pliku z programemKod: Zaznacz cały
<EXPORT NAME="xmltv" CHANNEL="TVP 1" />
3. Sparsuj sobie plik za pomocą np sed-a. MythTV jest trochę dziwny i nie łyka
nazw programów ze spacjami - czyli "TV Polonia" trzeba zamienić przykładowo na "TVPolonia" , "TVP 1" na "TVP1"
4. Załaduj program do bazy (UWAGA. Nazwy kanałów ustawione ręcznie w p.1 muszą być identyczne z nazwą w pliku z programem xmltv czyli np "TVP1"
ewentualnie pomiń punkt pierwszy jeżeli chodzi o konfigurację kanałów a kanałom częstotliwości (plus resztę dokonfigurowania) przypisz po załadowaniu programu - wtedy same się "utworzą")
i już możesz przeglądać EPG, przeglądać pozycje, planować nagrywanie itp.
Może napisałbym dokładną instrukcję ze zrzutami ekranu ale mi samemu jeszcze nie wszystko działa
i po pierwsze
dokument bardzo szybko by się zdezaktualizował
po drugie
było by ze 30 stron ;(
po trzecie
nie mam aż tyle czasu (może kiedyś jak będzie potrzeba)
i po czwarte
w sumie na myth wiki wszystko to gdzieś jest
Mam nadzieję że nakreśliłem zarys który pomoże przebrnąć dalej.

Dziękuję za wsparcie, mam jescze (tylko?) problem startowy - karta jest hybrydowa.
Na stronie mythtv jest taka informacja:
Ustawiłem więc w Capture Cards tę kartę:http://www.mythtv.org/docs/mythtv-HOWTO-9.html#ss9.1 pisze:NOTE: If you have a dual digital/analog card, such as the pcHDTV cards and some DViCO cards, then you should not configure this as two separate cards. Configure the digital portion as a DVB card, then click on the "Analog Options" button within the DVB configuration panel for the card and configure the analog portion of the card there.
DVB DTV capture card (v3.x)
/dev/dvb/adapter0/frontend0
, ale nie mogę znaleźć tego guzika (w sumie, to nie jestem pewien, który to jest ten DVB configuration panel):
then click on the "Analog Options" button within the DVB configuration panel for the card and configure the analog portion of the card there.
?
-
- Piegowaty Guziec
Niestety nie posiadam karty hybrydowej i obce jest mi to zagadnienie. Ale z tego co zerknąłem w google sporo ludzi ma ten problem (nie widać "analog option" button).
Tu taka czysta znaleziona w sieci teoria:
Sposobem na to może być konfigurcja jako dwie oddzielne karty.
Ale przy takiej konfiguracji mogą jakieś jazdy z dźwiękiem lub inne problemy.
Tu jakiś koleś sobie z tym poradził. jak pisze "The key is to put them in a single input group - that tells Myth that it can only use one tuner at a time."
W ostatnim poście podaje szczegółowe rozwiązanie. może na coś się przyda.
http://pchdtv.com/forum/viewtopic.php?t ... highlight=
Tu taka czysta znaleziona w sieci teoria:
Sposobem na to może być konfigurcja jako dwie oddzielne karty.
Ale przy takiej konfiguracji mogą jakieś jazdy z dźwiękiem lub inne problemy.
Tu jakiś koleś sobie z tym poradził. jak pisze "The key is to put them in a single input group - that tells Myth that it can only use one tuner at a time."
W ostatnim poście podaje szczegółowe rozwiązanie. może na coś się przyda.
http://pchdtv.com/forum/viewtopic.php?t ... highlight=
-
- Piegowaty Guziec
xivi - dziękuję za porady i link.
Niestety, kolejny dzień męczę się z ustawieniami, a telewizji jak nie było, tak nie ma.
TvTime mi się wiesza, Xawtv nie działa z założenia (inf producenta tunera, sprawdzona), Mytha nie mogę ogarnąć...
Na podstawie Twoich rad, rad z linku, inf z wiki itpitd poustawiałem jak na razie tak:
Karta DVB-T
rys1:

Karta Analogowa:
rys2:

Źródło DVB-T
rys3:

Źródło analogowe
rys4:

Inputs
rys5:

rys6:

rys7:

Grupa DVB w Inputs
rys8:

Grupa Analog w Inputs
rys9:

W edytorze kanałów wykorzystałem informacje z tej strony:
http://radiopolska.pl/wykaz/pokaz_lokal ... hp?pid=160
i wygląda to tak:
rys10:

