VPN + certyfikaty

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
hsz#
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

VPN + certyfikaty

Post autor: hsz# »

Cześć,

W Windowsie używałem klienta Cisco VPN do łączenia się z VPN`em. We właściwościach połączenia ustawiałem jedynie hosta i wybierałem certyfikat, którym mam się autentykować.
Certyfikaty były przechowywane w C:\Program Files\Cisco Systems\VPN Client\Certificates.

Wczoraj przeniosłem się na Ubuntu i ciągle muszę mieć możliwość łączenia się z vpn`em używając tych certyfikatów.

Wiem, że istnieje vpnc i network-manager-vpnc, ale nie umożliwiają (albo tego po prostu nie widzę) ustawiania certyfikatów.

Czy ktoś może mi powiedzieć jak połączyć się z VPN używając certyfikatów ?
Awatar użytkownika
tommy8482
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Odp: VPN + certyfikaty

Post autor: tommy8482 »

Możesz wypróbować openvpn, chodź nie wiem jak ma się on do Cisco. Z pptp i network managerem nie miałem problemów. OpenVPN znajdziesz w centrum oprogramowania (chyba tak to się nazywa).
Awatar użytkownika
leon1313
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Odp: VPN + certyfikaty

Post autor: leon1313 »

Ale po co te nerwy i agresja, jak mawia mój lekarz :-). Tu jest wszystko, czego dusza zapragnie:
viewtopic.php?t=73792
"Poza tym dostałeś PLONKa i zabraniam Ci pisać na te grupe!!! Powiedziałem PLONK i sie zamknij i nawet nie knuj rzeby mi odpisywać! Zabraniam!!!"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”