Ubuntu 10.04 wolno chodzi
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Ubuntu 10.04 wolno chodzi
Witam jestem nowym uzytkownikiem Ubuntu znajomy mi polecil ta dystrybucje wczesniej siedzialem troche amatorsko na debianie ale tekstowym gdyz pare dobrych lat temu jeden z komputerow robil za router u mnie w domu.
Problem dotyczy wolnego działania systemu podczas uruchamiania firefoxa wszystko zaczyna chodzic jak by zaraz mial sie pojawic niebieski ekran windowsa ktory kazdy z nas zna. Ale nie tylko przy tym wchodzenie do paneli dodawania nowego oprogramowani czy innych takze jest opoznione a nawet przewijanie okien chodzi strasznie. Dodam przy tym iz opcje multi pulpitow przy efektach cube itp chodza plynnie i niema z nimi problemow.
Podaje swoja specyfikacje sprzetowa
Pentium IV 2.4@2.9
2 gb ram 4x512 333mhz (ddr1)
radeon 9550 256mb/128bit
dyski
WD 160gb (ata)
samsung 160gb (sata)
i 2x WD 80gb (ata)
Nie moge poradzic sobie zbytnio z tym problemem a mimo tego dzialania ubuntu przypadl mi juz troche do gustu zwlaszcza ze jest preznie rozbudowywany.
Dodam iz jak wchodze w monitor systemu i zmniejszam go obciazenie procesora spada do 50% ale ani troche ponizej a gdy znow powiekszam zakladke monitor systemu rosnie do 100% i komputer muli ;/.
Problem dotyczy wolnego działania systemu podczas uruchamiania firefoxa wszystko zaczyna chodzic jak by zaraz mial sie pojawic niebieski ekran windowsa ktory kazdy z nas zna. Ale nie tylko przy tym wchodzenie do paneli dodawania nowego oprogramowani czy innych takze jest opoznione a nawet przewijanie okien chodzi strasznie. Dodam przy tym iz opcje multi pulpitow przy efektach cube itp chodza plynnie i niema z nimi problemow.
Podaje swoja specyfikacje sprzetowa
Pentium IV 2.4@2.9
2 gb ram 4x512 333mhz (ddr1)
radeon 9550 256mb/128bit
dyski
WD 160gb (ata)
samsung 160gb (sata)
i 2x WD 80gb (ata)
Nie moge poradzic sobie zbytnio z tym problemem a mimo tego dzialania ubuntu przypadl mi juz troche do gustu zwlaszcza ze jest preznie rozbudowywany.
Dodam iz jak wchodze w monitor systemu i zmniejszam go obciazenie procesora spada do 50% ale ani troche ponizej a gdy znow powiekszam zakladke monitor systemu rosnie do 100% i komputer muli ;/.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: Ubuntu 10.04 wolno chodzi
Dziekuje za link ale problem nie dotyczy samego internetu nie tylko przegladarki chodza wolno ale i caly system przy niektorych aplikacjach. Zamiennik chroma juz nie zwalnia systemu. Nie narzekam na szybkosc wczytywania stron internetowych a szybkosc dzialania systemu podczas przewijania czy wlaczania aplikacji mam spore opoznienia.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Problem leży zapewne tutaj:
i w braku wsparcia do sterowników. Na forum sporo było już wątków odnośnie kart ATI, braku sterowników oraz jak sobie radzić w takich problemach.znetxwork pisze: radeon 9550 256mb/128bit
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
bear7 słusznie prawi 
@ znetxwork
Jakich sterowników używasz do swojej karty graficznej? Jeżeli nie jesteś pewien, w sprawdzeniu pomoże Ci wynik polecenia

@ znetxwork
Jakich sterowników używasz do swojej karty graficznej? Jeżeli nie jesteś pewien, w sprawdzeniu pomoże Ci wynik polecenia
Kod: Zaznacz cały
lspci -k
Work less, climb more