Toshiba NB550D i Ubuntu 11.04 wifi, bluetooth i uśpienie

Najmniejsze, najsłabsze, ale coraz bardziej popularne...
elza
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Architektura: x86

Toshiba NB550D i Ubuntu 11.04 wifi, bluetooth i uśpienie

Post autor: elza »

Witam,

Jestem tu całkowicie nowa, tak samo kompletnie zielona jeśli chodzi o Linuxa i wszystko z nim związane, dlatego bardzo proszę o wyrozumiałość i pomoc, ale mając pod uwagę, że naprawdę dopiero raczkuję na tym systemie (bo wychowałam się tylko i wyłącznie na Windowsie).

2 tygodnie temu kupiłam Toshibę NB550D z Win 7 starterem. Wszystko pięknie ładnie chodziło, bateria trzymała 8-9 godzin, wszystkie FN klawisze chodziły bezproblemowo, hibernacja, uśpienie, hdmi... Tylko jedynie, przy otworzeniu więcej niż 2 programów, lub 3 zakładek w przeglądarce, zaczął przymulać, Word otwierał się dobre 2 minuty... i gdy zerknęłam jak u mojego chłopaka na samsungu (też netbooku) śmiga ubuntu, postanowiłam, sobie to samo sprawić.

Zainstalowałam ubuntu 11.04 z kernelem 2.6.38-11 Linux x86, ale tu pojawiły się już schody, 3 dni ślęczenia na różnych forach, wpisywania różnych komend, instalowania różnych sterowników (m.in. AMD Catalyst 11.09) i nic... to co nie działało, nadal nie działa :cry:

- Bluetooth - nie jest wykryty, świeci dioda, ale nie można go wykryć...
- WiFi- działa, ale nie można go wyłączyć, gdy z niego nie korzystam, co wydaje mi się, że pożera sporo baterii, gdyż z 8h (na Win &), dioda od Wifi nonstop się świeci (próbowałam wszystkiego aby to wyłączyć, bez rezultatu)
- Bateria trzyma o połowę krócej (na Ubuntu jedyne 4 godziny)
- Głośniki przy używaniu Skype, trzeszczą

- Większość Fn Keys nie działa:
Fn+F1(blokowanie ekranu);
Fn+F3 (Uśpienie) działa, ale Ekran już nie chce się wybudzić, komputer działa, ale ekran jest kompletnie czarny... muszę go wyłączyć, wyciągnąc baterię i dopiero wtedy, znowu działa...
Fn+F4 (Hibernacja) nie działa. (jedynie z menu, ręcznie muszę wybrać: 'zahibernuj'), ekran podświetlony, wyskoczyły tylko jakieś błędy, i komputer już dalej nie reaguje... (znowu muszę wyciągnąć baterię...)
Fn+F5 - jeszcze nie testowałam (ale czytałam, że w Toshibie z HDMI pojawiają się usterki)
Fn+F8 - włączenie/wyłączenie WiFi - Nie działa

Jedynie dobrze działają:
Fn+F6 i F7 - jasność ekranu
Fn+3 i 4 - Klawisze głośności

Czy da się to jakoś ustawić, naprawić, coś z tym zrobić, czy powinnam zainstalować np. 10.04 do Netbooków? Czy już tylko pozostaje powrócenie do Win 7 ? :pt36:

Z komputera będę korzystać na studiach, dlatego opcja uśpienia, bluetootha i wifi jest niezbędna dla mnie.

Dlatego bardzo proszę o pomoc, abym się nie zniechęciła do Linuxa i nie musiała wracać do Ms.

:boat:
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Toshiba NB550D i Ubuntu 11.04 wifi, bluetooth i uśpienie

Post autor: e X t 7 3 »

Postaram się jeszcze dziś, a najdalej jutro pomóc.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
elza
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Architektura: x86

Post autor: elza »

Dziękuję, będę bardzo wdzięczna. Zainstalowałam starszą wersję ubuntu 10.10 do Netbooków.
Baterii problem się rozwiązał, połowę baterii zjadał podłączony modem bezprzewodowy, z chwilą gdy przestałam go na jakiś czas używać, żywotność baterii wydłużyła się do 7 godzin. :)

Nie mogę nadal poradzić sobie z uśpieniem i hibernacją, ekran nadal nie chce się wybudzać... wtedy pomaga tylko restart, a nawet wyciągnięcie baterii...a na studiach włączanie i wyłączanie komputera podczas samego przejścia od sali do sali jest uciążliwe...

Do bluetooth chyba muszę jakiś sterownik, bądź program ściągnąć, bo na poprzedniej wersji mi się to udało... ale jeszcze nie miałam czasu tego zrobić.

A włączanie i wyłączanie wifi - już rozgryzłam... można go wyłączyć za pomocą Jupiter'a, jedynie lampka od wifi cały czas świeci (i nie da się jej na Linuxie wyłączyć), ale to już nie problem... ważne że żywotność baterii, też dzięki temu, się wydłużyła :)

Co do skrótów klawiszowych, no szkoda że nie działają, ale pomału zaczynam się do tego przyzwyczajać, ale jeśli ktoś znalazł sposób na ustawienie FN-klawiszy, to na pewno bym skorzystała :)

A także zagadkowe są dla mnie nadal te głośniki, przy włączaniu skype - trzeszczą... nadal.... przy sluchaniu muzyki nie. Dziwne.

W takim razie czekam na pomoc.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Co do uśpienia i hibernacji ... masz najnowszy bios ? Co do ACPI i klawiszy FN/spec ... konieczna jest modyfikacja gruba -> /etc/default/grub

Na Brazosie w większości przypadków powinno to wyglądać tak:

GRUB_DEFAULT=0
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT=10
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX="acpi_osi=Linux acpi_enforce_resources=lax pci=nocrs"

Pozdrowienia... i będziemy stopniowo sprawę "posuwać" do przodu ... ja właśnie buduje system oparty na Kubuntu 11.10 + mój kernel i modyfikacje, co daje idealnie działającą maszynę - tu MSI X370 - na platformie Brazos ... oczywiście wszystko działa = usypianie, hibernacja, klawisze funkcyjne, pełne ACPI, etc...

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Netbooki i ultrabooki”