[SOLVED] firefox (3.0.11) - dwa pluginy do flasha

Grafika, film, dźwięk.
gjon
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

[SOLVED] firefox (3.0.11) - dwa pluginy do flasha

Post autor: gjon »

mam w dodatkach (zakładka Wtyczki) dwa shockwave flashe - wersję 9 i 10. test filmu na youtube daje dziwny efekt - gdy wyłączę wersję 9, filmów nie widzę, a gdy włączę - normalnie je odtwarzam (przełączanie "dziesiątki" nie generuje żadnych zmian). w wielu miejscach na sieci mam szary kwadrat z ogromną strzałką i ZWYKLE po jej kliknięciu odtwarzam zawartość pliku. problem rozbija się o dostęp do innych stron, gdzie nie widzę nic, lub klikanie na pokazujące się ikonki nic nie daje - przy czym to te strony strony są dla mnie ważniejsze od youtube'a powiedzmy.

może inaczej - jak pozbyć się "dziewiątki"? (w FF mam tylko opcję Włącz/Wyłącz)

ps. używałem wszystkich znalezionych na forum podpowiedzi, które temat flasha w firefoksie przerabiały (poza instalacją gnasha). - to tak na usprawiedliwienie kolejnego wątku o patencie adobe.
kazmen
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Odp: firefox (3.0.11) - dwa pluginy do flasha

Post autor: kazmen »

1. Synaptics
2. Strzalka moze wskazywac na to ze moze zainstalowany jest AdBlock ??
CeleronM370 1,5+1,5GB ram+Ubuntu 9.04=startup time 19s po modyfikacjach
Kapu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: Kapu »

Miałem podobny problem. Zainstalowałem Flasha w wersji 10. Następnie w Synapticu usunąłem jakieś dwa pakiety (opis jednego był SWF plugin for Firefox). Po tej operacji w FF uaktywnił mi się Flash w wersji 10tej i wszystko działa jak należy. Nie ma już tych szarych strzałek :)
gjon
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: gjon »

wielkie dzięki Kapu za podpowiedź.

zrobiłem tak:
jak wspomniałem, miałem już wcześniej zainstalowanego adobe flasha w wersji 10, tak więc krok związany z jego z instalacją pominąłem :) poszperałem za tym czymś co opisałeś jako "SWF plugin for Firefox" w Synapticu, wpisując w wyszukiwarkę SWF - miałem tylko jedną zaznaczona tu opcję: swfdec-mozilla - 0.8.2-1ubuntu1 (Mozilla plugin for SWF files ...). zaznaczyłem to do usunięcia (wcześniej wyłączyłem oczywiście Firefoksa). po pozbyciu się tego z systemu uruchomiałem ponownie FF i... oczywiście wszystko działa jak powinno. jest tylko najnowsza wtyczka flash, a każdy filmik działa. problem rozwiązany.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”