Na tym skończyłem, wyszedłem z ustawień, odpaliło się mythfilldatabase, koniec.
Uruchamiam mythtv, na tym ekranie:
rys11:

Program przez chwilę myśli za czarnym ekranem:
rys12:

I z powrotem pojawia się ekran z rys. 11
Co jeszcze mam nie tak?
Niestety, kolejny dzień męczę się z ustawieniami, a telewizji jak nie było, tak nie ma.
TvTime mi się wiesza, Xawtv nie działa z założenia (inf producenta tunera, sprawdzona), Mytha nie mogę ogarnąć...
Na podstawie Twoich rad, rad z linku, inf z wiki itpitd poustawiałem jak na razie tak:
Karta DVB-T
rys1:

Karta Analogowa:
rys2:

Źródło DVB-T
rys3:

Źródło analogowe
rys4:

Inputs
rys5:

rys6:

rys7:

Grupa DVB w Inputs
rys8:

Grupa Analog w Inputs
rys9:

W edytorze kanałów wykorzystałem informacje z tej strony:
http://radiopolska.pl/wykaz/pokaz_lokal ... hp?pid=160
i wygląda to tak:
rys10:

Na tym skończyłem, wyszedłem z ustawień, odpaliło się mythfilldatabase, koniec.
Uruchamiam mythtv, na tym ekranie:
rys11:

Program przez chwilę myśli za czarnym ekranem:
rys12:

I z powrotem pojawia się ekran z rys. 11
Co jeszcze mam nie tak?

