Pulse Audio w ubuntu 9.10 i dwie karty audio
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Pulse Audio w ubuntu 9.10 i dwie karty audio ( audiophile 2496 )
W ubuntu 9.04 można było wybierać karty i z bólami chodził dźwięk
W nowym ubuntu Nie mogę zmusić Pulse Audio by działał z drugą kartą,
dopiero pozbycie się całkiem pulse naprawia problem, ale pojawia się kolejny, brak w menu podręcznym regulacji głośności.
W pulse nie mam możliwości wyboru karty i działa tylko zintegrowana.
Interesuje mnie albo czysta Alsa z regulacją w trayu albo Pulse z drugą kartą.
dopiero pozbycie się całkiem pulse naprawia problem, ale pojawia się kolejny, brak w menu podręcznym regulacji głośności.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
Odp: Pulse Audio w ubuntu 9.10 i dwie karty audio
Witaj w klubieolo81 pisze:W ubuntu 9.04 można było wybierać karty i z bólami chodził dźwięk

-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
KDE 4 jeszcze chyba nie jest wystarczająco znośne. Ostatnio jak testowałem jeszcze nie działało jak trzeba. Chyba że to w nowym Ubuntu jest bardziej dopracowane.
Przez wprowadzenie kde4 przesiadłem się na gnoma i nie moge się doczekać porządnej wersji kde. Ale faktem jest że w nowym Ubuntu dziwne rzeczy się stały.
Pulse Audio na siłę bez możliwości bezbolesnego wyłączenia, wprowadzenie Ubuntu one do podstawowej instalki? A Grub w wersji beta to totalne nieporozumienie.
Trzeba się ostro zastanowić nad Debianem bo ostatnie posunięcia Ubuntu nie podobają mi się.
Przez wprowadzenie kde4 przesiadłem się na gnoma i nie moge się doczekać porządnej wersji kde. Ale faktem jest że w nowym Ubuntu dziwne rzeczy się stały.
Pulse Audio na siłę bez możliwości bezbolesnego wyłączenia, wprowadzenie Ubuntu one do podstawowej instalki? A Grub w wersji beta to totalne nieporozumienie.
Trzeba się ostro zastanowić nad Debianem bo ostatnie posunięcia Ubuntu nie podobają mi się.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
Tak. Sporo błędów i idiotycznych rzeczy jest w KDE4 ale nauczyłem się już je obchodzić i przynajmniej dźwięk mi działa prawidłowo. Debiana testuję właśnie najnowsze "testing" i tam jest normalny mikser dźwięku i nie trzeba odtwarzać przez pulseaudio. Ale dla mnie jest zbyt zacofany - stare pakiety ma. Gnome nowe ale Xserwer stary. Debian sid z kolei podobno za bardzo eksperymentalny. Debian stable jeszcze bardziej przestarzały. A ja potrzebuję czegoś co mogę kilkudziesięciu znajomym zainstalować co nie mają pojęcia o hackowaniu linuksa a do tej pory od paru lat używali Ubuntu bez problemów. Dlatego teraz wymieniam wszystkim na Kubuntu bo ma od razu wszystko w sobie i jest tak samo proste jak Ubuntu w obsłudze. Debian za wiele wymaga do doinstalowania aby był zdatny do pracy(np. sterowników własnościowych sam nie instaluje), OpenSuse najnowsze RC oraz Fedora 12 też wymusiły pulseaudio. Mint 8 prawdopodobnie też to zrobi.olo81 pisze:KDE 4 jeszcze chyba nie jest wystarczająco znośne. Ostatnio jak testowałem jeszcze nie działało jak trzeba. Chyba że to w nowym Ubuntu jest bardziej dopracowane.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Zainstalowałem Kubuntu 9.10, kilka dni posiedziałem pokombinowałem i jakoś denerwuje mnie. Dźwięk nie działa prawidłowo, po zainstalowaniu są obie karty obie działają ale jak wybiorę domyślną to ona jakimś cudem raz działa raz nie zamiennie z drugą.
No to wyłączyłem zintegrowaną, dopisałem do czarnej listy sterownik i odpaliłem kompa i okazało się że nie działa mixowanie kilku sygnałów, na dodatek raz jest w amaroku dźwięk raz niema nawet jak tylko on korzysta z karty.
Nie da się też w aplecie do regulacji głośności w treyu przypisać sygnału stereo, tylko jeden kanał (kiedyś się dało)
Miałem też problem z ustawieniem automatycznego montowania partycji, oczywiście sposób z ubuntu na kubuntu jest nieużyteczny a że angielskiego nie znam trochę czasu straciłem na ustawienie tego
Wydaje mi się że KDE4 jest lżejsze, graficznie ma chyba większe możliwości ale po przyzwyczajeniu się do gnoma wpienia mnie, jest jak by ubogie. Jeszcze denerwujący jest portfel haseł, w końcu wyłączyłem to ale po zainstalowaniu ubuntuOne i tak jakimś cudem system prosił o potwierdzenie hasła.
Bardzo przyszłościowe środowisko graficzne tylko mam nadzieje że obecny okres przejściowy nie zrazi wszystkich użytkowników do KDE i nie spowoduje powolnego wygaszenia się projektu.
No to wyłączyłem zintegrowaną, dopisałem do czarnej listy sterownik i odpaliłem kompa i okazało się że nie działa mixowanie kilku sygnałów, na dodatek raz jest w amaroku dźwięk raz niema nawet jak tylko on korzysta z karty.
Nie da się też w aplecie do regulacji głośności w treyu przypisać sygnału stereo, tylko jeden kanał (kiedyś się dało)
Miałem też problem z ustawieniem automatycznego montowania partycji, oczywiście sposób z ubuntu na kubuntu jest nieużyteczny a że angielskiego nie znam trochę czasu straciłem na ustawienie tego

