Po zainstalowaniu nowych sterowników do karty graficznej Nvidia według tego:
Jak Jaunty spotkał najnowsze sterowniki Nvidii
Przestał prawidłowo działać touchpad, znaczy nie działa klikanie na obszarze całego touchpada.
Zainstalowałem gsynaptika, ale on też nie pomógł. Czy ktoś wie gdzie są przechowywane jakieś konfigi, bo w xorg nic o touchpadie nie znalazłem.
A może ktoś jest w stanie mi jakoś inaczej pomóc.
Aha aktualnie mam Minta7 mój laptop to Samsung R510.
Nie działa klikanie w touchpad
- sebeq
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Nie działa klikanie w touchpad
dante1977.blogspot.com - Dante Home
- Carnophage
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: Nie działa klikanie w touchpad
gsynaptic z tego co wiem ma mierne mozliwosci konfiguracji w porownaniu z tym co oferuja sterowniki.
Poleceniem
zobaczysz jak masz poustawianego w tej chwili touchpada.
Interesuje Cie najprawdopodobniej zmienna TapButton1.
W xorg nic nie znalazles, bo w tej chwili powinien sie tym zajmowac hal. (ale w dalszym ciagu reczne wpisy z xorg powinny dzialac)
Fajne howto znajdziesz na wiki Archa -> http://wiki.archlinux.org/index.php/Touchpad_Synaptics
Ja na jego podstawie ja bawilem sie ustawieniami swojego touchpada, znajdziesz tam miedzy informacje jak ustawiac rozne opcje z pomoca odpowiedniego pliku hala.
Poleceniem
Kod: Zaznacz cały
synclient -l
Interesuje Cie najprawdopodobniej zmienna TapButton1.
W xorg nic nie znalazles, bo w tej chwili powinien sie tym zajmowac hal. (ale w dalszym ciagu reczne wpisy z xorg powinny dzialac)
Fajne howto znajdziesz na wiki Archa -> http://wiki.archlinux.org/index.php/Touchpad_Synaptics
Ja na jego podstawie ja bawilem sie ustawieniami swojego touchpada, znajdziesz tam miedzy informacje jak ustawiac rozne opcje z pomoca odpowiedniego pliku hala.
- sebeq
- Piegowaty Guziec
- Architektura: x86
- Kontakt:
Bardzo dziękuję. Zmodyfikowałem xorg według tego poradnika i wszystko działa jak powinno.
dante1977.blogspot.com - Dante Home
-
- Sędziwy Jeż
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Nie wiem czy ma to coś wspólnego ale po zainstalowaniu touchfreeze, touchpad działa o wiele płynniej, pozdrawiamsebeq pisze:Bardzo dziękuję. Zmodyfikowałem xorg według tego poradnika i wszystko działa jak powinno.
W 1968 wystarczyło kilka Mhz żeby posłać rakiete na księżyc, teraz potrzeba pentium 4 3.0 Ghz żeby odpalić Viste...