Ubuntu 10.04 NBR + Asus 1001px=mikrofon nie działa
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Ubuntu 10.04 NBR + Asus 1001px=mikrofon nie działa
Witam. Od kilku tygodni poszukuję rozwiązania problemu. Otóż zainstalowałem Ubuntu Netbook Remix 10.04 na swoim netbooku Asus 1001px. Nie działa wewnętrzny mikrofon ani gniazdo JACK, które służy tu zarówno za wejście dla mikrofonu zewnętrznego lub dla słuchawek. Swoje pytanie zamieściłem na oficjalnym forum supportu Ubuntu: https://answers.launchpad.net/ubuntu/+question/127091 . Ktoś zgłosił tam już wcześniej identyczny bug: https://bugs.launchpad.net/bugs/580183 . Jak narazie nikt nie uporał się z tym problemem. Może ktoś z Was będzie znał odpowiedź? Z góry wdzięczny jestem za wszelką pomoc
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: Ubuntu 10.04 NBR + Asus 1001px=problemy z dźwiękiem
Proszę zainstalować mój ostatni kernel 9.0 ... wątek o optymalizacji ... strona 41 ... albo w okolicach.
PS. W razie wątpliwości proszę o zadnie pytania na forum.
Pozdrawiam
PS. W razie wątpliwości proszę o zadnie pytania na forum.
Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Kontakt:
Odp: Ubuntu 10.04 NBR + Asus 1001px=mikrofon nie działa
Najlepiej przejdź od jutra na nową wersję 10.10, u mnie w 10.04 było to samo + brak dzwięku w słuchawkach, zainstalowałem 10.10(rc) wszystko chodzi jak należy, mam asusa 1005px i są to bardzo podobne modele. Ubuntu 10.10(desktop) z wyłączonymi efektami chodzi szybciej, przyjemniej niżeli 10.10 netbook jak dla mnie.
Ubuntu 10.10 Netbook
Asus EEE Pc 1005Px
Asus EEE Pc 1005Px
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Po części racja ... ale jak to jest eeepc to w 10.10 pod standardowym kernelem nie da się załadować modułu eeepc_laptop = zero klawiszy funkcyjnych - oprócz rozjaśniania i dźwięku ... zresztą rozjaśnianie zostało spaprane na całej linii. Natomiast pod moim kernelem łąduje bez problemów zarówno eeepc_wmi, jak i eeepc_laptop, ale i tak nie uświadczysz działających klawiszy specjalnych (np. metalowe do wyłączania touchpada) ... Właśnie szukam błędu w 10.10. prawdopodobnie jakiś zbieg problemów na linii moduł kernela - acpi-supprot i udev ... Zatem jak dla mnie na chwilę obecną 10.10 na netbookach z serii eeepc jest dość "ułomny" i polecam 10.04, pod którym działają praktycznie wszystkie klawisze Fn i specjalne - przy założeniu używania mojego kernela i skryptów.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
U mnie nie działa pod 1001px wyjście na słuchawki nawet na karnelu 9 czekam na 10
-
- Piegowaty Guziec
Niestety, u mnie również nie dział mikrofon, nawet po zainstalowaniu ubuntu-netbook remix 10.10, ani normalnego ubuntu-desktop 10.10 na sprzęcie Eee PC 1005px. Obecnie znów jestem na ubuntu-netbook remix 10.04 (lucid) PL, Jadro: Linux 2.6.32-26-generic.
EDIT:
Witam ponownie.
Próbowałem uruchomić mikrofon podążając za poradnikiem:
https://help.ubuntu.com/community/EeePC/Fixes
w części: Microphone / For the 700/701 i 900
Niestety, bezskutecznie. Jak nie działał, tak nie działa nadal.
EDIT:
Witam ponownie.
Próbowałem uruchomić mikrofon podążając za poradnikiem:
https://help.ubuntu.com/community/EeePC/Fixes
w części: Microphone / For the 700/701 i 900
Niestety, bezskutecznie. Jak nie działał, tak nie działa nadal.
- elmagico
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: LXDE
- Kontakt:
u mnie podczas building alsa source wyskoczył 2x błąd na 49%, z takim oto logiem:
mój sprzęt to eee pc 1001px│ for i in control postinst postrm ; do \
│ if [ -f debian/$i.orig ]; then \
│ mv -f debian/$i.orig debian/$i ; \
│ fi ; \
│ done
│ rm -f control-munge
│ make mrproper
│ make[1]: Wejście do katalogu `/usr/src/modules/alsa-driver'
│ rm -f .depend *.o snd.map*
│ rm -f modules/*.o modules/*.ko
│ make[2]: Wejście do katalogu `/usr/src/modules/alsa-driver/include'
│ rm -f .depend core *.o sndversions.h modules/*.ver modules/*.stamp
│ make -C sound clean
│ make[3]: Wejście do katalogu `/usr/src/modules/alsa-driver/include/sound'
│ rm -f *.h
-
- Piegowaty Guziec
Odpaliłem także z Pendrive'a dystrybucję: EasyPeasy
http://www.geteasypeasy.com/
Ma ona dedykowane jądro, podobno, do Eee PC, ale niestety, na nim również nie odpala mikrofon.
Może ktoś wpadnie na coś. Ja nadal przeglądam: http://www.leeenux.com/ i http://www.array.org/ubuntu/
http://www.geteasypeasy.com/
Ma ona dedykowane jądro, podobno, do Eee PC, ale niestety, na nim również nie odpala mikrofon.
Może ktoś wpadnie na coś. Ja nadal przeglądam: http://www.leeenux.com/ i http://www.array.org/ubuntu/
- elmagico
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: LXDE
- Kontakt:
a ja wczoraj zainstalowałem alpha 11.04 i mikrofon działał zarówno w skype jak i w nagrywaniu, niestety system jest jeszcze mocno niestabilny i jakoś ciężko mi na nim zostać. Wracam zatem na 10.10 i czekam na rozwiązanie tego buga.
właśnie zainstalowałem EasyPeasy 1.6 i wszystko z dźwiękiem jest w najlepszym porządku.
właśnie zainstalowałem EasyPeasy 1.6 i wszystko z dźwiękiem jest w najlepszym porządku.
- Raphael_13
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Kontakt:
Witam!
Zostałem szczęśliwym posiadaczem Asusa EeePC 1005px. Niestety, moja radość jest niepełna, gdyż, pomijając wydajność UNR, mikrofon mi nie działa. Wykrywa go, ale nagrywa tylko biały szum.
Zainstalowałem UNR 10.10. Działało wszystko oprócz mikrofonu, klawiszami funkcyjnymi się nie bawiłem, ale kontrola dźwięku, podświetlenia i WiFi działała. Hibernacja też. Podobno to kwestia tego, że mikrofon wykrywa jako stereo, ale po próbach ściszania jednego kanału problem się nie rozwiązał. Kernele z wątku o optymalizacji (9.0 i 9.5) nie pomogły, a nawet popsuły kontrolę podświetlenia. kombinowałem też z konfiguracją alsy, ale nic nie osiągnąłem oprócz tego, że system przestał w ogóle wykrywać mikrofon.
Ktoś ma jakiś pomysł?
Wesołych Świąt!
EDIT:
Zapomniałem dodać, że system był w takim stanie, że najwygodniej było zrobić format. Teraz mam 10.10, ale Desktopa.
Zostałem szczęśliwym posiadaczem Asusa EeePC 1005px. Niestety, moja radość jest niepełna, gdyż, pomijając wydajność UNR, mikrofon mi nie działa. Wykrywa go, ale nagrywa tylko biały szum.
Zainstalowałem UNR 10.10. Działało wszystko oprócz mikrofonu, klawiszami funkcyjnymi się nie bawiłem, ale kontrola dźwięku, podświetlenia i WiFi działała. Hibernacja też. Podobno to kwestia tego, że mikrofon wykrywa jako stereo, ale po próbach ściszania jednego kanału problem się nie rozwiązał. Kernele z wątku o optymalizacji (9.0 i 9.5) nie pomogły, a nawet popsuły kontrolę podświetlenia. kombinowałem też z konfiguracją alsy, ale nic nie osiągnąłem oprócz tego, że system przestał w ogóle wykrywać mikrofon.
Ktoś ma jakiś pomysł?
Wesołych Świąt!
EDIT:
Zapomniałem dodać, że system był w takim stanie, że najwygodniej było zrobić format. Teraz mam 10.10, ale Desktopa.
Prz 3, 5nn
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Kernele 9.x to już staroć
ostatnim, który upubliczniłem jest 11.1 ... proszę ten przetestować. Niedługo nowsza wersja.
Pozdrawiam