-
- Piegowaty Guziec
Witam
Długo nie zaglądałem na forum.
Niewiele rzeczy przychodzi do głowy.
sprawdź:
1. Czy jesteś w grupie mythtv.
2. Sprawdź uprawnienia do katalogu w którym zapisują się pliki livetv
(mythtv stale nagrywa abyś mógł np cofnąć)
domyślnie jest to /var/lib/mythtv/livetv
ale możesz definiować i dodawać inne katalogi
(w mythbackend - punkt 6 storage group)
Zdarzyło mi się że założyłem katalog jako inny użytkownik i mythtv nie mógł zapisywać.
Efektem był czarny ekran podczas próby oglądania tv a potem wracał do menu - tak jak u Ciebie.
powinno być tak
Jeżeli to nic z tych rzeczy to uruchom konsolę i wpisz
-w -geometry 800x600 (może być mniej lub więcej np 640x480 lub 1024x768 - tak żeby było w oknie i żebyś mógł widzieć konsolę)
i teraz jak uruchomisz oglądanie tv to sprawdź co tam wypisuje się w konsoli.
EDIT:
Kolejne pomysły
Przyczyn może być wiele. z pomysłów to jeszcze :
- Problem z obsługą karty. Spróbuj ustawić tylko jedną a drugą usunąć. (raz jedną raz drugą)
W konfiguracji mythfrontend
- źle dobrany profil nagrywania dla livetv, NIE dla transcode - transcode to profil przekodowywania filmu po nagraniu
(ustawienia - oglądanie tv - profile nagrywania)
tu określasz jak ma się nagrywać tv. Myth od razu po uruchomieniu zaczyna nagrywać livetv.
Jeżeli masz np. ustawione sprzętowe kodowanie mpeg a karta tego nie wspiera to się wywali
(czyli wróci do okna wyboru)
- źle dobrany profil odtwarzania (playback) (ustawienia - oglądanie tv - playback)
Obraz nie idzie z karty na ekran a strumień mpeg jest zapisywany na dysk
a dopiero z dysku (lub być może z bufora pamięci jeżeli nie ma różnic czasowych) jest odtwarzany
Tu możesz ustawić jakość i filtry. Można włączyć np. wspomaganie sprzętowe NVIDIA NVPAU
(ale jeżeli nie masz nvidi ze sterownikami "zamkniętymi" producenta - to tu się wyłoży itp.)
Gdzieś w ustawieniach odtwarzania lub wyglądu nie pamiętam gdzie jest są opcje
use OpenGL hardware acceleration i jeszcze jedna z OpenGL. Jeżeli masz zaznaczone to odznacz.
-Ustawieniach wyglądu (skórki) możesz włączyć Wspomaganie OpenGL lub Qt
zaleca się aby było to Qt (wyczytałem że przy ustawieniu Qt jeżeli sprzęt wspiera OpenGL - to biblioteki Qt skorzystają ze sprzętowej akceleracji. Qt jest bezpieczniejsze
i u mnie działa lepiej mimo że mam sterowniki z OpenGL)
Oczywiście jeżeli nie masz sprzętowego wsparcia OpenGL (czyli np. masz jakieś "otwarte" sterowniki a nie binarne producenta) a pozaznaczasz może nie być tv.
Najlepiej uruchom w konsoli i sprawdzaj co wyrzuca na ekran jak wcześniej napisałem
Długo nie zaglądałem na forum.
Niewiele rzeczy przychodzi do głowy.
sprawdź:
1. Czy jesteś w grupie mythtv.
2. Sprawdź uprawnienia do katalogu w którym zapisują się pliki livetv
(mythtv stale nagrywa abyś mógł np cofnąć)
domyślnie jest to /var/lib/mythtv/livetv
ale możesz definiować i dodawać inne katalogi
(w mythbackend - punkt 6 storage group)
Zdarzyło mi się że założyłem katalog jako inny użytkownik i mythtv nie mógł zapisywać.
Efektem był czarny ekran podczas próby oglądania tv a potem wracał do menu - tak jak u Ciebie.
powinno być tak
Kod: Zaznacz cały
drwxrwsr-x 2 mythtv mythtv 6 2010-02-23 09:14 banners
drwxrwsr-x 2 mythtv mythtv 6 2010-02-23 09:14 coverart
drwxrwsr-x 2 mythtv mythtv 6 2010-02-23 09:14 db_backups
drwxrwsr-x 2 mythtv mythtv 6 2010-02-23 09:14 fanart
drwxrwsr-x 2 mythtv mythtv 6 2010-02-23 09:14 livetv
drwxrwxr-x 3 mythtv mythtv 24 2010-02-16 11:57 pictures
drwxrwsr-x 2 mythtv mythtv 6 2010-02-23 09:14 recordings
drwxrwsr-x 2 mythtv mythtv 6 2010-02-23 09:14 screenshots
drwxrwsr-x 2 mythtv mythtv 6 2010-02-23 09:14 trailers
drwxrwsr-x 3 mythtv mythtv 18 2010-02-23 09:14 videos
Jeżeli to nic z tych rzeczy to uruchom konsolę i wpisz
mythfrontend -v all -w -geometry 800x60
i teraz jak uruchomisz oglądanie tv to sprawdź co tam wypisuje się w konsoli.
EDIT:
Kolejne pomysły
Przyczyn może być wiele. z pomysłów to jeszcze :
- Problem z obsługą karty. Spróbuj ustawić tylko jedną a drugą usunąć. (raz jedną raz drugą)
W konfiguracji mythfrontend
- źle dobrany profil nagrywania dla livetv, NIE dla transcode - transcode to profil przekodowywania filmu po nagraniu
(ustawienia - oglądanie tv - profile nagrywania)
tu określasz jak ma się nagrywać tv. Myth od razu po uruchomieniu zaczyna nagrywać livetv.
Jeżeli masz np. ustawione sprzętowe kodowanie mpeg a karta tego nie wspiera to się wywali
