Ubuntu 9.10 NBR - startuje w 2 min! NC10

Najmniejsze, najsłabsze, ale coraz bardziej popularne...
macyek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Ubuntu 9.10 NBR - startuje w 2 min! NC10

Post autor: macyek »

Witam,
mam spory problem z najnowszym ubuntu. Startuje strasznie wolno, startowal w 1.11 co dla mnie juz bylo ledwo do zniesienia a ostatnio startuje prawie w 2 min!
Uzywam go od bety. Na poczatku startowal nawet w jakies 50s... Uzywalem wielu trickow by ten czas skrocic a go wydluzylem dwukrotnie...

Ja wiem ze ten start ubuntu reklamowany przez canonical to dla mocniejszych komputerow niz netbooki ale bez przesady! Moblin w 15s startowal... (zostalbym przy nim gdyby nie mala mozliwosc konfiguracji, mala spolecznosc i zerowa dokumentacja by wywalic ten ladny, acz denerwujacy i utrudniajacy normalna prace interface i ustawic normalny pulpit z panelem itp. W repo jest xfce, ale ja, mimo ze na linuksie juz od prawie roku, slabo ogarniam, moze dlatego ze moblin na fedorze? :P Moze tu tez mi ktos pomoze :) )

Wracajac do nieszczesnego ubuntu, ktore za przejrzystosc i funkcjonalnosc umilowalem nad zycie.

Moj netbook to Samsung NC10 z 2gb ram.
Uzywam go przede wszystkim do sluchania muzyki (rhythmbox, 90gb muzyki, zazwyczaj lezy zamkniety podlaczony do wzmaka), internet, torrenty, poczta, czasem jakies dokumenty oblookam)

Szybki boot jest dla mnie bardzo wazny, dlatego uznalem, ze takie bajery jak compiz sobie odpuszcze, bo jeszcze bardziej zwolni (ale troche mi tego brakuje)

mam wylaczone wiekszosc uslug i programow startowych. Ja sam patrze na bootcharta ale nie wiem co mam z tym zrobic.

Obrazek
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Ubuntu 9.10 NBR - startuje w 2 min! NC10

Post autor: e X t 7 3 »

hmm a czemu go od zera nie postawisz ? szczerze w nowym Ubuntu nie spotkałem jeszcze wygodnego narzędzia konfigurującego usługi ... tu niestety nie działa prawidłowo BootUP-Manager a nie mam usługi services-admin ... ręcznie wszystkie servicy edytowałeś ?
token
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: token »

ja mam n510 i mam w nim rtl 8192e (wifi card) niemoge znalezc sterownikow.Masz moze to samo ?
Awatar użytkownika
Nadril
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Post autor: Nadril »

hmm, środkowa część wygląda podejrzanie. U mnie czas trwania hdparm to jakieś 0,1 - 0,2 sekundy u Ciebie jakieś 40... może wyłącz quiet i splash w menu gruba i zobacz co zajmuje mu tyle czasu.
macyek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dobra, sprawa wyglada tak. Wrocilem do domu a on sam z niczego wystartowal szybciej ?! co widac na ponizszym obrazku:

Obrazek

Po usunieciu quiet i splash bootowal sie 3s dluzej:

Obrazek

Co do tej naglej zmiany to hmm... jedyne co ew. moglo miec wplyw to:
1.teraz gdy go wlaczalem byl podlaczony do pradu
2.zasieg sieci jest znacznie blizszy

Nie wiem czy to moze miec wplyw, testy moze zrobie ale juz nie teraz :)

Co do przeinstalowania to troche to jednak zachodu... konfiguracja, kopiowanie muzyki na zewn dysk (ktory musze pozyczyc) itp

Tak sie sklada ze mam jeszcze jedna partycje na ktorej mam UNR 9.10RC bo grub mi padl i tak sie ratowalem ;> ale ogolnie miala byc to partycja do testowania roznych dystrybucji + bylo by super gdyby jednak sie udalo cos zrobic z obecnym systemem :)

Co do wifi to u mnie wszystko dzialalo out of the box, zero problemow.

Do uslug uzywalem bootup managera, wydawalo mi sie ze dziala dobrze.
Ris
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: Ris »

A 9.04? Najnowszej wersji nie miałem okazji używać ale wersja 9.04 na MSI wind u100 ładuje się 30 sekund. Wersja normalna nie NBR, mam 1GiB RAM
Linux Registered User: #462303 | Ubuntu Registered User: #29282
Awatar użytkownika
Nadril
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Post autor: Nadril »

Przez usunięcie quiet i splash nie chciałem przyśpieszyć ładowania. Chodziło mi o to, żebyś obserwował kolejne etapy uruchamiania i zobaczył czy nie ma niczego niepokojącego. A jeżeli na baterii startuje dłużej, to spróbuj porówanać oba starty. Strzał w hdparm nie był chyba taki głupi, bo na nowym wykresie u Ciebie też ładuje się jakieś 0,1 - 0,2 sek. Ciekawe co mu przeszkadza na baterii, jeśli to o zasilanie chodzi.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

A powstaje pytanie ... masz jakieś partycje na reiserfs ? ... natomiast jeśli chodzi o szybkość mi na Lenovo s10 po moich kodyfikacjach - część opisanych na forum, system startuje w ok 28 sekund ... 9.10 jest szybsze (start), ale na razie testuje i zobaczymy co wyjdzie. btw. udało sie komuś skonfigurować zarządzenie energią - poprawnie np. częstotliwość pracy proca przy różnych warunkach, ściemnianie matrycy etc. ... tak jak to opisuje w wątku o konfiguracji i optymalizacji ? ... jak na razie takie jaja wyczynia, że juz nie mam siły do tego ;)
macyek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

na baterii startuje tak samo...

mam tylko partycje ext4 i windowsowska...

sam juz nie wiem, on czasem startuje w 2min, czasem w 1 min, jak mu wygodniej...

swiezy 9.10 unr startuje w minutke (wylaczylem sporo uslug i programow startowych, to tyle z optymalizacji startu) :
Obrazek

to tez nie jest hicior, ale lepsze to niz tamten chaos. jezeli nie macie pomyslow to ostatecznie przerzuce sie na ta nowa isnstalke.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Netbooki i ultrabooki”