Najłatwiejszy język programowania na początek
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Najłatwiejszy język programowania na początek
Witam!
Odkąd całkiem przeszedłem na linuksa, znudziło mi się granie i postanowiłem zacząć robić coś bardziej twórczego. Chciałbym nauczyć się jakiegoś języka programowania. Jaki język polecacie? Chciałbym aby język był łatwy, w sam raz dla początkującego. W góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam. Benio.
Odkąd całkiem przeszedłem na linuksa, znudziło mi się granie i postanowiłem zacząć robić coś bardziej twórczego. Chciałbym nauczyć się jakiegoś języka programowania. Jaki język polecacie? Chciałbym aby język był łatwy, w sam raz dla początkującego. W góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam. Benio.
- pyx-84
- Sędziwy Jeż
- Architektura: x86_64
Odp: Najłatwiejszy język programowania na początek
Python - język skryptowy prostszy od PHP, a można wiele w nim zdziałać. Jak chcesz pracować w google to się go ucz 

Software Should Be Free As In Freedom !
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
dla mnie php jest prostszy 

-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
Radzę postawić sobie inne pytanie. Nauki programowania nie powinno się zaczynać od języka najłatwiejszego tylko od dajacego najlepsze rokowania na opanowanie samodzielnego uczenia się oraz najbardziej pasującego do teorii algorytmów. Te warunki najlepiej spełnia od prawie 30 lat język Pascal.
Wiem, że zaraz posypią się gromy, że obecnie prawie nikt go nie używa. Pozostaje on jednak ciągle pierwszym językiem programowania na wszystki liczących się uczelniach oraz językiem publikacyjnym. Osobom pewnym siebie można ostrożnie polecać od razu język C++ jednak pod warunkiem poszukania sobie dobrego podręcznika. Uwaga: musi to być podręcznik do podstaw algorytmów w oparciu o język C++ a nie jakiś prymitywny poradnik do samego języka.
W przypadku zdecydowania się na Pascal radzę korzystać z książek Mikołaja (Niclaus w oryginale) Wirtha, autora języka Pascal. Dwie książki: "Wstęp do programowania systematycznego" i "Algorytmy+struktury danych=programowanie" tego autora to bezwzględna lektura początkowa każdego programisty nawet gdy nie zacznie od Pascala.
Wiem, że zaraz posypią się gromy, że obecnie prawie nikt go nie używa. Pozostaje on jednak ciągle pierwszym językiem programowania na wszystki liczących się uczelniach oraz językiem publikacyjnym. Osobom pewnym siebie można ostrożnie polecać od razu język C++ jednak pod warunkiem poszukania sobie dobrego podręcznika. Uwaga: musi to być podręcznik do podstaw algorytmów w oparciu o język C++ a nie jakiś prymitywny poradnik do samego języka.
W przypadku zdecydowania się na Pascal radzę korzystać z książek Mikołaja (Niclaus w oryginale) Wirtha, autora języka Pascal. Dwie książki: "Wstęp do programowania systematycznego" i "Algorytmy+struktury danych=programowanie" tego autora to bezwzględna lektura początkowa każdego programisty nawet gdy nie zacznie od Pascala.
marek
- sibul
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
naum się basha, to najbardziej przydatny język w linuksie.
A jeśli chcesz dalej być programersem to C++ / PHP / Python
A jeśli chcesz dalej być programersem to C++ / PHP / Python
OS X 10.8.3
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Ja zaczynałem od Php i uważam że na początek najlepsze są te niewymagające proceduralności i obiektowości, a najlepiej z dynamicznym typowaniem. Operacje na tablicach są dużo łatwiejsze, nic prawie nie trzeba deklarować.
W Pythonie nigdy nic poważnego nie napisałem, poza drobną modyfikacją exportera do blendera, więc na jego temat się nie będę wypowiadał.
Język Go wydaje się być ciekawym na początek, są kompilatory pod linuksa (tylko pod lina i maca:p)
W Pythonie nigdy nic poważnego nie napisałem, poza drobną modyfikacją exportera do blendera, więc na jego temat się nie będę wypowiadał.
Język Go wydaje się być ciekawym na początek, są kompilatory pod linuksa (tylko pod lina i maca:p)
- kabanek
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
PASCAL? - uczyłem się kiedyś tego języka potem Delphi, ale przestałem, bo nie widziałem w tym przyszłości.
Potem nastał czas c++sa i gdy jego się nauczyłem w miarę dobrze nauka javy czy PHP przyszła szybko i sprawnie.
Pythona się nie uczyłem, ale to też jest chyba dobry trop.
ps, w informatyce często gęsto pójście na łatwiznę nie jest najlepszym rozwiązaniem. Czasem lepiej jest się trochę namęczyć, żeby później zbierać swoje plony.