(czyli wróci do okna wyboru)
- źle dobrany profil odtwarzania (playback) (ustawienia - oglądanie tv - playback)
Obraz nie idzie z karty na ekran a strumień mpeg jest zapisywany na dysk
a dopiero z dysku (lub być może z bufora pamięci jeżeli nie ma różnic czasowych) jest odtwarzany
Tu możesz ustawić jakość i filtry. Można włączyć np. wspomaganie sprzętowe NVIDIA NVPAU
(ale jeżeli nie masz nvidi ze sterownikami "zamkniętymi" producenta - to tu się wyłoży itp.)
Gdzieś w ustawieniach odtwarzania lub wyglądu nie pamiętam gdzie jest są opcje
use OpenGL hardware acceleration i jeszcze jedna z OpenGL. Jeżeli masz zaznaczone to odznacz.
-Ustawieniach wyglądu (skórki) możesz włączyć Wspomaganie OpenGL lub Qt
zaleca się aby było to Qt (wyczytałem że przy ustawieniu Qt jeżeli sprzęt wspiera OpenGL - to biblioteki Qt skorzystają ze sprzętowej akceleracji. Qt jest bezpieczniejsze
i u mnie działa lepiej mimo że mam sterowniki z OpenGL)
Oczywiście jeżeli nie masz sprzętowego wsparcia OpenGL (czyli np. masz jakieś "otwarte" sterowniki a nie binarne producenta) a pozaznaczasz może nie być tv.
Najlepiej uruchom w konsoli i sprawdzaj co wyrzuca na ekran jak wcześniej napisałem
-
- Piegowaty Guziec
Takie coś mi w konsoli wyrzuca...:
2010-03-07 21:50:13.000 TV: StartTV() -- begin
2010-03-07 21:50:13.000 TV: ctor
2010-03-07 21:50:13.001 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'LiveTVIdleTimeout' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:13.002 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'LiveTVIdleTimeout' AND hostname IS NULL;"
2010-03-07 21:50:13.003 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'UDPNotifyPort' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:13.004 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'BrowseMaxForward' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:13.005 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'BrowseMaxForward' AND hostname IS NULL;"
2010-03-07 21:50:13.005 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'PlaybackExitPrompt' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:13.007 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'AutoExpireDefault' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:13.007 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'AutoExpireDefault' AND hostname IS NULL;"
2010-03-07 21:50:13.008 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'AutomaticSetWatched' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:13.009 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'EndOfRecordingExitPrompt' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:13.009 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'JumpToProgramOSD' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:13.010 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'GuiSizeForTV' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:13.011 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'WatchTVGuide' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:13.012 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'AltClearSavedPosition' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:13.013 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'JobsRunOnRecordHost' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:13.013 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'JobsRunOnRecordHost' AND hostname IS NULL;"
2010-03-07 21:50:13.014 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'EnableDVDBookmark' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:13.015 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'ContinueEmbeddedTVPlay' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:13.016 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'UseFixedWindowSize' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:13.016 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'PersistentBrowseMode' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:13.017 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'BrowseAllTuners' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:13.018 MSqlQuery::exec() "SELECT livetv, recorded, video, dvd FROM tvosdmenu WHERE osdcategory = 'DVD';"
2010-03-07 21:50:13.019 MSqlQuery::exec() "SELECT livetv, recorded, video, dvd FROM tvosdmenu WHERE osdcategory = 'GUIDE';"
