Ubuntu 10.04 wolno chodzi

Jeśli już na pewno nie da się umieścić posta wyżej.
znetxwork
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Ubuntu 10.04 wolno chodzi

Post autor: znetxwork »

Witam jestem nowym uzytkownikiem Ubuntu znajomy mi polecil ta dystrybucje wczesniej siedzialem troche amatorsko na debianie ale tekstowym gdyz pare dobrych lat temu jeden z komputerow robil za router u mnie w domu.

Problem dotyczy wolnego działania systemu podczas uruchamiania firefoxa wszystko zaczyna chodzic jak by zaraz mial sie pojawic niebieski ekran windowsa ktory kazdy z nas zna. Ale nie tylko przy tym wchodzenie do paneli dodawania nowego oprogramowani czy innych takze jest opoznione a nawet przewijanie okien chodzi strasznie. Dodam przy tym iz opcje multi pulpitow przy efektach cube itp chodza plynnie i niema z nimi problemow.

Podaje swoja specyfikacje sprzetowa
Pentium IV 2.4@2.9
2 gb ram 4x512 333mhz (ddr1)
radeon 9550 256mb/128bit
dyski
WD 160gb (ata)
samsung 160gb (sata)
i 2x WD 80gb (ata)

Nie moge poradzic sobie zbytnio z tym problemem a mimo tego dzialania ubuntu przypadl mi juz troche do gustu zwlaszcza ze jest preznie rozbudowywany.

Dodam iz jak wchodze w monitor systemu i zmniejszam go obciazenie procesora spada do 50% ale ani troche ponizej a gdy znow powiekszam zakladke monitor systemu rosnie do 100% i komputer muli ;/.
anton
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Architektura: x86_64

Odp: Ubuntu 10.04 wolno chodzi

Post autor: anton »

znetxwork
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: znetxwork »

Dziekuje za link ale problem nie dotyczy samego internetu nie tylko przegladarki chodza wolno ale i caly system przy niektorych aplikacjach. Zamiennik chroma juz nie zwalnia systemu. Nie narzekam na szybkosc wczytywania stron internetowych a szybkosc dzialania systemu podczas przewijania czy wlaczania aplikacji mam spore opoznienia.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Post autor: bear7 »

Problem leży zapewne tutaj:
znetxwork pisze: radeon 9550 256mb/128bit
i w braku wsparcia do sterowników. Na forum sporo było już wątków odnośnie kart ATI, braku sterowników oraz jak sobie radzić w takich problemach.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE

Post autor: k2cl »

bear7 słusznie prawi :)

@ znetxwork
Jakich sterowników używasz do swojej karty graficznej? Jeżeli nie jesteś pewien, w sprawdzeniu pomoże Ci wynik polecenia

Kod: Zaznacz cały

lspci -k
Work less, climb more :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ostatnia deska ratunku”