[SOLVED]Podłaczenie telewizora Samsung

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
Awatar użytkownika
Sztefan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

[SOLVED]Podłaczenie telewizora Samsung

Post autor: Sztefan »

Witam. Staram się podłączyć komputer z ubuntu 10.04 do telewizora Samsung r87 nie wiem jakie ten model ma oznaczenia na rynku polskim. Telewizor nie jest mój a mojej dziewczyny więc jako tako jestem z nim średnio zaznajomiony. Pytanie moje dotyczy bardziej dźwięku niż obrazu. Podłączenie kablem D-SUB telewizora z komputerem jest bezproblemowe urządzenia się "widzą" obraz jest. Starałem się podłączyć dźwięk do tegoż TV ale niestety poległem gdyż nie udało mi się go podłączyć za pomocą złączy znajdujących się z tyłu TV.
Obrazek<- tak wygląda tył TV.

Szperając w necie natknąłem się na zestaw wejść znajdujących się z boku TV(pewno w tym też są ale przy 1 próbie musiałem je przeoczyć).

Obrazek<- oto zestaw wejść.

Czy ktoś z forumowiczów na tej podstawie jest w stanie wydedukować czy to połączenie(D-SUB + kabel stereo z dźwiękiem podanym do wejścia z boku) będzie działać?
Zaznaczam że niestety nie mam możliwości podpięcia dźwięku do kina domowego czy czegoś w tym stylu.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
frklin
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox
Kontakt:

Odp: Podłaczenie telewizora Samsung

Post autor: frklin »

musisz kupić przewód, który z jednej strony ma wtyczkę mini jack stereo (ją podłączysz do kompa zamiast głośników), a z drugiej strony muszą być dwa wtyki cinch, i te cinche podłączasz do 'audio R i L' w sekcji 'component in' (masz to na dole po lewej na pierwszym foto)
http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... JACK+CINCH
DO WYGRANIA TRZY ROUTERY WWW.NIBYBLOG.PL/KONKURS
pimo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: pimo »

Ja mam telewizor Samsung i mam go podłączony w następujący sposób:
D-SUB do złącza podpisanego PC (tył)
Audio do złącza podpisanego Audio obok PC. (tył) - kabel minijack - minijack

Według mnie Component In nie zadziała bo bo ten dźwięk jest używany tylko jak "Source" w telewizorze przestawi się na Component -ale wtedy nie ma obrazu.

Pozdrawiam
Piotrek
Awatar użytkownika
Sztefan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Kontakt:

Post autor: Sztefan »

Dziękuje wam obojgu za podsunięte pomysły.

frklin - twoja metoda niestety nie działa gdyż z tego wejścia dźwięk jest zbierany razem z obrazem z component'a (producent zmusza do używania 5 wtykowego kabla jeśli ma działać i obraz i dźwięk) a jak napisałem obraz przesyłam przez D-SUB.

pimo - ta metoda działa. Ta mała dziurka obok złącza oznaczonego jako PC to gniazdo jack 3.5mm. Zakupiłem odpowiedni kabelek i wszystko działa tak jak chciałem.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”