Jestem tu całkowicie nowa, tak samo kompletnie zielona jeśli chodzi o Linuxa i wszystko z nim związane, dlatego bardzo proszę o wyrozumiałość i pomoc, ale mając pod uwagę, że naprawdę dopiero raczkuję na tym systemie (bo wychowałam się tylko i wyłącznie na Windowsie).
2 tygodnie temu kupiłam Toshibę NB550D z Win 7 starterem. Wszystko pięknie ładnie chodziło, bateria trzymała 8-9 godzin, wszystkie FN klawisze chodziły bezproblemowo, hibernacja, uśpienie, hdmi... Tylko jedynie, przy otworzeniu więcej niż 2 programów, lub 3 zakładek w przeglądarce, zaczął przymulać, Word otwierał się dobre 2 minuty... i gdy zerknęłam jak u mojego chłopaka na samsungu (też netbooku) śmiga ubuntu, postanowiłam, sobie to samo sprawić.
Zainstalowałam ubuntu 11.04 z kernelem 2.6.38-11 Linux x86, ale tu pojawiły się już schody, 3 dni ślęczenia na różnych forach, wpisywania różnych komend, instalowania różnych sterowników (m.in. AMD Catalyst 11.09) i nic... to co nie działało, nadal nie działa

- Bluetooth - nie jest wykryty, świeci dioda, ale nie można go wykryć...
- WiFi- działa, ale nie można go wyłączyć, gdy z niego nie korzystam, co wydaje mi się, że pożera sporo baterii, gdyż z 8h (na Win &), dioda od Wifi nonstop się świeci (próbowałam wszystkiego aby to wyłączyć, bez rezultatu)
- Bateria trzyma o połowę krócej (na Ubuntu jedyne 4 godziny)
- Głośniki przy używaniu Skype, trzeszczą
- Większość Fn Keys nie działa:
Fn+F1(blokowanie ekranu);
Fn+F3 (Uśpienie) działa, ale Ekran już nie chce się wybudzić, komputer działa, ale ekran jest kompletnie czarny... muszę go wyłączyć, wyciągnąc baterię i dopiero wtedy, znowu działa...
Fn+F4 (Hibernacja) nie działa. (jedynie z menu, ręcznie muszę wybrać: 'zahibernuj'), ekran podświetlony, wyskoczyły tylko jakieś błędy, i komputer już dalej nie reaguje... (znowu muszę wyciągnąć baterię...)
Fn+F5 - jeszcze nie testowałam (ale czytałam, że w Toshibie z HDMI pojawiają się usterki)
Fn+F8 - włączenie/wyłączenie WiFi - Nie działa
Jedynie dobrze działają:
Fn+F6 i F7 - jasność ekranu
Fn+3 i 4 - Klawisze głośności
Czy da się to jakoś ustawić, naprawić, coś z tym zrobić, czy powinnam zainstalować np. 10.04 do Netbooków? Czy już tylko pozostaje powrócenie do Win 7 ?

Z komputera będę korzystać na studiach, dlatego opcja uśpienia, bluetootha i wifi jest niezbędna dla mnie.
Dlatego bardzo proszę o pomoc, abym się nie zniechęciła do Linuxa i nie musiała wracać do Ms.