pomysł na zmniejszennie postów z zakazanymi słowami

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
kabanek
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Kontakt:

pomysł na zmniejszennie postów z zakazanymi słowami

Post autor: kabanek »

wpadłem na pomysł, żeby przy dodawaniu nowego tematu sprawdzać jego tytuł pod kątem "zakazanych słów" i ostrzec użytkownika, że jeśli zatwierdzi taki tytuł i jest on naruszeniem regulaminu, to zostanie on usunięty.

ps mam nadzieję, że ten temat nie poleci do kosza za nieregulaminowy tytuł :lol:
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: PROBLEM! <- pomysł na zmniejszennie postów z tym słowem

Post autor: mario_7 »

Było... Nie jest to dobry pomysł. Dłuższe uzasadnienie pewnie jeszcze gdzieś na forum można znaleźć.
Awatar użytkownika
Sueroski
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Sueroski »

Generalnie słowo "problem" nie jest całkowicie zakazane w temacie z tego co wiem.
Jeśli temat jest bezsensowny np. "Pomocy! Mam problem z moim Ubuntu" to to faktycznie będzie nieregulaminowy temat, ale w przypadku sensownego użycia tego słowa np. "Aktualizacja systemu do 10.10, problem z pakietem ffmpeg" (oczywiście wątek fikcyjny i podany przeze mnie przykład by wylądował w koszu, za zagadnienie znajdujące się w Google) to taki temat jest ok (oczywiście nie ja to oceniam, ale na moje oko jest w porządku).
Inny OS = Trisquel 4.5
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Openbox

Post autor: Hwiparam »

Sueroski pisze:Generalnie słowo "problem" nie jest całkowicie zakazane w temacie z tego co wiem.
Jeśli temat jest bezsensowny np. "Pomocy! Mam problem z moim Ubuntu" to to faktycznie będzie nieregulaminowy temat, ale w przypadku sensownego użycia tego słowa np. "Aktualizacja systemu do 10.10, problem z pakietem ffmpeg" (oczywiście wątek fikcyjny i podany przeze mnie przykład by wylądował w koszu, za zagadnienie znajdujące się w Google) to taki temat jest ok (oczywiście nie ja to oceniam, ale na moje oko jest w porządku).

Kod: Zaznacz cały

4. Używanie w tytułach słowa PROBLEM (oraz wszelkich jego synonimów) jest całkowicie zakazane.
Całkowicie to całkowicie. Tak więc temat podany przez Ciebie poleciałby już za sam fakt użycia słowa ''problem'', czegokolwiek by nie dotyczyła wypowiedź. Nieraz widziałem tego typu posty w koszu.
Ubuntu: "Nie możesz używać tej samej wersji OS przez 12 lat i cały czas otrzymywać do niej aktualizacje oraz wsparcie!"
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"

Miej wygooglane, a będzie ci dane ;)
Awatar użytkownika
kapslock
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Kontakt:

Post autor: kapslock »

Czemu nie zrobić skryptu który by informował użytkownika z automatu że jego post się nie ukaże dopóki nie usunie słowa "problem" w tytule chyba że to jest za trudne.

//mario_7: Słowo "problem" może też być częścią komunikatu, a cytowanie komunikatów jest wręcz wskazane. Dlatego bezwzględne usuwanie, czy też blokowanie postów z "problemem" nie jest dobrym pomysłem.
bez pracy nie ma kołaczy
sir_herrbatka
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: sir_herrbatka »

dlaczego nie zlikwidować tego punktu regulaminu?
Wolność wyboru to mit, bo zawsze znajdzie się argument, dlaczego źle wybrałeś nie wybierając Linuksa.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

Bo prawie wszyscy, którzy piszą poza offtopiciem mają jakiś problem. Jest to oczywiste i nie trzeba tego podkreślać w tytule tematu.
Ponadto tematy "problem z ..." niczego nie mówią o zawartości i utrudniają wyszukiwanie informacji na forum.

Więcej informacji na ten temat znaleźć można na forum, bo było to wałkowane wiele razy...
sir_herrbatka
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: sir_herrbatka »

a, no to spoko

PS
Ale wydaje mi się, że usuwanie tej całej chmary tematów z problem może być frustrujące dla moderacji.
Wolność wyboru to mit, bo zawsze znajdzie się argument, dlaczego źle wybrałeś nie wybierając Linuksa.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

sir_herrbatka pisze:Ale wydaje mi się, że usuwanie tej całej chmary tematów z problem może być frustrujące dla moderacji.
Nie tak frustrujące jak wklejanie n razy =>
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy postW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Zanim ponownie wpiszesz w tytule tematu słowo PROBLEM zapoznaj się z REGULAMINEMW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Ehh, coś czuję w kościach że zanosi się na kolejną akcję.:twisted:

.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
kabanek
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Odp: pomysł na zmniejszennie postów z zakazanymi słowami

mi nie chodziło o całkowite zablokowanie używania tego słowa, ale ostrzeżenie użytkownika, że temat może wylądować w koszu, za złe jego użycie.
Kokosek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.04
Kontakt:

Post autor: Kokosek »

Ja na przykład często zajmuję się problemami algorytmicznymi, tam słowo problem jest nieco inaczej rozumiane. Po za tym, często występuje w nazwach, najprostszy przykład http://pl.wikipedia.org/wiki/Problem_Collatza
Kokos - po prostu, nie zdrabniaj ;)
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

Na prawdę chcesz, żeby forum na każdym kroku ostrzegało Cię, że możesz robić coś źle, wbrew panującym zasadom? To tak, jakby ktoś ciągle monitorował każdy Twój krok i wytykał błędy. Ponadto co zawinił ten, który używa słowa problem we właściwy sposób, dlaczego ma go skrypt ostrzegać?

Z resztą to i tak nie wyeliminuje osób, które stwierdzą, że "problem z Ubuntu" to najlepszy na świecie tytuł tematu.

Uważam, że człowiek najlepiej uczy się na błędach. "Wychowaliśmy" już przecież tylu dobrych użytkowników forum bez takich automatów. ;)
Awatar użytkownika
kabanek
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

mario_7 pisze:Na prawdę chcesz, żeby forum na każdym kroku ostrzegało Cię, że możesz robić coś źle, wbrew panującym zasadom?
nie na każdym kroku, tylko podczas zakładania tematu i tylko wtedy, gdy w tytule wpiszę to "przeklęte" słowo
mario_7 pisze:Ponadto co zawinił ten, który używa słowa problem we właściwy sposób, dlaczego ma go skrypt ostrzegać?
a ile jest takich osób? 1/100?
mario_7 pisze:Uważam, że człowiek najlepiej uczy się na błędach. "Wychowaliśmy" już przecież tylu dobrych użytkowników forum bez takich automatów
ale i będzie mniej takich, którzy zostali pokrzywdzeni niesłusznie przed modów/adminów :)
a ci, którzy znają regulamin i wiedzą, że na pewno dobrze użyli tego słowa, to się tym przecież nie przejmną
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

Skrypt nie może przeszkadzać osobom, które w pełni poprawnie zachowują się na forum.

Poza tym - tak, jak pisałem - zapewne niewiele osób robiłoby sobie cokolwiek z takiego ostrzeżenia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”