Metacity - Automatyczna zmiana motywu oraz jego składników po każdej aktualizacji

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
zel
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Metacity - Automatyczna zmiana motywu oraz jego składników po każdej aktualizacji

Post autor: zel »

Cześć
Od pewnego czasu mam problem (od aktualizacji na ubuntu 10.10). Po każdej aktualizacji ubuntu i restarcie komputera automatycznie ustawia mi się domyślny motyw ubuntu. Oczywiście zamykanie okien (przyciski) znowu wędrują na lewą stronę okna. Ciągle muszę się bawić w zmienianie a czasami nie wszystkie elementy motywu zmieniają się na takie jak kiedyś (np w motywie "Sand" od ostatniej aktualizacji zmieniła się jasność rozwijanego menu pod PPM oraz wygląd folderów). Ktoś wie jak temu zaradzić?

@edit
Po wylogowaniu i ponownym zalogowaniu wszystko wraca do normy. Po restarcie systemu znowu to samo. Dodatkowo zauważyłem, że okna są wyrównane do lewej a nie do prawej strony (np. pidgin nie zapamiętuje zmiany położenia okna). Jak chociaż temu zaradzić?
cyklista
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 19.04
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Odp: Automatyczna zmiana motywu oraz jego składników po każdej aktualizacji - PROBLEM

Post autor: cyklista »

A po restarcie jesteś zalogowany pod własną nazwą użytkownika, czy jako "gość"?
Nazwa użytkownika jest zawsze widoczna w prawym rogu na górnym pasku.
zel
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Odp: Automatyczna zmiana motywu oraz jego składników po każdej aktualizacji - PROBLEM

cyklista pisze:A po restarcie jesteś zalogowany pod własną nazwą użytkownika, czy jako "gość"?
Nazwa użytkownika jest zawsze widoczna w prawym rogu na górnym pasku.
Jestem zalogowany pod wlasna nazwa uzytkownika.
cyklista
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 19.04
Środowisko graficzne: MATE

Odp: Metacity - Automatyczna zmiana motywu oraz jego składników po każdej aktualizacj

Post autor: cyklista »

Może spróbuj wyłączyć autologowanie (jeśli masz włączone)
system>administracja>ekran logowania i zaznacz opcję "wyświetlanie ekranu logowania"
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE

Odp: Metacity - Automatyczna zmiana motywu oraz jego składników po każdej aktualizacj

Post autor: k2cl »

W tytule wątku wspominasz o Metacity... nie używasz Compiza? Możesz też napisać, co to za tajemniczy motyw GTK powoduje takie problemy?
Work less, climb more :D
zel
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

k2cl pisze:W tytule wątku wspominasz o Metacity... nie używasz Compiza? Możesz też napisać, co to za tajemniczy motyw GTK powoduje takie problemy?
Sprawdziłem czy Compiz też ma takie problemy (włączyłem efekty wizualne 'normalne') i jest to samo. Wszystkie standardowe (innych nie mam) motywy powodują takie problemy.

@cyklista
Autologowanie mam wyłączone.

Okno główne Pidgina otwiera się po lewej stronie a okno wiadomości (gdy ktoś napisze do mnie) po prawej (gdy ja otwieram to po lewej). Dziwne...
zwck
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10

Post autor: zwck »

Mam ten sam problem i to już od pół roku, więc nie jesteś sam, niestety pomocy jak na razie nie widać.
Awatar użytkownika
eskimoss
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: eskimoss »

Motywy, które są dostępne razem z dystrybucją, są w innym miejscu niż te, które się instaluje za pomocą metody przeciągnij i upuść na Preferencje wyglądu. Te ostatnie są w katalogu domowym użytkownika. Nie wiem czy to pomoże, ale spróbuj ten wybrany motyw wkleić do /usr/share/themes. Jeśli masz na myśli samo metacity (jako cześć motywy GTK, w odróżnieniu od Window menadżera), to połącz go z wybranym motywem GTK. Przynajmniej u mnie w niektórych motywach są z dwa katalogi gtk-2.0 i metacity-1. W samym metacity też zachodziły zmiany więc możliwe, że masz jakiś starszy metacity nie pasujący do zmian w Gtk, albo to po prostu jakiś bug.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”