2010-03-07 21:50:13.019 MSqlQuery::exec() "SELECT livetv, recorded, video, dvd FROM tvosdmenu WHERE osdcategory = 'PIP';"
2010-03-07 21:50:13.019 MSqlQuery::exec() "SELECT livetv, recorded, video, dvd FROM tvosdmenu WHERE osdcategory = 'INPUTSWITCHING';"
2010-03-07 21:50:13.019 MSqlQuery::exec() "SELECT livetv, recorded, video, dvd FROM tvosdmenu WHERE osdcategory = 'EDITCHANNEL';"
2010-03-07 21:50:13.020 MSqlQuery::exec() "SELECT livetv, recorded, video, dvd FROM tvosdmenu WHERE osdcategory = 'EDITRECORDING';"
2010-03-07 21:50:13.020 MSqlQuery::exec() "SELECT livetv, recorded, video, dvd FROM tvosdmenu WHERE osdcategory = 'JUMPREC';"
2010-03-07 21:50:13.021 MSqlQuery::exec() "SELECT livetv, recorded, video, dvd FROM tvosdmenu WHERE osdcategory = 'CHANNELGROUP';"
2010-03-07 21:50:13.021 MSqlQuery::exec() "SELECT livetv, recorded, video, dvd FROM tvosdmenu WHERE osdcategory = 'TOGGLEBROWSE';"
2010-03-07 21:50:13.021 MSqlQuery::exec() "SELECT livetv, recorded, video, dvd FROM tvosdmenu WHERE osdcategory = 'PREVCHAN';"
2010-03-07 21:50:13.021 MSqlQuery::exec() "SELECT livetv, recorded, video, dvd FROM tvosdmenu WHERE osdcategory = 'TRANSCODE';"
2010-03-07 21:50:13.022 MSqlQuery::exec() "SELECT livetv, recorded, video, dvd FROM tvosdmenu WHERE osdcategory = 'COMMSKIP';"
2010-03-07 21:50:13.022 MSqlQuery::exec() "SELECT livetv, recorded, video, dvd FROM tvosdmenu WHERE osdcategory = 'TOGGLEEXPIRE';"
2010-03-07 21:50:13.023 MSqlQuery::exec() "SELECT livetv, recorded, video, dvd FROM tvosdmenu WHERE osdcategory = 'SCHEDULERECORDING';"
2010-03-07 21:50:13.026 MSqlQuery::exec() "SELECT livetv, recorded, video, dvd FROM tvosdmenu WHERE osdcategory = 'AUDIOTRACKS';"
2010-03-07 21:50:13.027 MSqlQuery::exec() "SELECT livetv, recorded, video, dvd FROM tvosdmenu WHERE osdcategory = 'SUBTITLETRACKS';"
2010-03-07 21:50:13.027 MSqlQuery::exec() "SELECT livetv, recorded, video, dvd FROM tvosdmenu WHERE osdcategory = 'CCTRACKS';"
2010-03-07 21:50:13.027 MSqlQuery::exec() "SELECT livetv, recorded, video, dvd FROM tvosdmenu WHERE osdcategory = 'VIDEOASPECT';"
2010-03-07 21:50:13.028 MSqlQuery::exec() "SELECT livetv, recorded, video, dvd FROM tvosdmenu WHERE osdcategory = 'ADJUSTFILL';"
2010-03-07 21:50:13.028 MSqlQuery::exec() "SELECT livetv, recorded, video, dvd FROM tvosdmenu WHERE osdcategory = 'MANUALZOOM';"
2010-03-07 21:50:13.028 MSqlQuery::exec() "SELECT livetv, recorded, video, dvd FROM tvosdmenu WHERE osdcategory = 'ADJUSTPICTURE';"
2010-03-07 21:50:13.028 MSqlQuery::exec() "SELECT livetv, recorded, video, dvd FROM tvosdmenu WHERE osdcategory = 'AUDIOSYNC';"
2010-03-07 21:50:13.029 MSqlQuery::exec() "SELECT livetv, recorded, video, dvd FROM tvosdmenu WHERE osdcategory = 'TIMESTRETCH';"
2010-03-07 21:50:13.029 MSqlQuery::exec() "SELECT livetv, recorded, video, dvd FROM tvosdmenu WHERE osdcategory = 'VIDEOSCAN';"
2010-03-07 21:50:13.029 MSqlQuery::exec() "SELECT livetv, recorded, video, dvd FROM tvosdmenu WHERE osdcategory = 'SLEEP';"
2010-03-07 21:50:13.029 MSqlQuery::exec() "SELECT COUNT(osdcategory) FROM tvosdmenu;"
2010-03-07 21:50:13.030 New DB connection, total: 2
2010-03-07 21:50:13.031 Connected to database 'mythconverg' at host: localhost
2010-03-07 21:50:13.032 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'CustomFilters' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:13.033 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'ChannelFormat' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:13.033 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'SmartChannelChange' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:13.035 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'IndividualMuteControl' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:13.036 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'UseArrowAccels' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:13.037 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'OSDGeneralTimeout' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:13.037 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'OSDProgramInfoTimeout' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:13.038 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'TryUnflaggedSkip' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:13.039 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'TryUnflaggedSkip' AND hostname IS NULL;"
