Posiadam Asusa EEE 1101HA od paru miesięcy. Raz go skonfigurowałem i mniej więcej działał. Jednak po pewnym czasie niektóre niedociągnięcia zaczęły mi doskwierać. Netbook mi wystarczy do pracy, jednak czasem fajnie byłoby posłuchać muzyki lub obejrzeć jakiś film...
Mam jednak następujące problemy i byłbym rad gdyby ktoś mi mógł pomóc.
W razie pytań mogę załączyć log-i i inne rzeczy.
Stan wstrzymania:
- po wznowieniu nie działa dźwięk
- po wznowieniu nie działa poprawnie karta graficzna (korzystanie z mplayer'a i opengl kończy się zawieszeniem sterownika, po jakimś timeoucie można znowu korzystać w "podstawowym" zakresie)
No i rzeczy mniej ważne, ale też upierdliwe:
- nie da się zmienić częstotliwości procesora - na kablu pracuje na max (1,33 GHz), na baterii 1 GHz a jak się bateria kończy (tak od 50% w dół) to na 800 MHz. Nie mogę w żaden sposób tego kontrolować
- multi-touch nie działa (po konfiguracji w gnome)
- przycisk wyłączania touchpadu nie działa
- przy naciśnięciu dowolnego przycisku na klawiaturze pojawia się wpis w syslog-u:
- ściemnienie ekranu za pomocą gnome-aplet nie daje takich efektów jak za pomocą sterownika windowsowegoevbug.c: Event. Dev: input4, Type: 1, Code: 28, Value: 1
Taki dopisek ode mnie - nie polecam korzystanie ze sterownika do wifi z ubuntu (moduł ath9k), tylko zainstalowanie ndiswrapperem windowsowego - chodzi śpiewająco. Jedyny mankament to jak wyłączy się wifi kombinacją Fn + F2 to już nie da się go włączyć. Wyładowanie i załadowanie modułu nie pomaga, może jeszcze trzeba coś zrestartować, nie wiem.
Przypuszczam że nikt nie zgłaszał jeszcze takich problemów, gdyż każdy komu udało się choćby zainstalować kartę graficzną i wireless cieszy się z tego co ma.
Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc!