Funkcjonowanie łącza internetowego z chello na ubuntu.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Funkcjonowanie łącza internetowego z chello na ubuntu.
Nie znalazłem takiego problemu na forum więc dokładnie go opisze. Posiadam łącze z firmy chello czyli z UPC w Krakowie. Mam zainstalowaną najnowszą wersję 9.10 na laptopie Asus F5 Sr. Problem mam z poprawnością funkcjonowania połączenia internetowego. Podczas instalacji mimo bezpośredniego podłączenia kablem krosowanym do rutera z firmy chello i mimo restartu tego rutera przed rozpoczęciem instalacji nie mógł nic instalować z lustrzanego serwera czyli nie mógł połączyć się z siecią. Po zainstalowaniu polecenie np. ping wp.pl działa prawidłowo, wszystkie adresy IP i konfigurację z DHCP pobiera prawidłowo, jednak strona ta się nie wyświetla ani żadna inna, update też nie działa nie wspominając o upgrade:/ Przy debianie miałem podobny problem ale rozwiązaniem właśnie było podpięcie się bezpośrednio kablem krosowanym, bo na prostym był problem, lub połączenie dwóch ruterów które mam krosowanym i mogłem prostym się połączyć do tego ostatniego (jeden ruter mam od chello tylko lan'owy a drugi ruter mam w celu posiadania sieci wifi). Żeby było ciekawiej to przy połączeniu się poprzez wifi z ruterem internet działa prawidłowo, ale przy instalacji pakietów czy też przy aktualizacji zawiesza się kompletnie cały system, nawet myszką nie da się ruszać. Wziąłem laptopa do kolegi który miał jakiegoś innego dostawcę internetu, podłączyłem się kablem i bez problemu aktualizacje przeszły i mogłem spokojnie instalować oprogramowanie bez żadnego zawieszenia. Macie jakiś pomysł? Może ktoś ma z Was chello w Krakowie i może się wypowiedzieć na ten temat? Dodam że w innym mieszkaniu gdzie również jest chello sytuacja jest taka sama, łącze się przez wifi, niby wszystko działa, ale podczas próby instalacji pakietów czy aktualizacji zawiesza wszystko. Nie mam pomysłu czemu tutaj takie problemy na na innych łączach wszystko funkcjonuje idealnie :/ Wcześniej miałem ubutu starsze w wersji 8.04 bodajże i nie miałem problemów, jednak po zainstalowaniu tej wersji teraz też są więc na pewno to nie wina wersji ani samego systemu.