[ubuntu 10.04] Zepsułem połączenia sieciowe (Intel WiFi Link 5100 AGN)

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
mic1986
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

[ubuntu 10.04] Zepsułem połączenia sieciowe (Intel WiFi Link 5100 AGN)

Post autor: mic1986 »

Witam wszystkich.

W sobotę tuż przed wyjazdem na weekend włączyłem komputer i zauważyłem dziwne działanie Internetu. Przez chwilę myślalem, ze to jakas awaria na łączu jednak po przelaczeniu sie na M$ wszystko chodzilo znakomicie. Odpalilem wiec na nowo ubuntu ale poprawy dalej nie bylo - mianowicie wygladalo to tak, ze po wpisaniu np. google.pl bardzo dlugo laczyl sie z ta strona po czym jesli wpisalem cos w wyszukiwarke i kliknalem na wyszukaj to odpowiedzi na moje zapytanie wyswietlaly sie od razu. Tak samo bylo z onet.pl - strona pierwszy raz bardzo dlugo sie laczyla, po czym jak juz sie wczytala i kliknalem na ktorys z odnosnikow na stronie to odnosnik wlaczyl sie od razu.

Probowalem przeinstalowac Network Managera, jednak nie przynioslo to zadnego rozwiazania. Poczytalem i znalazlem info, ze mozna zainstalowac WICD zamiast Network Managera. Zatem usunalem NM i pokusilem sie o WICD. Niestety, ale WICD nie mogl sie polaczyc z moim WIFI (LAN sie podlaczyl ale problem z Internetem dalej byl taki sam, tzn. chodzil bardzo wolno). Moj router jest zabezpieczony WPA2/TKIP i niestety przy kazdej probie polaczenia sie z WIFI, WICD krzyczal o błędnym haśle (chociaz na 100% wpisywalem dobre). Probowalem zmieniac sterownik w WICD jednak nic to nie dalo. Odinstalowalem wiec WICD. Skorzystalem pozniej z narzedzia do sterownikow Windows - sciagnalem sterowniki z Dell'a i zainstalowalem plik inf, w ktorym byly informacje o sprzecie. Nic to jednak nie dalo wiec odinstalowalem te sterowniki. Pomyslalem wiec, ze wroce do Network Managera na chwile by za jakis czas przeinstalowac system. Niestety, ale Network Manager wogole przestal widziec karte wifi a ethernet tez sie nie laczy. Podobnie WICD - nie moge wogole otworzyc menadzera zarzadzania siecia WICD i przy starcie systemu WICD pyta mnie o haslo dostepu do urzadzen sieciowych.

Jednym slowem mowiac, chcialem zrobic dobrze i zepsulem na amen. Nie potrafie tego nijak odkrecic by bylo dobrze. Ostatnia deska ratunku przed reinstallem systemu jestescie Wy, takze mam nadzieje, ze ktos bedzie mi w stanie pomoc. Nie ukrywam, ze systemem zajmuje sie od poczatku grudnia uczac sie Linuxowego podejscia pod IT :) Dlatego ewentualne rozwiazania prosze pisac jak dla laika :whis:

Dzieki wielkie za pomoc i pozdrawiam!

ps: karty sieciowe w komputerze to:
Intel(R) WiFi Link 5100 AGN
Realtek PCIe GBE Family Controller
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Odp: [ubuntu 10.04] Zepsułem połączenia sieciowe

Post autor: k2cl »

Twoim podstawowym sposobem łączenia się z Internetem jest wifi, prawda?

Jeśli tak, wklej tutaj wyniki

Kod: Zaznacz cały

dmesg | grep iwl

lsmod | grep iwl

iwconfig

sudo iwlist scan
oraz

ifconfig
Do tego - dopisz proszę do tytułu wątku nazwę karty sieciowej.
Work less, climb more :D
mic1986
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: [ubuntu 10.04] Zepsułem połączenia sieciowe

Post autor: mic1986 »

k2cl

ponizej log z terminala