W jaki sposób mogę ustawić ilość GB, w Ubuntu 10.10

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Awatar użytkownika
Noe1
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

W jaki sposób mogę ustawić ilość GB, w Ubuntu 10.10

Post autor: Noe1 »

Od pewnego czasu korzystam z Ubuntu 10.04( Jestem poczatkującym), chciałem zainstalować Ubuntu 10.10. I tu mam problem; W wersji 10.04 Można ustawić suwakiem ilość GB, jako chcemy przyznać Ubuntu na partycji np.: Dysk E ma 145 GB, i z tego dysku suwakiem ustawiam 15GB dla Ubuntu 10.04. Chciałem tak samo postąpić z wersją Ubuntu 10.10, w jaki sposób mogę ustawić ilość GB, w Ubuntu 10.10. Za wszelkie porady i pomoc z góry dziękuje.
PS: Ubuntu jest zainstalowane przy Windows.Robiłem tak:
Robiłem wszystko zgodnie z instrukcja 1. Ręcznie określiłem partycje ( kliknąłem na wyrobno partycje) 2.Kliknołem,, ikonę’’ zmień 3. Wybrałem plik exet4.. 4. Zaznaczyłem format. 5 Ręcznie wpisałem wielkość partycji i nacisnąłem ok. później instaluj ( jak partycja została utworzona). Cały czas wyrzuca mi komunikat o treści cytuje: Nie zdefiniowano systemu plików. Proszę to poprawić w menu partycjonowania. Co mam poprawić, robiłem wszystkie kombinacje i nic? Jest na to jakaś rada?
Za wszelko pomoc z góry dziękuje.
Awatar użytkownika
lenonek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: W jaki sposób mogę ustawić ilość GB, w Ubuntu 10.10

Post autor: lenonek »

Zainteresuj się programem Gnome Partition Editor.
Tu dowiesz się trochę więcej na temat Gparted
Pytam, gdyż nie znalazłem, nie wiem lub nie potrafię... czy to przestępstwo???
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”