2010-03-07 21:50:13.039 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'ChannelGroupDefault' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:13.040 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'BrowseChannelGroup' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:13.040 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'SmartForward' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:13.041 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'StickyKeys' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:13.051 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'FFRewReposTime' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:13.054 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'FFRewReverse' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:13.055 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'FFRewSpeed0' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:13.056 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'FFRewSpeed0' AND hostname IS NULL;"
2010-03-07 21:50:13.056 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'FFRewSpeed1' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:13.057 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'FFRewSpeed1' AND hostname IS NULL;"
2010-03-07 21:50:13.057 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'FFRewSpeed2' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:13.058 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'FFRewSpeed2' AND hostname IS NULL;"
2010-03-07 21:50:13.058 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'FFRewSpeed3' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:13.059 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'FFRewSpeed3' AND hostname IS NULL;"
2010-03-07 21:50:13.059 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'FFRewSpeed4' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:13.061 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'FFRewSpeed4' AND hostname IS NULL;"
2010-03-07 21:50:13.061 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'FFRewSpeed5' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:13.066 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'FFRewSpeed5' AND hostname IS NULL;"
2010-03-07 21:50:13.066 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'FFRewSpeed6' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:13.067 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'FFRewSpeed6' AND hostname IS NULL;"
2010-03-07 21:50:13.067 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'FFRewSpeed7' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:13.068 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'FFRewSpeed7' AND hostname IS NULL;"
2010-03-07 21:50:13.068 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'VbiFormat' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:13.078 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'VbiFormat' AND hostname IS NULL;"
2010-03-07 21:50:13.080 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'DecodeVBIFormat' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:13.080 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'DecodeVBIFormat' AND hostname IS NULL;"
2010-03-07 21:50:13.081 MSqlQuery::exec() "SELECT grpid, name FROM channelgroupnames order by name"
2010-03-07 21:50:13.081 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'UseVideoModes' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:13.082 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'GuiResolution' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:13.082 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'GuiResolution' AND hostname IS NULL;"
2010-03-07 21:50:13.083 TV: DrawUnusedRects() -- begin
2010-03-07 21:50:13.083 TV: DrawUnusedRects() -- end
2010-03-07 21:50:13.084 TV: DrawUnusedRects() -- begin
2010-03-07 21:50:13.084 TV: DrawUnusedRects() -- end
2010-03-07 21:50:13.110 MythEvent: PLAYBACK_START Lapcio
2010-03-07 21:50:13.110 MythSocket(a3f9a88:22): write -> 22 23GET_FREE_RECORDER_COUNT
2010-03-07 21:50:13.110 MythSocket(a3f9a88:22): writeBlock(0x172304536, 31)
2010-03-07 21:50:13.115 MythSocket(a3f9a88:22): readBlock(0x169691088, 8) called
2010-03-07 21:50:13.115 MythSocket(a3f9a88:22): readBlock(0x168315608, 1) called
2010-03-07 21:50:13.115 MythSocket(a3f9a88:22): read<- 22 1 2
2010-03-07 21:50:13.115 TV: tv->LiveTV() -- begin