Wydaje mi się że KDE4 jest lżejsze, graficznie ma chyba większe możliwości ale po przyzwyczajeniu się do gnoma wpienia mnie, jest jak by ubogie. Jeszcze denerwujący jest portfel haseł, w końcu wyłączyłem to ale po zainstalowaniu ubuntuOne i tak jakimś cudem system prosił o potwierdzenie hasła.
Bardzo przyszłościowe środowisko graficzne tylko mam nadzieje że obecny okres przejściowy nie zrazi wszystkich użytkowników do KDE i nie spowoduje powolnego wygaszenia się projektu.
- dk75
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
Lekarstwo
Kod: Zaznacz cały
ppa:ricotz/unstable
Linux Mint Debian Edition x86_64/2.6.39, Conky 1.8.0, Xorg 7.6/1.10.4 - GNOME 2.30.2, nVidia 285.03
Lenovo T61p, HITACHI HTS722010K9SA00 100GB, ST9250827AS 250GB
http://linuxcounter.net/user/483055.html
Lenovo T61p, HITACHI HTS722010K9SA00 100GB, ST9250827AS 250GB
http://linuxcounter.net/user/483055.html
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Uaktualniłem Pulseaudio i alse według poradnika Łukasza i pojawiła się w ustawieniach pulse druga karta, niestety są tylko wyjścia digital a mi potrzeba analog 
http://i50.photobucket.com/albums/f335/olo81/pulse.png
Próbowałem też ze starszą alsą ale też nie ma wyjścia analog.
Jakieś pomysły?
PS: Udało się
Trzeba było edytować plik /usr/share/pulseaudio/alsa-mixer/profile-sets/default.conf
dodałem w nim kawałek kodu odpowiadający za dźwięk analogowy drugiej karty, czyli audiophile 2496
I pojawiły się opcje analogowego dźwięku dla tej karty w pulse 
Jeszcze aby działało nagrywanie analogowe trzeba dodać:

http://i50.photobucket.com/albums/f335/olo81/pulse.png
Próbowałem też ze starszą alsą ale też nie ma wyjścia analog.
Jakieś pomysły?
PS: Udało się

Trzeba było edytować plik /usr/share/pulseaudio/alsa-mixer/profile-sets/default.conf
dodałem w nim kawałek kodu odpowiadający za dźwięk analogowy drugiej karty, czyli audiophile 2496
[Mapping analog-stereo-out]
description = Analog Stereo Output
device-strings = hw:%f,0
channel-map = front-left,front-right,aux0,aux1,aux2,aux3,aux4,aux5,aux6,aux7
direction = output

Jeszcze aby działało nagrywanie analogowe trzeba dodać:
[Mapping analog-stereo-in]
description = Analog Stereo Input
device-strings = hw:%f,0
channel-map = front-left,front-right,aux0,aux1,aux2,aux3,aux4,aux5,aux6,aux7,aux8,aux9
direction = input
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Jeszcze dodam że po każdej aktualizacji pulse audio trzeba edytować ten plik.
Ostatnio często mi się to zdarza
PS: testowałem też kde 4.4 i muszę powiedzieć że tam dźwięk dopiero działał po instalacji pulseaudio i przeróbce, standardowo nie mam mixowania i raz jest dzwiek raz niema.
A z mega fajnych rzeczy w 4.4 to konfigurator graficzny auto montowania partycji, odchaczasz ptaszki i gotowe, mam nadzieje że w nowym ubuntu nie będe już edytować fstab
Ale dalej kde4.4 to jeszcze nie to, kadu i amarok znikł mi z treya, często coś nie działa, problemy z grafiką czasami po starcie.
Jeszcze czekamy na lepsze kde
Ostatnio często mi się to zdarza

PS: testowałem też kde 4.4 i muszę powiedzieć że tam dźwięk dopiero działał po instalacji pulseaudio i przeróbce, standardowo nie mam mixowania i raz jest dzwiek raz niema.
A z mega fajnych rzeczy w 4.4 to konfigurator graficzny auto montowania partycji, odchaczasz ptaszki i gotowe, mam nadzieje że w nowym ubuntu nie będe już edytować fstab

Ale dalej kde4.4 to jeszcze nie to, kadu i amarok znikł mi z treya, często coś nie działa, problemy z grafiką czasami po starcie.
Jeszcze czekamy na lepsze kde