Acer AS5560G A8-3500M - czy Ubuntu zadziała poprawnie z technologiami Turbo Core i Dual Graphics

Porady sprzętowo-handlowe
mercator22
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Acer AS5560G A8-3500M - czy Ubuntu zadziała poprawnie z technologiami Turbo Core i Dual Graphics

Post autor: mercator22 »

Witam

Zamierzam kupić notebooka Acer AS5560G A8-3500M/4GB/750/DVD-RW, bardzo mi się podoba i czas mnie goni.
Specyfikacja http://www.x-kom.pl/p/71236-notebook-la ... -rw.html#.
Z tego co się doczytałem posiada procesor AMD Quad-Core Llano (Od 1,50 GHz do 2,40 GHz 4 MB cache L2) z technologią Turbo Core. Ma również " technologię podwójnej karty video Radeon HD6720G2 2GB VRAM, która składa się z dwóch modułów graficznych (DUAL GRAPHICS HD6520G + HD6650M)" w uproszczeniu procesor cpu i gpu wzajemnie się wspomagają w generowaniu grafiki w zależności od obciążenia.
Używam Linux od ponad 5 lat zawsze na prostych maszynach bez wymyślnych technologi. Przez szereg lat "męczyłem " mandriva obecnie uzywam Ubuntu. Przyznam nie chce mi się zbytnio całymi dniami szukac w necie jak uruchomić Linux na w/w maszynie.
Pytanie czy Ubuntu jest systemem który poradzi sobie z obsługą tych technologi?
Może polecicie jakis podobny cenowo sprzet do max 2000zł pod linux?
xander21
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Re: Acer AS5560G A8-3500M - czy Ubuntu zadziała poprawnie z technologiami Turbo Core i Dual Graphics

Post autor: xander21 »

turbo core jest zaimplementowane w procesorze i tego sie nie reguluje programowo, więc problemu nie bedzie. Natomiast z ta grafiką to mogą być problemy. Nie będzie pełnej wydajności. Sprzęt za nowy. A pozatym tutaj niestety windows 7 lepiej sobie poradzi z tą technologią.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Kontakt:

Re: Acer AS5560G A8-3500M - czy Ubuntu zadziała poprawnie z technologiami Turbo Core i Dual Graphics

Post autor: e X t 7 3 »

Wydaje mi się, że możliwe jest w pełni wykorzystanie wskazanej maszyny pod Ubuntu.

Ze strony AMD:
AMD Radeon™ Dual Graphics requires an AMD “A” series APU plus an AMD Radeon™ discrete graphics configuration and is available on Windows® 7 Professional, Windows 7 Ultimate, Windows® 7 Home Premium, and/or Windows® 7 Home Basic OS. Linux OS supports manual switching which requires restart of X-Server to engage and/or disengage the discrete graphics processor for dual graphics capabilities. Additional hardware (e.g. Blu-ray drive, HD or 10-bit monitor, TV tuner, wirelessly enabled HDTV) and/or software (e.g. multimedia applications) are required for the full enablement of some features. HD Video display requires an HD video source. Not all features may be supported on all components or systems - check with your component or system manufacturer for specific model capabilities and supported technologies.
Zatem jestem pewien, że dałoby się wykorzystać w pełni potencjał tej maszyny - z tego, co wiem da się przełączać układy z poziomu Catalystów - ATI Control Center ... a jak by jeszcze poddać go optymalizacji, to byłby niezły potwór. Szczerze zaciekawiła mnie ta maszyna ;).

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
marcinc76
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10

Post autor: marcinc76 »

witam, mercator22 czy zakupiłeś już tego laptopa czy instalowałeś już ubuntu. Ja niestety nie mogę sobie poradzić z instalacją, sama instalacja ubuntu niby przechodzi do końca ale po restarcie nie ma możliwości wyboru systemu. Nie wywala niby żadnych błędów poprostu win 7 się odpala. Chciałem Ubuntu zainstalować jako drugi system. Próbowałem też instalacji Kubuntu tu przynajmniej wywala błąd instalacji GRUBA.
mercator22
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Tak laptop kupiony. Podobnie jak u ciebie był problem po instalacji ubuntu problem z grubem. Nieco podobne jak u ciebie. Skończyło się tym że musiałem uruchamiac komputer z płyty. Oczywiście bez dostępu do windows. Naprawy gruba nieskuteczne. Na forum poruszałem ten temat. Moderator usunął go, podobno nie na temat czy jakoś tak.
Tak w ogóle Ubuntu marnie chodził. Uruchamiał sie b. długo i generalnie zawieszał przy wyłączeniu. Obecnie po dużych problemach wróciłem do windows 7.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Jaka tam jest karta czytnika pamięci (firma model), czy czasem nie Realteka ?

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
mercator22
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Ten laptop nie posiada czytnika pamięci. W ogóle to "golas"
marcinc76
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

hmmmm ja próbowałem UBUNTU, KUBUNTU, OPENSUSE, niestety nic nie staruje.
Zostaje tylko VirtualBOX. Jeżeli chodzi o czytnik, to akurat mój posiada, ale jaki dokładnie model napisze wieczorkiem jak będę w domu

-- 1 gru 2011, o 20:12 --

tak jak obiecałem odpisuje posiada czytnik Broadcom
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Zatem win anie w czytniku. Czy system daje jakiś komunikat przy starcie ... na jakim etapie przestaje go ładować ?

Pozdrawiam

marcinc76
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

wiec tak instalacja ubuntu przebiega bez problemowo tylko po restarcie nie widzi wogole gruba tak jakby go nie załadowało, open sus tak samo, a kubuntu wywala mi błąd już dokładnie nie pamiętam ale coś : grub-efi. Raz co prawda udało mi się jakoś zainstalować ubuntu ale co dziwne pojawiło sie butowanie jakby dodatkowa opcja z biosu :)
mercator22
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Potwierdzam i mi po instalacji Ubuntu w biosie Boot Priority Order pojawił sie wpis " ubuntu " . Co ciekawe po wywaleniu wszystkiego i zainstalowaniu Windows 7, wpis nadaj istnieje. Może jakaś mądra głowa wypowie się w tej kwestii.
marcinc76
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

usunąć to możesz w prosty sposób, wejdź do biosu i przy opcjach butowania naciśnij DEL na Ubuntu i zginie, to jest jakość dziwnie zapisane ze znakiem "*" o ile dobrze pamiętam.
Awatar użytkownika
anemus
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: anemus »

Mniejsza o uroki UEFI i tym podobnych z zabezpieczeniem bootowania systemu ale czy ktoś odpowie jak działają Dual Graphics i Turbo Core (jednak wymaga wsparcia ze strony kernela)? W szczególności czy w miarę bezproblemowo i wydajnie działają dwie karty w tandemie i również w miarę bezproblemowo pojedyncza karta po przełączeniu ręcznym? Sam zastanawiam się nad notkiem z a8/a6, a że raczej nie spotyka się takich maszynek wyłącznie z integrą (w ramach apu) lecz AMD wciska zestawy z zewnętrznymi grafikami i sumarycznymi oznaczeniami sugerującymi niezłą wydajność to chciałbym najpierw by ktoś się wypowiedział, czy pod Linuksem to działa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co kupić?”