2010-03-07 21:50:13.116 MythSocket(a3f9a88:22): write -> 22 29GET_NEXT_FREE_RECORDER[]:[]-1
2010-03-07 21:50:13.116 MythSocket(a3f9a88:22): writeBlock(0x171781544, 37)
2010-03-07 21:50:13.118 Got data on select
2010-03-07 21:50:13.118 Processing ready reads
2010-03-07 21:50:13.118 MythSocketThread: Total read time: 0ms, on sockets
2010-03-07 21:50:13.118 Reacquired ready read lock
2010-03-07 21:50:13.118 ProcessAddRemoveQueues
2010-03-07 21:50:13.118 Construct FD_SET
2010-03-07 21:50:13.118 Waiting on select..
2010-03-07 21:50:13.124 MythSocket(a3f9a88:22): readBlock(0x169677072, 8) called
2010-03-07 21:50:13.124 MythSocket(a3f9a88:22): readBlock(0x179924552, 24) called
2010-03-07 21:50:13.124 MythSocket(a3f9a88:22): read<- 22 246[]:[]127.0.0.1[]:[]6543
2010-03-07 21:50:13.124 MSqlQuery::exec() "SELECT name, skipahead FROM playgroup WHERE (name = 'Default' OR name = 'Default') AND skipahead <> 0 ORDER BY name = 'Default';"
2010-03-07 21:50:13.125 MSqlQuery::exec() "SELECT name, skipback FROM playgroup WHERE (name = 'Default' OR name = 'Default') AND skipback <> 0 ORDER BY name = 'Default';"
2010-03-07 21:50:13.125 Got data on select
2010-03-07 21:50:13.125 Processing ready reads
2010-03-07 21:50:13.125 MythSocketThread: Total read time: 0ms, on sockets
2010-03-07 21:50:13.125 Reacquired ready read lock
2010-03-07 21:50:13.125 ProcessAddRemoveQueues
2010-03-07 21:50:13.125 Construct FD_SET
2010-03-07 21:50:13.125 Waiting on select..
2010-03-07 21:50:13.126 MSqlQuery::exec() "SELECT name, jump FROM playgroup WHERE (name = 'Default' OR name = 'Default') AND jump <> 0 ORDER BY name = 'Default';"
2010-03-07 21:50:13.127 MSqlQuery::exec() "SELECT name, timestretch FROM playgroup WHERE (name = 'Default' OR name = 'Default') AND timestretch <> 0 ORDER BY name = 'Default ';"
2010-03-07 21:50:13.127 TV: tv->LiveTV() -- end
2010-03-07 21:50:13.127 TV: StartTV -- process events begin
2010-03-07 21:50:13.150 TV: HandleStateChange(0) -- begin
2010-03-07 21:50:13.150 TV: Attempting to change from None to Watching WatchingLiveTV
2010-03-07 21:50:13.150 RemoteEncoder::Setup(): Connecting...
2010-03-07 21:50:13.151 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'BackendConnectRetry' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:13.151 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'BackendConnectRetry' AND hostname IS NULL;"
2010-03-07 21:50:13.151 MythContext: Connecting to backend server: 127.0.0.1:6543 (try 1 of 1)
2010-03-07 21:50:13.151 MythSocket(a44b6c0:34): new socket
2010-03-07 21:50:13.151 MythSocket(a44b6c0:34): attempting connect() to (127.0.0.1:6543)
2010-03-07 21:50:13.152 MythSocket(a44b6c0:34): state change Idle -> Connected
2010-03-07 21:50:13.152 MythSocket(a44b6c0:34): write -> 34 21MYTH_PROTO_VERSION 50
2010-03-07 21:50:13.152 MythSocket(a44b6c0:34): writeBlock(0x172283856, 29)
2010-03-07 21:50:13.153 MythSocket(a44b6c0:34): readBlock(0x169801472, 8) called
2010-03-07 21:50:13.153 MythSocket(a44b6c0:34): readBlock(0x170567480, 13) called
2010-03-07 21:50:13.153 MythSocket(a44b6c0:34): read<- 34 13ACCEPT[]:[]50
2010-03-07 21:50:13.153 Using protocol version 50
2010-03-07 21:50:13.153 MythSocket(a44b6c0:34): write -> 34 21ANN Playback Lapcio 0
2010-03-07 21:50:13.153 MythSocket(a44b6c0:34): writeBlock(0x172283856, 29)
2010-03-07 21:50:13.153 Got data on select
2010-03-07 21:50:13.153 Processing ready reads
2010-03-07 21:50:13.153 MythSocketThread: Total read time: 0ms, on sockets
2010-03-07 21:50:13.153 Reacquired ready read lock
2010-03-07 21:50:13.153 ProcessAddRemoveQueues
2010-03-07 21:50:13.153 Construct FD_SET
2010-03-07 21:50:13.153 Waiting on select..
2010-03-07 21:50:13.163 MythSocket(a44b6c0:34): readBlock(0x169178728, 8) called
2010-03-07 21:50:13.163 MythSocket(a44b6c0:34): readBlock(0x172534440, 2) called
2010-03-07 21:50:13.163 MythSocket(a44b6c0:34): read<- 34 2 OK
2010-03-07 21:50:13.163 RemoteEncoder::Setup(): Connected
2010-03-07 21:50:13.163 Spawning LiveTV Recorder -- begin
2010-03-07 21:50:13.163 MythSocket(a44b6c0:34): write -> 34 80QUERY_RECORDER 6[]:[]SPAWN_LIVETV[]:[]live-Lapcio-2010-03-07T21:50:13[]:[]0[]:[]
2010-03-07 21:50:13.163 MythSocket(a44b6c0:34): writeBlock(0x172064368, 88)
2010-03-07 21:50:13.165 Got data on select
2010-03-07 21:50:13.165 Processing ready reads
2010-03-07 21:50:13.165 MythSocketThread: Total read time: 0ms, on sockets
