Windows 98 obok XP i ubuntu 10.04
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Windows 98 obok XP i ubuntu 10.04
Witam.
Na początku miałem zainstalowanego windowsa XP, obok niego zainstalowałem ubuntu 10.04 i teraz obok nich chciałbym zainstalować windowsa 98, ale jak to zrobić?
Czytałem na internecie poradniki jak zainstalować 98 bez formatu XP, ale tam trzeba nadpisywać później jakieś pliki, żeby można było wybrać system. Tylko, że nie ma nic o tym jak wygląda instalacja i później wybór systemu, jeśli ma się gruba.
Czy ktoś próbował takich wariacji? Czy jedynie można instalować w kolejności od najstarszego do najnowszego systemu, a później ubuntu?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Ironus
Na początku miałem zainstalowanego windowsa XP, obok niego zainstalowałem ubuntu 10.04 i teraz obok nich chciałbym zainstalować windowsa 98, ale jak to zrobić?
Czytałem na internecie poradniki jak zainstalować 98 bez formatu XP, ale tam trzeba nadpisywać później jakieś pliki, żeby można było wybrać system. Tylko, że nie ma nic o tym jak wygląda instalacja i później wybór systemu, jeśli ma się gruba.
Czy ktoś próbował takich wariacji? Czy jedynie można instalować w kolejności od najstarszego do najnowszego systemu, a później ubuntu?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Ironus
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Odp: Windows 98 obok XP i ubuntu 10.04
Na pewno instalacja Ubuntu może być w dowolnym czasie, bo GRUB sobie poradzi i skonfiguruje. Ale o systemach MS to już nie wiadomo - musiałbyć poczytać Knowledge Base na stronie MS, jak przywrócic bootloader XP po instalacji innego systemu (w tym przypadku Windows 98).
BTW po co Ci Windows 98? Wiesz, że takim systemem nie będziesz mógł wejść do Internetu? Oczywiście możesz to zrobić na swoja odpowiedzialność, ale system ten nie ma już wsparcia technicznego i poprawek bezpieczeństwa, nowe wersje popularnych programów też już tego systemu nie obsługują.
BTW po co Ci Windows 98? Wiesz, że takim systemem nie będziesz mógł wejść do Internetu? Oczywiście możesz to zrobić na swoja odpowiedzialność, ale system ten nie ma już wsparcia technicznego i poprawek bezpieczeństwa, nowe wersje popularnych programów też już tego systemu nie obsługują.
Registered Linux user #454644 ---> https://linuxcounter.net/
-
- Piegowaty Guziec
Np. do NFS: Porsche... 

-
- Piegowaty Guziec
Potrzebuję go do pogrania w stare gry, bo na XP nie chodzą (czasami są wydawane łatki, które umożliwiają granie w nie, ale to rzadko), na VirtualPC i Virtualboxie się wszystko tnie, a na wine pod ubuntu też rzadko kiedy odpalają.
-
- Przebojowy Jelonek
Też kiedyś myślałem o tym, ale wątpię, czy Windows 98 wogóle obsłuży moją kartę graficzną na PCI-E i 4 rdzeniowy procesor. A szkoda.
Registered Linux user #454644 ---> https://linuxcounter.net/
-
- Piegowaty Guziec
Ja nie mam tego problemu, bo mam AGPx8 i na procka socket A, tylko nie wiem jak z instalacją, żeby nie było problemów z uruchamianiem 

