Dev c++ instalacja na Ubuntu 11.04
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
Dev c++ instalacja na Ubuntu 11.04
Witam proszę was o pomoc chciałem zainstalować sobie do nauki właśnie DevC++ bardzo bym chciał aby to wyglądało ja na tym filmie proszę http://www.youtube.com/watch?v=NMt-cSfMFic
nie mogę znaleźć wersji dla ubuntu, system mam zainstalowany kilka dni dopiero zaczynam zabawę z Ubuntu wiec proszę o wyrozumiałość.
nie mogę znaleźć wersji dla ubuntu, system mam zainstalowany kilka dni dopiero zaczynam zabawę z Ubuntu wiec proszę o wyrozumiałość.
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: Dev c++ instalacja na Ubuntu 11.04
Odpuść sobie. DevC++ nie jest rozwijany od baaardzo dawna i do tego był badziewny.
Jest wiele lepszych i nowszych zamienników, chociażby zwykły Gedit + g++, Geany, Code Blocks, KDevelop i wiele innych. Zależy jakiej funkcjonalności potrzebujesz.
Jest wiele lepszych i nowszych zamienników, chociażby zwykły Gedit + g++, Geany, Code Blocks, KDevelop i wiele innych. Zależy jakiej funkcjonalności potrzebujesz.
- Struchu
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Nie ma wersji dla Ubuntu. Musisz najpierw zainstalować Wine (sudo apt-get install wine w terminalu). Następnie ściągasz instalkę dla Windowsa i klikasz na niej prawym przyciskiem myszy. Musisz wybrać Właściwości -> zakładka Uprawnienia i zaznaczasz Zezwolenie na wykonywanie pliku jako programu. Następnie zamykasz właściwości i ponownie klikasz prawym przyciskiem myszy i wybierasz Otwórz za pomocą -> Wine Windows Program Loader (czy coś takiego - u mnie Wine już dawno nie rezyduje w systemie). Potem powinno Ci się pojawić normalne okienko instalatora rodem z Windows.
I tak jak napisał przedmówca: lepiej sobie Dev'a odpuścić - projekt mało udany i już dawno zarzucony.
I tak jak napisał przedmówca: lepiej sobie Dev'a odpuścić - projekt mało udany i już dawno zarzucony.
- Althorion
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Ponadto warto zauważyć, że instalacja kompilatora pod Wine'em to proszenie się o kłopoty – z kompatybilnością napisanych przez nas programów.
Od siebie polecę Geany, choć wszystkie programy zaproponowane przez norvoles będą dobre.
Od siebie polecę Geany, choć wszystkie programy zaproponowane przez norvoles będą dobre.
„Jam częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie dobro czyni.”
-
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Pod linuksem programy możesz kompilować bezpośrednio z poziomu terminala bez konieczności korzystania z jakiegokolwiek IDE. Najpopularniejsze kompilatory do C oraz C++ to odpowiednio gcc i g++. Do edycji kodu źródłowego możesz wykorzystać dowolny edytor tekstowy (np. gedit). Jeżeli zamierzasz pracować nad dużymi projektami to z darmowych IDE polecam CodeBlocks oraz Eclipse. CodeBlocks funkcjonalnie przypomina DevC++, a przy tym jest dosyć oszczędny jeśli chodzi o wykorzystanie zasobów systemowych. Eclipse zaś jest już dość poważnym narzędziem. Jego głównymi zaletami są duża konfigurowywalność oraz dostępność wielu wtyczek. Niestety został on napisany w Javie i na słabszym sprzęcie działa dosyć opieszale.