Opinie o pakiecie biurowym IBM Lotus Symphony
- Admc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Opinie o pakiecie biurowym IBM Lotus Symphony
Ostatnio często słyszy się o odłączeniu OpenOffice od Oracle. W związku z tym niektórzy polecają migrację do pakietu IBM Lotus Symphony w razie upadku OO. Jakie macie doświadczenie z tym pakietem?
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
- fnord
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Opinie o pakiecie biurowym IBM Lotus Symphony
IMO nie trzeba się bać upadku OO. Już powstała nowa fundacja The Document Foundation założona przez część deweloperów OpenOffice.org, która powołała do życia LibreOffice na bazie OO, ze wsparciem m.in. Red Hat, Google, Canonical, Novell. 
A co do IBM Lotus Symphony... najlepiej przetestować samemu, kwestia przyzwyczajeń i oczekiwań. Rewelacji nie ma ale i szczególnej biedy nie ma

A co do IBM Lotus Symphony... najlepiej przetestować samemu, kwestia przyzwyczajeń i oczekiwań. Rewelacji nie ma ale i szczególnej biedy nie ma

[www.wakeupcovan.com]
[http://www.adrian.org.pl]
--------------------------------------
Debian Jessie
[http://www.adrian.org.pl]
--------------------------------------
Debian Jessie
-
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
Oracle wcale niema zamiaru ubijać OO, przynajmniej nie wyraził takiej chęci.
Sam Lotus to bardzo słaby pakiet w porównaniu do OO, jego tempo rozwoju jest żałosne a zgodność ze standardami made in MS jest zbyt niskie.
OO nie przestał nagle działać więc nie ma sensu kombinować na siłę.
Sam Lotus to bardzo słaby pakiet w porównaniu do OO, jego tempo rozwoju jest żałosne a zgodność ze standardami made in MS jest zbyt niskie.
OO nie przestał nagle działać więc nie ma sensu kombinować na siłę.
Wolność wyboru to mit, bo zawsze znajdzie się argument, dlaczego źle wybrałeś nie wybierając Linuksa.
- Hwiparam
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: Openbox
Kiedyś czytałem, że Lotus bazuje na jakiejś starej wersji OOo, chyba jeszcze 1.x. Ponoć też nie jest do końca zgodny z ODF. Sam toto testowałem, ale było to dawno temu i nieprawda, do tego bardzo krótko, więc niewiele mogę powiedzieć od siebie. Pamiętam tylko pogmatwany UI i ponadprzeciętną zasobożerność.
A tak poza tym, to kto Ci nagadał o ''upadku'' OOo
OOo co najwyżej nie będzie dalej wspierany przez Oracle ,nie będzie nosił jego logo i może zmieni nazwę na jakąś inna (LibreOffice?), ale raczej wątpię, żeby ''upadł'' ot tak sobie 
A tak poza tym, to kto Ci nagadał o ''upadku'' OOo

Ubuntu: "Nie możesz używać tej samej wersji OS przez 12 lat i cały czas otrzymywać do niej aktualizacje oraz wsparcie!"
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"
Miej wygooglane, a będzie ci dane
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"
Miej wygooglane, a będzie ci dane

-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Dzięki za temat, bo sobie przypomniałem, że coś takiego jest i może warto sprawdzić.
Ściągnąłem przed chwilą ten LS 3 beta 4 i po "ferst luku" muszę powiedzieć NIESTETY.
Myślałem, że jak taka firma jak IBM daje swoją mordę na produkt, to już jakoś zadba o jakość produktu, żeby z mordy nie zrobiła się gemba.
Tak więc mówię, "niestety" wszystkie babole i niedoróby z OOo zaimportowały się do IBM LS.
To tak po "ferst luku", jak napisałem na początku. Ale nie jestem pewny czy będzie mi się chciało wchodzić głębiej.
Ściągnąłem przed chwilą ten LS 3 beta 4 i po "ferst luku" muszę powiedzieć NIESTETY.
Myślałem, że jak taka firma jak IBM daje swoją mordę na produkt, to już jakoś zadba o jakość produktu, żeby z mordy nie zrobiła się gemba.
Tak więc mówię, "niestety" wszystkie babole i niedoróby z OOo zaimportowały się do IBM LS.
To tak po "ferst luku", jak napisałem na początku. Ale nie jestem pewny czy będzie mi się chciało wchodzić głębiej.