Ubuntu 9.10 i problem z modemem Novatel XU 870

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
Awatar użytkownika
TomekT
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Ubuntu 9.10 i problem z modemem Novatel XU 870

Post autor: TomekT »

Witam
Mam taki problem w Ubuntu 9.10 64 bit. Tematy które już istnieją dotyczą innych wersji systemu niż ta którą używam. Mam modem jak w temacie czyli XU 870 i Network Manager nie chce połączyć mnie z internetem. Tydzień temu gdy zainstalowałem system z modemem było wszystko ok., ale po następnej instalacji coś się popsuło. Wkładam modem do portu i czekam chwilę, klikam na ikonkę sieci i jest opcja nowe połączenie GSM. Postępuję wg. kreatora i po zakończeniu konfiguracji nic się nie dzieje. Wcześniej po zakończeniu pracy kreatora Network Manager automatycznie startował i ustanowił połączenie. Kreator nawet nie pyta mnie o pin i hasło, a wcześniej tak było. Widzę, że system utworzył połączenie o nazwie Orange domyślne i gdy klikam na to połączenie też nic się nie dzieje. Wszystkie ustawienia są ok. Czy ten program Global 3G może pomóc? Co robię nie tak i co powinienem zrobić żeby NM zaczął łączyć?
Jestem ambitny i szybko się nie zniechęcam ponieważ chcę się nauczyć radzić sobie z problemami w Linuksie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”