Komputer 1 z Ubuntu działa jako ruter, stoi na nim dhcpd, na komputerach 2 i 3 jest internet, ale tylko wtedy, kiedy Komp 1 jest włączony. Trochę mi to przeszkadza, tym bardziej że maszyna trochę się grzeje, więc chciałbym kupić ruter, który rozdzielałby sygnał na komputery 2 i 3 i dodatkowo udostępniał WLAN do laptopa, teraz muszę przepinać kabel z któregoś z kompów do lapka, ale wtedy jestem zmuszony do pracy w jednym miejscu, a chciałbym sobie np. czasem posurfować po necie w kiblu, czy w kuchni, gdzie tych kabli nie pociągnąłem. Czy istnieją wogóle takie wielofunkcjonalne rutery i jaki zakupić, aby dobrze mi służył. Z góry dzięki za odpowiedzi

Dodatkowo zastanawia mnie taka opcja, czy przez ethernet można przesyłać sygnał wideo do TV, aby nie ciągnąć dodatkowych kabli. Mam kabel ethernet do pokoju z TV, a w TV mam wolne wejście VGA. I jeśli już by się dało, to przy pomocy jakiego urządzenia? Jak takie coś się nazywa? I zaznaczam, że chciałbym miec możliwość przesyłania obrazu w HD (1280x720).
Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi