mam w dodatkach (zakładka Wtyczki) dwa shockwave flashe - wersję 9 i 10. test filmu na youtube daje dziwny efekt - gdy wyłączę wersję 9, filmów nie widzę, a gdy włączę - normalnie je odtwarzam (przełączanie "dziesiątki" nie generuje żadnych zmian). w wielu miejscach na sieci mam szary kwadrat z ogromną strzałką i ZWYKLE po jej kliknięciu odtwarzam zawartość pliku. problem rozbija się o dostęp do innych stron, gdzie nie widzę nic, lub klikanie na pokazujące się ikonki nic nie daje - przy czym to te strony strony są dla mnie ważniejsze od youtube'a powiedzmy.
może inaczej - jak pozbyć się "dziewiątki"? (w FF mam tylko opcję Włącz/Wyłącz)
ps. używałem wszystkich znalezionych na forum podpowiedzi, które temat flasha w firefoksie przerabiały (poza instalacją gnasha). - to tak na usprawiedliwienie kolejnego wątku o patencie adobe.
[SOLVED] firefox (3.0.11) - dwa pluginy do flasha
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: firefox (3.0.11) - dwa pluginy do flasha
1. Synaptics
2. Strzalka moze wskazywac na to ze moze zainstalowany jest AdBlock ??
2. Strzalka moze wskazywac na to ze moze zainstalowany jest AdBlock ??
CeleronM370 1,5+1,5GB ram+Ubuntu 9.04=startup time 19s po modyfikacjach
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Miałem podobny problem. Zainstalowałem Flasha w wersji 10. Następnie w Synapticu usunąłem jakieś dwa pakiety (opis jednego był SWF plugin for Firefox). Po tej operacji w FF uaktywnił mi się Flash w wersji 10tej i wszystko działa jak należy. Nie ma już tych szarych strzałek 

-
- Piegowaty Guziec
wielkie dzięki Kapu za podpowiedź.
zrobiłem tak:
jak wspomniałem, miałem już wcześniej zainstalowanego adobe flasha w wersji 10, tak więc krok związany z jego z instalacją pominąłem
poszperałem za tym czymś co opisałeś jako "SWF plugin for Firefox" w Synapticu, wpisując w wyszukiwarkę SWF - miałem tylko jedną zaznaczona tu opcję: swfdec-mozilla - 0.8.2-1ubuntu1 (Mozilla plugin for SWF files ...). zaznaczyłem to do usunięcia (wcześniej wyłączyłem oczywiście Firefoksa). po pozbyciu się tego z systemu uruchomiałem ponownie FF i... oczywiście wszystko działa jak powinno. jest tylko najnowsza wtyczka flash, a każdy filmik działa. problem rozwiązany.
zrobiłem tak:
jak wspomniałem, miałem już wcześniej zainstalowanego adobe flasha w wersji 10, tak więc krok związany z jego z instalacją pominąłem