Ruter kablowy pod 3 komputery + WLAN, Wideo przez Ethernet?

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
Awatar użytkownika
mekosx
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Ruter kablowy pod 3 komputery + WLAN, Wideo przez Ethernet?

Post autor: mekosx »

Witam. Tak obecnie przedstawia się u mnie schemat sieci domowej:
Obrazek

Komputer 1 z Ubuntu działa jako ruter, stoi na nim dhcpd, na komputerach 2 i 3 jest internet, ale tylko wtedy, kiedy Komp 1 jest włączony. Trochę mi to przeszkadza, tym bardziej że maszyna trochę się grzeje, więc chciałbym kupić ruter, który rozdzielałby sygnał na komputery 2 i 3 i dodatkowo udostępniał WLAN do laptopa, teraz muszę przepinać kabel z któregoś z kompów do lapka, ale wtedy jestem zmuszony do pracy w jednym miejscu, a chciałbym sobie np. czasem posurfować po necie w kiblu, czy w kuchni, gdzie tych kabli nie pociągnąłem. Czy istnieją wogóle takie wielofunkcjonalne rutery i jaki zakupić, aby dobrze mi służył. Z góry dzięki za odpowiedzi ;)

Dodatkowo zastanawia mnie taka opcja, czy przez ethernet można przesyłać sygnał wideo do TV, aby nie ciągnąć dodatkowych kabli. Mam kabel ethernet do pokoju z TV, a w TV mam wolne wejście VGA. I jeśli już by się dało, to przy pomocy jakiego urządzenia? Jak takie coś się nazywa? I zaznaczam, że chciałbym miec możliwość przesyłania obrazu w HD (1280x720).

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi
Napis na grobie informatyka:
KOWALSKI.ZIP ;)
Awatar użytkownika
Nadril
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Ruter kablowy pod 3 komputery + WLAN, Wideo przez Ethernet?

Post autor: Nadril »

Oczywiście są takie urządzenia. :) Router wybierasz zależnie od tego w jaki sposób dostajesz sygnał od dostawcy internetu. Ja na przykład mam sygnał przez sieć lokalną (RJ45) więc wybrałem router Linksysa wrt54GL (bo obsługuje go linux i jest przynajmniej kilka na prawde dobry zamienników dla orginalnego oprogramowania).

Sygnał wideo możesz przesłać teoretycznie po dowolnym kablu, ale w praktyce lepiej korzystać z tych do tego przeznaczonych. :) Można też wysyłać sygnał bezprzewodowo.
Pierwszy link w google: http://www.pixmania.com/pl/pl/10211/xx/ ... eresn.html nie polecam, tylko podpowiadam jakie są możliwosci.
Awatar użytkownika
mekosx
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: mekosx »

Nadril pisze:Oczywiście są takie urządzenia. :) Router wybierasz zależnie od tego w jaki sposób dostajesz sygnał od dostawcy internetu. Ja na przykład mam sygnał przez sieć lokalną (RJ45) więc wybrałem router Linksysa wrt54GL (bo obsługuje go linux i jest przynajmniej kilka na prawde dobry zamienników dla orginalnego oprogramowania).
Internet mam w UPC (kablówka), ale mam modem z jednym wyjściem i to sygnał z modemu chciałbym rozdzielić (czyli 1 wyjście RJ-45 chcę rozdzielić na 3), modem ten musi zostać bo mam też od niego telefon stacjonarny. I chcę mieć też w domu sygnał bezprzewodowy, żeby z laptopa można się było bez kabli podłączyć do internetu.
Sygnał wideo możesz przesłać teoretycznie po dowolnym kablu, ale w praktyce lepiej korzystać z tych do tego przeznaczonych. :)
Dlaczego?
Pierwszy link w google: http://www.pixmania.com/pl/pl/10211/xx/ ... eresn.html nie polecam, tylko podpowiadam jakie są możliwosci.
Chyba jednak nie o takie urządzenia mi chodzi.
Chodzi mi o urządzenie które zamieni mi VGA na ethernet i ethernet na VGA.
Napis na grobie informatyka:
KOWALSKI.ZIP ;)
Awatar użytkownika
Nadril
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: Nadril »

http://proline.pl/sklep.php?prodid=LINKSYS+WRT54G

właśnie np. ten model ma takie możliwości
[quote]
# Port WAN w postaci gniazda RJ-45 (Ethernet 10/100) do podpięcia do modemu xDSL, modemu kablowego bądź szkieletu Ethernetowego,
# 4-portowy switch FE
[/qoute]

to może takie urządzenie: http://www.nokaut.pl/akcesoria/adapter- ... rnet.html?

i trochę teorii do tego: http://www.geocities.com/dougburbidge/vgaovercat5.html
Awatar użytkownika
ubunt
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 7.10

Post autor: ubunt »

Witam
Może moja sugestia podpowie ci jak zbudować sieć lan (własna sieć ,być adminem - to jest to)
Internet mam (tu operator) kabel koncentryczny tzw kablówka
>>modem - TJ 715X połaczony RJ-45 z
>>router - edimax BR-6204Wg (z punktem dostępu) i tu już skrętka do wszystkich maszyn (laptopa nie mam i długo nie będę miał)
Wszystko pięknie śmiga.

Teraz multimedia audio i video

Audio >> Firefly Media Server
Audio i Video >> TVersity Media Server
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”