x60 ubuntu 9.04 nie zapala się kontrolka wifi ale wifi działa
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
x60 ubuntu 9.04 nie zapala się kontrolka wifi ale wifi działa
Zainstalowałam sterowniki madwifi na Lenovo x60 ale chyba czegoś nie zrobiłam bo chociaż wifi działa to nie zapala się kontrolka. Bardzo proszę o bardzo łopatologiczne wytłumaczenie co trzeba zrobić. Jak uruchamiać terminal wiem.
Drugie pytanie to jak programowo włączać i wyłączać bluetootha i wifi ale osobno każde z nich. Teraz gdy przesuwam włącznik wifi to automatycznie wyłaczam i wifi i bluetootha, identycznie jest przy włączaniu - włącza się i wifi i bluetooth.
Próbowałam znaleźć te informacje na Internecie ale nie znalazłam dla ubuntu 9.04.
Drugie pytanie to jak programowo włączać i wyłączać bluetootha i wifi ale osobno każde z nich. Teraz gdy przesuwam włącznik wifi to automatycznie wyłaczam i wifi i bluetootha, identycznie jest przy włączaniu - włącza się i wifi i bluetooth.
Próbowałam znaleźć te informacje na Internecie ale nie znalazłam dla ubuntu 9.04.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Kontakt:
Odp: x60 ubuntu 9.04 nie zapala się kontrolka wifi ale wifi działa
u mnie, też nie działała dioda od wifi i jakoś specjalnie mi to nie przeszkadzało 
ale ostatnio mając problem z siecią (znaczy sam trochę nabroiłem a później naprawiałem
zamieniłem Network Managera na Wicd i doinstalowałem pakiet linux-backports-modules-jaunty i co dziwne dioda od wifi działa
natomiast włączyć i wyłączyć wifi można chyba (chyba, bo z konsolą jeszcze nie jestem na Ty
poleceniem:

ale ostatnio mając problem z siecią (znaczy sam trochę nabroiłem a później naprawiałem

zamieniłem Network Managera na Wicd i doinstalowałem pakiet linux-backports-modules-jaunty i co dziwne dioda od wifi działa

natomiast włączyć i wyłączyć wifi można chyba (chyba, bo z konsolą jeszcze nie jestem na Ty

Kod: Zaznacz cały
ifconfig wlan0 up
ifconfig wlan0 down
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Architektura: x86
Nie wiem jaką masz kartę, ale w nadchodzącym wydaniu Ubuntu są nowe sterowniki do wielu kart wifi. O ile przy 9.04 musiałem się bawić z madwifi, żeby mieć dobry zasięg i "mrugającą djodkę" to na 9.10 wszystko działa "z kopa". Zasięg mam lepszy niż ze sterownikami mad... Ponadto jest mniej problemów np. reinstalacja mad.. przy każdej aktualizacji jądra.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: x86_64
Czy ja dobrze rozumiem, że mam przeprowadzić aktualizację Jarząbka na Koalę? Jeżeli tak, to jak to zrobić? Trzeba wywalić jeden system a w jego miejsce zainstalować inny?
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
9.10 to wersja rozwojowa - póki co niestabilna. Nie polecam instalowania jej do codziennego użytku!
Work less, climb more 

-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
Nie, absolutnie, jeśli nie chcesz być testerem. Tak jak napisał k2cl na tym etapie 9.10 jest jeszcze bardzo niestabilny.Czy ja dobrze rozumiem, że mam przeprowadzić aktualizację Jarząbka na Koalę? Jeżeli tak, to jak to zrobić? Trzeba wywalić jeden system a w jego miejsce zainstalować inny?
Po prostu uzbrój się w trochę cierpliwości, a za jakiś miesiąc powinno ci hulać.
Teraz możesz sobie spróbować jak ci chodzi wersja niestabilna bez instalacji, z Live CD. Ale miej w pamięci, że nie wszystko w niej musi działać prawidłowo.