Błąd przy instalacji sterowników karty AirLive WL-1600USB

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
Awatar użytkownika
jonny.B
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Błąd przy instalacji sterowników karty AirLive WL-1600USB

Post autor: jonny.B »

Zabrałem się za instalację sterowników do karty AirLive WL-1600USB.

wpisałem

Kod: Zaznacz cały

sudo make
sudo make install 
następnie

Kod: Zaznacz cały

./wlan0down 
./wlan0up 
./wlan0dhcp
nie pamiętam w jakiej kolejności.
W sumie wykrywa mi hotspot, kartę chyba też ale nie mogę się połączyć z siecią.
IP mam przyznawane przez DHCP.

Co zrobiłem źle i jak to naprawić ??
Awatar użytkownika
fotoag
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Kontakt:

Odp: Błąd przy instalacji sterowników karty AirLive WL-1600USB

Post autor: fotoag »

Jeśli widzisz HOTSPOTa to karta działa prawodłowo. najprawdopodobniej jest problem po stronie routera, np: filtracja po MAC albo jakis klucz którego nie obsługuje twoja karta. najlepiej przetestuj to na swoim routerze.
Awatar użytkownika
kris55
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Openbox
Architektura: x86

Post autor: kris55 »

Karta przy Ubuntu 9.10 ( i przy 10.04 też) rozpoznawana jest automatycznie przez system i nic nie musisz robić, zresztą producent daje sterowniki do linuxa które tez śwetnie działają. Jest to według mnie jedna z bezproblemowo działajacych kart wifi pod linuxem. Sam pracuje na niej już 3 miesiące - jest super, myśle że jest to bardziej problem z konfiguracją dostępu.
Awatar użytkownika
jonny.B
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Po zainstalowaniu sterowników nie widzę hotspota.
Na czym pracujesz 3 miesiące i co jest super.
Prędkość pobierania z 120 kb/s spadła do 30 bajtów/s
Awatar użytkownika
kris55
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Witam.
Proponuje przeczytać moją recenzje karty AirLive WL-1600USB na: http://best4linux.net/pokaz.php?id_recenzji=292 jest tam też wynik lspci i lsusb - może coś pomoże.
Mam porównanie, gdyż uprzednio męczyłem sie z wifi na usb PENTAGRAM hornet i uważam ze mimo że pracowała ta karta dobrze, to było wielkie nieporozumienie pod Linuxem.
Tak jak opisałem OVISLINK AirLive WL-1600USB zarówno w Ubuntu 9.10 jak i Ubuntu 10.04 wykrywana jest automatycznie i poza zalogowaniem się do sieci (których mam w okolicy około 30 w tym ogólnodostepna publiczną do której sie loguje), nic nie robię.
Odpowiadając na pytanie: "Na czym pracujesz 3 miesiące i co jest super" - pracuje właśnie na AirLive WL-1600USB, transmisje mam po wifi około 100 KB/s ( nie 100 kb/s ) a super to jest to, że nie zrywa mi połączenia i bez najmniejszego problemu loguję się. To "super" odniosłem się porównując ją do starej karty HORNET z która męczyłem się około roku i była ona dokładnym przeciwieństwem WL-1600USB.
Mam nadzieje że udzieliłem wyczerpującej odpowiedzi.
jonny.B - jestem bardzo ciekawy jak to jest że nie widzisz hotspota, a podajesz predkość: ..."Prędkość pobierania z 120 kb/s spadła do 30 bajtów/s ..." przecież to jedno wyklucza drugie...............ciekawe.
Awatar użytkownika
jonny.B
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

jonny.B - jestem bardzo ciekawy jak to jest że nie widzisz hotspota, a podajesz predkość: ..."Prędkość pobierania z 120 kb/s spadła do 30 bajtów/s ..." przecież to jedno wyklucza drugie...............ciekawe.

Różnie z tym bywa, jak zrestartuje komputer to widzę hotspot.

Ostatnio po raz już chyba 10 zainstalowałem linuksa, nie doinstalowywałem żadnych sterowników do karty sieciowej. Tym razem zdarza się inna sytuacja. Połączę się z hotspotem pobieram ze standardową prędkością 120 KB/s po czym spada do ok. 30 bajtow/s. Ponawiam połączenie z hotspotem ikonka wskazuje że jestem połączony mogę przeglądać strony www, natomiast w menadżerze pisze "ostatnio połączono 4 min. temu" A spadające prędkości do 30 bajtów/s się ponawiają.

Jak bym miał jakiś program do robienia filmów co się dzieje na monitorze to bym wam wysłał.
O ile udało by mi się go pobrać.
Awatar użytkownika
kris55
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Witam ponownie.
jonny.B - No to teraz mam więcej informacji niż na początku, może uda się sprawę pozytywnie rozwiązać.
..."w menadżerze pisze "ostatnio połączono 4 min. temu" A spadające prędkości do 30 bajtów/s się ponawiają. " - to określenie wskazuje że następuje rozłączenie od sieci. Czy cały czas po połączeniu i zalogowaniu się do sieci jest taka sama siła sygnału ? U mnie (niezależnie czy jestem połączony, czy nie) siła sygnału cały czas jest taka sama i wynosi około 92% czyli mam silny sygnał i po połączeniu nie następuje rozłączanie, może w Twoim przypadku siła sygnału spada i następuje rozłączenie ?, to by tłumaczyło twoje opisane problemy. Do anteny jest fabrycznie dołączony w komplecie przedłużacz usb, może poszukać silniejszego sygnału czyli przenieść antenę w inne miejsce (?) czasem zmiana położenia anteny o 30 - 50 cm daje duży wzrost sygnału.
..."Ostatnio po raz już chyba 10 zainstalowałem linuksa.." - to nie wygląda według mnie na problem z linuxem i nie ma co go wciąż instalować, to raczej problem właśnie zasięgu i siły sygnału.
Awatar użytkownika
jonny.B
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

http://pliki.neteasy.pl/zrzut_ekranu-2.jpg
usunąłem adres IP, maske i inne rzeczy.

