LaserJet 1100 z przejściówką LPT -> USB
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
LaserJet 1100 z przejściówką LPT -> USB
Witam. Kupiłem drukarkę HP LaserJet 1100 i niestety mam problem z podłączeniem. Drukarka jest pod LPT, ja w laptopie niestety takiego portu nie mam. Rozwiązaniem więc było kupienie kabla - przejściówki, która z jednej strony ma końcówkę LPT - żeńską (w nią wpinam kabel który podłączony jest do drukarki, niestety ma ona nietypową końcówkę więc nie udało mi się znaleźć bezpośredniej przejściówki), a zdrugiej USB, które podpinam pod komputer. No i problem polega na tym, że komputer drukarki NIE WYKRYWA. Próbowałem przez CUPSa, ale tam trzeba wpisać URI urządzenia - a ja, biedny żuczek, nie mam pojęcia co to jest i jakie wpisać! Próbowałem coś znaleźć w google, ale niestety nie udało mi się.
Czy ma ktoś jakieś propozycje jak ten problem rozwiązać?

- kris55
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
Odp: LaserJet 1100 z przejściówką LPT -> USB
Stara sprawa i dość mocno znana.
Potrzebujesz sterownik do tej przejściówki - tak naprawdę to nie jest zwykły kabelek (przejściówka), tylko w środku jest układ scalony. Takie sterowniki powinni Ci sprzedawcy dodać do "przejściówki".
Znana jest też sprawa, że nie wszystkie przejściówki działają ze sprzętem HP, kupując musisz wyraźnie powiedzieć do jakiej drukarki i jakiego modelu, bo te kable (lpt>>usb) służą głównie do wgrywania firmware i drukowanie nie zadziała , ponieważ sterownik PLC pobiera dane do drukowania z kontrolera drukarki - jeżeli jest wyjście na LPT to kontroler sam nie zamieni przepływu pakietów z lpt na usb. Czyli sprawa skomplikowana ale nie beznadziejna.
EDIT:
No i nie stosowałem lpt - usb pod Linuxem, sterownik miałem pod Windows, nie wiem jak zachowa się pod Linuxem.
Potrzebujesz sterownik do tej przejściówki - tak naprawdę to nie jest zwykły kabelek (przejściówka), tylko w środku jest układ scalony. Takie sterowniki powinni Ci sprzedawcy dodać do "przejściówki".
Znana jest też sprawa, że nie wszystkie przejściówki działają ze sprzętem HP, kupując musisz wyraźnie powiedzieć do jakiej drukarki i jakiego modelu, bo te kable (lpt>>usb) służą głównie do wgrywania firmware i drukowanie nie zadziała , ponieważ sterownik PLC pobiera dane do drukowania z kontrolera drukarki - jeżeli jest wyjście na LPT to kontroler sam nie zamieni przepływu pakietów z lpt na usb. Czyli sprawa skomplikowana ale nie beznadziejna.
EDIT:
No i nie stosowałem lpt - usb pod Linuxem, sterownik miałem pod Windows, nie wiem jak zachowa się pod Linuxem.
Linux Puppy 5.20 ROX + OpenBox & Ubuntu 10.04 GNOME
Linux Registered User #308993 ---> http://www.counter.li.org
Linux Counter is not an exclusive club. Any Linux user can join and it's free.
Linux Registered User #308993 ---> http://www.counter.li.org
Linux Counter is not an exclusive club. Any Linux user can join and it's free.
- 3miel
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Odp: LaserJet 1100 z przejściówką LPT -> USB
z forum zagranicznego polecają spróbować wpisać to jako URI : pokombinuj , ale nie musi zadziałać
Kod: Zaznacz cały
parallel:/dev/usb/lp0
compal: fl92 gf8600gt m 512mb 1680x1050 - t9300@2500 - 200gb 7200rpm - 2gb+1gb 667 - 4965abg - bt - a4tech xl 750f