Dziwne zachowanie karty graficznej - za każdym razem ładują się inne sterowniki.

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
borrsuk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Dziwne zachowanie karty graficznej - za każdym razem ładują się inne sterowniki.

Post autor: borrsuk »

Witam!
Mój problem polega na tym, że normalnie włączając ubuntu(10.10) zamiast ładnego ekranu ładowania systemu widzę fioletowe tło konsoli. Po uruchomieniu systemu nie mogę uruchomić compiza ani innych efektów graficznych. Jest tylko podstawowy Gnome. Niektóre gry (Chromium, XMoto) strasznie tną. Jednakże po zakończeniu pracy na systemie Windows ( ponowne uruchomienie komputera) i uruchomieniu ubuntu, widzę ładny ekran ładowania systemu, bez problemu uruchamia się compiz, gry działają płynnie aż miło. Sytuacja ta ma miejsce od początku używania ubuntu 10.10. Za każdym razem, kiedy przełączam się z Windowsa, wszystkie "wodotryski" typu compiz działają aż miło. Pyanie brzmi, co Windows robi takiego z kartą graficzną, że bez problemu działa compiz, nie tną się gry itd. Czy jest jakiś sposób, żeby wszystko działało jak należy nie tylko po przełączeniu się z Windowsa, ale cały czas? Bo ewidentnie uruchomienie Windowsa "wyzwala" coś w karcie graficznej, że później wszystko działa poprawnie. Dodam, że nie instalowałem żadnych dodatkowych sterowników do grafiki i korzystam z tych standardowo instalowanych wraz z Ubuntu. Karta graficzna to Radeon X1650. Mile widziane wszelkie pomysły, gdyż jestem trochę zielony w te klocki a niestety żadnego dobrego rozwiązania nie znalazłem.
---------EDIT---------
Poniżej podaję wyniki komend glxinfo|grep direct, glxinfo|grep OpenGL, lspci -k|grep VGA -2

Przypadek kiedy od razu włączam ubuntu:

Kod: Zaznacz cały

borrsuk@borrsuk-K8Upgrade-NF3:~$ glxinfo|grep direct
direct rendering: Yes
borrsuk@borrsuk-K8Upgrade-NF3:~$ glxinfo|grep OpenGL
OpenGL vendor string: Mesa Project
OpenGL renderer string: Software Rasterizer
OpenGL version string: 2.1 Mesa 7.9-devel
OpenGL shading language version string: 1.20
OpenGL extensions:
borrsuk@borrsuk-K8Upgrade-NF3:~$ lspci -k|grep VGA -2
	Kernel driver in use: k8temp
	Kernel modules: k8temp
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV535 [Radeon X1650 Series] (rev 9e)
	Subsystem: PC Partner Limited Device 0850
	Kernel driver in use: agpgart-amd64
Przypadek kiedy przełączyłem się z Windowsa i działają wszystkie bajery graficzne:

borrsuk@borrsuk-K8Upgrade-NF3:~$ glxinfo|grep direct
direct rendering: Yes
borrsuk@borrsuk-K8Upgrade-NF3:~$ glxinfo|grep OpenGL
OpenGL vendor string: DRI R300 Project
OpenGL renderer string: Mesa DRI R300 (RV530 71C7) 20090101 x86/MMX+/3DNow!+/SSE2 TCL DRI2
OpenGL version string: 1.5 Mesa 7.9-devel
OpenGL extensions:
borrsuk@borrsuk-K8Upgrade-NF3:~$ lspci -k|grep VGA -2
	Kernel driver in use: k8temp
	Kernel modules: k8temp
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV535 [Radeon X1650 Series] (rev 9e)
	Subsystem: PC Partner Limited Device 0850
	Kernel driver in use: radeon
Zauważyłem, że system używa innych sterowników do grafiki w tych dwóch przypadkach. Jak zrobić, żeby używał za każdym razem sterownika z przypadku nr 2?
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2011, 21:09 przez borrsuk, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Dziwne zachowanie karty graficznej - za każdym razem ładują się inne sterowniki.

Post autor: Shevchenko1987 »

Musisz dopisać w pliku

sudo nano/etc/X11/xorg.conf
sekcję

Section "Device"
    Identifier "Card0"
    Driver "radeon"
EndSection
oraz żeby działał Compiz

Section "DRI"
    Mode    0666
EndSection

#sterowniki wolne
Section "Extensions"
    Option     "Composite"    "Enable"
    Option     "RENDER"    "Enable"
EndSection
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”