Potem nastał czas c++sa i gdy jego się nauczyłem w miarę dobrze nauka javy czy PHP przyszła szybko i sprawnie.
Pythona się nie uczyłem, ale to też jest chyba dobry trop.
ps, w informatyce często gęsto pójście na łatwiznę nie jest najlepszym rozwiązaniem. Czasem lepiej jest się trochę namęczyć, żeby później zbierać swoje plony.
-
- Wytworny Kaczor
Ja zaczynałem od C i uważam go za dosyć prosty język (może dlatego, że ciężko dziś o "trudny" język programowania).
-
- Piegowaty Guziec
Dzięki wszystkim za odpowiedz. Jednak dalej nie wiem co wybrać.Na różnych stronach polecają na początek nie brać się za C, tylko za Assamblera lub Python. Ja chciałbym najpierw nauczyć się czegoś, co pozwoli mi potem w łatwy sposób nauczyć się języków bardziej złożonych, dających większe możliwości...
@EDIT
A i jeszcze jedno. Polecacie tutoriale innych użytkowników czy lepsze są książki/e-book-i? Jakie książki polecacie?
@EDIT
A i jeszcze jedno. Polecacie tutoriale innych użytkowników czy lepsze są książki/e-book-i? Jakie książki polecacie?
- el.pescado
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
C++ odradzam jako pierwszy język, za wyjątkiem wyjątkowych desperatów. Ten język jest stanowczo zbyt złożony żeby się go uczyć nie mając wcześniej pojęcia o programowaniu.
PHP odradzam jeszcze bardziej. PHP niszczy umysł.
Do nauki dobry jest Pascal - wszak do tego został stworzony. Ewentualnie można się skusić na Javę/C#. Jakieś Pythony też mogą dać radę.
Można się uczyć C, ale to już język dla zapaleńców.
A co do "nieprzydatności" Pascala. Uczyliście się jeździć na nartach? Jak tak to pewnie wiecie, że pierwszym stylem jest "jazda pługiem". Czy dlatego, że to najlepszy styl i potem slalomy giganty będzie się pokonywać pługiem? Oczywiście że nie. Po prostu to jedyny styl, który pozwala nie zabić się na stoku człowiekowi, który nie miał nigdy desek na nogach. Po prostu to etap przez który trzeba przejść i nikt nie płacze że pług mu się nigdy nie przyda;) Tak samo jest z Pascalem, z tą różnicą, że w Pascalu da się jednak pisać normalne programy.
To wszystko pod warunkiem że chce się zostać informatykiem. Jeżeli chce się tylko "klepać stronki" - to można zacząć nawet od PHP.
Do nauki dobry jest Pascal - wszak do tego został stworzony. Ewentualnie można się skusić na Javę/C#. Jakieś Pythony też mogą dać radę.
A co do "nieprzydatności" Pascala. Uczyliście się jeździć na nartach? Jak tak to pewnie wiecie, że pierwszym stylem jest "jazda pługiem". Czy dlatego, że to najlepszy styl i potem slalomy giganty będzie się pokonywać pługiem? Oczywiście że nie. Po prostu to jedyny styl, który pozwala nie zabić się na stoku człowiekowi, który nie miał nigdy desek na nogach. Po prostu to etap przez który trzeba przejść i nikt nie płacze że pług mu się nigdy nie przyda;) Tak samo jest z Pascalem, z tą różnicą, że w Pascalu da się jednak pisać normalne programy.
To wszystko pod warunkiem że chce się zostać informatykiem. Jeżeli chce się tylko "klepać stronki" - to można zacząć nawet od PHP.
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Dlaczego PHP niszczy umysł?
- makson
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
Polecam Pythona. Ja od niego zacząłem i na nim skończyłem - jest raczej łatwy i można zrobić w nim prawie wszystko. Dodatkowo jest on 'open source'.
Przyda się jednak coś do nauki. Jak nie masz problemów z językiem angielskim to od 27 numeru Full Circle Magazine jest od podstaw wytłumaczone jak w tym języku programować (resztę numerów magazynu bez trudu znajdziesz w sieci). Polecam też książkę Python. Od podstaw.
Przyda się jednak coś do nauki. Jak nie masz problemów z językiem angielskim to od 27 numeru Full Circle Magazine jest od podstaw wytłumaczone jak w tym języku programować (resztę numerów magazynu bez trudu znajdziesz w sieci). Polecam też książkę Python. Od podstaw.
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
Zgadzam się z makson, do pythona masz jeszce PyGTK(jeśli zechesz robić programy okienkowe).
Później spróbujesz jak ci pójdzie z C++ bo to bardzo popularny język
Później spróbujesz jak ci pójdzie z C++ bo to bardzo popularny język

-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
Jeśli chcesz pojąć co to jest w ogóle pisanie to możesz zacząć od HTML/xHTML. Dzięki niemu nauczysz się pisać stronki i pojmiesz o co tu wogóle chodzi. Potem można C++/Jave. Zawsze można zacząć od Pascala który też ci wszystko wytłumaczy
Ja poznałem powierzchownie HTML, a teraz biorę się za Jave z dobrym podręcznikiem i jest zadowolony 
Masz tu ciekawy temat
http://forum.pcformat.pl/thread-181350. ... informatyk

