Mam nadzieję, że dział pasujący do problemu

Zakupiłem byłem NAS`a Synology DS211j, barzo fajny, dużo ciekawych opcji, szyfrowanie hardwarowe itd.. wszystko super... ale
NAS stoi na linuchu, obsługuje SMB, AFP, NFS i coś tam jeszcze, tyle że są od tego przykre wyjątki..
O ile dla Windozy transfery z zaszyfrowanych udziałów po SMB są w miarę przyzwoite, 12/14 MB/s a z nie zaszyfrowanych całkiem super 50/60 MB/s to na łubudubu transfer po cifsie jest tragiczny do zaszyfrowanego udziału (do 4/MB z 6MB) a nie zaszyfrowany ok 20 MB.
Z tego co wyczytałem problem jest chyba w jądrze urządzenia bo tam jest jakieś jeszcze stare, nie będę kłamał jakie

Wersja NFS na urządzeniu nie wspiera udostępniania szyfrowanych udziałów po NFS..
i jednym słowem D...
Probowałem zrobić tak:
- zrobiłem sobie share`a dałem mu prawa nfs i chciałem zrobić linka (mount -- bind) do zamontowanego już szyfrowanego udziału, ale d. Widzi że jest udział, nie pozwala go zamontować.
Pozostawałby tylko update jądra, ale pewnie nie dam rady zrobić czegoś takiego...
macie jakieś pomysły?
Można zrobić update samego NFS do jakiejś nowszej wersji (która ponoć to wspiera)
albo jakiś sposób inny na podmontowanie (symlink)
Ratujcie chłopy

Bo mam sprzęt i sieć Gigabitową a transfery 4MB

Dzięki za pomysły i pomoc

EDIT:
Parę dodatkowych informacji....
cat > exports na serwerze
Kod: Zaznacz cały
Nas> cat exports
/volume1/STORAGE 192.168.1.108(rw,async,no_wdelay,no_root_squash,insecure_locks,anonuid=0,anongid=0)
x@x:~$ showmount -e 192.168.1.101
Export list for 192.168.1.101:
/volume1/STORAGE 192.168.1.108
x@x:~$ sudo mount 192.168.1.101:/volume1/STORAGE /media/SHARE_NAS
mount.nfs: access denied by server while mounting 192.168.1.101:/volume1/STORAGE
Normalnie działa, jak się podmontuje inny udział...
ale ten STORAGE na serwerze, to już jest zamontowany szyfrowany udział na serwerze...
EDIT:
a tu podpowiedź, jak się próbuje za pomocą nfs4 montować:
mount.nfs4: mounting 192.168.1.101:/volume1/STORAGE failed, reason given by server:
No such file or directory