- Cogito18
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Raczej ciężko będzie, żeby 98 obsłużył kartę nawet AGP8x chociażby ze względu na brak sterowników (chyba, że posiadasz jeszcze wszystkie oryginalne płytki). Natomiast instalacja może być w dowolnej kolejności, z tym że instalator Windows potrafi "zepsuć" wpisy w tablicy partycji w sposób uniemożliwiający modyfikowanie partycji za pomocą np. GParted (jeśli instalujesz Windows po Ubuntu).
Ubuntu User # 30244
Linux User # 517763
Linux User # 517763
- JarekJ83
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Środowisko graficzne: Unity
sorry, ze nie w temacie..ale na cholere instalować win 98? to w ogole juz nic nie obsługuje.
-
- Piegowaty Guziec
Posty nr 3 i 4...
@Cogito18: Dzięki, spróbuję, pobawię się, najwyżej trochę czasu stracę.
@Cogito18: Dzięki, spróbuję, pobawię się, najwyżej trochę czasu stracę.
- Admc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Moim zdaniem nie ma sensu instalować 98. Do odpalania starych gier świetnie nadaje się Wine i DOSBox. Co ciekawe wine najlepiej udaje Windowsa 98, na drugim miejscu jest 2000 a potem dopiero XP.
Akurat Need For Speed Porsche ma złoty status w wine więc nie powinno być problemów z odpaleniem na Ubuntu.
Akurat Need For Speed Porsche ma złoty status w wine więc nie powinno być problemów z odpaleniem na Ubuntu.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
- Krbor
- Sędziwy Jeż
Co do tematu to się zgodzę. Nie prościej było by postawić 98 na maszynie wirtualnej? Z pewnością nie było by problemu z wydajnością na takiej maszynie 

Nawet najmądrzejsi nie wiedzą wszystkiego.
- andygem
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Myślę , że Win98 poza miłym , archeologicznym powiewem , wniesie znacznie więcej problemów . Masz Ubuntu 10.04 , sprawdź najpierw co możesz sobie zainstalować przez PlayOnLinux . Wybór jest całkiem spory . Poza tym Wine można skonfigurować jako Win98 .
P.S.
Na maszynie wirtualnej mogą być kłopoty z akceleracją , dla graczy nie jest to dobre rozwiązanie .
P.S. P.S.
Sprawdziłem PlayOnLinux , NFS - osiem różnych wersji tej gry .
P.S.
Na maszynie wirtualnej mogą być kłopoty z akceleracją , dla graczy nie jest to dobre rozwiązanie .
P.S. P.S.
Sprawdziłem PlayOnLinux , NFS - osiem różnych wersji tej gry .
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
No niestety maszyna wirtualna na socket A nie będzie za dobrze działała. nie wiadomo jeszcze ile ramu. Najprościej win 98 dołożyć na drugim dysku i na czas instalacji odłączyć linucha, a potem grubem dołączyć nowy system.Krbor pisze:Co do tematu to się zgodzę. Nie prościej było by postawić 98 na maszynie wirtualnej? Z pewnością nie było by problemu z wydajnością na takiej maszynie
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Brak
Witam, nie chce zakładać niepotrzebnie nowego tematu więc piszę tutaj. Na stacjonarnym komputerze zainstalowany jest windows xp, który po kilku latach użytkowania działa baaaardzo powoli. Z pewnych przyczyn nie chcę się go pozbywać, ale pomyślałem że instalacja lubuntu na drugiej partycji może być rozwiązaniem problemu. I teraz pojawia się pytanie, czy lubuntu będzie dzialało szybko, czy też będzie zmulało przez zaśmieconego windowsa obok? wiem że byłoby to trochę absurdalne ale chcę mieć pewność zanim zabiorę sie za instalację.
Pozdrawiam.
Ps. Komputer ma celerona 1ghz i 384mb ramu.
Pozdrawiam.
Ps. Komputer ma celerona 1ghz i 384mb ramu.
- andygem
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Twój komputer w zasadzie spełnia warunki minimalne dla Ubuntu 10.10 - http://newinubuntu.blogspot.com/search/label/System - jednak jeśli zależy Ci na szybkości działania zdecyduj się na Lubuntu lub Xbuntu .
P.S.
To jak 'chodzi' twoja winda dla niezależnej , innej instalacji , jest bez znaczenia .
P.S.
To jak 'chodzi' twoja winda dla niezależnej , innej instalacji , jest bez znaczenia .
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Brak
Dziękuję za odpowiedź, byłem prawie pewien ale wolałem się upewnić.