Proste pytanie a jednak trudne na poczatku...

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
tspychala
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Proste pytanie a jednak trudne na poczatku...

Post autor: tspychala »

Koledzy takie pytanko (wiem że pewnie jest banalne ale to dopiero moje poczatki) , napisalem cos tam w gedit , skompilowalem i na pulpicie mam plik wykonywalny... Chodzi o prsote hello world - jak uruchamiam to w gedit to pisze ze ok i wyswietla mi napis - ale jak klikam na ten plik na pulpicie to nic sie nie dzieje, a chyba powinien na ekranie pojawic sie "hello world"
Awatar użytkownika
ka_o_3991
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Odp: Proste pytanie a jednak trudne na poczatku...

Post autor: ka_o_3991 »

Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.

nie powinien - bo taki program musi być uruchomiony w konsoli. jak chcesz okienkowy, to musisz utworzyć okienko itp... to nie takie proste jak konsolowe.
tspychala
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Post autor: tspychala »

A w konsoli jak go odpalic ./program ?? czyli zeby zaczal dzialac albo chociaz wyskoczyl mi napis na ekranie po dwukliku na program to nie tak chop siup ??:)
Awatar użytkownika
ka_o_3991
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Post autor: ka_o_3991 »

Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”