Siła połączenia wynosi od 65% wzwyż, spada prędkość. Jestem w standardzie g 54 Mb/s a spada nawet do 1 Mb/s. Mam internet radiowy, tubę mam przykręconą do ściany a skrętkę mam wkręconą do anteny ta z kolei przez USB do PC. Jak widać mogę przeglądać internet ale baaaardzo wolno, w porównaniu z prędkością w Windowsie.
Awatar użytkownika
kris55
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Witam.
To ja już coraz mniej rozumiem. ...."tubę mam przykręconą do ściany a skrętkę mam wkręconą do anteny (?) ta z kolei przez USB do PC." - czy mówimy o antenie AirLive WL-1600USB ? jaka tuba ? jaka skrętka ? jakie przykręcenie skręki (?) (czy tuba to podstawka - przedłużacz do anteny (?), sprawdziłem z podstawką antenę i bez podstawki, w obu przypadkach połączenie z siecią jest bardzo dobre.
Co do zrzutu ekranu, to mam pytanie, czy w oknie "połączenia sieciowe" nie występuje połączenie z żadną siecią ? ja mam tam cały czas info z jaką siecią jestem połączony. Siła sygnału jest pokazywana dla każdej z widocznych u mnie sieci ale mam właśnie też info o połączeniu jak nastąpi połączenie. Czyli mogę nie być połączony z siecią ale widzę info o sile jej sygnału.
A i jeszcze jedno, nie zauważam różnicy w połączeniu w Ubuntu czy też czasem jak przepinam antenę do notebooka z Windowsem, internet pracuje zawsze z prędkością około 100 KB/s.
Żadne takie problemy z tą kartą usb mnie nie spotkały, wręcz jestem z niej bardzo zadowolony - może w końcu uda się ustalić powód złej pracy Twojego połączenia.
Awatar użytkownika
jonny.B
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Mam internet bez przewodowy z tubą 2,4 GHz na ścianie. Od tuby idzie kabel do mojego pokoju kiedyś miałem kartę wewnętrzną ale z czasem "szyszka" jak to powiedział mój admin odłamała się od karty sieciowej. Doradził mi kupno karty USB ponieważ wtedy wysunie się jedynie kabel z komputera i nic się nie uszkodzi.
W oknie "połączenia sieciowe" jest nazwa hotspota.
"Siła sygnału jest pokazywana dla każdej z widocznych u mnie sieci ale mam właśnie też info o połączeniu jak nastąpi połączenie. Czyli mogę nie być połączony z siecią ale widzę info o sile jej sygnału." też tak mam
Awatar użytkownika
kris55
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Witam ponownie.
jonny.B -
Przepraszam im więcej informacji, tym bardziej nie rozumiem o co chodzi.
Jaka "tuba" (?), jaka "szyszka" (?), nie rozumiem tego "wsuwania" kabla z komputera.
A gdzie (i jak - i w którym miejscu) jest włączona karta ? AirLive WL-1600USB, do karty tej dołącza się antenę nie krosówką ale kabelkiem koncentrycznym ze złączem R-SMA (RP-SMA). Nie pojmuje tego, a jeszcze piszesz że działa to pod Windowsem. Jeżeli ta "tuba" jest anteną to jak to wszystko jest połączone i jakimi kablami ? Z chęcią dalej Ci pomogę, ale muszę to wszystko ogarnąć swoją percepcją.
Awatar użytkownika
jonny.B
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Przykładowy obrazek: http://www.wasserman.pl/image_func.php? ... rod_id=327

To białe okrągłe podłużne to antena do obioru wifi tzw. tuba mam ją przykręconą do ściany. Kabel od niej idący podpinam do widocznej na obrazku, karty USB w miejscu w którym widać małą czarną antenkę. Z drugiej strony widać wejście USB. Podpinam do niego kabel z przejściówką usb i wpinam do komputera.

Ot i cała filozofia tyle że nie działa pod Linuksem.

Tak wygląda karta u mnie: http://pliki.neteasy.pl/IMG_3123.JPG
A tak antena: http://pliki.neteasy.pl/DSC00072.JPG
Awatar użytkownika
kris55
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Witam.
No to teraz rozmawiamy tym samym językiem. Nie wiedziałem co to jest ta "tuba" a jest to normalna antena typu YAGI. Jak widzę na foto wszystko jest połączone OK. Po prostu zamiast anteny od zestawu karty AirLive WL-1600USB masz antene YAGI.Nie znajduje przyczyny dlaczego działa to pod windowsem a pod ubuntu nie. Rozumiem, że punkt dostępowy jest znacznie oddalony skoro stosujesz antene YAGI z duzym zyskiem. Na pewno antene masz dobrze ustawioną skoro w windows jest OK.
No to nie wiem co może byc przyczyną takiegop stanu. Oczywiście mogę Ci udostępnić wszystkie info z mojego Ubuntu, które u mnie pracuje poprawnie z ta kartą. Proponuje też przenieść dalszą ewentualną dyskusję na PRV.
Awatar użytkownika
jonny.B
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Antena jest ustawiona dobrze, Hotspot znajduje się jakieś 200 metrów od mojego domu. Na drodze wprawdzie stoi kilka gałązek no ale jeżeli nie przeszkadza to windowsowi to i linuksowi też nie powinno przeszkadzać. Jeśli możesz to udostępnij mi te informacje i jak konfigurowałeś kartę.
Awatar użytkownika
kris55
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

jonny.B - sprawdź na PRV.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”