2010-03-07 21:50:13.165 Reacquired ready read lock
2010-03-07 21:50:13.165 ProcessAddRemoveQueues
2010-03-07 21:50:13.165 Construct FD_SET
2010-03-07 21:50:13.165 Waiting on select..
2010-03-07 21:50:13.363 MythSocket(a44b6c0:34): readBlock(0x171631704, 8) called
2010-03-07 21:50:13.363 MythSocket(a44b6c0:34): readBlock(0x169768624, 2) called
2010-03-07 21:50:13.363 MythSocket(a44b6c0:34): read<- 34 2 ok
2010-03-07 21:50:13.363 Spawning LiveTV Recorder -- end
2010-03-07 21:50:13.363 Got data on select
2010-03-07 21:50:13.363 Processing ready reads
2010-03-07 21:50:13.363 MythSocketThread: Total read time: 0ms, on sockets
2010-03-07 21:50:13.363 Reacquired ready read lock
2010-03-07 21:50:13.363 ProcessAddRemoveQueues
2010-03-07 21:50:13.363 Construct FD_SET
2010-03-07 21:50:13.363 Waiting on select..
2010-03-07 21:50:13.364 MSqlQuery::exec() "SELECT chanid, starttime, endtime, discontinuity, chainpos, hostprefix, cardtype, channame, input FROM tvchain WHERE chainid = 'live-Lapcio-2010-03-07T21:50:13' ORDER BY chainpos;"
2010-03-07 21:50:13.364 GetEntryAt(-1) failed.
2010-03-07 21:50:13.364 MSqlQuery::exec() "SELECT recorded.chanid,starttime,endtime,title, subtitle,description,channel.channum, channel.callsign,channel.name,channel.commmethod, channel.outputfilters,seriesid,programid,filesize, lastmodified,stars,previouslyshown,originalairdate, hostname,recordid,transcoder,playgroup, recorded.recpriority,progstart,progend,basename,recgroup, storagegroup FROM recorded LEFT JOIN channel ON recorded.chanid = channel.chanid WHERE recorded.chanid = '0' AND starttime = '1970-01-01T01:00:00' ;"
2010-03-07 21:50:13.365 EntryToProgram(0@czw. sty 1 01:00:00 1970) failed to get pginfo
2010-03-07 21:50:13.365 TV Error: HandleStateChange(): LiveTV not successfully started
2010-03-07 21:50:13.365 MythSocket(a44b6c0:34): DownRef: -1
2010-03-07 21:50:13.365 MythSocket(a44b6c0:34): state change Connected -> Idle
2010-03-07 21:50:13.365 MSocketDevice::close: Closed socket 34
2010-03-07 21:50:13.365 MythSocket(a44b6c0:-1): delete socket
2010-03-07 21:50:13.365 We have a RingBuffer
2010-03-07 21:50:13.415 TV Error: LiveTV not successfully started
2010-03-07 21:50:13.416 TV: HandleStateChange(0) -- end
2010-03-07 21:50:13.437 ScreenSaverX11Private: DPMS Deactivated 1
2010-03-07 21:50:13.437 ScreenSaverX11Private: DPMS Reactivated 1
2010-03-07 21:50:18.143 TV: StartTV -- process events end
2010-03-07 21:50:18.143 TV: StartTV -- process events 2 begin
2010-03-07 21:50:18.143 TV: StartTV -- process events 2 end
2010-03-07 21:50:18.144 MSqlQuery::exec() "SELECT data FROM settings WHERE value = 'ChannelGroupRememberLast' AND hostname = 'Lapcio' ;"
2010-03-07 21:50:18.144 TV::~TV() -- begin
2010-03-07 21:50:18.195 TV::~TV() -- lock
2010-03-07 21:50:18.195 MSqlQuery::exec() "DELETE FROM tvchain WHERE chainid = 'live-Lapcio-2010-03-07T21:50:13' ;"
2010-03-07 21:50:18.195 TV::~TV() -- end
2010-03-07 21:50:18.195 MythEvent: PLAYBACK_END Lapcio
2010-03-07 21:50:18.195 TV: StartTV -- end
-
- Piegowaty Guziec
Widać, że coś nie gra w tym kawałku:
Ale co? 
*treść w dwóch wpisach ze względu na jej długość (ograniczenie do 2000 znaków)
2010-03-07 21:50:13.364 GetEntryAt(-1) failed.
2010-03-07 21:50:13.364 MSqlQuery::exec() "SELECT recorded.chanid,starttime,endtime,title, subtitle,description,channel.channum, channel.callsign,channel.name,channel.commmethod, channel.outputfilters,seriesid,programid,filesize, lastmodified,stars,previouslyshown,originalairdate, hostname,recordid,transcoder,playgroup, recorded.recpriority,progstart,progend,basename,recgroup, storagegroup FROM recorded LEFT JOIN channel ON recorded.chanid = channel.chanid WHERE recorded.chanid = '0' AND starttime = '1970-01-01T01:00:00' ;"
2010-03-07 21:50:13.365 EntryToProgram(0@czw. sty 1 01:00:00 1970) failed to get pginfo
2010-03-07 21:50:13.365 TV Error: HandleStateChange(): LiveTV not successfully started
2010-03-07 21:50:13.365 MythSocket(a44b6c0:34): DownRef: -1
2010-03-07 21:50:13.365 MythSocket(a44b6c0:34): state change Connected -> Idle
2010-03-07 21:50:13.365 MSocketDevice::close: Closed socket 34
2010-03-07 21:50:13.365 MythSocket(a44b6c0:-1): delete socket
2010-03-07 21:50:13.365 We have a RingBuffer
2010-03-07 21:50:13.415 TV Error: LiveTV not successfully started

*treść w dwóch wpisach ze względu na jej długość (ograniczenie do 2000 znaków)