Pozdrawiam

- Raphael_13
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Dziękuję, biorę się za testowanie. Taka już dola linuksiaka: instalujesz, psujesz, formatujesz, instalujesz, poprawiasz, psujesz...
Edit: Jak już napisałem w innym wątku, nie działa.
Edit: Jak już napisałem w innym wątku, nie działa.
Prz 3, 5nn
-
- Piegowaty Guziec
Witam serdecznie!
Na początku chciałbym się przywitać - jestem nowy na forum
Również mam ten sam problem co poprzednicy. Posiadam EEE PC 1005PX oraz ubuntu v. 10.10. Nie działa mi mikrofon, a zależy mi na skype. Znalazł ktoś może rozwiązanie?
Pozdrawiam
meras
Na początku chciałbym się przywitać - jestem nowy na forum

Również mam ten sam problem co poprzednicy. Posiadam EEE PC 1005PX oraz ubuntu v. 10.10. Nie działa mi mikrofon, a zależy mi na skype. Znalazł ktoś może rozwiązanie?
Pozdrawiam
meras
- Raphael_13
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Używanie kerneli od eXt73 nie pomogło mikrofonowi, a tylko zaszkodziło innym funkcjom. Używałem bodajże 9.0, 9.1 i 11.1. PODOBNO w wersji kwietniowej tegorocznej naszego Ubuntu (11.04) problem jest rozwiązany, ale jest jeszcze nie do końca stabilna 

Prz 3, 5nn
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
W jakim sensie zaszkodziło ?!?!?Raphael_13 pisze:Używanie kerneli od eXt73 nie pomogło mikrofonowi, a tylko zaszkodziło innym funkcjom. Używałem bodajże 9.0, 9.1 i 11.1. PODOBNO w wersji kwietniowej tegorocznej naszego Ubuntu (11.04) problem jest rozwiązany, ale jest jeszcze nie do końca stabilna

- Raphael_13
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Już wcześniej o tym pisałem (tak mi się wydaje...) w temacie o optymalizacji. Kwestia klawiszy jasności. Po instalacji tych wszystkich odpowiednich skryptów klawisze odpowiedzialne za ustawianie jasności podświetlenia zaczynały wariować.
Prz 3, 5nn
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
na jakiej maszynie i pod jaka wersją Ubuntu ? ... poza tym to nie kwestia kernela, jak mi sie wydaje 

- Raphael_13
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Być może nie. Posiadam Asusa 1005px z Ubuntu 10.10 Desktop.
Prz 3, 5nn