Php5 biblioteka GD.
Dlaczego w Joomli (php5) nie działa, a w Gallery2 (php5) działa?
Taki błąd o jakim piszesz - czasem jest aktywny u wszystkich, a czasem tylko u części użytkowników.
Po za tym - winny system operacyjny, czy zainstalowana z repo biblioteka, czy może kod aplikacji - która z tej biblioteki korzysta?
Czy to trudne pytanie? Czy ktoś zna pewną na 100% odpowiedź?
Zazwyczaj - kiedy jakaś strona www nie działa w firefoxie, sprawdzam w Operze i Chrome. Czy robięcoś glupiego, lub złego - tak zmieniając przeglądarki?
Więc - będąc konsekwentnym - proponuję rzecz następującą - jeżeli biblioteka nie działa w joomli, to zobaczyć w innym programie - czy raczej CMS'ie - który także korzysta z tej biblioteki, czy są takie same, lub podobne objawy.
W ten sposób mamy odpowiedź, gdzie szukać przyczyny błędu.
Czy coś tu jest nielogiczne.
Błąd opisany na lauchpadzie - dotyczy biblioteki GD, nie naprawiony.
U Ciebie przy Joomli występuje, u mnie przy Gallery2 nie występuje.
Czy mamy ten sam system (Ubuntu Karmic 32 bit),w twojej stopce widzę że tak.
I w związku z tym, czym wytłumaczyć różnicę w działaniu tej biblioteki na naszych systemach?
Może bład polega na tym - że biblioteka GD ma odwółania do jakichś innych pakietów - które mam zainstalowane, a u Ciebie ich nie ma?
Możliwe.
Czy masz zainstalowane
php5-imagic - support php do ImageMagick?
Czy masz
libphp-jpgraph - Object oriented graph library for php5?
Co do kompilacji php ze źrodeł - był kiedyś taki przepis w howto - kompilacja apacha i php.
Tylko - że php potrzebuje przy kompilacji kilkadziesiąt opcji dotyczących budowy modułów, w dodatku - jeśli skompilujesz php, to prawdopodobnie każdy potrzebny moduł tez będzie trzeba kompilować.
A to już wyższa szkoła jazdy, - w dodatku łatwiejsza do zrobienia w Gentoo, niż w Ubuntu.
Więc zanim zaczniesz kompilować php5 - to najpierw sprawdź - czy ten problem dotyczy tylko Joomli, czy biblioteki GD.
A co do Joomli, którą instalowałaś wczoraj, to u mnie wysypała się przy próbie instalowania polskich paczek językowych.
A z moich doświadczeń z oscommerce (administrowałem niedawno sklepem internetowym) a także prób z innymi cmsami, Joomla, Drupalem, ModX'em, czy Nuke, zauważyłem - że w tych modulach błedów nie brakuje, i trzeba się nieźle znać na programowaniu w php, żeby sobie z nimi poradzić.
Co gorsza - nie wszystkie pięknie piszą - co im dolega, czasem trzeba się nieźle nakombinować.
Co do pytania - czy ktoś ma to zrobione, miałem kiedyś, ostatnio nie potrzebowałem.
A zanim zabierzesz się za kompilację php, najpierw sprawdź -czy problem z GD dotyczy wszystkich aplikacji - które z niej korzystają ( przynajmniej 2 lub 3) czy tylko Joomli , a dopiero potem bierz się za kompilację.
Może też pomóc zainstalowanie z repo innej wersji php.
A co do tej nieszczęsnej biblioteki -
tutaj jest dowód, że u Ciebie nie dzłała na systemie "Ubuntu 9.10 i386 Gnome,".