Masz tu ciekawy temat

http://forum.pcformat.pl/thread-181350. ... informatyk
- leon1313
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 10.10
PERL i jeszcze raz PERL - jedyny język, którego kod przepuszczony przez RSA wygląda tak samo, jak wcześniej.
"Poza tym dostałeś PLONKa i zabraniam Ci pisać na te grupe!!! Powiedziałem PLONK i sie zamknij i nawet nie knuj rzeby mi odpisywać! Zabraniam!!!"
- el.pescado
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Gdyż PHP jest, delikatnie mówiąc, pośledniej jakości. Ucząc się programowania na tym języku można wyrobić sobie kupę złych nawyków. Co prawda, sam język się poprawił ostatnio, ale i tak daleko mu do takiego choćby Perla. Dlatego uważam że sens nauki PHP jest tylko w sytuacji gdy po pierwsze umie się już programować (zna się inne języki) i zamierza się zarabiać na życie tworzeniem aplikacji internetowych.Dlaczego PHP niszczy umysł?
Jak kogoś to interesuje, niech wpisze w wyszukiwarce internetowej "PHP sucks" a znajdzie baaardzo dużo materiałów na temat tego języka;)
- sibul
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: Inne
Z Twojej wypowiedzi wynika że nie masz zadnego pojęcia o programowaniu skoro uważasz że C++ jest zbyt złożony a PHP niszczy umysł...el.pescado pisze:C++ odradzam jako pierwszy język, za wyjątkiem wyjątkowych desperatów. Ten język jest stanowczo zbyt złożony żeby się go uczyć nie mając wcześniej pojęcia o programowaniu.
C++ i PHP5 które warto się uczyć są zorientowane obiektowo co jak już zrozumiesz ułatwia Ci życie. PHP ma niemalże taką samą składnię jak C++... PHP strukturalnego bardzo łatwo jest się nauczyć, łatwiej niż Pascala który nie przydaje się nigdzie i on dopiero uczy złych nawyków.
OS X 10.8.3
- kabanek
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Kontakt:
wg mnie najlepiej się zacząć uczyć czegoś z czego później będzie się korzystać od razu, a nie pośrednio (mam teraz na myśli pascala).
A co do wyboru języka to ja bym powiedział tak:
strony WWW - PHP
aplikacje użytkowe - c++ albo c#
jak komuś bardzo zależy na przenośności i chce pisać np aplikacje na komórkę - JAVA
będzie się zajmować administrowaniem serwera (linux) - perl / bash / python
I nie ma sensu chyba dyskutować czy PHP czy c++, bo one mają, że tak powiem inne zastosowania.
A co do wyboru języka to ja bym powiedział tak:
strony WWW - PHP
aplikacje użytkowe - c++ albo c#
jak komuś bardzo zależy na przenośności i chce pisać np aplikacje na komórkę - JAVA
będzie się zajmować administrowaniem serwera (linux) - perl / bash / python
I nie ma sensu chyba dyskutować czy PHP czy c++, bo one mają, że tak powiem inne zastosowania.
- el.pescado
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Swoje w życiu napisałem, ale mimo to nie uważam się za autorytet. Faktem jest jednak że C++ jest złożonym językiem, bardziej niż porównywalne języki - ręczne zarządzanie pamięcią, wskaźniki, referencje, szablony etc - opanowanie tego wszystkiego musi zająć "trochę" czasu a korzyść z tego jest niewielka - prawie żadna. Lepiej wziąć się za C# bądź Javę.Z Twojej wypowiedzi wynika że nie masz zadnego pojęcia o programowaniu skoro uważasz że C++ jest zbyt złożony a PHP niszczy umysł...
Co do PHP uważam, że ten język jest zbyt ezoteryczny jako język do nauki. Składnia jest - to prawda - podobna do C++, ale to samo można powiedzieć o C#, Javie, C#, D, JS i każdy z tych języków jest, moim zdaniem, lepszym wyborem. PHP5 trudno nazwać "zorientowanym obiektowo". Ma co prawda wsparcie dla OO, i to wsparcie jest znacznie lepsze niż w PHP4, ale porównaj to z np. Rubym, językiem, o którym można powiedzieć bez cienia wątpliwości, że jest językiem zorientowanym obiektowo. Poza tym ta obiektowość PHP5, zerżnięta żywcem z Javy do języka dynamicznego pasuje jak świni siodło, ale to inna historia;) Zgodzę się do tego że PHP łatwiej nauczyć się od Pascala, ale kategorycznie nie zgodzę się w kwestii nawyków. Chyba że przez nawyki rozumiesz to, że ktoś jak raz nauczy się begin/end to nie będzie w stanie przerzucić się na klamerki. Nawet wtedy można w C/C++:
Kod: Zaznacz cały
#define begin {
#define end }
EDIT:
W każdym razie, moje rekomendacje:
Aplikacje WWW: JavaScript + Ruby, Python, Java, ew. Perl, PHP
Aplikacje biurkowe: C#, Java, Python, Vala, od biedy C++, Perl, C
Obliczenia: C, języki funkcyjne (np.Haskell)
Serwery: C, Erlang (modny ostatnio)
Skrypty: Bash, Perl, Python